Skip to main content

Βολιβία, ωκεανός από αλάτι, έρημος Ατακάμα, Χιλή, ζούγκλα Αμαζονίου | Μάρτιος-Νοέμβριος 2023 Διάρκεια: 21 ΗΜΕΡΕΣ από 5890

Αναχωρήσεις: 18/10, 22/11

 

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ (ΧΙΛΗ)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για τη Χιλή και την πρωτεύουσα Σαντιάγκο, πόλη που ίδρυσε ο Ντον Πέδρο ντε Βαλντίβια το 1541 1541 και σήμερα αποτελεί το οικονομικό και πολιτικό κέντρο αυτής της μακρόστενης σαν βέργα χώρας των Δυτικών Άνδεων. Μάλιστα η οροσειρά αυτή είναι που χωρίζει τη Χιλή γεωγραφικά και πολιτισμικά από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, διαμορφώνει καίρια το κλίμα της και αποτελεί το μόνιμο φόντο στις φωτογραφίες των μεγάλων της πόλεων.

 

2η ημέρα: ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ: ξενάγηση

Άφιξη στο Σαντιάγκο και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Αφού ξεκουραστούμε, αρχίζουμε την ξενάγησή από τον λόφο του Αγίου Χριστόφορου, ένα μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της πόλης, που στεφανώνεται με το άγαλμα της Παναγίας της Ελεούσας. Περνάμε από τη συνοικία ΜπέλλαΒίστα - την Πλάκα του Σαντιάγκο - και από τη σύγχρονη συνοικία Βιτακούρα με εξαιρετική ρυμοτομία.

Η πόλη του μέλλοντος Αποκίντο είναι η επόμενη συνοικία που διασχίζουμε, πριν φθάσουμε στον ιππικό όμιλο, μια έκταση 74 εκταρίων που δίνει μια ανάσα στην πόλη. Περνώντας από την ιστορική λεωφόρο Δημοκρατίας, φθάνουμε στην κεντρική αρτηρία της πόλης, την Ο' Χίγκινς, που διακοσμείται με αγάλματα ηρώων και λόγιων και με μνημεία αφιερωμένα στους νεκρούς του πολέμου του Ειρηνικού του 1878.

Επόμενη στάση μας η πλατεία Συντάγματος και το Προεδρικό Μέγαρο Λα Μονέδα με την τόσο έντονη και φορτισμένη πολιτική ζωή κατά τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια, πεζοί διασχίζουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης για να γνωρίσουμε τα πιο σημαντικά της κτίρια, που έχουν κριθεί αρχιτεκτονικά μνημεία του Σαντιάγκο: το Μουσείο Προκολομβιανής Τέχνης, το Δικαστικό Μέγαρο, το πρώην κτίριο της εφημερίδας «Ελ Μερκούριο» και το μέγαρο στο οποίο στεγαζόταν το Υπουργείο Εξωτερικών.

Τα βήματά μας θα μας οδηγήσουν στην πλατεία των Όπλων. Εδώ θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό, που άρχισε να κτίζεται το 1749 και ολοκληρώθηκε το 1899, θα δούμε το Δημαρχείο του Σαντιάγκο, το Ιστορικό Μουσείο της πρωτεύουσας, το Κεντρικό Ταχυδρομείο, που ήταν το πρώτο προεδρικό μέγαρο πριν αυτό μεταφερθεί στο Λα Μονέδα, καθώς και το Μνημείο της Αμερικής, που είναι και το «χιλιόμετρο»» της πόλης.

Επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν και θαυμάζουμε το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και την είσοδο του λόφου της Σάντα Λουτσία. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ: εκδρομή σε ΒΑΛΠΑΡΑΪΣΟ – ΒΙΝΙΑ ΝΤΕΛ ΜΑΡ

Μια πανέμορφη διαδρομή είναι το ιντερλούδιο στη σημερινή μας ημέρα. Οι κοιλάδες Κουρακαβή και Κασαμπλάνκα είναι κατάφυτες με οπωροφόρα δένδρα, λαχανικά, αλλά κυρίως με αμπελώνες που παράγουν το περίφημο Χιλιανό κρασί, το καλύτερο της Αμερικάνικης ηπείρου και ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Εξ΄ άλλου οι Χιλιανοί είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα γεωργικά τους προϊόντα.

Το Βαλπαραΐσο, ναυτική βάση των Ισπανών, έγινε το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Σήμερα είναι ο ναύσταθμος του πολεμικού ναυτικού της Χιλής και έχει κριθεί από την UNESCO θησαυρός παγκόσμιας κληρονομιάς. Μία κυριολεκτικά πολύχρωμη πόλη, η «πάνω ρούγα» της οποίας είναι αμφιθεατρικά κτισμένη στην πλαγιά του ομώνυμου κόλπου. Ξύλινα σπίτια με επένδυση από λαμαρίνα, στενά δρομάκια και σοκάκια, κατοικίες βικτοριανής εποχής, παλιά αρχοντικά, πλατείες και η πανεπιστημιούπολη, συνθέτουν έναν πίνακα αντάξιο του Γκογκέν και του Βαν Γκογκ.

Το ιστορικό κέντρο του λιμανιού πολύ πιο κλασικό, με το Κοινοβούλιο της χώρας που μεταφέρθηκε εδώ με απόφαση του δικτάτορα Πινοσέτ, το μνημείο στην πλατεία Ιταλίας, το «Σχολείο Ελλάς», την πλατεία της Νίκης με τον Καθεδρικό Ναό, τη δημοτική βιβλιοθήκη, μια τεράστια μανόλια ηλικίας 300 χρόνων και το μνημείο της Νίκης.

Η πλατεία Σοτομαγιόρ είναι η μεγάλη κεντρική πλατεία του Βαλπαραΐσο. Δεσπόζει το μνημείο του ναύαρχου Αρτούρο, διοικητή του πολεμικού ναυτικού της Χιλής στον πόλεμο του Ειρηνικού. Η πλατεία στεφανώνεται με ένα επιβλητικό κτίριο στα χρώματα της θάλασσας. Περνώντας από αγάλματα που προσφέρθηκαν από ξένες χώρες στη Χιλή το 1910, στα εκατοντάχρονα της απελευθέρωσής της από τους Ισπανούς, οδεύουμε προς το Βίνια Ντελ Μαρ, το πολυτελές παραθεριστικό θέρετρο του Σαντιάγκο και της χώρας.

Μια καταπράσινη μικρή διαδρομή θα μας φέρει στο μουσείο Φονκ, όπου ένα άγαλμα Μοάι μας εισάγει στον πολιτισμό των Ραπανούι, των κατοίκων του Νησιού του Πάσχα. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί τόσο για την προέλευση του λαού, όσο και για την προέλευση των αγαλμάτων Μοάι. Τα εκθέματα του μουσείου ρίχνουν άπλετο φως στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Η εκδρομή μας συνεχίζεται στη Ρενιάκα, ένα ακόμα θέρετρο με εξαιρετικές παραλίες. Εδώ, εάν θέλετε, δοκιμάστε εξαίσιες θαλασσινές γεύσεις σε κάποιο από τα εστιατόρια της περιοχής. Επιστροφή στο Σαντιάγκο αργά το απόγευμα. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ – πτήση για ΣΑΝΤΑ ΚΡΟΥΣ (ΒΟΛΙΒΙΑ): ξενάγηση

Πολύ νωρίς το πρωί μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε για τη Βολιβία και την πόλη της Σάντα Κρους, την «εμπορική» πρωτεύουσα της Βολιβίας, χτισμένη σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Η Σούκρε ονομάζεται «η Λευκή Πρωτεύουσα της Βολιβίας», χάρη στα λευκού χρώματος κεραμοσκεπή σπίτια του και το ιστορικό του κέντρο. Από το 1991 περιλαμβάνεται στο κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Άφιξη και ξενάγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα περπατήσουμε στους δρόμους της, θα δούμε σημαντικά κτίρια και θα επισκεφθούμε μεταξύ άλλων το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, το Μουσείο Recoleta καθώς και τις περίφημες εκκλησίες San Fransisco και La Merced. Στη συνέχεια θα μεταβούμε το κοιμητήριο, στο οποίο νεαροί ντόπιοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ξεναγώντας τους επισκέπτες σε μαυσωλεία ιστορικών προσωπικοτήτων της Βολιβίας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΣΑΝΤΑ ΚΡΟΥΣ – πτήση για ΤΡΙΝΙΔΑΔ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την πόλη του Τρινιδάδ, χτισμένη στο οροπέδιο Μόχος. Η πόλη γειτνιάζει με τη ζούγκλα του Αμαζονίου και περιβάλλεται από δάση βροχής, ποτάμια και λίμνες. Θα κάνουμε μια βόλτα στην πόλη με τον αρχηγό μας και θα μάθουμε αρκετά για το Τρινιδάδ που ιδρύθηκε κάποτε από Ιησουίτες μοναχούς. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΤΡΙΝΙΔΑΔ: ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ – ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΙΜΠΑΡΕ

Σήμερα το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μία εντυπωσιακή κρουαζιέρα στον Ποταμό Ιμπαρέ που ρέει κοντά στο Τρινιδάδ και περνάει μέσα από τη βολιβιανή ζούγκλα του Αμαζονίου. Κατά τη διάρκεια της πλεύσης, και της πεζοπορίας μας στα μονοπάτια της ζούγκλας, θα απολαύσουμε την άγρια φύση του ποταμού και τους δάσους. Θα δούμε ψάρια και εξωτικά πουλιά, σαύρες, αλιγάτορες, ποτάμιες χελώνες. Και στις εκβολές του ποταμού, στο δέλτα Μαμορέ, θα δούμε να χορεύουν γύρω μας τα πανέμορφα ροζ δελφίνια των ποταμών. Η βόλτα μας θα διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες. Στη διαδρομή θα δούμε επίσης τους κατοίκους της ζούγκλας που καλλιεργούν κακάο, γιούκα, μπανάνες και συρίνγκα (=πασχαλιές). Θα κάνουμε και μία στάση στο αιώνιο δέντρο Μαπάχο, στον οποίο φτιάχνουν τις φωλιές τους τα γιγάντια Μπάτος, πουλιά που ζουν μόνο στον Αμαζόνιο. Διανυκτέρευση στο Τρινιδάδ.

 

7η ημέρα: ΤΡΙΝΙΔΑΔ: εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο ΤΣΟΥΤΣΙΝΙ

Μετά το πρωινό μας θα έρθουμε στο αρχαιολογικό χώρο Τσουτσίνι, περίπου 15 χλμ. από το Τρινιδάδ, για να δούμε τους περίπου 20.000 τεχνητούς λόφους που απλώνονται σε όλη την περιοχή, μάλλον αγνώστου προελεύσεως και χρησιμότητας…

Στην επιστροφή μας στο Τρινιδάδ θα έχουμε χρόνο για χαλαρή βόλτα στην πόλη. Το Τρινιδάδ είναι γνωστή και ως «η πόλη των μοτοσυκλετιστών», καθώς αυτό είναι το πιο δημοφιλές μέσο μετακίνησης στην πόλη. Θα δει κανείς παντού μοτοσυκλέτες, με τους ντόπιους να συνηθίζουν να μαζεύονται γύρω από την κεντρική πλατεία, ιδίως στο βραδάκι. Διανυκτέρευση στο Τρινιδάδ.

 

8η ημέρα: ΤΡΙΝΙΔΑΔ – πτήση για ΣΑΝΤΑ ΚΡΟΥΣ

Πρωινό στο ξενοδοχείο, ελεύθερος χρόνος για μια τελευταία σύντομη βόλτα και στη συνέχεια μεταφορά στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε για να επιστρέψουμε στη Σάντα Κρους. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΣΑΝΤΑ ΚΡΟΥΣ – ΣΟΥΚΡΕ

Αφήνουμε τη Σάντα Κρους και ξεκινάμε οδικώς για την πρώτη αποικιακή πρωτεύουσα της Βολιβίας, τη Σούκρε, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.500 μέτρων στη Νότια Βολιβία. Η πόλη ιδρύθηκε το 1538 με την ονομασία Λα Πλάτα. Ονομάστηκε έτσι, λόγω των ορυχείων ασημιού που βρίσκονται στην περιοχή. Άκμασε και ισχυροποιήθηκε λόγω της εκμετάλλευσης του ασημιού.

Η Σούκρε ονομάζεται και Λευκή Πρωτεύουσα, χάρη στα λευκά κεραμοσκεπή κτίρια και στο ιστορικό κέντρο της. Έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, λόγω της πλούσιας ιστορίας, των ορυχείων και της αρχιτεκτονικής της.

Θα περπατήσουμε στην πόλη και θα επισκεφτούμε μεταξύ άλλων το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, τις περίφημες εκκλησίες Σαν Φρανσίσκο και Λα Μερσέδ και το Μουσείο Ρεκολέτα που χτίστηκε το 1601 ως γυναικεία μονή και φυλακές. Στο μουσείο εκτίθενται έργα τέχνης από την εποχή της αποικιοκρατίας και της ανεξαρτησίας, αρχαιολογικά ευρήματα και πολύτιμα κοσμήματα.

Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στη Σούκρε.

 

10η ημέρα: ΣΟΥΚΡΕ – ΠΟΤΟΣΙ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε οδικώς για το Ποτοσί, ή αλλιώς το Ελ Ντοράντο του Ισπανικού Στέμματος που βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Βολιβία. Η ευρύτερη περιοχή που θα επισκεφτούμε κατοικείται από την εποχή των Ίνκα. Όμως το ρολόι της ιστορίας της άρχισε ουσιαστικά να χτυπά στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν ένας Ινδιάνος αποκάλυψε σε έναν κονκισταδόρ την ύπαρξη του Σουμάχ Όρκο, του λεγόμενου Αργυρού Βουνού.
Για τους επόμενους περίπου δύο αιώνες ολόκληρο το βουνό σκαβόταν εσωτερικά από τους Ισπανούς με σκοπό την εξόρυξη ασημιού. Συγκεκριμένα ο Πλούσιος Λόφος (=Σέρο Ρίκο) περιλαμβάνει 10.000 στοές, σκαμμένες από εκατομμύρια εργάτες που εργάζονταν νυχθημερόν σε άθλιες συνθήκες και πέθαιναν από εξάντληση ή κατολισθήσεις δίχως να τους δώσει σημασία κανείς… Ο λόγος; Να γεμίζουν απρόσκοπτα με ασήμι τα σεντούκια του ισπανικού στέμματος.
Οι ιθαγενείς αποκαλούσαν τα ορυχεία Σιντριβάνι του Ασημιού και τελικά το μέταλλο που έβγαινε από εκεί έφτανε να στρώσει δύο φορές την απόσταση από το Ποτοσί ως τη Μαδρίτη. Τα ασημένια νομίσματα (ρεάλ) που κόβονταν στο Νομισματοκοπείο του Ποτοσί τροφοδοτούσαν τις αγορές από την Αφρική έως τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Από το 1611 έως το 1825 τα ορυχεία του Ποτοσί ήταν το παγκόσμιο κέντρο εξόρυξης αργύρου και το αντικείμενο μιας χωρίς προηγούμενο εκμετάλλευσης. Το δε Ποτοσί ήταν η πολυπληθέστερη πόλη του Νέου Κόσμου, γεμάτη με θαυμάσια αποικιακά κτίρια και τεράστιες εκκλησίες.
Το σημερινό Ποτοσί είναι ένας γραφικός οικισμός: το ιστορικό κέντρο του είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Στην ξενάγησή μας στην πόλη, θα επισκεφτούμε μεταξύ άλλων την υπέροχη εκκλησία Σαν Λορένσο και το πρώην Νομισματοκοπείο και νυν Νομισματικό Μουσείο, όπου εκτίθεται, μεταξύ άλλων, και η ξύλινη μηχανή κοπής των ασημένιων αποικιακών νομισμάτων ρεάλ.
Διανυκτέρευση στο Ποτοσί.

 

11η ημέρα: ΠΟΤΟΣΙ – ΚΟΛΤΣΑΝΙ – ΟΥΓΙΟΥΝΙ

Σήμερα θα αναχωρήσουμε οδικώς από το Ποτοσί, με νότια κατεύθυνση, για τις Αλυκές Ουγιούνι, τη μεγαλύτερη φυσική αποθήκη άλατος στον κόσμο, με εκτιμώμενο απόθεμα 10 δισεκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίμνη άλατος στον πλανήτη η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.653 μέτρων. Καθ’ οδόν θα απολαύσουμε το απόκοσμο θέαμα των αλυκών, που λαμπυρίζουν κατάλευκες μέσα στο ηφαιστειακό τοπίο της ερήμου.

Κομβικός οικισμός στην περιοχή είναι η ιστορική Πύλη του Αλατιού ή αλλιώς Κολτσάνι. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό, 600 κατοίκων, χτισμένο από τα χρόνια της αποικιοκρατίας δίπλα στις αλυκές, με σκοπό την εκμετάλλευση του αλατιού. Στο χωριό υπάρχει Εργοστάσιο Επεξεργασίας και Μουσείο Άλατος. Το Κολτσάνι κάθε χρόνο εμπορεύεται 25.000 τόνους αλατιού από τις αλυκές. Στο παρελθόν το εμπόριο ήταν ανταλλακτικό και η μεταφορά του επεξεργασμένου προϊόντος προς τις αγορές, γινόταν με λάμα. Τα ζώα φορτώνονταν με αλάτι, διένυαν 560 χλμ. μέχρι το κοντινότερο εμπορικό κέντρο, την πόλη Ταρίχα στη Νότια Βολιβία, κι από κει επέστρεφαν πίσω στο Κολτσάνι με φορτία φύλων κόκας (που θεωρούνταν φάρμακο για όλες τις ασθένειες), καλαμποκιού και άλλων ανταλλασσόμενων αγαθών. Σήμερα το εμπόριο και η μεταφορά του αλατιού γίνονται από τους συνεταιρισμούς της Βολιβίας και της Βραζιλίας.

Συνεχίζουμε την εξερεύνηση στις Αλυκές Ουγιούνι και να επισκεφτούμε το απίστευτο νησί Ινκαουάσι (=Σπίτι των Ίνκα), που ξεπηδάει μέσα από τη λευκή αλάτινη λίμνη, σχηματίζεται από απολιθωμένα κοράλλια και φύκια και είναι γεμάτο με γιγάντιους κάκτους.

Το νησί έχει έκταση 246 στρέμματα και είναι η κορυφή προϊστορικού ηφαιστείου που βγήκε στην επιφάνεια μιας τεράστιας προϊστορικής λίμνης περίπου 40.000 χρόνια πριν το σήμερα. Οι κάκτοι που καλύπτουν το Ινκαουάσι, φτάνουν σε ύψος τα 12 μέτρα και ξεπερνούν σε ηλικία τα 100 χρόνια. Το θέαμα των πράσινων, τεράστιων φυτών, που υψώνονται πάνω στο νησί των απολιθωμένων κοραλλιών, μέσα στην κατάλευκη αλάτινη λίμνη Ουγιούνι, είναι κάτι μοναδικό. Θα απολαύσουμε λοιπόν το γεύμα μας στο εστιατόριο που υπάρχει πάνω στο νησί με θέα τους κάκτους και την κατάλευκη επιφάνεια του αλατιού.

Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας στην περιοχή των Αλυκών του Ουγιούνι, τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: ΟΥΓΙΟΥΝΙ – ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ ΝΤΕ ΚΕΜΕΣ

Οι θαυμαστές δυνάμεις της φύσης είναι ασύλληπτες για τον ανθρώπινο νου· κι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ακόμα συνταρακτική εμπειρία που μας επιφυλάσσει αυτό το ταξίδι.

Σήμερα λοιπόν ταξιδεύουμε στις πιο απομονωμένες περιοχές της Βολιβίας, στα δυτικά της χώρας, με το υποτυπώδες οδικό δίκτυο αλλά και τις μαγικές εικόνες των ηφαιστείων, της ερήμου και των… πολύχρωμων λιμνών! Η διαδρομή μέσω του λεγόμενου «Γαλαξία της Αουακίσα» είναι εκπληκτική και θα τη χαρούμε, μέχρι να φτάσουμε στο Σαν Πέδρο ντε Κέμες, όπου και θα διανυκτερεύσουμε απόψε.

 

13η ημέρα: ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ ΝΤΕ ΚΕΜΕΣ – ΛΙΜΝΕΣ ΣΤΑ ΥΨΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ – ΕΡΗΜΟΣ ΣΙΛΟΛΙ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΒΑΡΟΑ (ΟΧΟ ΝΤΕ ΠΕΡΔΙΣ)

θα συνεχίσουμε για το ηφαίστειο Ογιάγκουε και θα δούμε ακόμα μια σειρά από υψιπεδικές λίμνες, όπως τις λίμνες Κανιάπα και Εντιόντα, αγαπημένο καταφύγιο των φλαμίνγκος των Άνδεων που συνηθίζουν να ξαποσταίνουν εδώ κατά τη διάρκεια του αποδημητικού τους ταξιδιού.

Διασχίζουμε ένα σουρεαλιστικό τοπίο χωρίς βλάστηση, την έρημο Σιλόλι (Siloli), που περιστοιχίζεται από ψηλούς λόφους, και συνεχίζοντας σε αυτό το παράξενο τοπίο αντικρίζουμε ένα βραχώδη σχηματισμό που μοιάζει με πέτρινο δέντρο – οι ίδιοι οι ντόπιοι το αποκαλούν Πέτρινο Δέντρο (Árbol de piedra).

Φτάνουμε στο Εθνικό Πάρκο Αβαρόα, όπου υπάρχει και η διάσημη Λαγούνα Κολοράδα – το πιο παράξενο φυσικό φαινόμενο της Βολιβίας. Ουσιαστικά είναι μια ηφαιστειακή λίμνη άλατος, βάθους μικρότερου του 1 μέτρου, και έκτασης 60 τ.χλμ. Είναι, όπως το λέει και το όνομά της, κατακόκκινη, και περιέχει κατά τόπους κάτασπρες νησίδες βόρακα.

Στο παρελθόν οι ντόπιοι θεωρούσαν ότι το κόκκινο χρώμα της λίμνης προερχόταν από το αίμα των θεών και γι αυτό τη θεωρούσαν ιερή. Ωστόσο οι επιστήμονες διέλυσαν τις δοξασίες επισημαίνοντας ότι το χρώμα οφείλεται στα φύκια και στα μέταλλα που περιέχει το νερό. Το εντυπωσιακό επίσης είναι πως στην Κόκκινη Λίμνη ζουν και… κόκκινα φλαμίνγκο. Το απόγευμα θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αβαρόα. Διανυκτέρευση.

 

14η ημέρα: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΒΑΡΟΑ (ΟΧΟ ΝΤΕ ΠΕΡΔΙΣ) – ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ ΝΤΕ ΑΤΑΚΑΜΑ (ΧΙΛΗ)

Είπαμε ήδη πως οι εκτάσεις που διασχίζουμε και τα τοπία που αντικρίζουμε είναι άκρως σουρεαλιστικά. Καθόλου παράδοξο λοιπόν μια έρημος σ’ αυτό το άκρως σουρεαλιστικό τοπίο να φέρει το όνομα του μέγιστου των σουρεαλιστών, του Ισπανού Σαλβαδόρ Νταλί! Ξεκινώντας λοιπόν τη μέρα μας, μετά το πρωινό μας, θα επισκεφθούμε την περιοχή των γκέιζερ, στα 4.950 μ. υψόμετρο, για να παρατηρήσουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα που δημιουργεί δεκάδες γκέιζερ, με την έντονη μυρωδιά του θειαφιού να απλώνεται παντού στον αέρα. Αν το… λέει η καρδούλα σας, μπορείτε να κάνετε και ένα θερμό μπάνιο στις φυσικές θερμοπηγές, σε θερμοκρασία που κυμαίνεται από 280ο έως 300οC! Στη συνέχεια θα περάσουμε στην Έρημο Νταλί, θα δούμε τους περίφημους, ακανόνιστους γεωλογικούς σχηματισμούς, πριν περάσουμε τα σύνορα και μπούμε στη Χιλή. Φτάνοντας στο Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα (San Pedro de Atacama), θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

15η ημέρα: ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ ΝΤΕ ΑΤΑΚΑΜΑ: εκδρομή στο ΣΑΛΑΡ ΝΤΕ ΑΤΑΚΑΜΑ – ΤΟΚΟΝΑΟ – ΚΟΙΛΑΔΑ ΧΕΡΕΣ

Λόγω της πυκνότητάς του, το να επιπλέεις σε αλμυρό νερό είναι πάντα πιο εύκολο από το να το κάνεις σε γλυκό νερό. Φανταστείτε λοιπόν αυτή την εμπειρία στη μέση μιας αλυκής! Αυτό είναι αναμφίβολα ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθούμε στην πιο ξηρή έρημο στον κόσμο.

Ξεκινάμε λοιπόν για το Σαλάρ ντε Ατακάμα, μια όμορφη λιμνοθάλασσα με τιρκουάζ νερά που περιβάλλεται από κρυστάλλους αλατιού διαφόρων σχημάτων. Είναι εδώ, στη λιμνοθάλασσα Cejar όπου μπορείτε να επιπλεύσετε εύκολα απολαβάνοντας μια διασκεδαστική και χαλαρωτική εμπειρία!

Συνεχίζουμε για το Τοκονάο, μια πόλη των Άνδεων γνωστή για τους τεχνίτες της Ατακάμα που αφοσιώνονται στην εργασία με ηφαιστειακή πέτρα. Θα ξεναγηθούμε στην πλατεία της πόλης με το καμπαναριό του 1750 και θα συνεχίσουμε προς την κοιλάδα της Χερές, όπου θα εκτιμήσουμε την ομορφιά του Τοκονάρες, ένα φαράγγι που, χάρη στο μικροκλίμα και τα νερά που κατεβαίνουν από την οροσειρά, είναι πολύ εύφορο και μετατρέπει τον τομέα σε έναν από τα πιο πράσινα μέρη στον κόσμο!

Τέλος, θα επισκεφθούμε την περιοχή της Λαγκούνα Τσάτσα με το Εθνικό Καταφύγιο Λος Φλαμένκος: τα διάφορα είδη πουλιών, το χρώμα των φλαμίνγκο, το βαθύ μπλε του ουρανού της Ατακάμα, τα ύψη των ηφαιστείων των Άνδεων και το κόκκινο ηλιοβασίλεμα ζωγραφίζουν μια τέλεια εικόνα για το τελευταίο βήμα αυτής της εκδρομής.

Επιστροφή στο Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα. Διανυκτέρευση.

 

16η ημέρα: ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ ΝΤΕ ΑΤΑΚΑΜΑ: θερμοπίδακες Ελ Τάτιο

Σήμερα μας περιμένει πρωινό ξύπνημα, καθώς θα ξεκινήσουμε την εκδρομή μας την ώρα που θα ανατέλλει ο ήλιος, για να πλησιάσουμε εκ νέου τις Άνδεις και να φτάσουμε εγκαίρως στο περίφημο οροπέδιο θερμοπιδάκων Ελ Τάτιο, μια γυμνή κοιλάδα με αναρίθμητα γκέιζερ κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία. Και εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε το μπάνιο μας στις θερμές πηγές της περιοχής, αλλά και να παρατηρήσουμε με την ησυχία μας τη βλάστηση σ’ αυτή την τόσο ιδιαίτερη πλευρά των Άνδεων. Επιστρέφοντας στο Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα παρατηρούμε τη θέα στο ηφαίστειο Πουτάμα και την οροσειρά Τοκορπούρι, ενώ θα κάνουμε μια στάση και στο χωριό Ματσούκα με τα χαρακτηριστικά σπίτια της χιλιανής ερήμου, αλλά και τα αλπάκας να κυκλοφορούν μέσα στο χωριό. Υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο στο Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα. Διανυκτέρευση.

Προσοχή: Η εκδρομή στους Θερμοπίδακες Τάτιο και στο Ματσούκα, λόγω υψομέτρου δεν συνίσταται σε άτομα με προβλήματα υγείας. Επίσης τις πρωινές ώρες λόγω υψομέτρου η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή (φτάνει στους -20ο C). Γι αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα.

 

17η ημέρα: 17η ημέρα: ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ ΝΤΕ ΑΤΑΚΑΜΑ: νυχτερινή παρατήρηση του ουρανού της Ατακάμα

Ελεύθερος χρόνος στο Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα. Ακολουθεί μία ακόμη, νυχτερινή αυτή τη φορά, ξενάγηση. Θα κάνουμε μία βόλτα στα… αστέρια του ουρανού της Ατακάμα. Το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα θεωρείται ως η καλύτερη περιοχή στον κόσμο για αστροπαρατήρηση χάρη στον πεντακάθαρο ουρανό της! Παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού και φωτογράφοι έχουν όνειρο ζωής να βρεθούν εδώ και να απολαύσουν τα αστέρια και τα ουράνια σώματα που εδώ διακρίνονται με γυμνό μάτι καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη μας. Ο ουρανός της ερήμου, είναι πάντα πεντακάθαρος, χωρίς σύννεφα και χωρίς φωτορύπανση. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να δούμε εντυπωσιακά πολλά αστέρια, συναστρίες, αστερισμούς… Μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο υπερθέαμα. Η παρατήρησή μας θα αρχίσει με γυμνό μάτι. Θα μάθουμε πώς να ξεχωρίζουμε τα μεγάλα αστέρια και τους αστερισμούς.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ουρανό σαν πυξίδα. Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον αστρικό χάρτη. Εν συνεχεία θα παρατηρήσουμε με τηλεσκόπιο, θα δούμε τους πλανήτες μεμονωμένα και θα τραβήξουμε αστρικές φωτογραφίες.

Διανυκτέρευση.

 

18η ημέρα: ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ ΝΤΕ ΑΤΑΚΑΜΑ – ΔΑΣΗ ΤΑΜΑΡΟΥΓΚΟ – ΠΙΝΤΑΔΟΣ – ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΑΤΑΚΑΜΑ – ΙΚΙΚΕ

Αναχωρούμε για το Ικίκε, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Χιλής. Στη διαδρομή μας θα διασχίσουμε τα δάση Ταμαρούγκο και θα κατευθυνθούμε στην τοποθεσία Πιντάδος («Οι Ζωγραφισμένοι»), με τα περισσότερα από 350 προ-ισπανικά γεωγλυφικά - γεωμετρικά σχήματα, ζωόμορφες και ανθρωπόμορφες φιγούρες, πάνω σε μία πλαγιά με κλίση 45 μοιρών. Οι μυστηριώδεις αυτές απεικονίσεις χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα μ.Χ. και εκτείνονται σε μήκος 5 χιλιομέτρων!
Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε επίσης το εγκαταλελειμμένο από τη δεκαετία του 1940 εργοστάσιο νίτρου στο πάλαι ποτέ οικονομικό κέντρο της περιοχής και νυν πόλη - φάντασμα, το Χάμπερστοουν, που από το 2005 βρίσκεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Θα πάμε επίσης στην τοποθεσία Σέρρο Ουνίτα, όπου θα δούμε τον περίφημο «Γίγαντα της Ατακάμα» (Gigante de Atacama). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπόμορφη αναπαράσταση του κόσμου, που έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών θεωριών για τη σημασία της: για πολλούς αντιπροσωπεύει μάλλον κάποιο ιερό πρόσωπο των Ινδιάνων ή μια θεότητα, ενώ το γεγονός ότι η ύψους 119 μέτρων φιγούρα μοιάζει με αστροναύτη, έχει εγείρει εικασίες για επισκέψεις εξωγήινων. Η μήκους 86 μέτρων απεικόνιση πλαισιώνεται από άλλες 20 φιγούρες και σχήματα, που εδώ και αρκετούς αιώνες «εντυπώθηκαν» στα ξηρά εδάφη του τόπου αυτού.
Άφιξη στο Ικίκε, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

19η ημέρα: ΙΚΙΚΕ – πτήση για ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξενάγηση στο Ικίκε, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφτούμε το τοπικό μουσείο, την κεντρική πλατεία με τα κτίρια που θυμίζουν τον πλούτο που υπήρχε κάποτε στην πόλη, χάρη στις εξαγωγές γκουανό και νίτρου που γίνονταν από το λιμάνι της, όπως το Δημοτικό Θέατρο (1890) και τον Πύργο του Ρολογιού (1877), καθώς επίσης και τα παλιά ξύλινα σπίτια της.
Στη συνέχεια μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε για την πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγκο. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

20η ημέρα: ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ – Πτήση επιστροφής

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

21η ημέρα: Άφιξη σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

 

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  18/10/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 5890€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 5890 € 1090 €
  Twin Room 5890 € 1090 €
  Triple Room 5890 € 1090 €
  Single Room 7240 € 1090 €

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  22/11/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 5890€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 5890 € 1090 €
  Twin Room 5890 € 1090 €
  Triple Room 5890 € 1090 €
  Single Room 7240 € 1090 €

 

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
  • Διαμονή στο ξενοδοχείο Plaza San Fransisco 5* στο Σαντιάγκο. Οι υπόλοιπες διανυκτερεύσεις πραγματοποιούνται στην επαρχία της Βολιβίας και της Χιλής όπου η τουριστική υποδοχή δεν είναι ανεπτυγμένη. Μένουμε στα καλύτερα διαθέσιμα καταλύματα των περιοχών αυτών.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά (εκτός από το Σαντιάγκο: πρωινό).
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έλληνας αρχηγός εξειδικευμένος στο Περού. 
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά

 

Δεν περιλαμβάνονται (δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 1.090€
  • Φόροι που πληρώνονται τοπικά, περίπου 30 $.