Skip to main content

Εθνική Πινακοθήκη ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ 12 Νοεμβρίου 2023 για περιορισμένη συμμετοχή

Πολιτιστικές επισκέψεις και ημερήσιες εκδρομές

Κυριακή 12 Νοεμβρίου

10.30 πμ

Διάρκεια: Περίπου 2 ½ ώρες

 

Από τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο στον Κόντογλου, τον Παρθένη, τον Μόραλη…

Ξενάγηση από έμπειρη ξεναγό

 

Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1900 και σήμερα περιλαμβάνει στις συλλογές της περίπου 20 χιλιάδες έργα, τα οποία καλύπτουν την καλλιτεχνική δημιουργία από τα μεταβυζαντινά χρόνια (ξεκινώντας από την κρητική σχολή και τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο) μέχρι σήμερα. Πρόσφατα ανακαινισμένη (άνοιξε ξανά τις πύλες της για το κοινό μόλις το 2021) παρουσιάζει στη μόνιμη έκθεσή της, περίπου 1000 έργα ζωγραφικής, αλλά και χαρακτικής από τους θησαυρούς των συλλογών της.

 

Μέσα από την ξενάγηση μας θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία της νεοελληνικής τέχνης, που γεννιέται και αναπτύσσεται παράλληλα με την δημιουργία και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους. Έτσι, μέσα από τα πορτρέτα, τα τοπία, τις σκηνές της καθημερινής ζωής, αλλά και άλλα θέματα, θα παρακολουθήσουμε όχι μόνο την εξέλιξη της ζωγραφικής, αλλά και της ίδιας της ελληνικής πραγματικότητας.

 

Στον πρώτο όροφο θα δούμε αντιπροσωπευτικά δείγματα της ζωγραφικής του 19ου αι. Ξεκινώντας με έργα της Σχολής του Μονάχου, θα περάσουμε στα πρώτα ιμπρεσιονιστκά "σκιρτήματα" και θα καταλήξουμε σε δημιουργίες του συμβολισμού και art nouveau.

Στον δεύτερο όροφο θα περάσουμε στον 20ο αι.και θα γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες της ομάδας "Τέχνης" και του πρώιμου ελληνικού μοντερνισμού. Θα δούμε έργα πολύ σημαντικών καλλιτεχνών όπως του Κόντογλου, του Παρθένη, του Μόραλη, του Χατζηκυριάκου - Γκίκα αλλά και πολλών άλλων.

 

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος την ελληνική τέχνη είναι να επισκεφτεί την Εθνική Πινακοθήκη, για αυτό σας περιμένουμε να το κάνουμε παρέα...

 

Σημαντικές σημειώσεις:

Συνάντηση στην είσοδο της Εθνικής Πινακοθήκης / Βασ. Κωνσταντίνου 50 / στις 10:30 π.μ.

Στην είσοδο του μουσείου λειτουργεί σαρωτής ασφαλείας X-Ray για τσάντες και αποσκευές.

Περιορισμένη συμμετοχή : Μόνο 25 άτομα.

 

Τιμή κατ’ άτομο € 29

 

Περιλαμβάνονται:

  • Ξενάγηση από έμπειρη ξεναγό
  • Το εισιτήριο εισόδου για την μόνιμη έκθεση
  • Η χρήση ακουστικών ξενάγησης (whispers)
  • Φ.Π.Α.