Skip to main content

Μακρόνησος και Λαυρεωτική Ημερήσιο πολιτιστικό ταξίδι φθινόπωρο 2020 55 ευρω

Αναχωρήσεις 12/09, 03/10, 07/11, 12/12 

Το κόστος του ταξιδιού ανέρχεται στα 55€* το άτομο. 

Η τιμή αφορά σε ελάχιστη συμμετοχή 15 ατόμων.

Το πολιτιστικό ταξίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί και για μικρότερες ομάδες ακόμα και 10 ατόμων (οικογένειες, φίλους κ.λπ.) στην ημερομηνία που επιθυμείτε, με μικρή επιβάρυνση 10€ το άτομο

Το νησί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Λαύριο, σε απόσταση 2,5 περίπου ναυτικών μιλίων είναι η Μακρόνησος. Σήμερα η Μακρόνησος, αν και διοικητικά υπάγεται στο νομό Κυκλάδων, γεωλογικά και ιστορικά συνδέεται με το Λαύριο, στα νεότερα δε χρόνια με ολόκληρη την Ελλάδα. 
Στην αρχαιότητα ονομαζόταν “Μάκρις” λόγω του στενόμακρου σχήματός του και αποτελούσε σταθμό των τολμηρών ναυτικών της εποχής. Τα κλασσικά χρόνια το νησί κατοικούνταν, όπως δείχνει η ύπαρξη μικρών αγγείων και λειψάνων, ενώ στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν χώρος βόσκησης κοπαδιών. Στις αρχές του αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας αιχμαλώτων πολέμου (1912/13) και αργότερα ως τόπος αποθεραπείας ορισμένων από τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής (1922) που είχαν προσβληθεί από τύφο. Τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου (1946 – 1949) σημάδεψαν την ιστορία του νησιού. Από τον Απρίλιο του 1947 η Μακρόνησος χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης "εθνικής αναμόρφωσης" για χιλιάδες κομμουνιστές, πολιτικούς κρατούμενους και λιποτάκτες στρατιώτες. Από το 1989, τα ερείπια αυτά, γεμάτα από αιματηρή μνήμη, συγκαταλέγονται στον κατάλογο ιστορικών τόπων. Η πόλη του Λαυρίου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιομηχανική παραγωγή της νεότερης Ελλάδας χάρη στον ορυκτό της πλούτο. Στην αρχαιότητα υπήρξε καθοριστική η συμβολή των Λαυρεωτικών μεταλλείων στην ακμή της αθηναϊκής πολιτείας. Στη νεότερη ελληνική ιστορία το ζήτημα της εκμετάλλευσης των μεταλλείων του Λαυρίου προκάλεσε μεγάλη κρίση στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και την ελληνική οικονομία, γνωστή ως Λαυρεωτικά. Σήμερα το Λαύριο είναι σημαντικό λιμάνι με σύγχρονη μαρίνα.

Δρομολόγιο

Πρωινή αναχώρηση από τα γραφεία μας στο κέντρο της Αθήνας.
Άφιξη στο Λαύριο και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού, στις υπώρειες του λόφου Βελατούρι. όπου βρίσκονται τα ερείπια του αρχαιότερου σωζόμενου θεάτρου της Ελλάδας. Κατόπιν μεταβαίνουμε στους χώρους της πρώην Γαλλικής Εταιρείας, σημερινό Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, και ξεναγούμαστε στο χώρο. Στην συνέχεια επιβιβαζόμαστε στο πλοιάριο που θα μας μεταφέρει σε 15’ στη Μακρόνησο. Στο “θέατρο του Τάγματος” θα μιλήσουμε για τα μαρτυρικά εκείνα χρόνια και αφού περιηγηθούμε στην περιοχή, θα αναχωρήσουμε για το Λαύριο.
Θα επισκεφτούμε το ορυκτολογικό μουσείο στο οποίο φιλοξενούνται σπάνια ορυκτά και πετρώματα και θα μεταβούμε στο λιμάνι, εκεί όπου στέκεται σήμερα επιβλητική, σκουριασμένη από το χρόνο, η Γαλλική Σκάλα. Προαιρετικό γεύμα στην παραδοσιακή αγορά του Λαυρίου.
Ελεύθερος χρόνος και επιστροφή στην Αθήνα το απόγευμα.

 

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Μεταφορές: Με πολυτελές λεοφωρείο.

  • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μετακίνηση από / προς Λαύριο – Μακρόνησο.

  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.

  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.

Δεν περιλαμβάνονται

Τέλη εισόδων: Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους (Ορυκτολογικό Μουσείο 2€, Τεχνολογικό Πάρκο).
Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο