Skip to main content

Το Μαρόκο από άκρη σ' άκρη - Με ανεξερεύνητο Νότο, έρημο και αυτοκρατορικές πόλεις | Καλοκαίρι 2023 Διάρκεια: 13 ΗΜΕΡΕΣ από 1550

Αναχώρηση: 1/8

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – πτήση για ΜΑΡΑΚΕΣ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση, μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για το «Κόκκινο Μαργαριτάρι του Νότου», το Μαρακές. Άφιξη στο Μαρακές, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: ΜΑΡΑΚΕΣ (ξενάγηση)

Σήμερα θα απολαύσουμε ολοήμερη περιήγηση στην πόλη, για να της δώσουμε την προσοχή που αξίζει

Αν το πράσινο είναι το χρώμα της Φεζ και το άσπρο του Ραμπάτ, το Μαρακές είναι πορφυρό, όπως και τα επιβλητικά τείχη του. Είναι όμως και η «Πόλη των Κήπων» που συμβολίζουν το παράδεισο. Κι εκεί νομίζεις πως βρίσκεσαι όταν διαβείς τις πύλες του (19 είχε συνολικά). Πιο εντυπωσιακή η Μπαμπ Αγκνάου, πάνω στην οποία πελαργοί με... γούστο, χτίζουν φωλιές.

Αυτοκρατορική πρωτεύουσα του Νότου, το Μαρακές βρίσκεται στο σταυροδρόμι σημαντικών εμπορικών δρόμων, ανάμεσα στην οροσειρά του Άτλαντα και την απεραντοσύνη της Σαχάρας. Η μεντίνα του είναι μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα. Τον 12ο αιώνα χτίστηκε ένα από τα ορόσημά του: το Τέμενος Κουτούμπια με τον μιναρέ των 77 μέτρων. Απερίγραπτη αίσθηση να το βλέπεις στη δύση, με το κάλεσμα του μουεζίνη, φωτισμένο και μια πλημμυρίδα ανθρώπων να προσεύχεται τριγύρω. Υπέρλαμπρο και το παλάτι Bahia, με τα 150 δωμάτια για το χαρέμι. Δείτε το γειτονικό Μουσείο Μαροκινής Τέχνης Dar Si Said… τον μεντρεσέ Μπεν Γιουσούφ - τη μεγαλύτερη κορανική σχολή στο Μαγκρέμπ - τον εσωτερικό κήπο με τους σπάνιους τάφους της δυναστείας των Saadi.

Το βράδυ βόλτα σε μια από τις πιο συναρπαστικές πλατείες στον κόσμο, σαν αριστουργηματικό υπαίθριο θεατρικό σκηνικό: Τζεμάα Ελ Φνα, ασφυκτικά γεμάτη από ενέργεια κι ένα απίστευτο μωσαϊκό ανθρώπων: ζογκλέρ, ακροβάτες, φακίρηδες με κόμπρες, παραμυθάδες που γητεύουν το κοινό, χορευτές και μπάντες, πάγκοι ξέχειλοι με λιχουδιές, τουρίστες και αμαξάδες με τα άλογά τους στη διάθεσή σας. Διανυκτέρευση στο Μαρακές.

 

3η ημέρα: ΜΑΡΑΚΕΣ

Μία μέρα στην πόλη αυτή δεν μπορεί ποτέ να είναι αρκετή! Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε ακόμα μία μέρα στη διάθεσή μας για να απολαύσουμε τη μοναδική αυτή πόλη, και μάλιστα σε ρυθμούς χαλαρούς, έτσι όπως επιβάλλει και η ιδιοσυγκρασία της. Απολαμβάνουμε λοιπόν το Μαρακές με βόλτες στη μεδίνα και τις πολύχρωμες συνοικίες, προσπαθώντας να απορροφήσουμε όσο περισσότερο από την ατμόσφαιρα της σπάνιας αυτής πόλης. Διανυκτέρευση στο Μαρακές.

 

4η ημέρα: ΜΑΡΑΚΕΣ - ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ

Αφού απολαύσουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, αναχωρούμε από το μαγευτικό Μαρακές και χαράζουμε πορεία για την Καζαμπλάνκα, την πόλη-θρύλο και σκηνικό του απελπισμένου έρωτα των Χάμφρι Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην ομώνυμη ταινία.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και περιήγηση για να γνωρίσουμε την υπέροχη αυτή πόλη. Μεταξύ άλλων θα εξερευνήσουμε την περιοχή Χαμπούς, θα δούμε την πλατεία Μοχάμεντ Ε’ και θα επισκεφτούμε το τζαμί του βασιλιά Χασάν Β΄. Διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ – Ραμπάτ – ΤΑΓΓΕΡΗ

Πρωινό και αναχώρηση για τη μαροκινή πρωτεύουσα, το Ραμπάτ, που ατενίζει τις αμμουδιές του Ατλαντικού, ζωσμένο από τείχη και πολεμίστρες του 12ου αιώνα. Μαγευτικοί ανδαλουσιανοί κήποι και «αιγαιοπελαγίτικο» άσπρο-μπλε στους τοίχους. Βλέπουμε την κάσμπα Oudayas, βγαλμένη σαν από μεσαιωνικό έπος. Από τον 12ο αιώνα αναδύεται στο σήμερα και ο Πύργος Χασάν: Ένα διάσημο ορόσημο από κόκκινο ψαμμίτη, απομεινάρι ενός κολοσσιαίου μιναρέ που δεν τελείωσε ποτέ, γιατί ο σουλτάνος τον εμπνεύστηκε πέθανε. Τα 44 μέτρα δεν έγιναν ποτέ 86. Οι 200 κολώνες δεν έγιναν ποτέ τέμενος. Απέναντι, το σύγχρονο μαυσωλείο του Μωχάμεντ Ε, λευκό και πράσινο (το χρώμα του Ισλάμ), κρύβει στην αριστουργηματική αρχιτεκτονική αγκαλιά του βασιλικούς τάφους.

Η ημέρα μας κλείνει με άφιξη στην αριστοκρατική Ταγγέρη: φρουρό των Στενών του Γιβραλτάρ, με ιστορία τυλιγμένη σε πέπλα βορειοαφρικανικά, πορτογαλικά, γαλλικά, ισπανικά. «Διεθνής ζώνη» από το 1920 ως το 1950 ήταν μια πόλη «ερωμένη» που όλοι λαχταρούσαν. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΤΑΓΓΕΡΗ – Σεφσαουέν - ΦΕΖ

Παίρνουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε για μια αξέχαστη εξερεύνηση της μαγευτικής Ταγγέρης. Θα επισκεφτούμε την Κάσμπα, αλλά και το Ακρωτήριο Σπαρτέλ (Cap Spartel), ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της Ταγγέρης. Πρόκειται για το σημείο όπου η Μεσόγειος Θάλασσα «συναντά» τον Ατλαντικό Ωκεανό. Εκεί θα δούμε και τις περίφημες σπηλιές του Ηρακλή, που προσφέρονται για πανέμορφες φωτογραφίες.

Αναχωρούμε από την Ταγγέρη και η «πυξίδα» δείχνει Σεφσαουέν: η «Μπλε Πόλη» κάνει γη και ουρανό να δείχνουν ένα. Λένε ότι το λουλακί, διώχνει τα… κουνούπια, ενώ κατά μία άλλη εκδοχή είναι το χρώμα που επέλεξαν οι Εβραίοι που κατέφυγαν εκεί το 1930, για να γλιτώσουν από τον Χίτλερ… Η μικρή κάσμπα του 1471 γοητεύει με λιλιπούτεια καφέ, σουσαμένια γλυκίσματα, κατσικίσιο τυρί και μάλλινα χειροτεχνήματα που δεν θα βρεις αλλού στο Μαρόκο. Τον «στεριανό βυθό» στεφανώνουν φυσικές ομορφιές (κατακόρυφοι καταρράκτες, παραδεισένιες λιμνούλες και η βραχώδης «Γέφυρα του Θεού».

Η Σεφσαουέν κατέκτησε τη δική της θέση στην ιστορία του Μαγκρέμπ όταν στα 1492 δέχθηκε μεγάλο κομμάτι από τον μουσουλμανικό πληθυσμό που εγκατέλειπε την Ισπανία κατά τη διάρκεια της Ανακατάληψης της Ιβηρικής από τους Καθολικούς Βασιλείς. Καθόλου τυχαία, τα χρώματά της θυμίζουν πολύ την Ανδαλουσία!

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στην «αυτοκρατορική» Φεζ. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: ΦΕΖ

Σήμερα εξερευνούμε και μαγευόμαστε από την ατμοσφαιρική Φεζ, της οποίας το όνομα (Φα’ς) στα αραβικά σημαίνει «αξίνα». Είναι η ασημένια και χρυσή αξίνα που χρησιμοποίησε ο Ιντρίς Ι για να χαράξει το σχέδιό της, λέει ο μύθος. Μέχρι τον 19ο αιώνα, ήταν μοναδική πηγή για τα φέσια (καμία σχέση με το όνομά της), καθώς το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους παραγόταν μόνο εκεί. Στο τέρμα του δρόμου του χρυσού (που ξεκινούσε από το Τιμπουκτού, στο σημερινό Μάλι) η Φεζ ήταν πάντα σημαντικό πολιτικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο. Έχασε οριστικά την σκυτάλη της πρωτεύουσας από το Ραμπάτ, το 1912. Η μοναδική μεντίνα Ελ Μπαλί, είναι η μεγαλύτερη από τις δύο που έχει η Φεζ. Θεωρείται η πιο μεγάλη αστική περιοχή χωρίς αυτοκίνητα σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Λένε λοιπόν για τη Φεζ πως αν δεν την δεις, είναι σαν μην έχεις δει το Μαρόκο. Ιδρύθηκε το 789 μ.Χ. και είναι από τις παλαιότερες μεσαιωνικές πόλεις του αραβικού κόσμου (μαζί με Δαμασκό, Κάιρο και Μαρακές). Μυστηριώδης και ατμοσφαιρική. Γεμάτη θαύματα που αντανακλούν την λάμψη της αραβο-βερεβερίνικης τέχνης και ψυχής.

Αφού θαυμάσουμε από κοντινό λόφο, τη θέα της «Ιερής Πόλης», μπαίνουμε στη «χρονομηχανή» της. Παλιότερο και πιο εντυπωσιακό κτίριο, το απέραντο Τέμενος Καρουίν. Είναι το πρώτο ισλαμικό πανεπιστήμιο στον κόσμο (9ος αιώνας) με αύρα ανδαλουσιανής αρχιτεκτονικής, κλειστό για τους τουρίστες, όπως και το βασιλικό παλάτι Νταρ Ελ -Μακζέν, όπου μένει ο βασιλιάς όταν είναι στη Φεζ.

Ακολουθεί μία μοναδική εμπειρία: η τελειότερη μεδίνα του αραβικού κόσμου, ένας κυκεώνας από 9.500 σουκ (αγορές, παζάρια) και πάνω από 400 τζαμιά, μια σαγηνευτική επίθεση στις αισθήσεις. Τι να πρωτοκοιτάξεις; Μπαχάρια, αιθέρια έλαια, ασημικά, πετρώματα, πολύτιμοι λίθοι, χειροποίητα μαχαίρια, «µπαµπούς» (παραδοσιακά πασούμια) και, φυσικά, δερµάτινα.

Στα βυρσοδεψεία (το Τσουάρα είναι το μεγαλύτερο) ο χρόνος έχει σταματήσει. Από καταβολής της πόλης η επεξεργασία των δερμάτων συνεχίζεται απαράλλακτη. Στρογγυλά πηγάδια γεμάτα λογής-λογής χρώματα, σαν τεράστιες παλέτες. Στέγνωμα στον ήλιο, βαριά οσμή που κάπως μετριάζει ένα κλαδάκι δυόσμου, δερμάτινα για κάθε γούστο, που εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Για τους ακούραστους: δείτε τον μεντρεσέ Μπου Αϊνάνια (με πανέμορφα ψηφιδωτά και ξυλόγλυπτα από τον 14ο αιώνα), το συντριβάνι Νεζαρίν, το Μαυσωλείο του Μουλάι Ιντρίς και την εβραϊκή συνοικία Mellah. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: ΦΕΖ – ΕΡΦΟΥΝΤ

Πρωινή αναχώρηση με τελικό προορισμό μας την Ερφούντ, ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή που διασχίζει κάθετα το Μαρόκο. Θα περάσουμε από την «Ελβετία του Μαρόκου», το Ιφράν. Η πόλη διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο και το πέτρινο λιοντάρι, έργο Γερμανού στρατιώτη προς τιμήν του τελευταίου λέοντα του Άτλαντα. Οι Βέρβεροι εδώ θεωρούν εαυτούς βασιλιάδες των βουνών, κι έχουν διαφυλάξει τη δική τους γλώσσα, μουσική και χορό. Συνεχίζουμε και κάνουμε στάση στο χωριό Μιντέλτ, γνωστό και για την παράδοσή του στην (κόκκινη) χέννα «η mendhi». Η χρήση της για στολισμό του κορμιού γεννήθηκε, λένε, στη βόρεια Αφρική και εξαπλώθηκε σε Αραβία, Ινδία, Ασία. Οι Βέρβεροι νομάδες χρησιμοποιούσαν σχέδια από χέννα για να γιορτάσουν πολεμικές νίκες, γάμους, γεννήσεις, θρησκευτικές τελετές αλλά και για να ξορκίσουν το κακό μάτι.

Οι μαγευτικές εικόνες συνεχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη, καθ’ οδόν προς την Ερφούντ. Διασχίζουμε την πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Ζιζ και περνάμε από την Ερασιντία (η παλιά Ksar el Souk - οχυρό των Γάλλων λεγεωνάριων) στη Σαχαριανή πλευρά του Άτλαντα, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Άφιξη στην Ερφούντ και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΕΡΦΟΥΝΤ – ΟΥΑΡΖΑΖΑΤ

Αναχωρούμε από την Ερφούντ με κατεύθυνση το Ουαρζαζάτ, που εκτείνεται στο κέντρο ενός ερημικού οροπεδίου. Επισκεπτόμαστε την Τινγκίρ (ή Τινερχίρ), στην είσοδο του περίφημου Φαραγγιού Τόντρα, επίκεντρο μιας από τις πιο όμορφες οάσεις στο νότιο Μαρόκο. Εδώ κάποτε υπήρχε θάλασσα. Τώρα, θάλασσες από φοινικόδεντρα καλύπτουν τον Υψηλό Άτλαντα βόρεια και τον Μικρό Άτλαντα νότια. Κανάλια ποτίζουν τις καλλιέργειες κι εσείς μπορείτε να περπατήσετε ανάμεσα στους φοινικώνες και να πάρετε μια γεύση από την καθημερινή ζωή των ντόπιων.

Το… «Σουσάμι» ανοίγει και μια σεληνιακή κοιλάδα, μας υποδέχεται. Το Φαράγγι Τόντρα, με τους γιγάντιους (έως και 400 μ.) χρυσοκόκκινους βράχους, προκαλεί δέος. Λατρεμένο των αναρριχητών, στα τελευταία 600 μέτρα προς την έξοδο, το φαράγγι γίνεται μια θεματική στενωπός μόλις 10 μέτρων, ανάμεσα σε λαξεμένους από τις χιλιετίες βράχους που φτάνουν τα 160 μέτρα.

Συνεχίζουμε για το Ουαρζαζάτ, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: ΟΥΑΡΖΑΖΑΤ - ΤΑΡΟΥΝΤΑΝΤ

Το οδοιπορικό μας στο Μαρόκο συνεχίζεται προς την πόλη Ταρουντάντ. Τη λένε και «μικρό Μαρακές» ή «γιαγιά του Μαρακές» αλλά σε αντίθεση με εκείνο, η πόλη τούτη είναι σχεδόν όλη περίκλειστη σε τείχη.

Σήμα κατατεθέν της πόλης η μυρωδάτη βερβέρικη αγορά και τα αραβικά σουκ – ιδανικός προορισμός για βόλτες και ψώνια (κοσμήματα, χαλιά και χειροτεχνήματα από τερακότα, σίδηρο και μπρούτζο). Πολλοί Μαροκινοί υποστηρίζουν πως η Ταρουντάντ είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική του ιστορικού και περήφανου Μαρόκου, που διατηρεί το αυθεντικό χρώμα της χώρας πίσω από τα κόκκινα τείχη της! Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: ΤΑΡΟΥΝΤΑΝΤ – ΑΓΚΑΝΤΙΡ

Αφού απολαύσουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο και τις βόλτες μας στην Ταρουντάντ, αναχωρούμε για το Αγκαντίρ, την πιο δημοφιλή πόλη στο νότιο Μαρόκο και ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της χώρας. Βρίσκεται στις ακτές του Μαρόκου αγναντεύοντας τον Ατλαντικό, κοντά στους πρόποδες του Άτλαντα.

Η πόλη είναι γνωστή για τις παραλίες, τις λεωφόρους με τους φοίνικες και τα παραλιακά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης που σφύζουν από ζωή. Ορόσημα της πόλης, η αγορά Σουκ Αλ-Αντ, αλλά και η Κάσμπα του Αγκαντίρ με τη μαγευτική θέα.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Το απόγευμα θα απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα στο Ταγκαζούτ, δίπλα στη θάλασσα. Διανυκτέρευση στο Αγκαντίρ.

 

12η ημέρα: ΑΓΚΑΝΤΙΡ

Ελεύθερη ημέρα στο Αγκαντίρ, για να γνωρίσουμε την υπέροχη αυτή πόλη και να της αφιερώσουμε τον χρόνο που της αξίζει. Με τον ωκεανό από τη μία πλευρά και την έρημο από την άλλη, το Αγκαντίρ είναι μία πόλη που καλύπτει όλα τα «θέλω» του επισκέπτη. Χαλάρωση στις ηλιόλουστες παραλίες, βόλτες στις τοπικές αγορές, γαστρονομικές συγκινήσεις και βραδινή διασκέδαση. Ανηφορίστε μέχρι την Κάσμπα της πόλης, η οποία καταστράφηκε από τον σεισμό του 1960, αλλά στέκει ακόμα το αρχικό της τείχος. Διανυκτέρευση.

 

13η ημέρα: ΑΓΚΑΝΤΙΡ – πτήση επιστροφής

Πρωινό και έγκαιρη μεταφορά στο αεροδρόμιο του Αγκαντίρ για την πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  1/8/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1550€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1550 € 590 €
  Twin Room 1550 € 590 €
  Triple Room 1550 € 590 €
  Single Room 2200 € 590 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
  • Διαμονή στα ξενοδοχεία Palm Plaza 5* στο Μαρακές και Palais Medina & Spa 5* στη Φεζ ή παρόμοια. Πολύ καλά καταλύματα 4* στις υπόλοιπες πόλεις.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Πλήρης διατροφή (All inclusive) στο Αγκαντίρ
  • Όλες οι μεταφορές, οι μετακινήσεις και οι ξεναγήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν.
  • Οι είσοδοι στα μουσεία και στους προβλεπόμενους από το πρόγραμμα χώρους.
  • Έμπειροι τοπικοί ξεναγοί.
  • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φιλοδωρήματα (30 €) σε οδηγό και ξεναγό.

Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως

 

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:€ 590

 

 

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

AF 1033

01/08/2023

ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΙΣΙ

06:15

08:55

AF 1076

01/08/2023

ΠΑΡΙΣΙ –  ΜΑΡΑΚΕΣ

12:45

15:05

AF 1373

13/08/2023

ΑΓΚΑΝΤΙΡ –  ΠΑΡΙΣΙ

10:45

15:20

AF 1032

13/08/2023

ΠΑΡΙΣΙ – ΑΘΗΝΑ

20:10

00:20 (+1)