Skip to main content

Πάσχα στην Πίνδο: Βάλια Κάλντα, Ανατολικό Ζαγόρι, Βλαχοχώρια Γρεβενών | 22.04.2022 με 429€

22/4   Διάρκεια: 5 ΗΜΕΡΕΣ

 

  • Μια ΣΠΑΝΙΑ διαδρομή, αποκλειστικά με έμπειρο τοπικό οικοξεναγό στα Βλαχοχώρια Γρεβενών, τα πανέμορφα χωριά του Ορεινού όγκου της Πίνδου και στο γεφύρι Αζίζ Αγά!
  • Διαμονή στη Σαμαρίνα Γρεβενών: Ονομαστό, τραγουδισμένο Βλαχοχώρι, σκαρφαλωμένο σε πλαγιά του Σμόλικα, σε εντυπωσιακό υψόμετρο (περίπου 1.550μ.), ένα τοπίο γεμάτο με  απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, πυκνά δάση, άφθονα κρύα νερά και  υγιεινό κλίμα. 
  • Περιήγηση στη Σμίξη Γρεβενών: Διάσημο χωριό,σε υψόμετρο 1.220 μ. στην πλαγιά του όρους Βασιλίτσα, ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας και λόγω της γειτνίασης της με το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, έχει μετατραπεί σε σημαντικό χειμερινό θέρετρο.
  • Βόλτα στο πέτρινο γεφύρι Αζίζ Αγά αλλά και στη Μεγάλη Παναγιά με το πεύκο που έχει φυτρώσει στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του ιερού!
  • Off road ολοήμερη διαδρομή στην Πίνδο, όπου θα γίνετε «ένα» με τον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα, με πλήρως εξοπλισμένα Jeep 4x4 και ξενάγηση με δενδροχρονολόγηση, ενημέρωση για τη φαρμακευτική χρήση των βοτάνων και τα είδη των μανιταριών.
  • Εξειδικευμένο προσωπικό και οικοξενάγηση από επιστήμονα δασολόγο-οικοξεναγό άγριας φύσης στη Βάλια Κάλντα με Jeep. (Στη Βάλια Κάλντα ο βαρύς χειμώνας «έρχεται» νωρίς. Εάν, λόγω χιονόπτωσης η εκδρομή με τα Jeep στη Β.Κάλντα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και αναβληθεί, τότε θα αντικατασταθεί με παραδοσιακό γεύμα, σε τοπική αυθεντική μετσοβίτικη ταβέρνα που θα περιλαμβάνει τοπικά εδέσματα και κατανάλωση κρασιού.)
  • Ανακαλύπτουμε το Γεφύρι, αλλά και το Φαράγγι της Πορτίτσας, ένα απομακρυσμένο σημείο μοναδικής, απαράμιλλης ομορφιάς και άγριας φύσης!
  • Ανακαλύπτουμε το γεφύρι Ζιάκα, ένα από τα πολυφωτογραφημένα γεφύρια των Γρεβενών, αλλά και το κουκλίστικο χωριό Σπήλαιο, απολαμβάνοντας θέα από τη Βάλια Κάλντα έως τον Όλυμπο!
  • Κάνουμε βόλτα στα πανέμορφα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, Τρίστενο, Γρεβενίτι, Φλαμπουράρι, Ελατοχώρι, Βοβούσα.
  • Επίσκεψη στην απόκοσμη λίμνη Ζορίκα, μια άγνωστη και καλά κρυμμένη λίμνη που γεμίζει με νούφαρα κάθε χρόνο! Ένα μοναδικό θέαμα μέσα στην απέραντη γοητεία του πράσινου...
  • Περνάμε από το χωριό Τρίκωμο και καταλήγουμε στους επιβλητικούς βράχους των απόκοσμων Μετεώρων!

 

1η Ημέρα: Αθήνα – Τρίκαλα – Γρεβενά – Μηλιά (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας)

Αναχωρούμε νωρίς το πρωί από Αθήνα και με ενδιάμεσες στάσεις φτάνουμε στα Τρίκαλα, μια από τις πιο ωραίες πόλεις της Ελλάδας, μια μικρή «Ευρώπη» στην καρδιά της Θεσσαλίας. Από τη μακραίωνη ιστορία του «χθες» στη σημερινή, ευρωπαϊκή και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη, πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας! Η πατρίδα του Ασκληπιού περιμένει να τη γνωρίσουμε με το θαυμαστό Κουρσούμ Τζαμί, το μοναδικό τέμενος επί ελληνικού εδάφους που αντιστάθηκε στον χρόνο. Οι συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα συγκεντρώνουν τον θαυμασμό στη διάρκεια των περιπάτων. Θα απολαύσουμε γλυκό πουτίγκα στα ζαχαροπλαστεία της περιοχής. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς τα Γρεβενά, την πόλη των μανιταριών, όπως είναι γνωστή (χαρακτηριστικά είναι τα δύο πέτρινα μανιτάρια που έχουν στηθεί στις δύο εισόδους της πόλης). Τα Γρεβενά είναι ο παράδεισος των μανιταρόφιλων, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια η πόλη έχει αποκτήσει τέτοια «τεχνογνωσία» στην αναγνώριση, συλλογή και επεξεργασία μανιταριών, που θεωρείται ο κορυφαίος προορισμός για μανιτάρια στην Ελλάδα. Θα κάνουμε τη βόλτα μας στην πόλη και φυσικά θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τα ψώνια μας διαλέγοντας από εκατοντάδες είδη μανιταριών! Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το χωριό Μηλιά, περίπου 15 χλμ. βόρεια των Γρεβενών. Τι θα δούμε εδώ; Το τοπικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, μοναδικό στο είδος του, που φιλοξενεί μεταξύ άλλων και τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες μαμούθ στον κόσμο: για την ακρίβεια πρόκειται για έναν απόγονο των μαμούθ, τον μαστόδοντα, νεότερός τους κατά μερικές χιλιάδες χρόνια. Οι χαυλιόδοντές του, πάντως, αγγίζουν σε μήκος τα πέντε μέτρα, και φυλάσσονται μαζί με άλλα ενδιαφέροντα παλαιοντολογικά ευρήματα. Συνεχίζουμε για τη Σαμαρίνα. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

2η Ημέρα: Ξενάγηση στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου – Βάλια Κάλντα με εξοπλισμένα Jeep 4x4 – Αρκουδόρεμα – Φαράγγι Πορτίτσας

Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε για μια αξέχαστη εμπειρία στον βιότοπο της καφετιάς αρκούδας, των μανιταριών και των αγριολούλουδων της Πίνδου με εξοπλισμένα 4x4. Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου Βάλια Κάλντα, είναι ένας από τους σπουδαιότερους και πιο παρθένους δρυμούς της Ελλάδας. Ιδρύθηκε με σκοπό την προστασία της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Έχει έκταση περίπου 69.000 στρέμματα που χωρίζονται στον πυρήνα και στην περιφερειακή ζώνη του δρυμού. Βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου στα όρια των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, η οποία βρίσκεται σε ύψος περίπου 1.400 μέτρων και περιτριγυρίζεται από τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι (Φλέγκα 2.159 μ.) μέχρι και τις κορυφές του βουνού Αυγό (2177 μ.). Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του Αώου. Το όνομα «Βάλια Κάλντα» σημαίνει στα βλάχικα «ζεστή κοιλάδα» και αποτελεί τον βιότοπο της καφετιάς αρκούδας. Η ξενάγηση θα γίνει από δασοπόνο και στέλεχος σχολών ορειβασίας, ο οποίος είναι οικοξεναγός άγριας φύσης. Θα πάμε μέχρι ένα σημείο με το πούλμαν, όπου και θα συναντήσουμε τα jeep μας. Επιβίβαση σε εξοπλισμένα οχήματα 4x4 και αναχώρηση προς τη Βάλια Κάλντα, όπου θα φτάσουμε έπειτα από μία περίπου ώρα. Η πρώτη στάση μας είναι στα όρια του πυρήνα όπου θα απολαύσουμε όλη τη θέα της κοιλάδας, θα δούμε τη διαφορά της Μαύρης από τη Λευκόδερμο Πεύκη και τα γέρικα μπονσάι. Κατηφορίζουμε προς την κοιλάδα μέσα από την πιο εξελιγμένη μορφή φυσικής αποκλάδωσης και συνεχίζουμε προς το Αρκουδόρεμα, όπου θα γίνει ενημέρωση για τη Βάλια Κάλντα, την πανίδα και τη χλωρίδα της. Θα δούμε σπάνια κόκκινα πεύκα, τη δηλητηριώδη μπομπίνα, τρίτωνες, τη σαρκοφάγο πιγκουίκουλα, θα κάνουμε δενδροχρονολόγηση (η χρονολόγηση γεγονότων στο παρελθόν μέσω της μελέτης της ανάπτυξης των δακτυλίων των δέντρων), θα μάθουμε για τη φαρμακευτική χρήση των βοτάνων και για τα είδη των μανιταριών. Τα τελευταία περίπου 4 χλμ, θα μας οδηγήσουν προς το Γεφύρι, αλλά και το Φαράγγι της Πορτίτσας, ένα από τα ωραιότερα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στη βόρεια Ελλάδα. Ένα απομακρυσμένο σημείο μοναδικής, απαράμιλλης ομορφιάς και άγριας φύσης. Είναι ίσως το δημοφιλέστερο γεφύρι του νομού Γρεβενών, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται και στέκεται στην είσοδο του ομώνυμου φαραγγιού το οποίο επίσης είναι μαγευτικό. Το φαράγγι σχηματίζεται από δύο πανύψηλους βράχους ύψους 150-200 μέτρων και κάτω από την κάμαρα του γεφυριού περνά ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα. Απαραίτητος εξοπλισμός για την άνεση και την ασφάλειά σας: αδιάβροχο – άνετος ρουχισμός – μποτάκια. Οι περισσότεροι συνοδοί μας έχουν πιστοποιημένη γνώση πρώτων βοηθειών και υπάρχει φαρμακείο σε κάθε jeep. Eπιστροφή στο ξενοδοχείο μας, έχοντας τις καλύτερες αναμνήσεις από το εντυπωσιακό τοπίο στη Βάλια Κάλντα. Τα πυκνά δάση που εναλλάσσονται με γυμνές υπαλπικές και βραχώδεις εκτάσεις, τεράστιους γκρεμούς και η εξαιρετικά πλούσια πανίδα θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλα στη μνήμη μας!

 

3η Ημέρα: Βλαχοχώρια Γρεβενών – Σμίξη – Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας – Μνημείο Αννίτσας – Γεφύρι Ζιάκα – Χωριό Σπήλαιο – Πέτρινο παραδοσιακό Γεφύρι Αζίζ Αγά – Σαμαρίνα

Ξεκινάμε για να ανακαλύψουμε ορισμένα από τα πιο ξακουστά βλαχοχώρια των Γρεβενών. Στάση στη Σμίξη με φόντο τη θέα της Πίνδου! Το όνομα Σμίξη, προήλθε από το «σμίξιμο δύο οικισμών», καθώς γεννήθηκε από τα χωριά Μπίγκα και Πινακάδες. Θα δούμε πέτρινα σπίτια που έχουν διασωθεί από το πέρασμα του χρόνου μέσα σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα, το πέτρινο σχολείο του 1933 που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά και τις πολυφωτογραφημένες παλιές πέτρινες βρύσες. Στα Γρεβενά, θα επισκεπτούμε στις δύο πλατείες, την πλατεία Ελευθερίας ή Ρολογιού που φιλοξενεί τον πέτρινο πύργο του ρολογιού και την Αιμιλιανού, που συνδέονται με έναν κεντρικό πεζόδρομο, ενώ θα κάνουμε στάση για αγορά των διάσημων τοπικών μανιταροπροϊόντων. Συνεχίζουμε για το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, όπου θα απολαύσουμε τον καφέ μας. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του όρους Βασιλίτσα, ενώ εκτείνεται σε υψόμετρο 2.249μ. αλλά και στο διπλανό όρος της Γομάρας. Ξεκίνησε με τον πρώτο αναβατήρα το 1975 και από τότε υπόσχεται στιγμές ελευθερίας και ομορφιάς σε κάθε χιονοδρόμο! Το βουνό της Βασιλίτσας αποτελεί σημαντικό βιότοπο για την αρκούδα, τη βίδρα και το αγριόγιδο. Σειρά έχει το Μνημείο Αννίτσας, δυτικά της πόλης των Γρεβενών, σε απόσταση ευθείας γραμμής 28 χιλιομέτρων, στο όρος Λύγκος. Πρόκειται για το Μνημείο των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών Νομού Γρεβενών 1940-1941, εναντίον των Ιταλών επιδρομέων. Ακολουθεί επίσκεψη στο γεφύρι Ζιάκα, ένα από τα πολυφωτογραφημένα γεφύρια των Γρεβενών, στο δρόμο που ενώνει τα Γρεβενά με το ιστορικό χωριό Ζιάκα, την πατρίδα του θρυλικού ήρωα Θεόδωρου Ζιάκα, από όπου πήρε και το όνομα. Κάτω από το γεφύρι περνά ο Βελονιάς ποταμός, παραπόταμος του Βενέτικου, που πηγάζει από τις περιοχές Δοτσικού, Προσβόρου και Αλατόπετρας. Σειρά έχει το κουκλίστικο χωριό Σπήλαιο, χτισμένο στο όρος Όρλιακας, 26 χλμ από την πόλη των Γρεβενών. Κάθε γωνιά του είναι μοναδική, αλλά αποκορύφωμα αποτελεί η θέα που προσφέρει από τη Βάλια Κάλντα έως και τον Όλυμπο! Στη συνέχεια, αναχωρούμε για το ξακουστό γεφύρι του Αζίζ Αγά ύψους 15 μέτρων. Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο γεφύρι της δυτικής Μακεδονίας, κάτω από το χωριό Τρίκωμο των Γρεβενών! Ο οικοξεναγός μας, θα μας παρέχει μια εμπεριστατωμένη γνωριμία με αυτήν την ορεινή και πανέμορφα άγνωστη περιοχή της χώρας μας! Ο Αζιζ Αγάς ανέθεσε την κατασκευή σε φημισμένο πρωτομάστορα, αλλά εξ αιτίας του μεγάλου μήκους και ύψους του, το γεφύρι παρουσίαζε δυσκολίες. Δύο φορές έπεσε η μεσαία καμάρα μετά την αφαίρεση των καλουπιών. Όταν οι σκαλωσιές καί τα καλούπια στήθηκαν για τρίτη φορά, ο Αζιζ Αγάς απείλησε τον πρωτομάστορα πως αν το γεφύρι πέσει για τρίτη φορά «θα του πάρει το κεφάλι». Την ώρα που αφαιρούνταν και τα τελευταία καλούπια, ο πρωτομάστορας έντρομος κατέφυγε στη «ράχη Σκύφτη», λίγο νότια του γεφυριού, κατά το Κηπουριό για ν' αποφύγει τις κυρώσεις αν το γεφύρι ξαναέπεφτε. Το γεφύρι όμως τη φορά αυτή στάθηκε όρθιο. Ο Αγάς κάλεσε κοντά του με έναν ζαπτιέ (χωροφύλακα) τον πρωτομάστορα, τον συνεχάρη και τον πλήρωσε! (Αυτά μας διδάσκει η ιστορία γραμμένη από τον Γ. Τσότσο). Φωτογραφιζόμαστε στις όχθες του Βενέτικου ποταμού, στις τρείς καμάρες του γεφυριού. Από εδώ, μέσω Φιλιππαίων οδεύουμε προς Σαμαρίνα! Το χωριό βρίσκεται στη βόρεια Πίνδο στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα σε υψόμετρο 1.450 μέτρων! Θεωρείται το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων! Οι ετυμολογήσεις της λέξης που έχουν προταθεί είναι, ή από τη λέξη σαμάρι ή από την Αγία Μαρίνα, στα βλάχικα Sta Marina. Αξιοσημείωτη και μοναδική η Εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς με το πεύκο φυτρωμένο στην σκεπή της! Τρίκλιτη μονώροφη βασιλική, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Οικοδομήθηκε κατά τη δεύτερη δεκαετία του 19ου αι. και τοιχογραφήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, φέρει χαγιάτι (υπόστεγο) με χτιστούς κίονες και τοξοστοιχία στη νότια πλευρά του, καθώς και παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Το εσωτερικό της Μεγάλης Παναγίας κοσμούν τοιχογραφίες που έχουν φιλοτεχνήσει σαμαριναίοι αγιογράφοι, καθώς και αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Γεύμα ελεύθερο στην ξακουστή πλατεία με τα μοναδικά τοπικά ταβερνάκια της. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

4η Ημέρα: Ανατολικό Ζαγόρι – Τρίστενο – Γρεβενίτι – Φλαμπουράρι – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Λίμνη Ζορίκα

H ημέρα μας ξεκινάει με βόλτα στα ξακουστά χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου! Επισκεπτόμαστε το Τρίστενο, ένα γραφικό χωριό γεμάτο λιθόχτιστα καλντερίμια, πηγές και τρεχούμενα νερά. Χτισμένο σε υψόμετρο 940 μέτρων, που οφείλει το όνομά του στα τρία στενώματα (χειμάρρους) που σχηματίζονται ανάμεσα στους κατάφυτους γειτονικούς λόφους. Ακολουθεί το Γρεβενίτι, ένα από τα βλαχοχώρια της περιοχής του Ζαγορίου, με καταπληκτική θέα και απίστευτο φυσικό περιβάλλον. Συνεχίζουμε για το Φλαμπουράρι, στις πλαγιές του βουνού Τσούκα – Ρόσσα. Ένα χωριό «πνιγμένο» στα δάση που δεν ακολουθεί την τυπική Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική, καθώς κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα στις στέγες των σπιτιών. Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1774) θα δούμε αξιόλογες παλιές εικόνες. Σειρά έχει το Ελατοχώρι, το οποίο αποτελείται από δύο οικισμούς, το Ελατοχώρι και το Σέσι. Η απόκοσμη ηρεμία του θα σας καθηλώσει... Ανεβαίνουμε προς Βοβούσα, το πιο απομακρυσμένο χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου. Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος, από τη βοή των νερών του οποίου πιθανότατα πήρε και το χωριό το όνομά του. Γύρω από το ποτάμι υπάρχουν αξιόλογοι οικότοποι που φιλοξενούν πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Βοβούσα προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων μικρότερων χωριών. Η ιστορία του χωριού αρχίζει τον 10ο αιώνα με τις πρώτες μετακινήσεις των Βλάχων στα βουνά της Πίνδου. Γνώρισε μεγάλη ακμή ως μέλος της αυτόνομης περιοχής του Ζαγορίου επί Τουρκοκρατίας και θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα Ζαγοροχώρια. Μας υποδέχεται το γεφύρι της, που βρίσκεται στο κέντρο του. Κτίστηκε το 1748, στις πηγές του Αώου, από τον Αλέξη Μίσιο. Οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους είναι Βλάχοι, ενώ υπάρχουν και λίγες οικογένειες Σαρακατσάνων. Αποκορύφωμα θα αποτελέσει η λίμνη Ζορίκα, μια άγνωστη και καλά κρυμμένη γωνιά του τόπου μας, με ιδιαίτερα σπάνια ομορφιά. Η λίμνη γεμίζει με νούφαρα κάθε χρόνο και αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα μέσα στην απέραντη γοητεία του πράσινου. Βρίσκεται ανάμεσα στο πλούσιο δάσος της περιοχής και μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς στο Ανατολικό Ζαγόρι. Ο τόπος θα σας αποζημιώσει. Οι εικόνες, το άρωμα, τα χρώματα. Και σίγουρα αυτή η φορά δεν θα είναι η τελευταία... Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

5η Ημέρα: Σταυρός – Γεφύρι της Λιάτισσας ή του Κλέφτη (προαιρετικά πεζοπορία σε μονοπάτι) – Τρίκωμο – Μετέωρα – Αθήνα

Πρωινή αναχώρηση για ακόμα ένα βλαχοχώρι των Γρεβενών, τον Σταυρό, στις πλαγιές του όρους Όρλιακας και στα ανατολικά όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Στα ανατολικά του χωριού περνάει η Εγνατία Οδός και δυτικά ο ποταμός Βελονιάς, παραπόταμος του Βενέτικου. Θα δούμε το πέτρινο γεφύρι της Λιάτισσας, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού πάνω στον Βελονιά που το ενώνει με το Σπήλαιο και από το 1995 έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για ένα από τα πιο δυσπρόσιτα αλλά και πιο όμορφα πέτρινα γεφύρια του νομού Γρεβενών! Βρίσκεται σε μια θέση ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, πάνω από τα κατακόρυφα βράχια του φαραγγιού, που εναλλάσσονται με μικρές λεπτοκαρυές (στις οποίες πιθανότατα κατά μια άλλη εκδοχή οφείλεται το όνομά του, από την αλβανική λέξη «λιάτισσα», που σημαίνει λεπτοκαρυά). Είναι επισκέψιμο από το χωριό Σπήλαιο. Σύμφωνα με μια εκδοχή, χτίστηκε γύρω στο 1800 από τον κλέφτη Λιάτιστα. Η περιοχή λέγεται μάλιστα και «πήδημα του κλέφτη», αφού κατά το θρύλο, ο κλέφτης καταδιωκόμενος από τους Τούρκους πήδηξε απέναντι, κάνοντας τάμα, πως αν τα καταφέρει, θα χτίσει εκεί γεφύρι. Ο Βελονιάς ποταμός περνάει από κλειστό σπήλαιο πριν βγει στο φαράγγι και κυλήσει κάτω από το γεφυράκι της Λιάτισσας. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ αντάμωνε τα παλικάρια του ο καπετάν Ζιάκας. Ακολουθεί προαιρετική πεζοπορία σε μονοπάτι, μέσα από μια εξαιρετικά σπάνια διαδρομή! Συνεχίζουμε για το χωριό Τρίκωμο, σε απόσταση 22 χλμ. νοτιοδυτικά των Γρεβενών, χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου με υψόμετρο 870 μέτρων! Σύμφωνα με την παράδοση δημιουργήθηκε το 17ο Αιώνα μ.Χ. από τη συνένωση τριών ποιμενικών οικισμών, του Ελευθεροχωρίου (στην σημερινή τοποθεσία που βρισκεται ένα εξωκλήσι του χωριού, η Αγία Παρασκευή), του Ζιάννη και της Καλογρι άς (στην σημερινή τοποθεσία που βρίσκεται ένα εξωκλήσι του χωριού, ο Άγιος Αθανάσιος) , για να προστατευτούν οι κάτοικοι από τις επιδρομές και τις λεηλασίες των Τούρκων κατακτητών. Το πρώτο του όνομα ήταν Ζάλοβο. Αφού αφουγκραστούμε την ιστορία του τόπου, ακολουθεί επίσκεψη στους γιγιαντιαίους μοναστηριακούς βράχους των Μετεώρων πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας που δημιουργούν ένα θέαμα μοναδικό ίσως στον κόσμο. Ανάβαση στο Μεγάλο Μετέωρο και στη Μονή του Αγίου Στεφάνου. Η άγρια ομορφιά και το απόκοσμο τοπίο θα μας συνεπάρει, όπως και κάθε ταξιδιώτη. Η επιστροφή μας για την Αθήνα ξεκινάει, ενώ έχουμε χορτάσει από απίστευτες εικόνες και ειδυλλιακά τοπία...

 

  

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  22/4/2022- Τιμή από 429€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 429 € 0 €
  Twin Room 429 € 0 €
  Single Room 525 € 0 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Μετακινήσεις/μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Διαμονή σε επιλεγμένο ξενοδοχείο
  • Οικοξενάγηση στη Βάλια Κάλντα με jeep. (Στη Βάλια Κάλντα ο βαρύς χειμώνας «έρχεται» νωρίς. Εάν, λόγω χιονόπτωσης η εκδρομή με τα Jeep στη Β.Κάλντα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και αναβληθεί, τότε θα αντικατασταθεί με παραδοσιακό γεύμα, σε τοπική αυθεντική μετσοβίτικη ταβέρνα που θα περιλαμβάνει τοπικά εδέσματα και κατανάλωση κρασιού.)
  • Έμπειρος τοπικός ξεναγός για τα Βλαχοχώρια
  • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας
  • Φάκελος χαρτιών & πληροφοριών

Δεν περιλαμβάνονται

  • Η είσοδος σε μουσεία, μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους & σημεία ενδιαφέροντος. 
  • Γεύματα που δεν περιγράφονται στο πρόγραμμα. 
  • Ποτά κατά τη διάρκεια των δείπνων.
  • Φόρος διαμονής.
  • Ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

 

 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Από 01/01/18 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος φόρος διαμονής βάσει του άρθρου 53 του Ν. 4389/2016. Στις αναγραφόμενες τιμές των ξενοδοχείων δεν περιλαμβάνεται, και θα πρέπει να καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο ξενοδοχείο.

Ο φόρος διαμορφώνεται για ξενοδοχεία:

2*, 0,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

3*, 1,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

4*, 3,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

5*, 4,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

  • Ξενάγηση στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου «Βάλια Κάλντα» με εξοπλισμένα jeep 4x4
  • Απαραίτητος εξοπλισμός για την άνεση και την ασφάλειά σας:
  • Αδιάβροχο – άνετος ρουχισμός – Μποτάκι στην πεζοπορία
  • Οι περισσότεροι έχουν πιστοποιημένη γνώση Α’ βοηθειών.
  • Φαρμακείο σε κάθε τζιπ.
  • Όλα τα τζιπ κινούνται μαζί 
  • Σημαντικό:  Σε όλη την διαδρομή μπορεί να έρθει τζιπ (Υπάρχει back up 4-5 άτομα), εάν κάποιος δεν θέλει άλλο να περπατήσει.
  • Φυσικά επειδή όλες οι εκδρομές και οι δραστηριότητες υλοποιούνται βαθιά μέσα στα βουνά της Πίνδου τα 4x4 οχήματα, είναι πάντα έτοιμα και εξοπλισμένα όχι για να σας πάνε μόνο παντού, αλλά κυρίως να σας επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω από παντού!