Skip to main content

Ίμβρος Τένεδος Ανατολική Θράκη Προποντίδα Ταξίδι 11 ημερών Οκτώβριος 2023 από 1190

Αναχώρηση: 19/10

 

Ημέρα 1η: Αθήνα - Κωνσταντινούπολη - Βιζύη - Κιρκλαρελί - Αδριανούπολη
Πρωινή πτήση για την Κωνσταντινούπολη, άφιξη και άμεση αναχώρηση με τελικό προορισμό την Αδριανούπολη. Πρώτος σταθμός στην διαδρομή μας η γραφική Βιζύη, πατρίδα του λογοτέχνη Γεώργιου Βιζυηνού. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε λόφο σε υψόμετρο 210μ. Εδώ θα δούμε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ένα θαυμάσιο βυζαντινό κτίσμα που σήμερα λειτουργεί ως μουσουλμανικό τέμενος. Επόμενή μας στάση στις Σαράντα Εκκλησίες πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού στους πρόποδες του Μικρού Αίμου. Εδώ στις αρχές του 20ού αιώνα, η τοπική κοινότητα αριθμούσε 10.000 Έλληνες! Οι Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκλαρελί), είναι κτισμένες σε δυο υψώματα που χωρίζονται από έναν χείμαρρο, τον Μπουκλουτζά Ντερέ. Υπάγονταν διοικητικά στο Βιλαέτι Αδριανουπόλεως έδρα του ομώνυμου Σαντζακιού και Καζά καθώς και έδρα της ομώνυμης Μητρόπολης. Εμείς θα επισκεφθούμε την ελληνική συνοικία, όπου θα δούμε παλιά αρχοντικά, μεταξύ των οποίων και του γιατρού Χαρίλαου Κεραμέως και της οικογένειας Τζελέπογλου, που σώζονται ακόμα. Άφιξη στην Αδριανούπολη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στην Κλειστή Αγορά κάνοντας έτσι και την πρώτη γνωριμία μας με μια από τις πιο όμορφες «μικρές» πόλεις της Τουρκίας.

 

Ημέρα 2η: Αδριανούπολη (Σουφλί – Διδυμότειχο)
Αμέσως μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε για την ξενάγηση της Αδριανούπολης, σχεδόν άγνωστη στους τουριστικούς οδηγούς παρά το αυτοκρατορικό της παρελθόν. Για 92 χρόνια υπήρξε η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αυτό φαίνεται ακόμη και σήμερα στα περίτεχνα ισλαμικά αρχιτεκτονήματα της πόλης. Το Τέμενος Σελμίγιε είναι ένα κομψοτέχνημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και το αρτιότερο δημιούργημα του αρχιτέκτονα Σινάν. Ακόμα θα δούμε το Ρουστέμ Πασά Καραβάν Σεράι (16ου αι) – σήμερα ξενοδοχείο, το Τέμενος Έσκι (15ου αι.), το Μπεζεστένι, το Δημαρχείο, το Τέμενος Ουτς Σερεφέλι (15ου αι.), το συγκρότημα Κουλιγιέ Μπεγιαζήτ ΙΙ, (1481-1512 μ.Χ.). Λίγο αργότερα θα μεταφερθούμε στο Κάραγατς για να επισκεφθούμε τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Γαλλικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων, όπου στάθμευε κάποτε το Οριάν Εξπρές. Η ξενάγησή μας στην πόλη της Αδριανούπολης θα κλείσει με το Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό Μουσείο. Στη συνέχεια θα περάσουμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα για να βρεθούμε σε δύο ελληνικές πόλεις που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το οδοιπορικό μας στην Θράκη, το Σουφλί και το Διδυμότειχο. Επιστροφή στην Αδριανούπολη αργά το απόγευμα.

 

Ημέρα 3η: Αδριανούπολη – Μακρά Γέφυρα – Ίμβρος
Αναχώρηση με προορισμό την Ίμβρο. Κατά την διαδρομή μας θα κάνουμε μια στάση στην Μακρά Γέφυρα (Uzun Köprü). Εκεί θα δούμε την πράγματι μεγάλη πέτρινη γέφυρα (βιβλίο Guinness), απ’ όπου πήρε και το όνομά της η πόλη και θα επισκεφθούμε τον μεταβυζαντινό ναό του Τιμίου προδρόμου (1875), που αναστηλώθηκε και συντηρήθηκε εκ βάθρων και πριν μερικά χρόνια έγιναν τα θυρανοίξια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Κατόπιν μέσω του κόμβου της Κεσσάνης θα πάρουμε τον δρόμο για το Καμπάτεπε. Θα πάρουμε το φέρρυ-μπωτ για την Ίμβρο. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

 

Ημέρα 4η: Ίμβρος – Τροία – Τσανάκκαλε
Η τουρκική ονομασία της Ίμβρου είναι Gokceada, που σημαίνει Ουράνιο Νησί και θα το γνωρίσουμε σήμερα. Θα περάσουμε και θα δούμε όλα τα ελληνικά χωριά που σήμερα φιλοξενούν ελάχιστους από τους εναπομείναντες Έλληνες. Θα δούμε το Κάστρο, την Παναγία, το Γλυκύ (Bademli), τους Αγίους Θεοδώρους (Zeytinli köyü) που είναι το χωριό του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, τα Αγρίδια (Tepeköy) και τέλος το Σχοινούδι (Dereköy) που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Τουρκίας. Επιστροφή στο λιμάνι απ’ όπου θα πάρουμε το φέρρυ- μπωτ για Καμπάτεπε. Ξεκινάμε για το άλλο λιμάνι του Μάδυτου (Ετσέεμπατ) για να πάρουμε το φέρρυ – μπωτ για Τσανάκκαλε και αμέσως συνεχίζουμε για την Τροία. Ξενάγηση του αρχαιολογικού χώρου όπου θα δούμε τα στρώματα των δέκα πόλεων που κτιστήκανε κατά καιρούς. Ένα από αυτά είναι η Τροία του Πριάμου. Ο χώρος ερευνήθηκε πρώτη φορά από τον Γερμανό Σλήμαν στον 19ο αιώνα. Μετά το τέλος της ξενάγησης, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο στο Τσανάκκαλε.

 

Ημέρα 5η: Τσανάκκαλε (Τένεδος)
Μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε για την Τένεδο. Φτάνοντας στο Γκέικλι (Geyikli) θα πάρουμε το φέρρυ-μπωτ για να περάσουμε στο νησί. Στην είσοδο του λιμανιού μάς υποδέχεται το ενετικό κάστρο που μας εντυπωσιάζει. Μια επίσκεψη στο κάστρο και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο κέντρο του νησιού. Έπειτα θα μεταβούμε στην δυτική πλευρά του νησιού για να δούμε τα αμπέλια και τις εντυπωσιακές ανεμογεννήτριες που μοιάζουν με μεγάλα πουλιά. Μια τελευταία βόλτα στο λιμάνι πριν πάρουμε το καράβι που θα μας μεταφέρει στο Γκέικλι και μετά στο Τσανάκκαλε για διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 6η: Τσανάκκαλε – Χερσόνησος Κυζίκου – Πάνορμος
Αναχώρηση για την Χερσόνησο της Κυζίκου. Θα περάσουμε από την Λάψακο, που ήταν πατρίδα του Αγίου Παρθενίου και του Αγίου Τρύφωνα. Εδώ έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Θεμιστοκλής. Περνώντας κοντά από την Πυγή (Μπίγα) φτάνουμε στην Χερσόνησο της Κυζίκου. Θα πάρουμε το δρόμο που μας οδηγεί στο Πέραμα μέσα από τα χωριά Νεοχώρι και Αρμενοχώρι. Άφιξη στο Πέραμα και ελεύθερος χρόνος στην πλατεία του χωριού, όπου βλέπουμε πολλά ελληνικά στοιχεία. Λίγα χιλιόμετρα μετά είναι και η Μηχανιώνα (Θα την δούμε αν μας επιτρέπει ο δρόμος). Γυρίζουμε πίσω για να δούμε και το Αρτάκη. Κοντά στην πόλη βρίσκονται και τα ερείπια της παλαιάς πόλης της Κυζίκου. Τέλος, φθάνουμε στην Πάνορμο (Μπαντίρμα) όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

 

Ημέρα 7η: Πάνορμος – Τρίγλια – Συγί - Μουδανιά – Προύσα
Το πρωί αφήνουμε την Πάνορμο με προορισμό την Προύσα. Πρώτος σταθμός στην διαδρομή μας το Μιχαλίτσι (Καρατζαμπεϊ) και στη συνέχεια η Απολλωνιάδα, το παλαιό ελληνικό χωριό δίπλα στη λίμνη. Θα δούμε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Από εκεί θα συνεχίσουμε για την Τρίγλια. Θα δούμε την εκκλησία της Παντοβασίλισσας, η ιδιοκτησία της οποίας πρόσφατα πέρασε στο Πατριαρχείο. Υπάρχουνε ακόμη τα παλαιά φημισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επόμενη στάση μας στην Συγί (Κούμγιακα). Θα επισκεφθούμε την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Έπειτα θα μεταβούμε στα Μουδανιά. Θα δούμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το κτήριο που υπογράφηκε η συνθήκη των Μουδανιών. Συνεχίζουμε για την Προύσα, άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

 

Ημέρα 8η: Προύσα
Η Προύσα οφείλει το όνομα της στον βασιλιά Προύσιο της Βιθυνίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου υπήρξε μία πολύ σημαντική πόλη της Μυσίας. Με την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς το 1326, ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, γεγονός που σηματοδότησε την ανάπτυξή της, η οποία συνεχίστηκε και μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αδριανούπολη το 1364. Θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας από το Ουλού Τζαμί με τους πολλούς τρούλους και θα συνεχίσουμε με το Πράσινο Τζαμί και το Πράσινο Μαυσωλείο, τα λουτρά του Ιουστινιανού, το Μουσείο και το Μαυσωλείο του Καρακόϊζη. Εάν λειτουργεί θα πάρουμε το τελεφερίκ και θα ανεβούμε στον Όλυμπο. Όταν κατεβούμε στην πόλη θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στην αγορά για μεταξωτά μιας και η Προύσα φημίζεται για τα μετάξια της.

 

Ημέρα 9η: Προύσα – Νίκαια – Κωνσταντινούπολη
Πρωινή αναχώρηση για την Νίκαια της Βιθυνίας, πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας, ένα από τα διάδοχα κράτη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που ιδρύθηκαν μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους. Θα δούμε την Αγία Σοφία, τζαμί σήμερα και τμήματα των τειχών της Παλαιάς Πόλης. Τελειώνοντας την περιήγησή μας στην πόλη θα συνεχίσουμε για την Κωνσταντινούπολη. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος για την πρώτη βόλτα μας στην Πόλη.

 

Ημέρα 10η: Κωνσταντινούπολη
Η σημερινή μας ολοήμερη ξενάγηση είναι επικεντρωμένη στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πόλης, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στην περιοχή του Σουλτάν Αχμέτ. Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι το ενδιαφέρον τραβάει η απαράμιλλη σε λαμπρότητα και αρχιτεκτονική Αγία Σοφία, εκκλησία παλαιότερα – τζαμί στη συνέχεια – μουσείο πλέον στις μέρες μας. Ακολουθεί το παλάτι Τοπκαπί Σαράι που φιλοξενεί τα υπέροχα κοσμήματα και άλλα εκθέματα των Οσμανλίδων Σουλτάνων, το περίφημο Μπλε Τζαμί του Αχμέτ του 3ου που χτίστηκε με στόχο να επισκιάσει την μεγαλοπρέπεια της Αγιά Σοφιάς και o ιστορικός Ιππόδρομος όπου έλαβε μέρος η Στάση του Νίκα με τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου και την Στήλη του Πορφυρογέννητου. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Βασιλικό Υδραγωγείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και το απόγευμα θα δούμε το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

Ημέρα 11η: Κωνσταντινούπολη – Αθήνα
Τελευταία μέρα του οδοιπορικού μας σήμερα και θα επισκεφθούμε κάποια μνημεία που δεν συμπεριλαμβάνονται στα συνηθισμένα προγράμματα όπως είναι η Μονή Μυρελαίου (Μποντρούμ Τζαμί), το εξαίσιο κτίσμα της Μονής Παναχράντου (Φενέρ Ισά Τζαμί) και η Μονή Παντοκράτορος (Ζεϋρέκ τζαμί) που περιελήφθη στον κατάλογο της UNESCO. Στη συνέχεια μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας στην Αθήνα.

 

 

 

 

ΤΙΜΗ ΚΑΤ' ΑΤΟΜΟ:

19/10/2023 σε Δίκλινο

1.190€

   
19/10/2023 Μονόκλινο

1.540€

   
Φόροι

290€

 

 

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις με Aegean Airlines/Turkish Airlines.
  • Διαμονή: Επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*.
  • Γεύματα: Πρωινό καθημερινά & τέσσερα (4) δείπνα στο σύνολο του ταξιδιού (2 δείπνα στο ξενοδοχείο στο Τσανάκκαλε και 2 στο ξενοδοχείο στην Προύσα).
  • Μεταφορές: Μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο.
  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία).
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α.
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό: Έμπειρο τοπικό αρχηγό/συνοδό.
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.
  • Δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλεια με καλύψεις και για Covid-19.

 

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.