Skip to main content

ΧΙΟΣ.. η Μυροβόλος Μεθυστικό άρωμα μαστίχας... ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023 - ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2024 από

Αναχωρήσεις: 23-26/12,   30/12-2/1  4 ημέρες

1η μέρα: Αθήνα – Νέα Μονή Χίου – Ανάβατος – Αυγώνυμα – Πόλη Χίου

 

Συγκέντρωση το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και πτήση για Χίο. Άφιξη στο νησί, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση να γνωρίσουμε τις ομορφιές της Μυροβόλου. Η μέρα μας ξεκινάει με επίσκεψη στη Νέα Μονή Χίου, κτίσμα του 11ου αιώνα και αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Σήμερα, το Μοναστήρι κατατάσσεται στα μνημεία που είναι υπό την προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συνεχίζουμε για το μεσαιωνικό, βυζαντινό χωριό - κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα, Ανάβατο. Ο "Μυστράς" του Αιγαίου, παρόλο που σήμερα είναι ένα έρημο χωριό, κουβαλάει ως τις μέρες μας την ιστορία του νησιού. Έπειτα θα επισκεφτούμε το χωριό Αυγώνυμα, κτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων που συγκαταλέγεται στα Μεσαιωνικά χωριά του νησιού, με τον ιδιότυπο φρουριακό αρχιτεκτονικό ρυθμό τους. Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και με μικρά παράθυρα τα οποία χρησιμοποιούνταν για να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα. Πολλά σπίτια επικοινωνούσαν μεταξύ τους και ακόμα υπάρχουν τα περάσματα (κτισμένες σήμερα πόρτες) από σπίτι σε σπίτι, για να υπάρχει οδός διαφυγής όταν ο εχθρός έμπαινε στο ένα σπίτι. Αργότερα θα βρεθούμε στην πόλη της Χίου, όπου έχει φορέσει τα γιορτινά της. Χρόνος ελεύθερος για γεύμα (έξοδα ατομικά) και περίπατο στον παραλιακό δρόμο. Το απόγευμα άφιξη στο κεντρικότατο ξενοδοχείο μας CHIOS CHANDRIS 4*, χτισμένο σε μια προνομιακή τοποθεσία με εκπληκτική θέα στο πέλαγος και το λιμάνι της Χίου. Τακτοποίηση στα δωμάτια, ξεκούραση και το βράδυ δείπνο.

 

2η μέρα: Άγιος Μηνάς – Μεστά – Ολύμποι – Μουσείο Μαστίχας – Πυργί – Έθιμο “Τα Αγιοβασιλιάτικα καραβάκια” (μόνο για τους επισκέπτες της πρωτοχρονιάτικης εκδρομής 30/12- 02/01)

 

Πρωινό μπουφέ και ξεκινάμε την ημέρα μας για να ανακαλύψουμε το νότιο κομμάτι του νησιού, που φιλοξενεί τα διάσημα Μαστιχοχώρια, σύνολο μεσαιωνικών χωριών και το μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται και παράγεται η γνωστή σε όλο τον κόσμο, μαστίχα. Πρώτη μας επίσκεψη, η ιστορική Μονή του Αγίου Μηνά, εκεί όπου έγινε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές Χριστιανών. Επίσκεψη στο μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο για την Σφαγή της Χίου. Συνεχίζουμε για τα Μεστά, ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα στο χωριό και στην κεντρική πλατεία που δεσπόζει η εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών και θεωρείται η μεγαλύτερη εκκλησία της Χίου. Επόμενη στάση οι Μεσαιωνικοί Ολύμποι, οπού θα περιπλανηθούμε στα στενά σοκάκια θαυμάζοντας τα πέτρινα σπίτια, μερικά από αυτά μοναδικά ζωγραφισμένα. Συνεχίζουμε για το μουσείο μαστίχας Χίου (έξοδα ατομικά), όπου θα ενημερωθούμε για τα μυστικά της μαστίχας. Έπειτα θα επισκεφτούμε το «ζωγραφιστό χωριό» Πυργί, όπως το αποκαλούν πολλοί λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των οικημάτων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου και παρ' όλες τις αλλοιώσεις που επέφεραν σ' αυτό ο χρόνος και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, το Πυργί αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα ζωντανό μεσαιωνικό θρύλο. *(Για τους επισκέπτες της πρωτοχρονιάτικης εκδρομής 30/12-02/01 θα μεταβούμε στην κεντρική πλατεία της Χίου όπου κάθε χρόνο, την παραμονή πρωτοχρονιάς αναβιώνει το έθιμο “Τα Aγιοβασιλιάτικα καραβάκια”. Τιμώντας την ναυτική παράδοση του νησιού, κάθε συνοικία - ενορία, παρουσιάζει το καραβάκι που έχουν κατασκευάσει, τραγουδώντας τα παινέματα, ποιήματα που μοιάζουν με κάλαντα και περιέχουν ευχές για τα σπίτια των ναυτικών. Τα καραβάκια πολεμικά ή εμπορικά μπορεί να έχουν μέγεθος 1,5 μέτρο έως και 7 μέτρα. Η καλύτερη ομάδα βραβεύεται και έπειτα με το στολισμένο καραβάκι γυρίζει τις γειτονιές και γεμίζει την ατμόσφαιρα με τις γιορτινές μελωδίες της). Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και το βράδυ εορταστικό δείπνο ρεβεγιόν.

 

3η μέρα: Κάστρο πόλης – Κάμπος Χίου – Θυμιανά (Πλεκτό Χριστουγεννιάτικο χωριό)

 

Χρόνια Πολλά!! Πρωινό σε πλούσιο μπουφέ και χρόνος ελεύθερος να χαλαρώσετε στις ανέσεις του ξενοδοχείου και να γευτείτε εορταστικό brunch! Χαλαρός περίπατος στο κάστρο της Χίου, σημείο αναφοράς για το νησί, ώστε να γευτούμε την εορταστική ατμόσφαιρα της πόλης. Αργότερα θα μεταβούμε στον κάμπο της Χίου και θα επισκεφθούμε ένα από τα αρχοντικά του (έξοδα ατομικά). Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, τα αρχοντικά στολίζονται μοναδικά δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα. Θα ενημερωθούμε για τα μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών αλλά και θα ψωνίσουμε αυθεντικά  παραδοσιακά προιόντα του κάμπου. Συνεχίζουμε για τα Θυμιανά, όπου κάθε χρόνο φιλοξενεί το φαντασμαγορικό πλεκτό χωριό των Χριστουγέννων, μοναδικό στην Ελλάδα. Θα θαυμάσουμε ένα μοναδικό χειροποίητο Χριστουγεννιάτικο δέντρο με πολύχρωμα πλεκτά σχέδια, πλεκτούς Καρυοθραύστες, πλεκτούς χιονάνθρωπους αλλά και πλεκτούς Καλικάντζαρους που έπλεξαν με πολύ μεράκι οι γυναίκες του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Ομίλου Θυμιανών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, το βράδυ  πλούσιο δείπνο και χρόνος ελεύθερος.

 

4η μέρα: Μύλοι Χίου – Δασκαλόπετρα (Βροντάδος) – Βολισσός – Πιτυός - Αθήνα

 

Πρωινό μπουφέ και από την εκδρομή μας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το σήμα κατατεθέν του νησιού, τους μύλους στην περιοχή Ταμπάκικα, που αποτελούσε την παλιά βιομηχανική ζώνη. Συνεχίζουμε για  το χωριό Βροντάδος και συγκεκριμένα στο σημείο όπου βρίσκεται το Ιερό της Κυβέλης και εικάζεται ότι εκεί δίδασκε ο Όμηρος, στην γνωστή Δασκαλόπετρα. Επόμενος προορισμός η Βολισσός, ένα χωριό με μεγάλη ιστορία, που κατά τον Θουκυδίδη, ήταν κάποτε μια παλιά αιολική πόλη και ήταν ανάμεσα σε αυτές που ερίζουν για την καταγωγή του Ομήρου. Τα βυζαντινά χρόνια, στην κορυφή ενός λόφου, κατασκευάστηκε ένα κάστρο με σχήμα τραπεζίου και έξι κυκλικούς πύργους. Τελευταίος προορισμός της σημερινής εκδρομής μας είναι το χωριό Πιτυός, xτισμένο σε ένα μοναδικό περιβάλλον που συνδυάζει βουνό και πεδιάδα. Στο τοπίο παρεμβάλλεται ένας βυζαντινός πύργος, μικρές εκκλησίες και ένας ανεμόμυλος. Ελεύθερος χρόνος για την τελευταία γευστική εμπειρία μας με εδέσματα από την Χίο (έξοδα ατομικά). Αναχώρηση για το αεροδρόμιο, πτήση και επιστροφή στην Αθήνα γεμάτη νέες εικόνες και αναμνήσεις.

 

Πτήσεις με Sky Express (23-26/12 & 30/12-2/1):

Αθήνα - Χίος  07:30 – 08:20

Χίος - Αθήνα 20:30 – 21:20

 

  • Νέα Μονή Χίου (μνημείο Unesco)
  • Ανάβατος
  • Αυγώνυμα
  • Πόλη Χίου
  • Μονή Αγίου Μηνά
  • Μαστιχοχώρια (Μεστά – Ολύμποι – Πυργί)
  • Μουσείο Μαστίχας Χίου
  • Κάστρο Πόλης Χίου
  • Κάμπος Χίου
  • Θυμιανά (Πλεκτό Χριστουγεννιάτικο Χωριό)
  • Μύλοι Χίου
  • Δασκαλόπετρα (Βροντάδος)
  • Βολισσός
  • Πιτυός

 

Τιµή κατ’ άτοµο, αεροπορικώς, 4 μέρες

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

23-26/12

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

30/12-2/1

Δίκλινο Superior Sea View

399

432

3ο άτοµο

315

335

3ο άτοµο έως 6,99 ετών

220

240

3ο άτομο 7 έως 12 ετών

295

315

Μονόκλινο Superior Sea View

495

559

               

 * Φόροι αεροδρομίου € 65 κατ' άτοµο

 

Περιλαμβάνονται:

  • Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Χίος-Αθήνα με SKY EXPRESS με δικαίωμα ανά επιβάτη μίας (1) αποσκευής μέχρι 20 κιλά και μίας (1) χειραποσκευής μέχρι 8 κιλά
  • Διαμονή στο CHIOS CHANDRIS 4*
  • Μπουφέ πρόγευμα και μπουφέ δείπνο καθημερινά (ημιδιατροφή)
  • Εορταστικό δείπνο Ρεβεγιόν παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
  • Εορταστικό brunch ανήμερα Χριστουγέννων, αντί για δείπνο (υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στο εορταστικό brunch της Πρωτοχρονιάς με επιπλέον χρέωση 30 € κατ’ άτομο
  • Μεταφορές - εκδρομές ως ανωτέρω πρόγραμμα µε πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Αρχηγός / Συνοδός
  • Ασφάλεια Αστικής ευθύνης & ταξιδιωτική στους εκδρομείς ως 75 ετών
  • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Φόροι αεροδροµίου € 65 κατ' άτοµο
  • O φόρος διανυκτέρευσης € 3,00 / δωμάτιο / διανυκτέρευση
  • Τα εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων