Skip to main content

ΕΛΕΥΣΙΝΑ με αύρα Μυστηρίων! 05 Νοεμβρίου 2023

Αναχώρηση: 05 Νοεμβρίου - Μονοήμερη εκδρομή 

Πολιτιστικές επισκέψεις και ημερήσιες εκδρομές

 

Η Ελευσίνα, γενέθλια πόλη του Αισχύλου, ήταν από την αρχαιότητα γνωστή για τα Ελευσίνια Μυστήρια, μία από τις πιο σημαντικές θρησκευτικές τελετές της αρχαίας Ελλάδας. Η τελετουργία τους αναπαριστά τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον θεό του Κάτω Κόσμου, τον Άδη, το ταξίδι αναζήτησης της μητέρας της, θεάς Δήμητρας, την άνοδο της όμορφης κόρης από τον κόσμο των νεκρών, και την επανένωση της με τη μητέρα της. Κατά τη διάρκεια του τραγικού της ταξιδιού, η θεά βρίσκεται στην Ελευσίνα και φιλοξενείται από τον βασιλιά Κελεό. Επιθυμώντας να τον ευχαριστήσει για τη φιλοξενία του, αποκαλύπτει στους Ελευσίνιους τις μυστικές ιεροτελεστίες και την ευλογημένη τέχνη της καλλιέργειας των αγρών, ενώ τους παρακινεί να χτίσουν ένα ιερό προς τιμήν της.

Εκτός από τη μυθολογική της παράδοση, η Ελευσίνα ως μία από τις πέντε πιο σημαντικές Ιερές Πόλεις της αρχαιότητας, διαθέτει έναν σπάνιο αρχαιολογικό πλούτο. Ρωμαίοι Αυτοκράτορες, όπως ο Αδριανός και ο Μάρκος Αυρήλιος αφού μυήθηκαν στις τελετές της Θεάς, υπήρξαν προσκυνητές, ευεργέτες και ανακαινιστές του ιερού. Στο Μουσείο φιλοξενούνται σπουδαία ευρήματα, αγγεία και αγάλματα, όπως το υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα της Κιστοφόρου Κόρης, μία εκ των δύο Καρυάτιδων που στήριζαν τη στέγη των Μικρών Προπυλαίων (1ος αι. π.Χ.), αλλά και το ακέφαλο άγαλμα του Ασκληπιού (4ος αι. π.Χ.).

 

Αναχώρηση: 05 Νοεμβρίου

 

Αναχώρηση στις 09:00 για την Ελευσίνα για να ξεναγηθούμε στον Αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο. Στην πορεία μας για την Ελευσίνα, σε ένα σημείο όπου το διάσελο ανάμεσα στον Κορυδαλλό και το όρος Αιγάλεω στενεύει, ενώ μπροστά απλώνεται καταγάλανος ο κόλπος της Ελευσίνας θα συναντήσουμε το Ιερό της Αφροδίτης. Ακόμη παραμένει άγνωστο το πότε δημιουργήθηκε το Ιερό  αλλά πρέπει να σχετιζόταν άμεσα με τη λατρεία των δύο θεών της Ελευσίνας, δεδομένου ότι η πομπή των μυστών στα Μεγάλα Ελευσίνια έκανε στάση εδώ. Στο συγκεκριμένο σημείο η Αφροδίτη λατρευόταν ως θεά της γονιμότητας και της φυσικής αναγέννησης. Τμήμα της Ιεράς Οδού σώζεται νότια του περιβόλου του Ιερού της Αφροδίτης. Είναι το σημείο όπου η οδός διακλαδιζόταν και το βόρειο σκέλος προοριζόταν μόνο για τους πεζούς ενώ το νότιο, στο οποίο διακρίνονται ίχνη αυλάκων, για την διέλευση των αμαξών. Συνεχίζουμε για την Ελευσίνα για να ξεναγηθούμε στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο.

 

Θα ξεκινήσουμε από  τη Ρωμαϊκή Αυλή που στο βόρειο άκρο της κατέληγε η Ιερά Οδός, η σημαντικότερη οδική αρτηρία που συνέδεε την Ελευσίνα με την Αθήνα και την οποία ακολουθούσε η πομπή των μυστών κατά τα Ελευσίνια Μυστήρια. Συνεχίζουμε για το Ιερό της Δήμητρας από τα Μεγάλα Προπύλαια, δίπλα από τα οποία βρίσκεται το Καλλίχορο Φρέαρ. Σύμφωνα με τον μύθο η θεά Δήμητρα όταν έφθασε στην Ελευσίνα, έπειτα από πολυήμερη αναζήτηση της κόρης της Περσεφόνης, κάθισε να ξεκουραστεί δίπλα σε ένα πηγάδι, το λεγόμενο Καλλίχορον φρέαρ. Όπως αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας, εκεί τελούνταν από τις γυναίκες της Ελευσίνας, χοροί, που αποτελούσαν μέρος των ιεροτελεστιών προς τιμήν της θεάς. Ακολουθώντας την Πομπική Οδό που αποτελεί τη συνέχεια της Ιεράς Οδού εντός του Ιερού, θα οδηγηθούμε από τα Μικρά Προπύλαια στον κυρίως ναό της Δήμητρας, το Τελεστήριο, Πρόκειται για το σημαντικότερο κτήριο του Ιερού, καθώς αποτελούσε τον χώρο όπου γίνονταν οι λατρευτικές τελετές των Ελευσινίων Μυστηρίων.  Συνεχίζουμε για το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζει τα ευρήματα των ανασκαφών του Ιερού όπως αγγεία και αγάλματα, το υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα της Κιστοφόρου Κόρης, μία εκ των δύο Καρυάτιδων που στήριζαν τη στέγη των Μικρών Προπυλαίων (1ος αι. π.Χ.), αλλά και το ακέφαλο άγαλμα του Ασκληπιού (4ος αι. π.Χ.).

 

Αργότερα, χρόνος για γεύμα και επιστροφή στην Αθήνα το απόγευμα.

 

Τιμή κατ’ άτομο € 39

 

Περιλαμβάνονται:

  •  Μεταφορές με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Έμπειρη ξεναγός καθ’όλη τη διάρκεια της εκδρομής
  • Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους
  • Η χρήση ακουστικών ξενάγησης (whispers)
  • Φ.Π.Α.