Skip to main content

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ… τα μυστικά χωριά 2021 Από: 295€

27/05, 10/06, 15/07, 12/08, 16/09, 25/10, 11/11, 23/12    4 μερες 

 

Ημέρα 1η: Αθήνα – Τζουμέρκα (Άρτα – Πέτα – λίμνη Πουρναρίου – Βουργαρέλι)
Αναχώρηση νωρίς το πρωί. Η πρώτη μας στάση είναι η Άρτα όπου θα επισκεφθούμε το νεόκτιστο αρχαιολογικό μουσείο για να ταξιδέψουμε στην αρχαία Αμβρακία.Συνεχίζουμε την περιήγησή μας με την “αρχόντισσα της Άρτας” τον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας. Αφού ξεκούραστούμε για καφέ δίπλα στο ξακουστό γεφύρι της Άρτας θα ξεναγηθούμε στο λαογραφικό μουσείο δίπλα στο γεφύρι. Επόμενη στάση το χωριό Πέτα όπου θα δούμε την πλατεία με τα πλατάνια, το μνημείο των πεσόντων φιλελλήνων στην ομώνυμη μάχη με τους Τούρκους. Από το τουριστικό περίπτερο είναι μαγευτική η θέα προς την Άρτα, τα Τζουμέρκα, τη Λίμνη Πουρναρίου.
Συνεχίζουμε για το Βουργαρέλι (Δροσοπηγή 800μ. υψ.). Το χωριό είναι χτισμένο ανάμεσα σε δυο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές, στην αρχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων στη νότια πλευρά, περιτριγυρισμένο από ελατόδασος και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου τα σπίτια διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πέτρας. Επίσκεψη στην Κόκκινη Εκκλησία το μοναδικό σωζόμενο βυζαντινό μνημείο την περιοχή και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ηπείρου από τον 13ο αιώνα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο «ROUISTA TZOUMERKA RESORT». Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2η: Τζουμέρκα (Θεοδώριανα – καταρράκτες Σούδα – Βουργαρέλι)
Σήμερα θα διανύσουμε μια από τις ομορφότερες διαδρομές της Ηπείρου. Πρώτη μας στάση τα Θεοδώριανα με υψόμετρο 940μ. χτισμένο στις πλαγιές των τραγουδισμένων Τζουμέρκων. Αφού περιηγηθούμε στο χωριό, που από μόνο του είναι ένα αξιοθέατο θα πεζοπορήσουμε μέχρι τους διπλούς καταρράκτες ‘Σούδα’ που ρίχνουν τα νερά τους από 25 μέτρα ύψος. Τέλος θα επισκεφθούμε το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού “Πηγές Κωστηλάτας στην Ήπειρο”. Επιστροφή στο Βουργαρέλι για να συνεχίσουμε τη βόλτα μας σε ένα από τα παραδοσιακά πέτρινα μονότοξα γεφύρια του χωριού, το ονομαζόμενο “Νεραιδογέφυρο”. Επίσκεψη στην πλατεία του χωριού και τις παραδοσιακές βρύσες Κρυστάλλω και Αρχόντω και το “ποτσαρέικο”. Αργότερα και όσοι επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν για μια μικρή – εύκολη περιπατητική διαδρομή στο δάσος για να συναντήσουν την πηγή που αναβλύζει νερό, την πηγή Λεπτοκαρυάς. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 3η: Τζουμέρκα ( Καταρράκτης – Σπήλαιο Ανεμότρυπας – Μονή Κηπίνας – Συρράκο – Καλαρρύτες)
Μετά το πρωινό θα συνεχίσουμε την περιήγησή μας στην βόρεια πλευρά των Τζουμέρκων. Πρώτη μας στάση θα είναι το μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης. Ήταν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου του 1943, όταν η ορεινή ταξιαρχία Εντελβάις των Ναζί, πυρπόλησε σπίτια, έκαψε σοδειές και εκτέλεσε 11 κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το χωριό. Η θηριωδία, είχε χαρακτήρα αντιποίνων όπως υποστήριξαν οι Ναζί, για τις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατακτητών. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για καφεδάκι στην υπέροχη πλατεία του. Συνεχίζουμε για το Σπήλαιο Ανεμότρυπας. Η ιστορία του Σπηλαίου ξεκινάει κάπου τη δεκαετία του 1960 όπου δύο νέοι της εποχής, ο Αποστόλης Λάμπρης και Γεώργιος Κ. Καρακώστας, πήραν εντολή από τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας να διανοίξουν σχισμή, η οποία εξέπεμπε δροσερό αέρα, για να εξερευνηθεί το εσωτερικό της, με την ευκαιρία της άφιξης της Επίτιμης Προέδρου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, της αείμνηστης Αννας Πετροχείλου. Έρποντας με μεγάλη δυσκολία μετά από 10 μέτρα διαπίστωσαν ευρύ κοίλωμα. Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα. Το μεσαίο, έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Ο ποταμός που φαίνεται στο τέλος του τουριστικού μονοπατιού, δημιουργεί ένα καταρράκτη 2 μέτρων, λίγο χαμηλότερα από το μονοπάτι. Το νερό του εμφανίζεται ξανά σε πηγή που βρίσκεται στην χαράδρα, 25 μέτρα κάτω από την είσοδο της σπηλιάς. Το αξιοποιημένο τμήμα έχει μήκος 250 μ. Κάτω από πανέμορφα χρωματισμένους σταλαγμίτες έχουν σχηματιστεί τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, ροζ και άσπρου. Συνεχίζουμε για την ιερή Μονή Κηπίνας, το εντυπωσιακό μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε ένα βράχο, σε μια απότομη πλαγιά πάνω από τον Καλαρρύτικο ποταμό.
Επόμενη στάση μας είναι το Συρράκο ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός όπου διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα λιθόκτιστα σπίτια και στέγες από σχιστόλιθο. Μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες είναι τα μόνα χωριά που διατηρούν αυτή την αρχιτεκτονική στα νότια του Νομού Ιωαννίνων, κάτι που είναι πιο συνηθισμένο στα βόρεια του Νομού στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων. Πολλά οικήματα είναι μεγάλα και πλούσια, κάτι που μαρτυρά την οικονομική άνθηση του Συρράκου στο παρελθόν. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το παλαιό πέτρινο, τριώροφο Σχολείο, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κτίσμα του οικισμού. Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 4η: Τζουμέρκα – Αθήνα (Κύτταρο Τέχνης – Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου – Κυψέλη – Οινοποιείο Λαμπράκη – Άραχθος – Ροδαυγή)
Μετά το τελευταίο πρωινό μας στο ξενοδοχείο θα ξεκινήσουμε για την τελευταία μας περιήγηση στα Αθαμανικά Όρη. Πρώτη μας στάση είναι το “Κύτταρο Τέχνης” για να θαυμάσουμε τη συλλογή φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας στην ιερή μονή του Αγίου Γεωργίου που θεωρείται η κορώνα του Βουργαρελίου και είναι χτισμένη σε ειδυλλιακή θέση,. Εδώ συγκεντρώθηκαν την άνοιξη του 1821 οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων για να συντονίσουν τον αγώνα και να κηρύξουν την επανάσταση στην περιοχή της Άρτας. Το 1957 κρίθηκε διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Συνεχίζουμε για το χωριό Κυψέλη, όπου θα επισκεφθούμε το ενδιαφέρον Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής. Αμέσως μετά θα έχουμε οινογευσία στο Οινοποιείο Λαμπράκη στον οικισμό Κούνιες. Στη διαδρομή μας θα κάνουμε μία στάση στον ποταμό Άραχθο και στην γέφυρα Τζαρή απ’ όπου ξεκινά και το περίφημο “μονοπάτι της Βίδρας”. Η τελευταία μας στάση είναι η Ροδαυγή ένα χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 740. Εκεί θα δούμε στην πλατεία την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 1804, έναν από τους παλαιότερους ναούς της Ηπείρου, το λαογραφικό μουσείο που λειτουργεί από το 1995. Ξεκούραση και γεύμα στην πλατεία στο χωριό και αμέσως μετά παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα. Άφιξη αργά το βράδυ.

 

ΤΙΜΕΣ

27/05, 10/06, 15/07, 12/08, 16/09    ΣΕ  Δίκλινο 295€
Μονόκλινο  375€

25/10, 11/11, 23/12    ΣΕ  Δίκλινο 345€
Μονόκλινο 425€

 

Το ταξίδι περιλαμβάνει
Διαμονή: Επιλεγμένο ξενοδοχείο 3*: Rouista Tzoumerka Resort.
Γεύματα: Πρωινό.
Μεταφορές: Πολυτελές λεωφορείο.
Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
Αντιπρόσωπο/Συνοδό.
Άλλο: Έμπειρο συνοδό βουνού για πεζοπορία στα μονοπάτια των Τζουμέρκων μέσα στο δάσος .
Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.

 

Δεν περιλαμβάνονται
Επικοινωνία
Δημοτικοί φόροι ξενοδοχείων που πληρώνονται επιτόπου: 1,50€/δωμάτιο/διανυκτέρευση.
Γεύματα: Προτείνονται σε ειδικές τιμές.
Τέλη εισόδων.
Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.