Skip to main content

ΣΜΥΡΝΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΑΣ 5 ημέρες Καλοκαίρι 2023 από 575

Αναχωρήσεις: 28/6  |  12, 26/7  |  2, 9, 16/8  |  6/9

 

Ημέρα 1η: Αθήνα – Σμύρνη

Απευθείας πτήση για την Σμύρνη, πρώτο σταθμό του οδοιπορικού μας στις ομορφιές της περιοχής.

Άφιξη, μεταφορά στο ξενοδοχείο και δείπνο. Το βράδυ μια πρώτη γνωριμία για να δούμε την πόλη φωταγωγημένη θα μας φέρει σε επαφή με την πλούσια ομορφιά της.

 

Ημέρα 2η: Σμύρνη (Έφεσος, Πριήνη, Δίδυμα, Μίλητος )

Σήμερα θα κατευθυνθούμε προς στην εκπληκτική Έφεσο. την πιο καλοδιατηρημένη και μεγαλοπρεπή αρχαιολογική ζώνη της λεκάνης του Αιγαίου. Όσες αρχαίες πόλεις και αν έχει δει κανείς, ξεχνιούνται μπροστά στην αρχαία αυτή πόλη της Ιωνίας. Κτισμένη ακριβώς στο σημείο που “ο κάπρος συνάντησε τον ιχθύ”, όπως ο χρησμός προφήτεψε, η Έφεσος είναι ένα αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό θαύμα και η σημαντικότερη αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας. Τα καλοδιατηρημένα μνημεία της αποδεικνύουν τις δοξασίες των διαφόρων κοινωνιών που διαδέχθηκαν η μια την άλλη. 

Η εντυπωσιακή πόλη μας περιμένει για να μας αποκαλύψει τα μυστικά της. Η Αρκαδική οδός, το Ελληνιστικό Θέατρο, το Νυμφαίο, το Στάδιο, το Γυμναστήριο του Βέδιου, η περίφημη Βιβλιοθήκη του Κέλσου, η οδός των Κουρητών, το Σιντριβάνι του Τραϊανού, το πρυτανείο και το θέατρο που θεωρείται το μεγαλύτερο της Μικράς Ασίας και ο Ναός του Αδριανού είναι τα πιο σημαντικά από τα μνημεία που θα γνωρίσουμε.  Θα επισκεφθούμε ακόμη τα σπίτια των Ρωμαίων πατρικίων, με τις διάσημες πλέον τοιχογραφίες τους.

Ακολουθεί στάση στα εντυπωσιακά Δίδυμα και στο ναό του Απόλλωνα.

Επόμενη στάση στην Πριήνη, μια τυπική αρχαιοελληνική πολιτεία που άκμασε στην Ιωνία της Μικράς Ασίας από τους όψιμους κλασικούς χρόνους ως το τέλος της Ελληνιστικής περιόδου. Η Πριήνη είναι γνωστή για το ναό της Αθηνάς Πολιάδος, ένα από τα λαμπρότερα οικοδομήματα στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής, έργο που μελετήθηκε σε όλο τον αρχαίο κόσμο και αποτέλεσε πρότυπο ιωνικού ρυθμού. Επιπλέον, θα επισκεφθούμε το θέατρο της πόλης και θα θαυμάσουμε τα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αρχαία τείχη της.

Τέλος θα επισκεφθούμε την Μίλητο, παλιό ελληνικό λιμάνι και θα δούμε το θέατρο της πόλης.

Η Μίλητος ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Ιωνίας αποτέλεσε μία από τις δώδεκα Ιωνικές πόλεις της Μικράς Ασίας .Τα ερείπια της βρίσκονται κοντά στο σύγχρονο χωριό Balat στην επαρχία Aϊδινίου στην Τουρκία. Θεωρείται η σημαντικότερη πόλη της Ιωνίας κατά την Αρχαϊκή περίοδο και όχι άδικα. Χρόνος ελεύθερος για γεύμα στο χωριό Δωμάτια και επιστροφή στη Σμύρνη. Τα απίστευτου κάλλους φυσικά τοπία που είδαμε σήμερα μας χάρισαν στιγμές σπάνιας ταξιδιωτικής απόλαυσης, κλείνοντας με τον ιδανικότερο τρόπο την μέρα μας.

 

Ημέρα 3η: Σμύρνη – Πέργαμος – Αϊβαλί (Κυδωνίες) - Γκιουρέ

Η μέρα μας είναι αφιερωμένη στη γνωριμία μας με την πολύπαθη πόλη που φυσικά πλέον είναι αγνώριστη μετά την καταστροφή του 1922 αλλά που διατηρεί ψήγματα από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του παρελθόντος της. Η περιοχή του πρώην Διοικητηρίου (Κονάκι) ακριβώς στην παραλία, που τόσες μνήμες ξυπνά, η θεαματική παραλιακή λεωφόρος και η ιστορική παλιά πόλη με τα στενά δρομάκια, την αγορά και τους πάλαι ποτέ πολυπολιτισμικούς μαχαλάδες, θα μας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον κατά την διάρκεια της ξενάγησής μας.

Συνεχίζουμε για την Πέργαμο, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από το 2014, από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας και το σπουδαιότερο θρησκευτικό κέντρο της Ανατολίας, με το Ασκληπιείο – ένα από τα τρία που είχαν αφιερωθεί στο θεό της υγείας Ασκληπιό. 

Η ιστορία της πόλης αρχίζει στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. και μέχρι την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μυσίας, της επαρχίας Τευθρανίας. Στα 293 π.Χ. ο βασιλιάς Λυσίμαχος ασφάλισε στο οχυρό του λόφου τους θησαυρούς του και ανάθεσε στο στρατηγό του Φιλέταιρο να τους φυλάει. Η Πέργαμος καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους και έγινε το μεγαλύτερο εμπορικό, πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Ασίας. Τον 7ο αιώνα έγινε βυζαντινή επαρχία και στα 1401 καταστράφηκε εντελώς από τον Μογγόλο κατακτητή Τιμούρ – ιστορικά γνωστός ως Ταμερλάνος- και έμεινε για έναν αιώνα έρημη και ακατοίκητη, μέχρι που στα 1450 οι Τούρκοι ξανάχτισαν την πόλη στους πρόποδες του λόφου. Επίσκεψη στο Ασκληπιείο, το ιατρικό κέντρο που ίδρυσε ο Αρχίας, ένας κάτοικος της περιοχής, που έτυχε να βρεθεί και να θεραπευτεί στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Το Ιερό του Ασκληπιού ήταν ένα από τα κυριότερα θεραπευτικά κέντρα της αρχαιότητας, όπου οι ασθενείς υποβάλλονταν σε θεραπεία με νερό, λάσπη και νερά θεραπευτικής πηγής. Το θέαμα είναι μοναδικό και σίγουρα θα μας εντυπωσιάσει.

Στάση για προαιρετικό γεύμα στο Αιβαλί ή Κυδωνίες, μία πόλη που βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από την Λέσβο, στην επαρχία Μπαλικεσίρ, κοντά στην αρχαία Πέργαμο. Η ονομασία της πόλης προέρχεται από την τουρκική λέξη ayva (αϊβά), που σημαίνει “κυδώνι”, αφού τόσο ο καρπός όσο και το όστρακο αφθονούν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η παλιότερη ελληνική ονομασία της πόλης ήταν Κυδωνίες, για τους ίδιους λόγους. Είναι μία από τις νεότερες πόλεις της περιοχής, ιδρυμένη από κατοίκους της Λέσβου στο τέλος του 16ου αιώνα με αρχές του 17ου, που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Η ταχύτατη ανάπτυξη που γνώρισε η πόλη, την κατέστησαν από τα μέσα του 18ου αιώνα ως ένα πολύ σημαντικό οικονομικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Αϊβαλί αναγνωρίστηκε ως μία αμιγώς χριστιανική κοινότητα, η οποία δραστηριοποιήθηκε πολύ στη διάδοση της επιστήμης, του πολιτισμού και των γραμμάτων, ιδρύοντας την Ακαδημία των Κυδωνιών, ένα από τα πιο αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τουρκοκρατούμενου Ελληνισμού. Αξίζει να αναφέρουμε πως το 2007, στο λιμάνι του Αϊβαλιού έγινε για πρώτη φορά η τελετή του αγιασμού των υδάτων, την ημέρα των Θεοφανίων. Αναφορά στο Αϊβαλί έχει γίνει από τους λογοτέχνες που κατάγονται από εκεί, όπως ο Φώτης Κόντογλου στο βιβλίο “Αϊβαλί η πατρίδα μου”, ο Ηλίας Βενέζης στην “Αιολική γη” και ο Στρατής Δούκας στην “Ιστορία ενός αιχμαλώτου”. Σήμερα το Αϊβαλί είναι ένα πολύ αξιόλογο τουριστικό παραθαλάσσιο θέρετρο της Τουρκίας, με επισκέπτες που αυξάνονται κάθε χρόνο. Αμέσως μετά κατευθυνόμαστε στο πολυτελές ξενοδοχείο μας Ramada Resort by Wyndham, στην περιοχή Γκιουρε, 36 χλμ από το Αιβαλί για δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 4η: Γκιουρέ (Τροία – Τσανάκαλε/ στενά Δαρδανελλίων)

Η σημερινή μας μέρα είναι αφιερωμένη στην εκπληκτική Τροία. Θα μας εντυπωσιάσει η επίσκεψη μας στο αρχαιολογικό μουσείο με τα ευρήματα από τις ανασκαφές.

Η Τροία είναι η μυθική πόλη που βρίσκεται στη σημερινή Βορειοδυτική Τουρκία, πολύ κοντά στα στενά του Ελλησπόντου. Στην περιοχή αυτή διεξάχθηκαν οι περίφημες μάχες του Τρωικού Πολέμου, που περιγράφονται στην Ιλιάδα, το αρχαιοελληνικό έπος του Ομήρου. Σύμφωνα με αυτήν, η αρπαγή της βασίλισσας της Σπάρτης Ωραίας Ελένης από τον γιο του βασιλιά της Τροίας Πάρη, πυροδότησε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, στον οποίο έλαβαν μέρος πόλεις από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Μετά από πολιορκία που διήρκησε 10 χρόνια, χάρη στο τέχνασμα του Δούρειου Ίππου, οι Έλληνες κυρίευσαν την Τροία και την κατέστρεψαν γύρω στο 1000 π.Χ. Το 1870, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, ωθούμενος από την αγάπη του για την ελληνική μυθολογία έφθασε στην περιοχή και ξεκίνησε τις συστηματικές ανασκαφές, που έφεραν στο φως τα ερείπια μιας σειράς αρχαίων πόλεων, χρονολογούμενων από την εποχή του Χαλκού, έως την Ρωμαϊκή περίοδο. Σε μεταγενέστερες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν αποδείχθηκε ότι υπήρξαν εννέα πόλεις, η μία πάνω στην άλλη, σε αυτή την τοποθεσία. Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν ανασκαφές από επιστημονικές ομάδες πανεπιστημίων των ΗΠΑ και τον Αύγουστο του 2003, ύστερα από μία μαγνητική επισκόπηση της πεδιάδας μπροστά από το οχυρό, εντοπίστηκε μία βαθιά τάφρος, της οποίας τα υπολείμματα χρονολογήθηκαν την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, στα χρόνια της Ομηρικής Τροίας. Παρ’ ότι αμφισβητήθηκε ως ιστορικό γεγονός ο Τρωικός Πόλεμος που περιγράφεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, ευρήματα κεφαλών βελών που βρέθηκαν στα στρώματα που χρονολογούνται στην εποχή εκείνη, πιθανολογούν την ύπαρξη μάχης. Στάση για γεύμα για όσους επιθυμούν στο Τσανάκαλε (Ελλήσποντος) και διασχίζουμε με φερυ τα στενά των Δαρδανελλίων πριν καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας.

 

Ημέρα 5η: Σμύρνη (Άσσος) Αθήνα/ Θεσσαλονίκη

Αναχώρηση για την Σμύρνη. Στη διαδρομή θα κάνουμε στάση στα Μοσχονήσια και στο χωριό Άσσος για να δούμε  το ναό της θεάς Αθηνάς.  Κτισμένη από Αιολείς της Λέσβου τον 7ο αι. π.Χ., η Άσσος, στην περιοχή της Τρωάδας, ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου.  Η πόλη της Άσσου ιδρύθηκε στην περίοδο 1000-900 π.Χ. από Αιολείς αποίκους από την Μήθυμνα της Λέσβου. Οι έποικοι έκτισαν έναν δωρικό ναό της Αθηνάς στην κορυφή του βράχου το 530 π.Χ. Από αυτόν τον ναό, ο Ερμίας από τον Αταρνέα, μαθητής του Πλάτωνα, κυβέρνησε την Άσσο, την Τρωάδα και τη Λέσβο για ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο η πόλη γνώρισε την μεγάλη ευημερία της. Σήμερα παραμένει μία από τις πιο καλοδιατηρημένες αρχαιοελληνικές πόλεις.

Χρόνος ελεύθερος για γεύμα σε τοπικό εστιατόριο και στη συνέχεια αναχώρηση για το αεροδρόμιο της Σμύρνης και επιστροφή αεροπορικώς στην Αθήνα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι

 

ΠΤΗΣΕΙΣ 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΩΡΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΩΡΑ

ΑΦΙΞΗΣ

Αθήνα – Σμύρνη

16.20

17.15

Σμύρνη – Αθήνα

18.00

19.00

 

Θεσσαλονίκη Αθήνα

13.05

14.00

Αθήνα Θεσσαλονίκη

21.30

22.25

 

 

 

ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ 

 

Ταξίδι /

Διάρκεια

Ξενοδοχεία /

Διατροφή

Αναχώρηση

2κλινο

1κλινο

 

Φόροι

 

ΣΜΥΡΝΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΑΣ

 

5 μέρες

4*sup & 5*

ημιδιατροφή

28/6,

12 & 26/7

2, 9 & 16/8

6/9

575

+240

+225

 

 

 

Το ταξίδι σας προσφέρει:

  • Απευθείας πτήσεις: Αθήνα – Σμύρνη - Αθήνα με την Aegean Airlines
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 5* & 4*sup
  • Ημιδιατροφή καθημερινά (πρωινό και δείπνο)
  • Μεταφορές/εκδρομές/ξεναγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης/Φ.Π.Α.
  • Έμπειρο τοπικό ξεναγό/Συνοδό του ταξιδιού

 

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

  • Είσοδοι σε επισκεπτόμενους χώρους και αξιοθέατα, φιλοδωρήματα
  • Ποτά / αναψυκτικά κατά την διάρκεια των γευμάτων/δείπνων
  • Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

 

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ 

Διαβατήριο ή ταυτότητα τελευταίας 15ετίας σε καλή κατάσταση με λατινικούς χαρακτήρες.