Skip to main content

ΧΙΟΣ...με άρωμα ΣΜΥΡΝΗΣ (Aεροπορικώς) 28η Οκτωβρίου 2023 από 342

Αναχώρηση: 26-29/10,  4 μέρες

1η μέρα: Αθήνα - Χίος (Περιήγηση πόλης) – Βολισσός – Πιτυός

Συγκέντρωση το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και πτήση για Χίο. Άφιξη στο νησί, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση να γνωρίσουμε την πρωτεύουσα του νησιού. Η γνωριμία μας ξεκινά από το περίφημο και καλοδιατηρημένο κάστρο του. Αφού θαυμάσουμε τόσο τον υπέροχο χώρο όσο και την μαγευτική θέα θα καταλήξουμε στην πόλη της Χίου για να επισκεφτούμε την βιβλιοθήκη Κοραή και το λαογραφικό μουσείο Αργέντη (έξοδα ατομικά), μιας και στεγάζονται στον ίδιο χώρο. Η Βιβλιοθήκη του Κοραή είναι μια από τις παλιότερες και μεγαλύτερες βιβλιοθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα μιας και η συλλογή της απαριθμεί περισσότερους από 250.000 τόμους. Στο κτίριο της Βιβλιοθήκης και συγκεκριμένα στο δεύτερο όροφο στεγάζεται το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη. Το μουσείο περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή με ενδυμασίες καθώς και πολλά κεντήματα από διάφορα χωριά του νησιού. Τα υφαντά, τα εργαλεία, τα σκεύη, οι χαλκογραφίες, οι πίνακες, τα πορτραίτα των αρχόντων καθώς και διάφορα ξυλόγλυπτα αντικείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει την καθημερινή ζωή των Χιωτών στη διάρκεια των αιώνων 17ο και 19ο. Συνεχίζουμε για τη Βολισσό, ένα χωριό με μεγάλη ιστορία, που κατά τον Θουκυδίδη, ήταν κάποτε μια παλιά αιολική πόλη και ήταν ανάμεσα σε αυτές που ερίζουν για την καταγωγή του Ομήρου. Τα βυζαντινά χρόνια, στην κορυφή ενός λόφου, κατασκευάστηκε ένα κάστρο με σχήμα τραπεζίου και έξι κυκλικούς πύργους. Εκεί θα έχουμε χρόνο για γεύμα στα ταβερνάκια του χωριού (έξοδα ατομικά). Τελευταίος προορισμός της σημερινής εκδρομής μας είναι το χωριό Πιτυός, xτισμένο σε ένα μοναδικό περιβάλλον που συνδυάζει βουνό και πεδιάδα. Στο τοπίο παρεμβάλλεται και ένα βυζαντινός πύργος, μικρές εκκλησίες και έναν ανεμόμυλο και θα έχουμε χρόνο να απολαύσουμε το καφεδάκι μας. Το απόγευμα άφιξη στο κεντρικότατο ξενοδοχείο μας CHIOS CHANDRIS 4*, χτισμένο σε μια προνομιακή τοποθεσία με εκπληκτική θέα στο πέλαγος και το λιμάνι της Χίου. Τακτοποίηση στα δωμάτια, ξεκούραση και το βράδυ δείπνο.

 

2η μέρα: Νέα Μονή Χίου - Ανάβατος – Αυγώνυμα - Μονή Αγίου Μηνά - Κάμπος

Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και αναχώρηση για την Νέα Μονή Χίου, κτίσμα του 11ου αιώνα και αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Σήμερα το Μοναστήρι κατατάσσεται στα μνημεία που είναι υπό την προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συνεχίζουμε για το μεσαιωνικό, βυζαντινό χωριό - κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα, Ανάβατο. Ο "Μυστράς" του Αιγαίου, παρόλο που σήμερα είναι ένα έρημο χωριό, κουβαλάει ως τις μέρες μας την ιστορία του νησιού. Έπειτα θα επισκεφτούμε το χωριό Αυγώνυμα, κτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων που συγκαταλέγεται στα Μεσαιωνικά χωριά του νησιού, με τον ιδιότυπο φρουριακό αρχιτεκτονικό ρυθμό τους. Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και με μικρά παράθυρα τα οποία χρησιμοποιούνταν για να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα. Πολλά σπίτια επικοινωνούσαν μεταξύ τους, ακόμα υπάρχουν τα περάσματα (κτισμένες σήμερα πόρτες) από σπίτι σε σπίτι, για να υπάρχει οδός διαφυγής όταν ο εχθρός έμπαινε στο ένα σπίτι. Χρόνος ελεύθερος για γεύμα (έξοδα ατομικά) και στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την περίφημη και ιστορική Μονή του Αγίου Μηνά, εκεί όπου έγινε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές Χριστιανών. Τέλος θα απολαύσουμε τον απογευματινό μας καφέ στον εντυπωσιακό Κάμπο. Ο Κάμπος συνιστά ένα ιδιαίτερο οικιστικό σύνολο, όπου συνδυάζεται αρμονικά το μοναδικό φυσικό τοπίο με τα τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και είναι ευρέως γνωστός για τα μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών, αλλά και τα παλιά αρχοντικά σπίτια. Γοητευμένοι και απόλυτα γεμάτοι από την μέρα μας επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Το βράδυ πλούσιο δείπνο μπουφέ και χρόνος ελεύθερος.

 

3η μέρα: Τσεσμέ – Σμύρνη – Στοές Φραγκομαχαλά  

Πρωινό σε πλούσιο μπουφέ και μετάβαση στο λιμάνι όπου θα πάρουμε το καραβάκι για Τσεσμέ (προαιρετική εκδρομή – έξοδα ατομικά). Περνώντας έξω από τα ελληνικά χωριά Αλάτσατα και Βούρλα, φτάνουμε στη θρυλική πόλη της Σμύρνης, όπου επισκεπτόμαστε τα πολλά της αξιοθέατα (φημισμένο Ρολόι, Κυβερνητικό Μέγαρο, σιδηροδρομικός σταθμός Κασαμπά, Ελληνικό Προξενείο). Θα έχουμε χρόνο για περίπατο στην πάλαι ποτέ συνοικία του Φραγκομαχαλά και περνώντας από την αρχαία αγορά της Σμύρνης, φθάνουμε στον Άγιο Βουκόλο, τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία που σώθηκε από την Καταστροφή του 1922. Ο ναός έχει αποκατασταθεί πρόσφατα και μαρτυρεί με την παρουσία του τις όμορφες – αλλά και τραγικές – στιγμές του ελληνισμού της πόλης. Χρόνος ελεύθερος στο κέντρο της Σμύρνης για καφέ, φαγητό και ψώνια. Το απογευματάκι θα κάνουμε την τελευταία βόλτα μας στο Τσεσμέ και θα πάρουμε το καραβάκι της επιστροφής για το ξενοδοχείο, όπου θα απολαύσουμε το δείπνο μπουφέ μας.

 

4η μέρα: Μουσείο Μαστίχας - Πυργί - Μεστά - Χώρα - Αθήνα

Πρωινό μπουφέ και από την εκδρομή μας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το σήμα κατατεθέν του νησιού, το μουσείο μαστίχας Χίου (έξοδα ατομικά). Βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται και παράγεται η γνωστή σήμερα σε όλο τον κόσμο, μαστίχα. Εδώ θα μάθουμε για την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας και το πως η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά, διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της Χίου έως και σήμερα. Έπειτα θα επισκεφτούμε το «ζωγραφιστό χωριό» Πυργί, όπως το αποκαλούν πολλοί λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των οικημάτων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου και παρ' όλες τις αλλοιώσεις που επέφεραν σ' αυτό ο χρόνος και οι ανθρώπινες επεμβάσεις, το Πυργί αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα ζωντανό μεσαιωνικό θρύλο. Ακολούθως θα επισκεφτούμε ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο, το μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του πηγάζει από τη Βυζαντινή περίοδο και το ίδιο το χωριό είναι χτισμένο σαν ένα κάστρο. Τα σπίτια, μικρά και πέτρινα, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν στην εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος. Η βόλτα στα μικρά σοκάκια του χωριού, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια, προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία. Άφιξη στη Χώρα με χρόνο για φαγητό και αγορά τοπικών προϊόντων και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας στην Αθήνα.

 

Πτήσεις με Sky Express:

26/10 Αθήνα – Χίος 07:20 – 08:10     GQ240

29/10 Χίος – Αθήνα 20:30 – 21:20     GQ245    

 

 

Τιµή κατ’άτοµο, 26-29/10, αεροπορικώς, 4 μέρες

Δίκλινο Superior Sea View

                   342

3ο άτομο

                   289

3ο άτομο έως 12 ετών

                   250

Μονόκλινο Superior Sea View

                   425

* Φόροι αεροδρομίου € 65 κατ' άτοµο

 

Περιλαμβάνονται:

•Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Χίος-Αθήνα με SKY EXPRESS με δικαίωμα ανά επιβάτη μίας (1) αποσκευής μέχρι 20 κιλά και μίας (1) χειραποσκευής μέχρι 8 κιλά

• Διαμονή στο CHIOS CHANDRIS 4*

• Μπουφέ πρόγευμα και μπουφέ δείπνο καθημερινά (ημιδιατροφή)

• Μεταφορές - εκδρομές ως ανωτέρω πρόγραμμα µε πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν

• Αρχηγός / Συνοδός

• Ασφάλεια Αστικής ευθύνης & ταξιδιωτική στους εκδρομείς ως 75 ετών

• Φ.Π.Α.

 

Δεν περιλαμβάνονται:

•Φόροι αεροδροµίου € 65 κατ' άτοµο

• O φόρος διανυκτέρευσης € 3,00 / δωμάτιο / διανυκτέρευση

• Τα εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων

• H (προαιρετική) κρουαζιέρα στη Σμύρνη