Skip to main content

Θαλασσινά στη Χαλκίδα & μανιτάρια στη Δίρφυ 15/11/2020 με 40,00

Η μονοήμερη επίσκεψή μας στην Χαλκίδα και στα πέριξ, θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε δύο δραστήριους παραγωγούς μανιταριών και άλλων παράγωγων προϊόντων και το αγρόκτημα Berryland στους πρόποδες της Δίρφυς, να πάμε για οινογνωσία και επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου στη Ριτσώνα, αλλά και να ενημερωθούμε για τους αγριόχοιρους από έναν φιλοσοφημένο εκτροφέα στο Ληλάντιο Πεδίο.
Για την ιστορία και τη λαογραφία της Χαλκίδας θα μάθουμε στον Δυτικό Προμαχώνα του κάστρου του Καράμπαμπα και βολτάροντας στην περατζάδα του κέντρου της Χαλκίδας θα μιλήσουμε για τον αιρετικό ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα και τα «τρελά νερά» του Ευρίπου. Τέλος, αργά το μεσημέρι θα δοκιμάσουμε τα περίφημα θαλασσινά και όστρακα της περιοχής, συνοδευμένα από τοπικά κρασιά.

επιμελείται και συνοδεύει ο Τίμος Πετρίδης

 

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Μεταφορές: Με πολυτελές λεωφορείο.

  • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία): Είσοδο και ξενάγηση στον Δυτικό Προμαχώνα.

  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Ξενάγηση στα μανιτάρια Δίρφυς, στο αγρόκτημα Berryland και στη φάρμα εκτροφής χοιριδίων.

  • Άλλο: Οινογνωσία στο Κτήμα Τζιβάνη & γευστική δοκιμή στα μανιτάρια Δίρφυς.

  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.

  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.

 

Το δρομολόγιό μας

Νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε από το κέντρο της Αθήνας με το πολυτελές λεωφορείο μας.
Πρώτη μας στάση το Μουσείο Οίνου που βρίσκεται στο Κτήμα Τζιβάνη στη Ριτσώνα της Αυλίδας, για να θαυμάσουμε την συλλογή σπάνιων αντικειμένων και παραδοσιακών εργαλείων από όλο τον κόσμο που σχετίζονται με τη μαγική διαδικασία καλλιέργειας και οινοποίησης. Το μουσείο δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτά αλλά μας αποκαλύπτει έναν πλούτο χρηστικών αντικειμένων της καθημερινής ζωής ελληνικών και ξένων που με μεράκι έχει συλλέξει ο πολυπράγμων ακούραστος ιδιοκτήτης-οινοπαραγωγός-επιχειρηματίας και ξεναγός μας ο κος Γιώργος Τζιβάνης και η Χρυσή Τζιβάνη. Θα ακολουθήσει μικρή δοκιμή με τα βιολογικής καλλιέργειας κρασιά του κτήματος.
Αλλά οι εκπλήξεις δεν σταματάνε εδώ. Στην παρακείμενη φάρμα θα δούμε σε πλήρη ελευθερία τα ζωάκια του κτήματος: προβατάκια, κατσικάκια, κότες αλλά και ένα μικρό ελαφάκι να χοροπηδάει ανέμελα. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας με προορισμό την πόλη της Χαλκίδας, όπου θα επισκεφτούμε τον Δυτικό Προμαχώνα του κάστρου ο οποίος έχει αναπαλαιωθεί και εκθέτει σημαντικά ευρήματα από τον 5ο μ.Χ. αιώνα μέχρι τον 20ό. Θα μας ξεναγήσει με απλότητα, ακρίβεια και γνώση, ο υπεύθυνος του χώρου κος Φρειδερίκος Ελένης.
Επιβιβαζόμαστε ξανά στο λεωφορείο μας και κατευθυνόμαστε προς τους πρόποδες του όρους Δίρφυ. Σταθμός μας είναι η Μονάδα Καλλιέργειας Μανιταριών Δίρφυς των κυρίων Λευτέρη Λαχουβάρη και Θανάση Μαστρογιάννη στο χωριό Πισσώνα.

Εκεί οι δραστήριοι παραγωγοί θα μας μιλήσουν και θα μας δείξουν τις ποικιλίες των μανιταριών που παράγουν αλλά και τα παράγωγα προϊόντα τους, όπως η μπύρα, το γλυκό κουταλιού, τα ζυμαρικά αλλά και το περίφημο γανόδερμα. Τέλος θα μας προτείνουν την μέθοδο που έχουν αναπτύξει για καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι.

Πολύ κοντά βρίσκεται το αγρόκτημα Berryland του κου Βασίλη Δαφνή με τα βιολογικά λαχανικά, τις καλλιέργειες αρώνιας, γκότζι μπέρι και ιπποφαές που συνδυασμένες με μαρμελάδες, σάλτσες, τουρσιά, ξύδι, πετιμέζι και κρασί ενισχύουν τη γεύση τους με θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας.

Επιστρέφουμε προς την Χαλκίδα για να καταλήξουμε στο Ληλάντιο Πεδίο στη φάρμα εκτροφής αγριόχοιρων, του οικολογικά ευαισθητοποιημένου κου Νίκου Καρβέλα.
Ακολουθεί μια μικρή βόλτα στο Ληλάντιο Πεδίο με το λεωφορείο μας, όπου θα δούμε τους δύο πύργους, τον αμπελώνα και τον ελαιώνα της περιοχής. Αμέσως μετά επιστρέφουμε στην Χαλκίδα για φαγητό με θαλασσινά, στη χαμηλών τόνων ψαροταβέρνα του κου Σπύρου Κόκκα, «Εύριπος». Το έμπειρο χέρι της κυρά-Βάσως ζωγραφίζει στην κουζίνα. Ο ιδιοκτήτης θα μας μιλήσει για το ψάρεμα και τα όστρακα που διαθέτει σε αφθονία η περιοχή.

Εάν υπάρχει χρόνος και διάθεση, θα πιούμε τον τελευταίο καφέ της ημέρας σε ένα υπέροχο καφενείο της απέναντι όχθης και θα πάρουμε τον δρόμο του γυρισμού για την Αθήνα.

  • Το γραφειο έχει εξασφαλίσει ειδική τιμή για το γεύμα στην ψαροταβέρνα “Εύριπος”

Δεν περιλαμβάνονται
Γεύματα.
Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.