Skip to main content

Πάσχα στη Λίμνη Πλαστήρα & τα Μετέωρα 2020 από 350,00

Aναχώρηση  :  17/04/2020

4 ημέρες 

 Ημέρα 1η: Μεγάλη Παρασκευή 17/04

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε με το πολυτελές λεωφορείο μας για την όμορφη εκδρομή μας στη Θεσσαλία.
Πρώτη μας επίσκεψη είναι το Οινοποιείο Μεσενικόλα στο ομώνυμο χωριό στις πλαγιές των Αγράφων με θέα την Λίμνη Πλαστήρα. Εκεί ο εμπνευσμένος Οινοπαραγωγός κος Γιώργος Καραμήτρος έχει δημιουργήσει μερικά ιδιαίτερα κρασιά με κορυφαία τα τοπικά μαύρο Μεσενικόλα, Μπατίκι και Λημνιώνα. Την μικρή ξενάγηση στο Οινοποιείο θα ακολουθήσει γευστική δοκιμή. Συνεχίζουμε την πορεία μας κατά μήκος των ακτών της Λίμνης Πλαστήρα, μέχρι το ύψος του χωριού Καρίτσα όπου στο Ιχθιοτροφείο Εύριτος ο ιδιοκτήτης Δαμιανός Μίσσας θα μας μυήσει στα μυστικά του επαγγέλματος. Αμέσως μετά μας περιμένει ένα ελαφρύ γεύμα με πέστροφες στην παρακείμενη ταβέρνα. Μετά το φαγητό συνεχίζουμε με το λεωφορείο μας για το ξενοδοχείο μας στα Καλύβια Πεζούλας. Τακτοποιούμαστε στα δωμάτιά μας για ξεκούραση ή αγνάντι στα ήρεμα νερά της λίμνης. Το απόγευμα θα βγούμε για βόλτα με τα πόδια στην περιοχή.
Αργότερα θα παρακολουθήσουμε τον Επιτάφιο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου που κοσμείται με τοιχογραφίες του 16ου και 17ου αιώνα. Το βράδυ θα το περάσουμε με ένα προαιρετικό δείπνο ή ποτό στο ξενοδοχείο.

Ημέρα 2η: Μεγάλο Σάββατο 18/04

Το πρωί μας περιμένει ένα ωραίο τοπικό πρωινό. Αμέσως μετά, αναχωρούμε με το λεωφορείο μας για τον γύρο της λίμνης. Πρώτη μας στάση η Μονή Πελεκητής σε υψόμετρο 1.400 μέτρων σου κόβει την ανάσα με την υπέροχη θέα της λίμνης και του Θεσσαλικού κάμπου στα πόδια μας. Για να οικοδομηθεί το Μοναστήρι, λέει ο θρύλος, χρειάστηκε να «πελεκηθεί» ο απόκρημνος βράχος με ξύλινα εργαλεία μετά από υπόδειξη της Παναγίας.
Επόμενος σταθμός μας το Φράγμα όπου ο υπεύθυνος της εταιρείας θα μας πει μερικά λόγια για το μεγάλο αυτό υδροηλεκτρικό έργο που άλλαξε τα δεδομένα της περιοχής, αρδεύοντας όλο τον Θεσσαλικό κάμπο. Συνεχίζοντας το γύρο της λίμνης θα περάσουμε από τα χωριά Μούχα και Καστάνια στην οποία μας περιμένει το Μουσείο του Τσαγκάρη – τσαρουχάδικο του ιδιόρρυθμου Ηλία Κόγια. Στο μικρό του εργαστήρι θα μάθουμε για τα γουρουνοπάπουτσα που χρησιμοποίησαν γενεές και γενεές Ελλήνων. Ακολουθούν τα χωριά Λαμπερό, Μοσχάτο και Μορφοβούνι, για να καταλήξουμε στα Καλύβια Πεζούλας, στο εστιατόριο Φαγοτόπι με Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα για ένα εμπνευσμένο γεύμα.
Νωρίς το απόγευμα θα γυρίσουμε στο ξενοδοχείο μας για την απογευματινή μας σιέστα. Αργότερα θα επισκεφτούμε κοντά στο Νεοχώρι τον Βοτανικό Κήπο, που εκτείνεται σε δέκα στρέμματα γης σε μια παραλίμνια θέση, και συγκεντρώνει διάφορα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Στα 50 μέτρα παρακάτω, μπορούμε να περπατήσουμε δίπλα στη Λίμνη. Το βράδυ θα κάνουμε Ανάσταση στην εκκλησία και θα δοκιμάσουμε προαιρετικά την παραδοσιακή μαγειρίτσα στο ξενοδοχείο μας.

Ημέρα 3η: Κυριακή του Πάσχα 19/04

Μετά το γνωστό πρωινό αναχωρούμε για τα πεδινά. Σήμερα θα ξεκινήσουμε τις επισκέψεις μας από την Ιτέα και το Αγροτικό και Λαογραφικό Μουσείο με χιλιάδες αντικείμενα από την αγροτική ζωή του κάμπου και ξενάγηση από τον υπεύθυνο του χώρου κο Χρήστο Χριστοδούλου. Το παρακείμενο πέτρινο γεφύρι είναι ο επόμενος στόχος μας. Σειρά έχει τώρα ο Παλαμάς Καρδίτσας όπου στο Σύλλογο Καραγκούνηδων Παλαμά ο «δάσκαλος» κος Νώντας Σπυρόπουλος θα μας μιλήσει για τους Αρχοντοκαραγκούνηδες του κάμπου, τους λεβέντες, νοικοκυραίους αυτόχθονες της Δυτικής Θεσσαλίας με τη χαρακτηριστική διάλεκτο. Ακολουθεί ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου Ρουμ, ένα μοναδικό μνημείο του 13ου αιώνα με το επιβλητικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1833.με μια εμπνευσμένη ξενάγηση από τον Παπά Χαράλαμπο. Αμέσως μετά μας περιμένει το Πασχαλινό τραπέζι στην ταβέρνα το τσαρδάκι με παραδοσιακή Καραγκούνικη κουζίνα.
Το απόγευμα θα περάσουμε από το μικρό σπίτι – μουσείο με τα αντικείμενα του στρατάρχου Πλαστήρα στο Μορφοβούνι  για να ακούσουμε τις συγκινητικές διηγήσεις του υπεύθυνου του χώρου. Αμέσως μετά θα απολαύσουμε τους διπλούς Πασχαλιάτικους χορούς στην κεντρική πλατεία του χωριού, πίνοντας το καφεδάκι μας. Μετά τους χορούς θα επιστρέψουμε στη βάση μας. Το βράδυ ελεύθερο για χαλάρωση με θέα τα γαλήνια νερά της λίμνης.

Ημέρα 4η: Δευτέρα του Πάσχα 20/04

Με το πλούσιο πρωινό μας, θα αποχαιρετίσουμε τη Λίμνη Πλαστήρα και θα ξεκινήσουμε την γεμάτη τέταρτη μέρα της εκδρομής μας. Σήμερα θα επισκεφτούμε τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα και το Must της περιοχής τα Μετέωρα. Πρώτη μας στάση στο Αποσταγματοποιείο Τσιλιλή στη Ράξα Τρικάλων. Η οικογένεια Τσιλιλή είναι η πρώτη που τυποποίησε τσίπουρο στη Θεσσαλία, με την ομώνυμη γεωγραφική ένδειξη. Αργότερα δημιούργησε μια σειρά μονοποικιλιακών αποσταγμάτων σταφυλιού και παλαιωμένου τσίπουρου σε δρύινα βαρέλια. Συνεχίζουμε για το αγρόκτημα «Η κιβωτός του Δήμου» στην Αύρα Καλαμπάκας. Σε μια έκταση 300 στρεμμάτων και με πρόσβαση των ζώων του σε κοινόχρηστο βοσκότοπο 5.000 στρεμμάτων ο Δημήτρης Δήμου εκτρέφει αγελάδες της Ελληνικής Στεππικής φυλής, μαύρους χοίρους, άλογα Θεσσαλίας, πόνυ Σκύρου και εκ περιτροπής σπάνια αιγοπρόβατα. Για τη διάσωση των 2 πρώτων φυλών, βραβεύτηκε με δύο βραβεία από την Διεθνή Οργάνωση slow food για την συμβολή του στη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας του πλανήτη. Και έφτασε η ώρα για να δούμε από μακριά, από κοντά, από κάτω από πάνω και από μέσα την «Ουράνια Πολιτεία» τα Μετέωρα με την επίσκεψή μας στη γυναικεία μονή Αγίου Στεφάνου με το μικρό αλλά πλούσιο σε εκθέματα μουσείο και ξενάγηση από τις μοναχές. Εντυπωσιασμένοι από αυτό που είδαμε συνεχίζουμε με το λεωφορείο μας για τα Τρίκαλα. Μια μικρή βόλτα στο κέντρο θα μας αποκαλύψει μια όμορφη μικρή πολιτεία με ποτάμι, όμορφες γέφυρες, μικρά σοκάκια στον παραδοσιακό οικισμό Βαρούσι και την περιοχή Μανάβικα. Συνεχίζουμε με το λεωφορείο μας για την Καρδιτσομαγούλα και την Ταβέρνα Βογιατζή για φαγητό όπου οι αδερφοί Δημήτρης και Βάιος κρατούν πεισματικά την παράδοση της καραγκούνικης κουζίνας. Θα δοκιμάσουμε την περίφημη πάπια καβουρμά, αλλά και 2 μαγειρευτά στη γάστρες. Και όταν λέμε γάστρες, εννοούμε ολόκληρο σόου: κάρβουνο από κάτω, μια τρίποδη πυροστιά και πάνω της το ταψί με το φαγητό, σκεπασμένο με ένα βαρύ μεταλλικό κώνο πάνω στον οποίο μπαίνουν κάρβουνα και ζεστές στάχτες. Το φαγητό ψήνεται για ώρες και γίνεται λουκούμι.
Η τελευταία επιβίβαση στο λεωφορείο μας, θα  σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του ταξιδιού στην πανέμορφη Θεσσαλία. Φεύγουμε με ποικίλες εικόνες, ακούσματα, πληροφορίες, μυρωδιές και γεύσεις από τον Θεσσαλικό κάμπο – το σιτοβολώνα της χώρας, τα Άγραφα όρη και την ειδυλλιακή Λίμνη Πλαστήρα. Και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους φιλόξενους ανθρώπους που γνωρίσαμε.

ΚΟΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Το κόστος του ταξιδιού ανέρχεται στα 350 € το άτομο σε δίκλινο (επιβάρυνση 90 € το άτομο για μονόκλινο).

 

Περιλαμβάνονται

  • Μετακινήσεις με πολυτελές λεωφορείο
  • Τρεις (3) διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένο ξενοδοχείο (Odysseas Hotel)
  • Πρωινό στο ξενοδοχείο
  • Ξεναγήσεις και δραστηριότητες, όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • Οινογνωσία στο Κτήμα Μεσενικόλα
  • Αρχηγό-συνοδό και γαστρονομικό ξεναγό

Δεν περιλαμβάνονται

 

  • Τέλη εισόδων: Σε μουσεία/αξιοθέατα.
  • Δημοτικοί φόροι ξενοδοχείων που πληρώνονται επιτόπου.
  • Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€.
  • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.

ΜΕΝΟΥ

 Εύρυτος (Πεστροταβέρνα - Καρδίτσα)
Μεγάλη Παρασκευή μεσημέρι 17/04 νηστίσιμο 

 Γίγαντες

Ταραμοσαλάτα

Χόρτα παντζάρια

Κολοκυθάκια, πιπεριές

Πατάτες τηγανητές

Πέστροφα ψητή στη σχάρα

Πορτοκαλόπιτα

Κρασί χύμα λευκό Καραμήτρου

Τιμή 15 €   

Φαγοπότι

Δημιουργική Κουζίνα (Καλύβια Πεζούλας) 

Μεγάλο Σάββατο μεσημέρι 18/04 νηστίσιμο 

Πλιγουροσαλάτα

Φάβα με καπνιστή πέτροφα, κάππαρη, κρεμμύδι

Ρεβυθοκεφτέδες με σκορδαλιά παντζαριού

Μανιτάρια Πλευρώτους μαριναρισμένα στη σχάρα

Κριθαρότο με πιπεριά Φλωρίνης, κολοκυθάκι και ζαφορά

Χταπόδι με σάλτσα από φινόκιο και φάβα

Ποικιλία νηστήσιμων γλυκών (ψητό μήλο, κανταΐφι τυλιχτό σε φύλλο,

χαλβάς φούρνου με μέλι και πορτοκάλι).

Κρασί Μεσενικόλα κτήμα Καραμήτρου

Τιμή 23 €

Τσαρδάκι 

Χωριάτικη Κουζίνα (Λαμπερό) Κυριακή του Πάσχα μεσημέρι 19/04 

Πλαστός

Μελιτζάνες με ρεβύθια

Ψητές πατάτες και παντζάρια στη χόβολη

Λουκάνικο με σύβραση γαλοτύρι

Σαλάτα φρέσκια πολύχρωμη

Αρνάκι ψητό στη σούβλα

 Σεκλέτι από πρόβεια γιαούρτη, γλυκά του κουταλιού και ξηρούς καρπούς

 Κρασί χύμα κόκκινο τοπικό

 Τιμή 28 €

                                                           

Ταβέρνα Βογιατζή

Μαγειρευτά στη Γάστρα (Καρδιτσομαγούλα) Δευτέρα του Πάσχα μεσημέρι 20/04 

Λουκάνικο με πράσα

Πάπια καβουρμά

Γαλοτύρι

Σαλάτα ανάμεικτη βραστή

Αρνάκι με πατάτες και σπανάκι στη γάστρα

Μοσχάρι με μελιτζάνες στη γάστρα

Γλυκό ταψιού παντεσπάνι με σαντιγί και ζελέ

Κρασί χύμα Λευκό και Κόκκινο Καραμήτρου ή τσίπουρο Τσιλιλή

Τιμή 25 €

Το ταξίδι πραγματοποιείται με ελάχιστη συμμετοχή 15 ατόμων.