Skip to main content

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ 18 - 21/06 Καλοκαιρι 2021 απο 279,00

«Ο κήπος του Θεού στην Πίνδο»   4 ημέρες Με διαμονή στο πολυτελές Epirus Palace 5* στα Ιωάννινα

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ – ΠΟΡΤΙΤΣΑ – ΠΗΓΕΣ ΑΩΟΥ – ΜΕΤΣΟΒΟ – ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΔΩΝΗ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ

 

Ταξίδι στη γειτονιά της Πίνδου, στον παρθένο Δρυμό της Βάλια Κάλντα, έναν από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά της φύσης όπου ο άνθρωπος αισθάνεται ασύλληπτα μικρός μπροστά στο μεγαλείο που ξεδιπλώνεται μπροστά του. Βάλια Κάλντα στα βλάχικα θα πει «Ζεστή Κοιλάδα», αν και το όνομά της μάλλον παραπλανητικό θα το έλεγε κανείς, καθώς το κλίμα της είναι τα πιο ψυχρά και υγρά στην Ελλάδα. Ένας από τους τελευταίους βιότοπους της καφέ αρκούδας, ο δρυμός είναι ένας προφυλαγμένος παράδεισος για εκατοντάδες είδη της ελληνικής πανίδας, από ζαρκάδια και αγριογούρουνα μέχρι χρυσαετούς, που βρίσκουν εδώ ασφαλές καταφύγιο. Όνειρο ζωής ένα ταξίδι στη Βάλια Κάλντα, που εύκολα όμως μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

 

1η ημέρα: Αθήνα - Άρτα - Μουσείο Βρέλλη – Ιωάννινα

Συγκέντρωση νωρίς το πρωί και αναχώρηση οδικώς από την Αθήνα στις 07:30. Μέσω Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και Αμφιλοχίας φτάνουμε στην Άρτα με το πολυθρύλητο γεφύρι, όπου και θα κάνουμε στάση. Παρότι η λαϊκή παράδοση μάς διηγείται πολλούς θρύλους για πέτρινα γεφύρια όπου χρειάστηκε η ανθρώπινη θυσία για να στεριώσουν (όπως και αλλού στα Βαλκάνια), το Γεφύρι της Άρτας τα επισκιάζει όλα. Οι τέσσερις καμάρες του στεφανώνουν τις όχθες του Άραχθου ποταμού και οι Αρτινοί έχουν φροντίσει να φτιάξουν ένα υπέροχο παραποτάμιο σκηνικό ιδανικό για χαλάρωση.

Συνεχίζουμε προς τα Ιωάννινα, με στάση στο Μπιζάνι και το Μουσείο Βρέλλη (έξοδα ατομικά), ή Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, όπως είναι η πλήρης επωνυμία του. Το έργο ζωής του Παύλου Βρέλλη είναι ένα εκπληκτικό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων με περίτεχνες παραστάσεις από στιγμές και προσωπικότητες της Ελληνικής Ιστορίας.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξη και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας Epirus Palace 5*, στα Ιωάννινα. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Βάλια Κάλντα - Πορτίτσα - Σπήλαιο - Παναγία Σπηλιώτισσα

Μπουφέ-πρόγευμα στο ξενοδοχείο μας και αναχώρηση για μία εκδρομή-εμπειρία! Προορισμός μας η «Ζεστή Κοιλάδα», η Βάλια Κάλντα, ένα από τα πιο ιδιαίτερα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας, ένα ζωντανό μουσείο της φύσης που απολαμβάνουμε περιηγούμενοι ανάμεσα σε μαυρόπευκα, έλατα, βελανιδιές και κάθε λογής αγριολούλουδα.

Η Βάλια Κάλντα δεν είναι απλά ένα δάσος υψηλής αισθητικής: είναι ένα ολοζώντανο εργαστήριο της φύσης ανυπολόγιστης αξίας, ένας βιότοπος πολυσχιδούς γεωμορφολογικής σύνθεσης, μία σπάνια σπουδή της φύσης όπου κάθε γωνιά, κάθε νερολακούβα είναι ένα πολυποίκιλο οικοσύστημα.

Συνεχίζουμε για το χωριό Σπήλαιο, στα όρια πια του νομού Γρεβενών, χτισμένο στις πλαγιές του βουνού Όρλιακας. Εδώ θα δούμε το θαυμάσιο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ή Παναγιά Σπηλιώτισσας (1633), με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα σπάνια κειμήλια. Με τζιπ 4x4 (έξοδα ατομικά) θα προσεγγίσουμε μετά το επιβλητικό φαράγγι της Πορτίτσας, με το ονομαστό τρίτοξο γεφύρι στην είσοδό του. Βρισκόμαστε σε ένα τοπίο σήμα-κατατεθέν της ορεινής Ελλάδας, αυτή η εικόνα με το γεφύρι να ζεύει τις όχθες του ποταμού Βενέτικου και τους πελώριους βράχους του φαραγγιού να ορθώνονται γιγάντιοι σαν Συμπληγάδες Πέτρες, έχει «ντύσει» φωτογραφικά άπειρα αφιερώματα στις ορεινές ομορφιές της Ελλάδας μας.

Το απόγευμα επιστρέφουμε στα Ιωάννινα για ξεκούραση. Δείπνο στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Πηγές Αώου – Μέτσοβο

Πλούσιο πρόγευμα στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε για την τεχνητή λίμνη των πηγών του ποταμού Αώου. Υπέροχη διαδρομή μέχρι το φράγμα για μοναδικές φωτογραφίες στο απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, που δημιουργήθηκε εν πολλοίς με τη συγκέντρωση των νερών στη λίμνη το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές. Είναι μάλιστα η πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας, ενώ αξίζει να παρατηρήσουμε την δαντελωτή ακτογραμμή της με τα δασωμένα μικρά φιορδ.

Συνεχίζουμε για το πανέμορφο Μέτσοβο, το περήφανο βλαχοχώρι της Ηπείρου και πατρίδα μεγάλων ευεργετών. Θα σεργιανίσουμε στην κεντρική του πλατεία με τις ψησταριές και τις δελεαστικές γεύσεις να γαργαλούν τις αισθήσεις, θα γνωρίσουμε τους Μετσοβίτες πολλοί από τους οποίους ντύνονται ακόμα και τις καθημερινές με την παραδοσιακή τους φορεσιά (ιδίως οι γεροντότεροι), θα μπούμε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τα εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτα δια χειρός των Μετσοβιτών ταλιαδόρων, θα δούμε τη γνωστή Πινακοθήκη Αβέρωφ με έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αι. και το υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο στο Αρχοντικό Τοσίτσα (έξοδα ατομικά), ένας διαχρονικός πυρήνας πολιτισμού.

Με το πέρας της επίσκεψής μας επιστρέφουμε μέσω Εγνατίας Οδού στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης – Γιάννενα – Αθήνα

Μετά το πρόγευμά μας ακολουθεί επίσκεψη στο ιερό της Δωδώνης το οποίο έχει συνδεθεί από αρχαιότατα χρόνια με τη λατρεία του Δία. Ο ιερός χώρος του πατέρα των θεών και των ανθρώπων δεν θα μπορούσε παρά να είναι από τους πιο εμβληματικούς της κλασικής Ελλάδας. Ο Ηρόδοτος καταγράφει πως οι ιερείς του Δία πείστηκαν πως ο θεός επέλεξε τη Δωδώνη όταν ένα από τα δύο μαύρα περιστέρια που ξεκίνησαν από τις Θήβες της Αιγύπτου κάθισε πάνω σε μια βελανιδιά της περιοχής (το ιερό δέντρο του Διός) και με ανθρώπινη λαλιά υπέδειξε τον χώρο που έπρεπε να ιδρυθεί το μαντείο. Οι ιερείς μάλιστα έδιναν τους χρησμούς τους ερμηνεύοντας το θρόισμα των φύλλων της ιερής βελανιδιάς Δία, από το φτερούγισμα των πουλιών που φώλιαζαν στα κλαδιά της κι από το κελάρυσμα των νερών της ιερής πηγής. Πολύ σημαντικό ήταν (και είναι) και το αρχαίο θέατρο, το μεγαλύτερο της εποχής του, χωρητικότητας 18.000 θεατών.

Συνεχίζουμε την ημέρα μας με επίσκεψη στην πόλη των Ιωαννίνων, τα πανέμορφα και πολυθρύλητα Γιάννενα, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να δούμε το Κάστρο (Ιτς Καλέ), να σεργιανίσουμε στην Παλιά Πόλη και στις όχθες της περίφημης Λίμνης καθώς και για φαγητό (έξοδα ατομικά). Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την επιστροφή μας οδικώς στην Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις.

 

Τιμή κατ’ άτομο με πούλμαν & ημιδιατροφή                      

 

4 μέρες

18 - 21/06

Δίκλινο

279

3ο άτομο

248

3ο άτομο ως 12 ετών

110

4ο άτομο 3 ως 12 ετών

216

Μονόκλινο

405

 

Περιλαμβάνονται: • Μεταφορές, εκδρομές με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν • Διαμονή στο Epirus Palace 5* στα Γιάννενα • Ημιδιατροφή καθημερινά (μπουφέ πρωινό και δείπνο). • Αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας • Ασφάλεια Αστικής ευθύνης & ταξιδιωτική στους εκδρομείς με πούλμαν ως 75 ετών • Φ.Π.Α.