Skip to main content

Μεγάλο Μαρόκο με Ταγγέρη και Τετουάν διανυκτέρευση στο Ραμπάτ και σπάνια διαμονή στην Εσσαουίρα | 22.12.2023 Διάρκεια: 14 ΗΜΕΡΕΣ από 1999

Αναχώρηση: 22/12

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΜΑΡΑΚΕΣ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την όμορφη μεγαλούπολη του νότιου Μαρόκου, το εξωτικό Μαρακές. Τα ζωηρά χρώματα του πολύβουου σουκ, το κόκκινο χρώμα στους τοίχους της Μεδίνας (παλιά πόλη), τα ανακατεμένα αρώματα από τα χιλιάδες μπαχαρικά και οι ήχοι των παραμυθάδων, των πυροφάγων και των γητευτών των φιδιών κάνουν το Μαρακές το πιο εξωτικό μέρος του κόσμου.

Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: ΜΑΡΑΚΕΣ – ΕΣΣΑΟΥΙΡΑ

Αφήνουμε πίσω μας σήμερα το Μαρακές και αναχωρούμε για την παραθαλάσσια πόλη της Εσσαουίρα. Στην περιοχή της Εσσαουίρα και του Μαρακές φυτρώνουν οι αργανιές, από τις οποίες βγαίνει το πανάκριβο έλαιο Argan. Εδώ θα επισκεφτούμε έναν συνεταιρισμό γυναικών για να δούμε την επεξεργασία του αργκάν.

Η Εσσαουίρα είναι μια πόλη ντυμένη στα μπλε, η οποία σήμερα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό κέντρο μαροκινής καλλιτεχνικής δημιουργίας, με πολλούς ζωγράφους και καλλιτέχνες. Ανεβείτε στο κάστρο για να απολαύσετε τη θέα του ωκεανού. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΕΣΣΑΟΥΙΡΑ – ΣΑΦΙ – ΕΛ ΤΖΑΝΤΙΝΤΑ - ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ

Πρωινή αναχώρηση με τελικό προορισμό μας για σήμερα την Καζαμπλάνκα. Θα κινηθούμε κατά μήκος της δυτικής ακτογραμμής του Μαρόκου, έχοντας στο πλάι μας τα βαθυγάλανα νερά του Ατλαντικού. Πρώτη μας στάση η πόλη-λιμάνι Σάφι, με το παράκτιο φρούριο Ksar El Bahr που χτίστηκε από Πορτογάλους αποικιστές τον 16ο αιώνα. Στην παλιά πόλη, ο δρόμος Rue du Souq είναι γεμάτος πάγκους με μικροπωλητές και τεχνίτες, ενώ σε κοντινή απόσταση το Εθνικό Μουσείο Κεραμικής στεγάζεται σε άλλο ένα εντυπωσιακό οχυρό που έχτισαν οι Πορτογάλοι αποικιστές. Κεντρική θέση ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου καταλαμβάνουν τα τοπικά αγγεία Σάφι με τη χαρακτηριστική διακόσμηση και τα έντονα χρώματα, που φτιάχνονται σε εργαστήρια αγγειοπλαστικής στην πλαγιά του λόφου.

Μετά από την περιήγησή μας στο Σάφι, συνεχίζουμε τη διαδρομή μας, κάνοντας στάση στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Ουαλίντια, όπου θα απολαύσουμε το γεύμα μας (ατομικά έξοδα) με θέα τη θάλασσα και τον πανέμορφο κόλπο.

Επόμενος σταθμός μας η Ελ Τζαντίντα, 80 χλμ. νοτιοδυτικά της Καζαμπλάνκα, η πόλη με τη μακρά ιστορία, η οποία εν πολλοίς διαμορφώθηκε από τους Πορτογάλους αποικιστές και τους Ισπανούς κατακτητές. Σήμερα, το ιστορικό κέντρο της Ελ Τζαντίντα αποτελεί ένα μοναδικό αμάλγαμα ευρωπαϊκού και μαυριτανικού πολιτισμού και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς προστατευμένο από την UNESCO. Θα περπατήσουμε στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια και θα θαυμάσουμε το φρούριο, το εντυπωσιακό υδραγωγείο, αλλά και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Αναχωρούμε από την Ελ Τζαντίντα και ακολουθώντας πάντα τον πανέμορφο παραλιακό δρόμο φτάνουμε στην Καζαμπλάνκα, τη «δυτικόμορφη μεγαλούπολη» του Μαρόκου. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ – ΡΑΜΠΑΤ

Πρωινό και ξενάγηση στη θρυλική Καζαμπλάνκα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε μεταξύ άλλων την πλατεία Μοχάμεντ Ε’, θα δούμε εξωτερικά το τζαμί του βασιλιά Χασάν Β΄, και θα περάσουμε από τις συνοικίες Ανφά και Κορνίς με τα ωραία κτίρια και τα πολλά cafés.

Στη συνέχεια αναχωρούμε με προορισμό την ήρεμη παραθαλάσσια πρωτεύουσα του Μαρόκου, το Ραμπάτ, μέσα από τα τείχη της οποίας κρύβεται μία μοντέρνα πόλη, με πολλά σημεία να μιλούν για το παρελθόν της. Άφιξη και ξενάγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε μεταξύ άλλων το παλάτι του βασιλιά Χασάν Β’, το παλιό φρούριο Oudaya Kasbah, το μαυσωλείο του Μοχάμεντ Ε΄, το τζαμί με τον πύργο του Χασάν και τις κεντρικές λεωφόρους με τις πρεσβείες κ.ά.

Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στο Ραμπάτ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΡΑΜΠΑΤ – ΤΑΓΓΕΡΗ

Πρωινή αναχώρηση και συνεχίζουμε βορειότερα, με τελικό προορισμό μας την Ταγγέρη. Στη διαδρομή μας, και λίγο πριν φτάσουμε στην Ταγγέρη, θα επισκεφθούμε την Ασιλά (Asilah), μια όμορφη και πλούσια σε ιστορία παραθαλάσσια πόλη στα βόρεια της χώρας. Άλλη μία πόλη του Μαρόκου όπου είναι αισθητή η επιρροή των πολιτισμών που πέρασαν από ‘δω, καθένας αφήνοντας τη δική του πινελιά. Εδώ θα δούμε το χαρακτηριστικό πορτογαλικό φρούριο στα βράχια της ακτής, με τα γραφικά μπλε και λευκά μαροκινά κτίρια να το περιστοιχίζουν.

Συνεχίζουμε και καταλήγουμε στη θρυλική Ταγγέρη.

Η πόλη αυτή κατοικήθηκε από τους Φοίνικες, τους Ρωμαίους, τους Βάνδαλους, τους Άραβες, καθώς και από αποικιακές δυνάμεις όπως Πορτογάλους, Ισπανούς, Βρετανούς και Γάλλους. Σήμερα είναι μία κοσμοπολίτικη πολιτεία που μαγεύει τον επισκέπτη και του φέρνει στο μυαλό σκηνές από ταινίες και μυθιστορήματα.

Άφιξη και ξενάγηση στην παλιά πόλη και στα σουκς της Ταγγέρης. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΤΑΓΓΕΡΗ – ΤΕΤΟΥΑΝ – ΣΕΦΣΑΟΥΕΝ – ΤΑΓΓΕΡΗ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Τετουάν, την πρωτεύουσα του ισπανικού Μαρόκου. Η όμορφη αυτή πόλη βρίσκεται απέναντι από το στενό του Γιβραλτάρ, 40 χλμ. από την Ταγγέρη. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Μαρόκου και υπήρξε σημαντικός ισλαμικός κόμβος κατά τον 8ο αιώνα μεταξύ Μαρόκου και Ανδαλουσίας.

Η πόλη του Τετουάν διακρίνεται για την καταπληκτική μικτή πολιτιστική κληρονομιά της και προσφέρει πλήθος αξιοθέατα. Η μεντίνα της πόλης, αν και η μικρότερη από τις αντίστοιχες σε άλλες πόλεις του Μαρόκου, είναι διατηρημένη σε τέλεια κατάσταση και αντανακλά την αρχιτεκτονική επιρροή της Ανδαλουσίας στην περιοχή αυτή. Από το 1997, ανήκει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Συνεχίζουμε για την παγκοσμίως γνωστή «μπλε» πόλη – κόσμημα Σεφσαουέν (ή Σεφχαουέν). Περιήγηση στην πόλη και ελεύθερος χρόνος για να απολαύσουμε τις βόλτες μας. Επιστροφή στην Ταγγέρη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: ΤΑΓΓΕΡΗ – ΒΟΛΟΥΜΠΙΛΙΣ – ΜΕΚΝΕΣ – ΦΕΖ

ΤΑφήνουμε σήμερα πίσω μας την Ταγγέρη, με τελικό μας προορισμό τη Φεζ. Πρώτη μας στάση η Βολούμπιλις, όπου θα επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο με σημαντικά ευρήματα της Ρωμαϊκής περιόδου.

Συνεχίζουμε για τη Μεκνές, την πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, όπου θα κάνουμε στάση στην ιστορική πλατεία Λα Χεντίμ, γνωστή και ως «πλατεία της καταστροφής». Θα γνωρίσουμε εξωτερικά το παλάτι του Μουλάι Ισμαήλ, με τη μεγαλόπρεπη πύλη Μπάμπ Ελ Μανσούρ και τα τείχη της πόλης.

Τελευταίος μας σταθμός για σήμερα η Φεζ. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: ΦΕΖ: ξενάγηση

Την αποκάλεσαν «η αυτοκράτειρα των πόλεων». Σήμερα δεν έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στη Φεζ. Αν εξαιρέσει κανείς πως γύρω από το ιστορικό κέντρο έχει απλωθεί μία σύγχρονη πόλη, η Φεζ είναι η καρδιά του Μαρόκου, το πολιτιστικό και θρησκευτικό του κέντρο. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ξενάγησής μας θα δούμε τη Μεντίνα, που από το 1981 έχει χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και που μαζί με τη Δαμασκό, το Κάιρο και το Μαρακές, είναι από τις παλαιότερες μεσαιωνικές πόλεις του αραβικού κόσμου.

Εδώ θα γνωρίσουμε το Τέμενος Καραουίν, το πρώτο ισλαμικό πανεπιστήμιο στο κόσμο, τον μεντρεσέ Μπου Αϊνάνια, το σιντριβάνι Νεζαρίν, το μαυσωλείο του Μουλάι Ιντρίς, την εβραϊκή συνοικία Ελ Μελάχ, το ανάκτορο του Χασάν Β΄ κ.ά. Ακόμη θα δούμε τα παλιά βυρσοδεψεία – βαφεία, καθώς και το παζάρι που αφήνει άφωνο τον επισκέπτη.

Τέλος, μία βόλτα στη νέα πόλη της Φεζ και από εκεί στο ξενοδοχείο μας, θα μας προσγειώσει στον σύγχρονο κόσμο. Η Φεζ είναι ιδανική για φωτογράφηση αλλά και για αγορές. Επωφεληθείτε από το ελεύθερο απόγευμά σας για μια ακόμα βόλτα στην πόλη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΦΕΖ – ΙΦΡΑΝ – ΜΙΝΤΕΛΤ – ΕΡΑΣΙΝΤΙΑ –ΕΡΦΟΥΝΤ – Δύση του ήλιου στη ΜΕΡΤΖΟΥΓΚΑ με Jeep 4X4

Σήμερα το πρωί αναχωρούμε οδικώς με προορισμό την Ερφούντ. Καθοδόν θα περάσουμε από το Ιφράν, όπου θα εκπλαγούμε αντικρίζοντας ένα ελβετικό χωριό με το χιονοδρομικό κέντρο του σε μια διαδρομή κατάφυτη από κέδρους και εντυπωσιακά τοπία. Θα δούμε τη μικρή πόλη Αζρού, σημαντικό κέντρο τέχνης και χειροτεχνίας, αλλά και την Μιντέλτ, ένα χαρακτηριστικό χωριό στις παρυφές του μέσου Άτλαντα.

Θα περάσουμε από την Ερασίντια (η παλιά Ksar el Souk - οχυρό των Γάλλων λεγεωνάριων) στη Σαχαριανή πλευρά του Άτλαντα, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, πριν φτάσουμε στην Ερφούντ. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Η συνέχεια μάς επιφυλάσσει μια μοναδική εμπειρία!  Με ειδικά jeep θα διασχίσουμε τη βραχώδη έρημο και θα μεταφερθούμε στους ψηλούς αμμόλοφους της Μερτζούγκα. Εδώ, η περιήγηση – άνοδος γίνεται πλέον με τα πόδια ή με καμήλες (προαιρετικά), για μία μαγευτική πανοραμική άποψη της ανατολής ή της δύσης του ηλίου*.

Βρισκόμαστε ακριβώς στην είσοδο της απέραντης ερήμου και θα δούμε πώς ο ήλιος χρωματίζει τους αμμόλοφους που απλώνονται μπροστά μας. Μια εμπειρία ζωής, άλλη μια προσφορά του γραφείου μας, που συνήθως δίνεται ως προαιρετική με το ανάλογο κόστος.

Επιστροφή στην Ερφούντ, δείπνο και διανυκτέρευση.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εκδρομή αυτή πιθανόν να γίνει την επόμενη ημέρα, με την ανατολή του ηλίου (ανάλογα με τα χρονικά περιθώρια)

 

10η ημέρα: ΕΡΦΟΥΝΤ – ΡΙΣΣΑΝΙ – ΤΙΝΕΡΧΙΡ – ΝΤΑΝΤΕΣ

Πρωινή αναχώρηση από την Ερφούντ με σημερινό προορισμό μας το Φαράγγι Νταντές.

Πρώτη μας στάση το Ρισσάνι, η μικρή κωμόπολη στην άκρη της Σαχάρας. Θεωρείται λίκνο της δυναστείας που κυβερνά το Μαρόκο, των Αλαουϊτών, καθώς σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκεται το Μαυσωλείο του ιδρυτή της, Μουλάϊ Αλί Σερίφ. Θα επισκεφτούμε την κάσμπα του 17ου αιώνα και τα ερείπια του κσάρ Αμπάρ, πίσω από το μαυσωλείο, όπου ζούσαν οι εξόριστοι Αλαουίτες πρίγκιπες και οι χήρες των σουλτάνων.

Συνεχίζουμε για την Τινερχίρ, μια σχετικά μεγάλη κωμόπολη χτισμένη γύρω από λόφους, δίπλα σε μια από τις ομορφότερες οάσεις του νότου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η είσοδος στο Φαράγγι του Τόντρα, το οποίο θα επισκεφτούμε. Οι επιβλητικοί βράχοι φτάνουν σε ύψος τα 250 μέτρα.

Στη συνέχεια φτάνουμε στο Φαράγγι Νταντές, μέσω μιας διαδρομής που προσφέρει πανέμορφα τοπία. Άφιξη στην όμορφη πόλη Νταντές, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: ΝΤΑΝΤΕΣ – ΟΥΑΡΖΑΖΑΤ – Είσοδος στα κινηματογραφικά στούντιο – ΑΪΤ ΜΠΕΝ ΧΑΝΤΟΥ – ΜΑΡΑΚΕΣ

Πρωινή αναχώρηση με σημερινό προορισμό μας το Μαρακές. Θα διασχίσουμε την κοιλάδα Νταντές, μέσω μιας διαδρομής ανάμεσα σε φαράγγια και οάσεις, όπου θα συναντήσουμε ενδιαφέροντες οικισμούς στην κοιλάδα των «Χιλίων Κάσμπα», μεταξύ των οποίων η Σκούρα, η Ελ Κελάα Μαγκούνα και η Μπουλμάν.

Η κοιλάδα Νταντές είναι γνωστή για τα περίφημα κσουρ (στον ενικό κσαρ), πλίνθινες τειχισμένες πόλεις και μικροί οικισμοί. Δημιουργήθηκαν αρχικά ως κοινοτικά οχυρά, για να προστατεύουν τους κατοίκους από τις επιθέσεις των ληστών και των νομαδικών φυλών που έκαναν επιδρομές στις οάσεις. Στην πρώιμη μορφή τους δεν ήταν παρά μια κεντρική αλέα με σπίτια στις δύο πλευρές της. Με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκαν σε χωριά με τζαμί, μεντρεσέ και σιταποθήκες. Κάθε κσαρ είναι χτισμένο με πλίνθους και χωμάτινα τούβλα και φέρει την ξεχωριστή σφραγίδα των δημιουργών του, οι οποίοι το κοσμούσαν με περίτεχνα, εγχάρακτα γεωμετρικά σχέδια.

Φτάνουμε στην Ουαρζαζάτ, όπου θα περιηγηθούμε στην πόλη που βρίσκεται στο κέντρο ενός ερημικού οροπεδίου. Σε ένα κομμάτι του οροπεδίου, θα δούμε μια παλιά στρατιωτική βάση που ιδρύθηκε από Γάλλους λεγεωνάριους το 1920, όπου σήμερα υπάρχουν κινηματογραφικά στούντιο. Εδώ θα επισκεφτούμε τα Studio Atlas όπου γυρίστηκαν διάσημες ταινίες, πριν συνεχίσουμε για το Αΐτ Μπεν Χαντού – χωριό προστατευόμενο από την ΟΥΝΕΣΚΟ – με χαρακτηριστικές Κάσμπες, όπου επίσης γυρίστηκαν πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

Συνεχίζουμε για το Μαρακές, διασχίζοντας την οροσειρά του Υψηλού (ή Άνω) Άτλαντα. Άφιξη στο Μαρακές και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: ΜΑΡΑΚΕΣ: 1η ξενάγηση

Ήρθε η στιγμή να ανακαλύψουμε το Μαρακές, μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις του Μαρόκου, και όχι άδικα.

Τοποθετημένο σε ένα σταυροδρόμι σημαντικών εμπορικών δρόμων, ανάμεσα στην οροσειρά του Άτλαντα, τη Σαχάρα και την απεραντοσύνη των νοτίων περιοχών, το Μαρακές είναι η «κόκκινη πόλη», η πρωτεύουσα του Νότου και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μας ξενάγησης θα δούμε, μεταξύ άλλων, τα τείχη της πόλης, το παλάτι Μπάχια, τους κήπους Μενάρα και Μαζορέλ και τους τάφους των Saadi. Θα θαυμάσουμε το τζαμί Κουτούμπια, το πιο διάσημο αξιοθέατο στο Μαρακές, που χτίστηκε τον 12ο αιώνα και από τότε αποτελεί το έμβλημα της πόλης. Ο πύργος του τζαμιού θεωρείται το στολίδι του Μαρακές, λόγω της αρχιτεκτονικής του.

Θα έχουμε, όμως, και αρκετό χρόνο για να εξερευνήσουμε την πόλη με τους δικούς μας ρυθμούς, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή στο μαγευτικό Μαρακές.

 

13η ημέρα: ΜΑΡΑΚΕΣ: 2η ξενάγηση

Δεύτερη μέρα εξερεύνησης του Μαρακές, με τις μεγάλες αγορές (σουκ), όπου μπορεί κανείς να βρει μπαχάρια που «σπάνε τη μύτη», κοσμήματα και πολύχρωμα υφάσματα. Να «χαθεί» σε δαιδαλώδη σοκάκια και να απολαύσει μαγευτικές εικόνες και μία ατμόσφαιρα άκρως… εξωτική.

Από την άλλη, λίγο πιο πέρα από την εξωτική μελωδία της Μεδίνας, στην Γκελίζ ή Ville Nouvelle (Νέα πόλη), όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, ζευγάρια κλείνουν τραπέζι σε μοδάτα εστιατόρια, παρέες ξενυχτούν τσουγκρίζοντας μοχίτο στα μπαρ και αστραφτερά κάμπριο ανεβοκατεβαίνουν στις λεωφόρους της πόλης. Το Μαρακές είναι από μόνο του ένας προορισμός. Τόσο Ανατολή και τόσο Δύση, τόσο Ευρώπη και τόσο Αφρική, τόσο κοντά και τόσο μακριά ταυτόχρονα.
Το Μαρακές είναι όλα αυτά που σας φέρνουν στον νου τα ανατολίτικα παραμύθια, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένας άκρως κοσμοπολιτικός προορισμός, με τα café του, τις γκαλερί μοντέρνας τέχνης, τα υπέροχα πάρκα του, τα αρτιστίκ μπαράκια, στα οποία ξενυχτούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, και τα εξαιρετικά εστιατόρια. Δεν είναι τυχαίο ότι η δεύτερη γλώσσα της χώρας είναι τα Γαλλικά. Όλος αυτός ο κοσμοπολίτικος αέρας δεν αφήνει κανέναν ταξιδιώτη ασυγκίνητο.

Σήμερα λοιπόν θα γνωρίσουμε το σύγχρονο κομμάτι της πόλης, με τη βοήθεια του αρχηγού μας. Θα κάνουμε μια βόλτα στην περιοχή της Γκελίζ, και στη συνέχεια θα ανακαλύψουμε το διαφορετικό πρόσωπο του Μαρακές το βραδάκι, με μια βόλτα με τις παραδοσιακές άμαξες, περνώντας από τις σύγχρονες συνοικίες μέσα στην παλιά Μεδίνα και στη γραφική πλατεία Τζεμάα Ελ Φνα, το μεγαλύτερο υπαίθριο θέατρο του κόσμου (το κόστος της βόλτας με τις άμαξες δεν περιλαμβάνεται). Μετά από μια υπέροχη βραδιά, θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.

 

14η ημέρα: ΜΑΡΑΚΕΣ – Πτήση Επιστροφής

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας πρωινό ελεύθερο για τις τελευταίες βόλτες και αγορές, πριν μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο του Μαρακές, όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας.

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Η σειρά των εκδρομών/ξεναγήσεων ενδέχεται να αλλάξει αν κριθεί αναγκαίο, για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος, χωρίς ωστόσο να παραλειφθεί καμία από τις επισκέψεις που περιγράφονται.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  22/12/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1999€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1999 € 690 €
  Twin Room 1999 € 690 €
  Triple Room 1999 € 690 €
  Single Room 2724 € 690 €

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως

Αναχωρήσεις από Κύπρο

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει).

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με Lufthansa
  • Διαμονή σε επιλεγμένα εξαιρετικά ξενοδοχεία 4* sup. lux, 5* (τοπικής κατηγοριοποίησης) ή Κasba.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά (πρωινό και δείπνο)
  • Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις και εκδρομές με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν.
  • Οι ξεναγήσεις και οι είσοδοι στα μουσεία και στους προβλεπόμενους από το πρόγραμμα χώρους.
  • Η εκδρομή με jeep 4X4 στους αμμόλοφους της Μερτζούγκα με την ανατολή ή τη δύση του ηλίου.
  • Έμπειροι τοπικοί ξεναγοί.
  • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φιλοδωρήματα (€30 περίπου στον τοπικό οδηγό και τοπικό  ξεναγό).

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες γιαΣημειώσεις
  • Τα τρίκλινα δωμάτια είναι στην πραγματικότητα δίκλινα με προσθήκη τρίτου πτυσσόμενου κρεβατιού και δεν ενδείκνυνται για ενήλικους.
  • έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 690€

 

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

LH 1285

22/12/2023

ΑΘΗΝΑ – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

06:50

09:00

LH 4370*

22/12/2023

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΜΑΡΑΚΕΣ

10:45

14:35

* operated by EUROWINGS DISCOVER, θυγατρική του Lufthansa Group

LH 4371*

04/01/2024

ΜΑΡΑΚΕΣ – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

15:25

19:20

* operated by EUROWINGS DISCOVER, θυγατρική του Lufthansa Group

LH 1284

04/01/2024

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΑΘΗΝΑ

20:40

00:30