Skip to main content

ΚΥΠΡΟΣ: H Νήσος των Αγίων 28Φεβρουαριου 2024 απο 620

 Αγ. Λάζαρος – Φοινικούδες – Παναγία Αγγελόκτιστη – Τύμβος Μακεδονίτισσας – Φυλακισμένα Μνήματα – Αρχ. Μουσείο Λευκωσίας – Πύλη Αμμοχώστου – Ι.Μ. Κύκκου – Τίμιος Σταυρός (Όμοδος) – Πλάτες – Αρχ. Χώρος Κάτω Πάφου – Τάφοι Βασιλέων – Στήλη Απ. Παύλου – Κατακόμβη Αγ. Σολομωνής – Πέτρα του Ρωμιού – ΙΜ Μαχαίρα – Αρχ. Χώρος Χοιροκοιτίας

 

1η Ημέρα: Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

(ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) – ΑΘΗΝΑ – ΛΑΡΝΑΚΑ (ΑΓ. ΛΑΖΑΡΟΣ – ΦΟΙΝΙΚΟΥΔΕΣ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΚΤΙΣΤΗ) – ΛΕΜΕΣΟΣ (ΜΑΡΙΝΑ)

Πτήση προς Λάρνακα

Συνάντηση με τον αρχηγό της εκδρομής στο αεροδρόμιο Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος) στο γκισέ των Κυπριακών Αερογραμμών (Cyprus Airways) στις 08:40 για τις απαραίτητες διαδικασίες.

Πτήση από Αθήνα προς Λάρνακα (CY-311) στις 10:40 με άφιξη στις 12:15 (Για αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας).

Επιβίβαση στο λεωφορείο και μετάβαση στον Ιερό Ναό του Αγ. Λαζάρου. Θα δούμε τον βυζαντινό μεγαλοπρεπή ναό που κτίστηκε από τον Λέοντα ΣΤ τον Σοφό και ανακαινίστηκε τον 17ο αιώνα. Η εκκλησιαστική παράδοση θέλει ο Αγ. Λάζαρος να έγινε ο πρώτος επίσκοπος της Κύπρου και εδώ να βρίσκεται ο δεύτερος τάφος του, καθώς είχε αναστηθεί στην Βηθανία της Ιουδαίας από τον Χριστό.

Συνεχίζουμε με περπάτημα στις Φοινικούδες, τον πιο διάσημο πεζόδρομο της Λάρνακας με τα φοινικόδεντρα, από την πλατεία Ευρώπης μέχρι το Μεσαιωνικό κάστρο. Θα έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο.

Μετάβαση στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγγελόκτιστης, βυζαντινή εκκλησία κτισμένη πάνω σε πρωτοχριστιανική βασιλική. Διασώζεται η αψίδα και ένα σπάνιο ψηφιδωτό ισάξιο με αυτά στην Ραβένα, με παρόμοια να έχουν βρεθεί μόνο στην Κύπρο και στο Όρος Σινά.

Μετάβαση στη Λεμεσό και επίσκεψη για περίπατο στην όμορφη σύγχρονη και πολυτελή μαρίνα της Λεμεσού και στο παλιό ψαρολίμανο οπού και θα δούμε εξωτερικά το Κάστρο της Λεμεσού, το οποίο έχει συνδεθεί με τον γάμο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η Ημέρα:  Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (ΤΥΜΒΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ – ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΛΑΪΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ – ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ – ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ)

Πρωινό και αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Κύπρου, την μαρτυρική Λευκωσία. Η πρώτη μας στάση θα είναι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στρατιωτικό νεκροταφείο Κυπρίων και Ελλαδιτών στρατιωτών κατά της μάχες για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής (1974).

Επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα, τον χώρο που ήταν η κεντρική φυλακή κατά την βρετανική κατοχή και όπου απαγχονίστηκαν και τάφηκαν αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα (1950-59). 

Συνεχίζουμε με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου που σκιαγραφεί τη μακρά ιστορία του πολιτισμού του νησιού από τους Προϊστορικούς χρόνους έως την πρώιμη Χριστιανική περίοδο.

Χρόνος ελεύθερος στην Λαϊκή Γειτονιά. Στον ελεύθερο σας χρόνο θα σας προτείναμε  να επισκεφτείτε την Λεβέντειο Πινακοθήκη που στεγάζει έργα κορυφαίων καλλιτεχνών όπως του Renoir, του Monet, του Τσαρούχη και άλλων.

Επίσκεψη στην Καθεδρικό Ναό του Αγ. Ιωάννη, χτισμένο το 1662, όπου ανάμεσα στις όμορφες αγιογραφίες θα δούμε και έργα του Ιωάννη Κορνάρου. Στη συνέχεια θα δούμε την Πύλη της Αμμοχώστου, μέρος των Ενετικών Τειχών, και την Πράσινη Γραμμή που διχοτομεί την ελεύθερη και την κατεχόμενη Λευκωσία.

Επιστροφή στην Λεμεσό, δείπνο και διανυκτέρευση.   

 

3η Ημέρα: Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

ΤΡΟΟΔΟΣ (Ι.Μ. ΚΥΚΚΟΥ – ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΛΑΜΠΑΔΙΣΤΗΣ) – ΛΕΜΕΣΟΣ (ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΌΜΟΔΟ – ΠΛΑΤΡΕΣ)

Πρωινό και αναχώρηση για την ορεινή Κύπρο και συγκεκριμένα για την περιοχή του Τροόδου. Το όρος Τρόοδος δημιουργήθηκε από την ανάδυση του πυθμένα της Τυθίος Θάλασσας πριν εκατομμύρια χρόνια και είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα, με ποιο γνωστό τον χαλκό, όπου και η λατινική ονομασία του χαλκού (cuprum) προέρχεται από την ονομασία της Κύπρου.

Η πρώτη μας στάση θα είναι στο γραφικό χωριό Όμοδος, χτισμένο ανάμεσα σε εκτάσεις αμπελιών, με μικρά πλακόστρωτα δρομάκια και το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο θα επισκεφτούμε. Κατά την παράδοση η Αγ. Ελένη άφησε κομμάτι από το σχοινί (Ιερά Κάνναβης) με το οποίο έδεσαν τον Χριστό και μέρος από το Τίμιο Ξύλο. Επίσης φυλάσσεται και η κάρα του Αποστόλου Φιλίππου με σφραγίδες τεσσάρων αυτοκρατόρων. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις παλιές εικόνες, τα εξαιρετικά ξυλόγλυπτα και άλλους μουσειακούς χώρους.

Συνεχίζουμε για την Ι.Μ. Κύκκου, το πιο γνωστό και πλούσιο μοναστήρι της Κύπρου. Ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Ά Κομνηνό και στεγάζει μία από τις τρεις σωζόμενες εικόνες της Παναγίας που αποδίδονται στον Απόστολο Λουκά.

Εδώ υπηρέτησε ως δόκιμος μοναχός ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Αναπόσπαστο μέρος της Μονής αποτελεί και το μουσείο το οποίο εκθέτει ανεκτίμητης αξίας συλλογές εικόνων, εκκλησιαστικών αντικειμένων, χειρόγραφων και αρχαιοτήτων.

Στην συνέχεια θα πάμε στο χωριό Καλοπαναγιώτης. Εδώ θα προσκυνήσουμε την Κάρα και τον Τάφο του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή που βρίσκονται την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή.

Η εκκλησία συγκαταλέγεται μαζί με άλλους εννέα βυζαντινούς ναούς στην οροσειρά Τροόδου και είναι καταχωρημένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο ναός έχει την χαρακτηριστική ξύλινη στέγη, οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από τον 13ο και 16ο αιώνα, και το τέμπλο είναι ιδιόμορφο. Θα επισκεφτούμε και το κοντινό βυζαντινό μουσείο, όπως και το Λατινικό Παρεκκλήσι που περιέχει την πιο ολοκληρωμένη σειρά Ιταλό-Βυζαντινών τοιχογραφιών στην Κύπρο.

Ολοκληρώνουμε την περιήγηση μας με το χωριό – τουριστικό θέρετρο Πλάτρες. Είναι το μεγαλύτερο και ωραιότερο ορεινό θέρετρο της περιοχής, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ενώ η ομορφιά του έχει εξυμνηθεί από την ποίηση του νομπελίστα Γ. Σεφέρη.

Επιστροφή στην Λεμεσό, δείπνο και διανυκτέρευση.   

 

4η Ημέρα: Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

ΠΑΦΟΣ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ – ΤΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΕΩΝ – ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ – ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΛΟΜΩΝΗΣ – ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ)

Πρωινό και αναχώρηση για την Πάφο, το μέρος όπου κατά την μυθολογία αναδύθηκε η Αφροδίτη και αποτέλεσε λατρευτικό της κέντρο. Η πόλη ήταν πρωτεύουσα της Κύπρου κατά την αρχαιότητα και την επισκέφτηκαν οι απόστολοι Παύλος, Μάρκος και Βαρνάβας. 

Η περιήγηση μας ξεκινάει με τον Αρχαιολογικό Χώρο Κάτω Πάφου, ο οποίος περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Θα θαυμάσουμε τα φημισμένα ψηφιδωτά δάπεδα των τεσσάρων ρωμαϊκών επαύλεων, το Ωδείο, την Αγορά, το Φρούριο των Σαράντα Κολώνων, την Βασιλική της Παναγίας Λιμενιώτισσας και το Θέατρο. Θα συνεχίσουμε με τους υπόσκαφους Τάφους των Βασιλέων κοσμημένους με δωρικούς κίονες.

Στη συνέχεια θα δούμε την Στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου κατά την παράδοση ραβδίστηκε ο απόστολος λίγο προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος ασπαστεί τον χριστιανισμό.

Θα ολοκληρώσουμε την ξενάγηση με επίσκεψη στην Κατακόμβη της Αγίας Σολομωνής, ένα σύμπλεγμα υπόγειων ταφικών θαλάμων και χριστιανικής κατακόμβης του 2ου αιώνα, το οποίο αποτέλεσε μεγάλο προσκύνημα κατά την μεσαιωνική περίοδο. Χρόνος ελεύθερος στην όμορφη Πάφο.

Κατά την επιστροφή μας θα κάνουμε στάση στην Πέτρα του Ρωμιού, μια από τις ομορφότερες ακτές της Κύπρου, όπου κατά την ελληνική παράδοση αναδύθηκε από τα κύματα η Αφροδίτη, ενώ αργότερα η Πέτρα του Ρωμιού συνδέθηκε με τον βυζαντινό ήρωα Διγενή Ακρίτα.

Επιστροφή στην Λεμεσό, δείπνο και διανυκτέρευση.   

 

5η Ημέρα: Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΑΧΑΙΡΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Πρωινό και συνεχίζουμε με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μαχαίρα, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μοναστήρια της Κύπρου. Ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα και κατά την τουρκοκρατία ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παιδείας. Εδώ μόνασε ο εθνομάρτυρας (1821)  Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ενώ στα 2 χλμ βρίσκεται το κρησφύγετο του μεγαλύτερου ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα (1955-59) Γ. Αυξεντίου.     

Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Χοιροκοιτίας, έναν νεολιθικό οικισμό ο οποίος ανήκει στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο οικισμός προβάλει και μαρτυρεί την πανάρχαια πολιτιστική ύπαρξη και δραστηριότητα στην Κύπρο. Ενώ έχουν δομηθεί σπίτια με τα υλικά και την τεχνοτροπία εκείνης της περιόδου, όπως και η πέριξ βλάστηση είναι με τα είδη που καλλιεργούσαν οι Κύπριοι εκείνη την μακρινή εποχή.

Πτήση Επιστροφής

Μετάβαση στο αεροδρόμιο, και πτήση Cyprus Airways προς Αθήνα στις 17:15 (CY-312) με άφιξη στις 19:00.

(Για πτήσεις προς/από Θεσσαλονίκη παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας).

                                                                 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Αεροπορικά εισιτήρια με τις Κυπριακές Αερογραμμές (Cyprus Airways) με επιστροφή.
  • Φόροι αεροδρομίων.
  • Αποσκευή 23kg και χειραποσκευή 10kg ανά άτομο
  • Τέσσερεις (4) διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 3 αστέρων στην Λεμεσό.
  • Ημιδιατροφή στα ξενοδοχεία (4 πρωινά και 4 δείπνα).
  • Οι περιηγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
  • Φόρος διαμονής στο ξενοδοχείο
  • Έμπειρος αρχηγός - συνοδός.
  • Τοπικοί ξεναγοί κατά περίπτωση.
  • Σύγχρονο, κλιματιζόμενο λεωφορείο.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αρχαία θέατρα, εκκλησίες και όπου αλλού ζητείται.
  • Ποτά στα προσφερόμενα γεύματα ή δείπνα.
  • Αχθοφορικά, φιλοδωρήματα.
  • Επιπλέον γεύματα/ποτά εντός και εκτός ξενοδοχείου.
  • Φιλοδωρήματα και αχθοφορικά.
  • Οτιδήποτε αναφέρεται σαν προαιρετικό.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Μπορείτε να ταξιδέψετε με Ταυτότητα ή Διαβατήριο.
  • Η Ταυτότητα πρέπει να έχει τα στοιχεία και σε Λατινικούς χαρακτήρες και να έχει ημερομηνία έκδοσης μικρότερη των 10 ετών, αλλιώς πρέπει να εκδοθεί καινούργια.
  • Το Διαβατήριο πρέπει να έχει ισχύ 6 μηνών από το τέλος του ταξιδιού, διαφορετικά πρέπει να εκδοθεί καινούργιο.
  • Φωτοτυπία διαβατηρίου ή της ταυτότητας πρέπει να κατατεθούν στο γραφείο μας.
  • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν οι τελικές αναλυτικές οδηγίες.
  • Η σειρά του προγράμματος ενδέχεται να αλλάξει, χωρίς να παραληφθεί κάτι.