Skip to main content

Γαστρονομία στη Βορειοανατολική Αττική 13/12/2020 με 40,00

Ποιος είπε ότι η Αττική δεν έχει τα «μυστικά» της και φυσικά τις δικές της ομορφιές; Μια «ανάσα» από την Αθήνα και ξεκινάμε ένα οδοιπορικό γεμάτο εικόνες αλλά και …μυρωδιές.
Η ιστορία μάς περιμένει στον Μαραθώνα με τον τύμβο του αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο -στολίδι της περιοχής, και λίγο μετά το μοναδικό Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου με τα 3.000 εκθέματα – «κεντημένα» ψωμιά. Γευστική νότα της μέρας… ο χαλβάς του Τάσου Χατζηγαβριήλ αλλά και τα εξαίρετα κρασιά του Κώστα Λαζαρίδη. Ξεκινάμε;

 

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Μεταφορές: Με πολυτελές λεωφορείο.

  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Ξεναγήσεις και δραστηριότητες σύμφωνα με το πρόγραμμα.

  • Ξεναγός: Διπλωματούχος ξεναγός (στον Τύμβο και το Μουσείο του Μαραθώνα).

  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.

  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.

  • Εκπτώσεις/προσφορές: Ειδική τιμή για το γεύμα.

 

Το δρομολόγιό μας

Νέα Μάκρη
Για καλωσόρισμα θα γλυκαθούμε με την ποικιλία χαλβάδων της χαλβαδοποιίας Μαραθώνος του κου Τάσου Χατζηγαβριήλ που κατάφερε με την εργατικότητά του και με την πρωτοτυπία του (23 διαφορετικές γεύσεις), να κάνει το προϊόν του επώνυμο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Μαραθώνας
Η εκδρομή μας όμως αρχίζει ουσιαστικά από το σύμβολο της νίκης των Αθηναίων κατά των Περσών στην αρχαιότητα, τον Τύμβο του Μαραθώνα. Είναι εύρημα των ανασκαφών του κου Σπύρου Μαρινάτου το 1973. Λίγο πιο πάνω, στη θέση Βρανά, μας περιμένει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ένα στολίδι ιστορικής κληρονομιάς για την περιοχή. Εκεί θα δούμε ευρήματα όπως το τρόπαιο της νίκης κατά των Περσών το 490 π.Χ. και άλλα πολλά αντικείμενα από την νεολιθική περίοδο μέχρι την αρχαϊκή και κλασική περίοδο. Φεύγοντας θα περάσουμε από ένα από τα πρώτα οικολογικά αγροκτήματα στην Ελλάδα, το Κτήμα Διαμάντι του βιοκαλλιεργητή Χριστόφορου Διαμάντη για να μάθουμε για τη βιολογική καλλιέργεια και να αγοράσουμε τα ολόφρεσκα εποχικά του προϊόντα.

Greece-Marathon-Archaeological Museum

Βαρνάβας
Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας με τα αρχαιολογικά ευρήματα του Μαραθώνα. Θα συνεχίσουμε ανηφορίζοντας προς το χωριό Βαρνάβα για να φτάσουμε στον επόμενο στόχο μας, το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου και το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο. Θα μας υποδεχτούν οι ιδρυτές των μουσείων Πέτρος Κατσίκης και Μηλέα Παππά με τους συνεργάτες τους. Τα δύο μουσεία καταγράφουν μια πολιτιστική διαδρομή αιώνων μέσα από το πλέον απαραίτητο αγαθό κάθε σπιτικού τραπεζιού, το ψωμί. Στο όμορφα ανακαινισμένο αρχοντικό με την παραδοσιακή αυλή θα θαυμάσουμε εκατοντάδες είδη κεντημένου και θρησκευτικού άρτου, θα μάθουμε πώς λειτουργεί ο παραδοσιακός αργαλειός, θα ξεναγηθούμε στο ανώι και στο κατώι καθώς και στον παραδοσιακό φούρνο και θα πλάσουμε με τα χεράκια μας μικρά διακοσμημένα ψωμιά.

Greece-Varnava-Bread Museum/marathoninfo.gr

Καπανδρίτι
Συνεχίζουμε την εκδρομή μας μέσα σε μια υπέροχη φύση για να φτάσουμε στο Καπανδρίτι και με κατεύθυνση προς Κάλαμο, λίγο πιο κάτω, αντικρίζουμε την Οινότρια Γη του Δραμινού οινοπαραγωγού Κώστα Λαζαρίδη. Είναι ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα με πολλαπλές λειτουργικές δυνατότητες, που δημιουργήθηκε μόλις το 2006. Πολύ κοντά στην περιοχή, στις παρυφές της λίμνης Μαραθώνα καλλιεργούνται 200 στρέμματα αμπελιού με βιολογικό τρόπο, που παρέχουν στο Κτήμα την πρώτη ύλη για την παρασκευή των υπέροχων κρασιών του. Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στο Οινοποιείο και τις κάβες, θα επισκεφτούμε το υπέροχο Μουσείο του Κτήματος, που συγκαταλέγεται στα 2 καλύτερα μουσεία κρασιού στην Ελλάδα και θα δοκιμάσουμε δύο χαρακτηριστικά κρασιά της περιοχής.

Λίμνη Μαραθώνα
Θα καταλήξουμε στο φράγμα του Μαραθώνα, στο πολυτελές εστιατόριο Fragma για ένα νηστίσιμο μενού με τσίπουρο, ουζάκι ή ποτήρι κρασί ηρεμώντας με την υπέροχη θέα των αδιατάρακτων νερών της λίμνης, λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.

Μετά το γεύμα θα επιστρέψουμε με το λεωφορείο μας στην Αθήνα.

  • Το γραφείο έχει εξασφαλίσει ειδική τιμή για το γεύμα που προτείνεται στο εστιατόριο “Fragma” (περιλαμβάνεται κρασί).

 

Δεν περιλαμβάνονται
Τέλη εισόδων: Στα μουσεία.
Γεύματα.
Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.