Skip to main content

ΙΣΡΑΗΛ - ΓΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ Εξερευνητική Αποστολή στη Γη Χαναάν 27 Νοεμβριου 2022

Αυτό το ταξίδι δεν έχει καμία σχέση με τα συνήθη προσκυνηματικά ταξίδια στο Ισραήλ και τους Αγίους Τόπους που περνούν τον χρόνο τους από εκκλησία σε εκκλησία ή σε άλλους θεοβάδιστους τόπους.    11 ΗΜΕΡΕΣ     ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΙΖΑΣ    

 

Πρέπει να το πούμε από την αρχή.

Αυτό το ταξίδι δεν έχει καμία σχέση με τα συνήθη προσκυνηματικά ταξίδια στο Ισραήλ και τους Αγίους Τόπους που περνούν τον χρόνο τους από εκκλησία σε εκκλησία ή σε άλλους θεοβάδιστους τόπους.

Είναι μια εξερευνητική αποστολή στη Γη Χαναάν όπου αναδύθηκαν πανάρχαιοι πολιτισμοί ήδη από το 3000 π.Χ.

Και δεν σταματάμε μόνο εδώ.

Στο πρόγραμμα περιλάβαμε εθνικούς δρυμούς και καταφύγια ζώων που αναφέρονται στα κείμενα της Βίβλου. Επισκεπτόμαστε ελληνικές και ελληνιστικές πόλεις από την εποχή του Σέλευκου και φτάνουμε από τα υψώματα του Γκολάν μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα στο Εϊλάτ για μια επίσκεψη στο διάσημο υποθαλάσσιο πρατήριο. Διαβάστε το πρόγραμμα και θα καταλάβατε!

 

Ημέρα 1η: Αθήνα – Τελ Αβίβ - Ιερουσαλήμ

Με πρωινή πτήση ξεκινάμε για το Ισραήλ. Άφιξη στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και αναχώρηση για την Ιερουσαλήμ, την Ιερή Πόλη των Χριστιανών, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων.

 

Ημέρα 2η: Ιερουσαλήμ

Σήμερα θα ξυπνήσουμε πολύ νωρίς το πρωί και θα πάμε στην ειδική είσοδο του Όρους του Ναού όπου η επίσκεψη για τους μη μουσουλμάνους επιτρέπεται μόνο από τις 7.30 έως τις 8.30. Παρότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο εσωτερικό των τζαμιών, θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε από κοντά το πιο εμβληματικό κτίσμα της Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για το χρυσό Θόλο του Βράχου που δεσπόζει στην Παλιά Ιερουσαλήμ. Πιο δίπλα βρίσκεται το τζαμί Αλ Ακτσά ένα από τα παλαιότερα τεμένη του ισλαμικού κόσμου. Επιστρέφουμε για πρωινό στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια αρχίζουμε την πεζοπορική ξενάγηση η οποία περιλαμβάνει, φυσικά, την περίφημη βία Ντολορόζα,(Οδό του Μαρτυρίου), τον Πανάγιο Τάφο, το Τείχος των Δακρύων και την εβραϊκή συνοικία. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Μουσείο του Ισραήλ γνωστό για τα περίφημα χειρόγραφα της Νεκράς θάλασσας και τα άλλα αρχαία ευρήματα αλλά ακόμη και ...αναγεννησιακή ζωγραφική με πίνακες του Ρούμπενς και άλλων μεγάλων ζωγράφων!

 

Ημέρα 3η: Ιερουσαλήμ

Στη σημερινή εξόρμηση θα δούμε δύο από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται στην επικράτεια των Παλαιστινιακών εδαφών. Θα πάρουμε το δρόμο για τις απότομες πλαγιές της ερήμου της Ιουδαίας, όπου βρίσκεται το Ηρώδειο -τα μεγαλοπρεπή ερείπια του ανακτόρου του Ηρώδη, που χτίστηκε στην κορυφή ενός... τεχνητού λόφου- ένα από τα πιο παράδοξα μνημεία της Ιουδαίας. Στη συνέχεια θα πάμε στο παρατηρητήριο όπου θα θαυμάσουμε στο χάος του γκρεμού το μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Σάββα που παραμένει άβατο για τις γυναίκες!

 

Ημέρα 4η: Ιερουσαλήμ

Άλλη μια συναρπαστική εξόρμηση μας περιμένει σήμερα στα μοναστήρια της Ερήμου. Στο Σαραντάριον Όρος θα ανεβούμε με τελεφερίκ στη Μονή των Πειρασμών, κτισμένο στο σημείο που ασκήτευε ο Χριστός για 40 ημέρες γενόμενος στόχος του σατανά που τον πολιορκούσε με ποικίλους πειρασμούς. Στη συνέχεια μας περιμένει η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίου, ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό συγκρότημα σκαρφαλωμένο στον απότομο βράχο του φαραγγιού Κελτ στα βουνά της Ιουδαίας.

 

Ημέρα 5η: Ιερουσαλήμ - Ακρ

Πλούσια σε εντυπώσεις και η σημερινή διαδρομή, καθώς θα μας φέρει κατά μήκος της παράκτιας οδού που ένωσε κάποτε την Αίγυπτο με τη Συρία. Πρώτος σταθμός η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ιουδαίας, χτισμένη προς τιμήν του Αύγουστου Καίσαρα, η Καισάρεια. Εδώ ήταν η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής Παλαιστίνης για 600 χρόνια και εδώ ο Έλληνας ορθόδοξος επίσκοπος Καισαρείας Ευσέβιος έγραψε τον 4ο αιώνα το «Ονομαστικόν», χάρη στο οποίο αναγνωρίστηκαν πολλά βιβλικά ονόματα και εντοπίστηκαν οι αντίστοιχες τοποθεσίες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ρωμαϊκό θέατρο, στο υδραγωγείο, στα οχυρά των Σταυροφόρων, στα ελληνιστικά σπίτια και στη βυζαντινή οδό. Ακολούθως μας περιμένει ακόμη ένας αρχαιολογικός χώρος που ακούει στο τρομερό όνομα Αρμαγεδδών, το βιβλικό όνομα για την τελευταία μάχη επί της Γης (πριν από τη συντέλεια του κόσμου). Σήμερα το Μεγκίντο -όπως αποκαλείται τώρα- δείχνει μόνο ένα μέρος της ιστορίας του, που ξεκινάει το 4000 π.Χ., θυμίζοντάς μας πως τον καιρό του Σολομώντα ήταν μία από τις σημαντικές πόλεις του βασιλείου της Ιουδαίας. Το τέλος της ημέρας θα μας βρει στην πόλη Ακρ, γνωστή στην αρχαιότητα με το όνομα Πτολεμαΐδα και για 25 αιώνες ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου. Στην πεζοπορική ξενάγηση θα δούμε το παλιό λιμάνι όπως το διαμόρφωσαν οι Σταυροφόροι, θα δούμε τα τείχη και τις πύλες της παλιάς πόλης, την τρομερή Υπόγεια Πόλη, την παλιά αγορά, το καραβάν σεράι Καν ελ Ουμντάν και το Μπουρτζ Τζουρατζί, γνωστό και ως Βρετανικό Φρούριο.

 

Ημέρα 6η: Ακρ - Λίμνη Γενησαρέτ (Θάλασσα της Γαλιλαίας) - Τιβεριάδα

Το πρωί θα επισκεφθούμε την ιστορική και καλοδιατηρημένη πόλη Σαφέντ ανάμεσα στα βουνά της Γαλιλαίας. Έδρα των μυστικιστών Εβραίων και μελετητών της Καβάλα, η Σαφέντ αποπνέει μια ατμόσφαιρα που βγαίνει κατευθείαν από τη Βίβλο. Στην ξενάγηση θα περπατήσουμε στην παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα δρομάκια, θα δούμε τη συνοικία των Συναγωγών, θα περάσουμε από την περιοχή των καλλιτεχνών και θα καταλήξουμε στην πλατεία Κίκαρ Άμπο, όπου οι παραδοσιακοί Εβραίοι χασιντίμ ξεκινούν τις θρησκευτικές τους πομπές. Ακολούθως ανηφορίζουμε για τις εσχατιές του Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. θα αλλάξουμε παραστάσεις επισκεπτόμενοι το εθνικό καταφύγιο Χούλα, το βορειότερο σημείο όπου συναντά κανείς καλάμια παπύρου, καθώς και ένα πλήθος αποδημητικών πουλιών από τη Ρωσία και τη Σκανδιναβία καθ' οδόν προς τις θερμές αφρικανικές χώρες.

Μετά θα σταθούμε στο Ιερό του Πανός στην αρχαία Πανειάδα που στους ρωμαϊκούς χρόνους ονομάστηκε Καισαρεία Φιλίππεια. Από εδώ φτάνουμε στα υψώματα του Γκολάν όπου βρίσκεται ένα από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα των Σταυροφόρων: το φρούριο Νιμρώδ! Χτίστηκε το 1129 από τον Μπωντουέν Β' σε προνομιακή θέση, ώστε να ελέγχει την οδό προς τη Δαμασκό, ατενίζοντας το όρος Χερμόν, τριεθνές σημείο συνόρων μεταξύ Λιβάνου, Συρίας και Ισραήλ. Στην κάθοδό μας περνάμε από την πόλη Ίππος (Σουσίτα στα εβραϊκά) μια από τις πόλεις της αρχαίας Δεκάπολης. Ατενίζει μεγαλόπρεπα την Λίμνη της Γενησαρέτ (ή Τιβεριάδα ή Θάλασσα της Γαλιλαίας) όπου θα διανυκτερεύσουμε.

 

Ημέρα 7η: Τιβεριάδα - Νεκρά Θάλασσα

Κατευθυνόμαστε νότια και παίρνουμε τον δρόμο για την αρχαία Σκυθόπολη. Η Σκυθόπολη, γνωστή σήμερα με το όνομα Μπετ Σεάν, άλλοτε μία από τις ωραιότερες ελληνικές πόλεις της Ιουδαίας, χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένη στον Διόνυσο. Το αρχαίο θέατρο θεωρείται ακόμη και σήμερα το ωραιότερο της Παλαιστίνης. Στη συνέχεια μπαίνουμε στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές και περνάμε την Ιεριχώ και κατευθυνόμαστε σε ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του ταξιδιού μας. Εδώ μας περιμένει η θρυλική Μασάντα.

Η Ακρόπολη των Ιουδαίων, το Γιβραλτάρ της ερήμου, θρύλος, θέαμα και ιστορία. Φυσικό οχυρό που υψώνεται 400 μέτρα κατακόρυφα πάνω από την έρημο, ήταν για πολλούς αιώνες ακρόπολη της αντίστασης των ζηλωτών Εβραίων κατά των Ρωμαίων, φιλοξένησε τα ανάκτορα του Ηρώδη και αργότερα ακόμη και βυζαντινές εκκλησίες. Το θέαμα και η θέα είναι επιβλητικά και η εκτενής ξενάγηση θα μας διαφωτίσει σχετικά με τις τελευταίες φάσεις της αρχαίας ιστορίας των Εβραίων πριν από τη διασπορά. Συνεπαρμένοι από τον χώρο, καταλήγουμε σε κάποιο από τα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής στη Νεκρά Θάλασσα για διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 8η: Νεκρά Θάλασσα - Εϊλάτ

Αναχωρούμε για το Εϊλάτ, κάνοντας μερικές ασυνήθιστες στάσεις. Η μέρα θα ξεκινήσει με… σαφάρι(!) στο ειδικό καταφύγιο άγριων ζώων που τα είδη τους αναφέρονται στη Βίβλο. Θα δούμε στρουθοκάμηλους, αντιλόπες όρυγες, ονάγρους και ίσως λεοπαρδάλεις. Μετά μας περιμένουν τα σεληνιακά τοπία στην Τίμνα, στα ορυχεία χαλκού των αρχαίων Αιγυπτίων... του 1500 π.Χ. Η ανθρώπινη παρέμβαση και η φυσική διάβρωση δημιούργησαν ένα μεγαλοπρεπές τοπίο στη μέση τη ερήμου. Άφιξη στο Εϊλάτ για μπάνιο και χαλάρωση αφού προηγουμένως επισκεφθούμε το υποβρύχιο πρατήριο στον βυθό της Ερυθράς Θάλασσας.

 

Ημέρα 9η: Εϊλάτ - Τελ Αβίβ

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε για τις χαμένες πόλεις των Ναβαταίων στην έρημο της Νεγκέβ. Πρώτος σταθμός η Αβντάτ, η πιο εντυπωσιακή αρχαία πόλη της ισραηλινής ερήμου, όπου θα δούμε τα ερείπια των ναών αφιερωμένων στον Δία και στην Αφροδίτη, ενώ πιο κάτω μας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη μέσα στο ομώνυμο φαράγγι, όπου τρέχει γάργαρο νερό από υπόγεια νερά της ερήμου. Προσπερνώντας την Μπερσέμπα, την κύρια πόλη της περιοχής, θα κατευθυνθούμε στο Κιμπούτς Λαχάβ, όπου βρίσκεται το μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Βεδουινικής Τέχνης. Σε λίγο θα βρεθούμε πάλι στην πράσινη μεσογειακή ζώνη και θα καταλήξουμε στο μοντέρνο και κοσμοπολίτικο Τελ Αβίβ.

 

Ημέρα 10η: Τελ Αβίβ

Στην πρωινή ξενάγηση θα πάρουμε μια πρώτη γεύση της... αμερικανικής πόλης που βρέχεται από τα νερά της Μεσογείου, αρχίζοντας όμως από την παλιά διατηρημένη πόλη Γιάφο στα νότια προάστια του Τελ Αβίβ. Οι Έλληνες την ονόμαζαν Ιόππη, ενώ ο Σολομών τη μετέτρεψε στο επίσημο λιμάνι του κράτους του. Πρωτεύουσα των Σταυροφόρων του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου του 12ου αιώνα, επανήλθε στα χέρια των Αράβων μέχρι τον Μεγάλο Ναπολέοντα και αργότερα πέρασε στους Άγγλους. Επιστρέφοντας στο Τελ Αβίβ θα επισκεφθούμε τη μποέμικη συνοικία Νέβε Τζέντεκ  και την αγορά Σαρόνα. Μετά θα εξερευνήσουμε την Υεμενίτικη Συνοικία και θα περπατήσουμε στην αγορά της Κάρμελ, όπου κάθε λογής φρούτα, λαχανικά, ελιές από τη... Γη της Επαγγελίας κατακλύζουν τα καταστήματα. Αποχαιρετιστήριο δείπνο με τοπική κουζίνα σε κάποιο από τα εστιατόρια του «Τελ Αβίβ που δεν κοιμάται ποτέ".

 

Ημέρα 11η: Τελ Αβίβ - Αθήνα

Νωρίς το πρωί πετάμε για την Αθήνα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

 

ΠΤΗΣΕΙΣ

Ημ/νία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΑΡ. ΠΤΗΣΗΣ

ΩΡΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΩΡΑ

ΑΦΙΞΗΣ

1η μέρα

Αθήνα – Τελ Αβίβ

LΥ 542

10.40

12.30

11η μέρα

Τελ Αβίβ – Αθήνα

LΥ 543

19:15

21:30

 

ΤΙΜΕΣ

Ταξίδι

Διατροφή

Αναχώρηση

Διαμονή

Δίκλινο

Μονόκλινο

Φόροι

Είσοδοι

ΙΣΡΑΗΛ

Γη της Βίβλου

11 ημέρες

Ημιδιατροφή

27/11

4*, 3*sup

2.650

+1.030

+790

 

Το ταξιδι σας προσφέρει:

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με την EL Al Airways
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*, 3*sup
  • Μεταφορές και ξεναγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • Ημιδιατροφή καθημερινά
  • Εισόδους στους επισκεπτόμενους χώρους
  • Τοπικούς επίσημους ξεναγούς
  • Έμπειρο αρχηγό/συνοδό: ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αχθοφορικά / Φιλοδωρήματα
  • Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Φτάνοντας στο Ισραήλ και προτού παραδώσετε το διαβατήριό σας για έλεγχο, να δηλώσετε ότι δεν επιθυμείτε να σας το σφραγίσουν, γιατί μετά δεν θα μπορείτε να μπείτε σε αραβικές χώρες που δεν έχουν σχέσεις με το Ισραήλ (Ιράν, Λίβανος κ.ά.).

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

  • Απαραίτητο το διαβατήριό σας με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα προορισμού.