Skip to main content

Ελικώνας: Ένας παρθένος βουνίσιος προορισμός 2020 με 40,00

Ημερήσιο πολιτιστικό ταξίδι 

28/11/2020, 06/12/2020, 28/12/2020

 

Ο Ελικώνας είναι βουνό της Βοιωτίας με υψόμετρο 1.748 μέτρα. Απλώνεται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Βοιωτίας. Περικλείεται στα βόρεια από την Κίρφη (απόληξη του Παρνασσού), στα νότια από τον Κιθαιρώνα, ενώ στα ανατολικά καταλήγει στην πεδιάδα της Κωπαΐδας.
Ο Ελικώνας είναι γνωστός από την ελληνική μυθολογία διότι υπήρχαν σε αυτόν δύο πηγές αφιερωμένες στις Μούσες: η Αγανίππη και η Ιπποκρήνη.
Και οι δύο έχουν τη λέξη “άλογο” (ίππος) στο τοπωνύμιο τους. Κατά τον ύστερο έβδομο αιώνα π.Χ., ο ποιητής Ησίοδος εξύμνησε τη νεότητά του όταν βοσκούσε τα πρόβατά του στις πλαγιές του Ελικώνος (Θεογονία, 23), όπου ο Έρως και οι Μούσες ήδη είχαν ιερά και ένα χορευτικό πεδίο κοντά στην κορυφή, όπου “τα παλλόμενα πόδια τους ξυπνούν την ερωτική επιθυμία” (Ησίοδος, 8). Εκεί οι Μούσες τον ενέπνευσαν και άρχισε να τραγουδά την απαρχή των θεών. Έτσι ο Ελικών έγινε το έμβλημα της ποιητικής εμπνεύσεως. Στον Ελικώνα βρισκόταν επίσης η πηγή όπου ο Νάρκισσος εμπνεύστηκε από την ίδια του την ομορφιά.
Στον Ομηρικό Ύμνο στον Ποσειδώνα, μία σύντομη επίκληση, ο θεός χαιρετίζεται ως “κύριος του Ελικώνος”.

 

 

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Μεταφορές: Με πολυτελές λεωφορείο.
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό: Έμπειρο συνοδό του γραφείου μας.
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.

 

Δρομολόγιο

Πρωινή αναχώρηση από τα γραφεία μας στο κέντρο της Αθήνας.
Πρώτη μας στάση η Ιερά Μονή του Όσιου Λουκά στο Στείρι. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου στη χώρα μας, με τον παλαιότερο ναό να χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 10 αι., ενώ το καθολικό των αρχών του 11ου αι. εντυπωσιάζει με τα ψηφιδωτά και τα μάρμαρα που το κοσμούν.
Στην πορεία της διαδρομής μας, λίγο μετά την Αλίαρτο, θα σκαρφαλώσουμε στην Παλιοβούνα, την ψηλότερη από τις κορυφές του Ελικώνα (1748μ.). Στην Αγία Άννα, ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, με σπίτια χτισμένα από ντόπια πέτρα και ένα ελατοσκέπαστο τοπίο να δίνει τον τόνο στην περιοχή, θα σταθούμε για το μεσημεριανό μας. Η συνέχεια της διαδρομής θα μας φέρει στο Κυριάκι, το κεφαλοχώρι της περιοχής. Το μοναδικό τοπίο του Ελικώνα ορθώνεται ανέγγιχτο ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας και σε 16 καταπράσινες κορυφές γεμάτες έλατα και δρυς.
Μια απογευματινή βόλτα στην πρωτεύουσα του νομού, Λιβαδειά, στις όχθες του ποταμού Έρκυνα και στη γραφική πλατεία της Κρύας, θα ολοκληρώσει την μονοήμερη απόδρασή μας.

  • Η τιμή αφορά σε ελάχιστη συμμετοχή 15 ατόμων.
  • Το πολιτιστικό ταξίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί και για μικρότερες ομάδες ακόμα και 10 ατόμων (οικογένειες, φίλους κ.λπ.) στην ημερομηνία που επιθυμείτε, με μικρή επιβάρυνση 10€ το άτομο.

 

Δεν περιλαμβάνονται
Τέλη εισόδων: Σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.