Skip to main content

Κωνσταντινούπολη 5 ημέρες Απόκριες - 25η Μαρτίου

Κρουαζιέρα στο Βόσπορο, Πριγκηπόνησα - Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ κ.ά.

Εις την Πόλιν...



Μια πόλη πολύχρωμη, πολύβουη, μεθυστική, στο σημείο συνάντησης δύο ηπείρων - της Ευρώπης και της Ασίας - και δύο θαλασσών - της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.

Μια πόλη με θαυμάσια φυσική τοποθεσία και φαντασμαγορική τοπογραφία.

Οι αναμνήσεις της χιλιόχρονης ιστορίας της, ο πλούτος των μνημείων της, οι γραφικές παλιές συνοικίες της, αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της Πόλης, της προσδίδουν μια μοναδική γοητεία.

Με το βλέμμα της προσηλωμένο στη Δύση και την ψυχή της χαρισμένη στην Ανατολή, συνταιριάζει στα σπλάχνα της τις πιο ηχηρές αντιθέσεις. Οι ουρανοξύστες μπερδεύονται με τους μιναρέδες, οι σειρήνες με τη φωνή του μουεζίνη, το κισμέτ με τον προγραμματισμό.

Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της πόλης βρίσκεται σε διαρκή διελκυστίνδα με τις Ασιατικές ρίζες του πληθυσμού της. Μια πόλη χτισμένη σε επτά λόφους και περικυκλωμένη σε τρεις πλευρές από νερό, που τη μαγεία της έχουν συνυφάνει οι θρύλοι, η ιστορία και η ποίηση.

Μια πόλη που κατέχει εξαιρετική θέση στην παγκόσμια ιστορία. Μια πόλη με πολλά ονόματα: Νέα Ρώμη, Κωνσταντίνου Πόλις, Βασιλίδα των Πόλεων, Βασιλεύουσα …

Οι ξένοι τη γνωρίζουν μονάχα με το οθωμανικό της όνομα Istanbul, παραφθορά και αυτό του ελληνικού "Εις την Πόλιν".

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, το βασικό πρόγραμμά μας στην Κωνσταντινούπολη έχει 5ήμερη διάρκεια, χρόνος ικανός για να γνωρίσει κανείς τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Κατά τις ελεύθερες αυτές ημέρες θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ακόμα περισσότερα σημεία της πόλης, να απολαύσετε τον καφέ σας στο ιστορικό Καφενείο του Πιερ Λοτί με τον Κεράτιο και ολόκληρη την Πόλη στα πόδια σας ή στο φημισμένο Ciragan Palace στο Βόσπορο, να περιδιαβείτε τα βυζαντινά τείχη της Πόλης, ένα από τα πιο άρτια σωζόμενα οχυρωματικά συστήματα στον κόσμο, να σεργιανίσετε στα καταστήματα του πεζόδρομου Ιστικλάλ από την πλατεία Ταξίμ προς το Πέραν και τον Πύργο του Γαλατά, να μεταβείτε στην Ασιατική πλευρά της Πόλης, να διανύσετε την Bağdat Avenue (Bağdat Caddesi), τον κεντρικό εμπορικό της δρόμο, αντίστοιχο με την Ιστικλάλ της Ευρωπαϊκής πλευράς, να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της Κωνσταντινούπολης από το λόφο Τσάμλιτζα, να δοκιμάσετε τις νοστιμιές της Πόλης συνοδεύοντάς τις με ρακί (ούζο), να γευθείτε τα λουκούμια, το εκμέκ, το καζάν ντιπί και τα σιροπιαστά της, να περπατήσετε στα πανέμορφα πάρκα, όπως το “Yıldız” ("άστρο"), που αποτελούσε τον αυτοκρατορικό κήπο του ομώνυμου ανακτόρου, με τα τεράστια δέντρα, τις τεχνητές λίμνες, τα ολάνθιστα παρτέρια και τους τόπους αναψυχής, να χαλαρώσετε σε ένα από τα πολλά χαμάμ, να διασκεδάσετε με φολκλορικούς ανατολίτικους χορούς και να βιώσετε τον τρόπο ζωής των κατοίκων της. Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε, οι τοπικοί μας αντιπρόσωποι είναι πρόθυμοι να σας ενημερώσουν και να σας συμβουλέψουν.

Βασιλική της Αγίας Σοφίας

Το "θαύμα των θαυμάτων", η "δόξα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας".

Δεκαπέντε αιώνες ιστορίας έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην Αγιά Σοφιά, το καμάρι της Κωνσταντινούπολης, το λαμπρό κτίσμα στις ακτές του Βοσπόρου. Είναι από τα σπουδαιότερα μνημεία κόσμου όχι μόνο λόγω της παλαιότητας και της ιστορίας της, αλλά και λόγω του ότι αποτελεί ένα πραγματικά αρχιτεκτονικό κατόρθωμα.

Ο ναός του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη και ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο ένας το μεγαλύτερο ιερό του δυτικού Καθολικισμού και ο άλλος της ανατολικής Ορθοδοξίας, χτίστηκαν για πρώτη φορά και οι δύο από τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα, τον ίδιο τον Κωνσταντίνο.

Το 325, στη θέση όπου άλλοτε υπήρχαν ειδωλολατρικοί ναοί, ο Κωνσταντίνος έχτισε την πρώτη βασιλική, που την αφιέρωσε όχι σε κάποια Αγία με το όνομα Σοφία, αλλά στη Θεϊκή Σοφία. Το 404 κάηκε στη διάρκεια μιας στάσης, την ξανάχτισε ο Θεοδόσιος Β΄ το 415, αλλά ξανακάηκε κατά τη Στάση του Νίκα, το 532, επί του Ιουστινιανού, στον οποίο οφείλεται το σημερινό κτίσμα.

Ο Ιουστινιανός θέλησε n εκκλησία αυτή να γίνει το θαμαστότερο οικοδόμημα που δημιουργήθηκε ποτέ. Έτσι συγκέντρωσε τα πολυτιμότερα υλικά και τα ωραιότερα μάρμαρα απ΄ όλες τις επαρχίες της αυτοκρατορίας (Έφεσο, Αθήνα, Ρώμη κλπ.). Τις εργασίες διηύθυναν δύο Έλληνες αρχιτέκτονες, ο Ανθέμιος από τις Τράλλεις και ο Ισίδωρος από τη Μιλήτου. Το οικοδόμημα ολοκληρώθηκε το 548. Μετά από μια θριαμβευτική πορεία στον Ιππόδρομο, ο Ιουστινιανός μπήκε στη βασιλική και ανέκραξε: «Δόξα τω Θεώ, τω καταξιώσαντί με τελέσαι το τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε, Σολομών»!

Ολόκληρη η κατασκευή είχε δημιουργηθεί μέσα σε 6 χρόνια – χρόνος τρομερά σύντομος. Ο ναός του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη χρειάστηκε 120 χρόνια για την ανέγερσή του, του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο 35 χρόνια, η Νοτρ Νταμ στο Παρίσι 72 χρόνια, ο Καθεδρικός του Μιλάνου πάνω από 500 χρόνια, ο Καθεδρικός της Κολωνίας 615 χρόνια.

Η πρόσοψη της βασιλικής ήταν προς δυσμάς. Στο αίθριο ο Ιουστινιανός είχε κατασκευάσει μια μαρμάρινη δεξαμενή πάνω στην οποία ήταν χαραγμένη η περίφημη καρκινική επιγραφή ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ. Το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, μολονότι έχει απογυμνωθεί από το μεγαλόπρεπο διάκοσμό του, εξακολουθεί να προκαλεί μια υπερβατική αίσθηση του φωτός και της απεραντοσύνης. Ο πελώριος   τρούλος της, που θεωρείται θαύμα της μηχανικής, μοιάζει να κρέμεται από τον ουρανό.

Στις 29 Μαΐου του 1453, το ίδιο βράδυ που αλώθηκε η Πόλη, ο Μωάμεθ ο Πορθητής μπήκε στην Αγία Σοφία και διέταξε να μετατρέψουν αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο της ορθοδοξίας σε τζαμί. Όλα τα σύμβολα του Χριστιανισμού (εικόνες, μωσαϊκά κλπ.) επικαλύφθηκαν με ασβέστη και πάνω τους ζωγραφίστηκαν μουσουλμανικά σχέδια.

Επί σχεδόν 500 χρόνια ο ναός λειτούργησε ως μουσουλμανικό τέμενος. Το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ τον μετέτρεψε σε αρχαιολογική μνημείο.

Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο

Η πρώτη ίδρυση Εκκλησίας στο Βυζάντιο έγινε από τον Άγιο Ανδρέα το 36 μ.Χ., γι΄ αυτό και μια από τις επισημότερες τελετές που γίνονται στο Πατριαρχείο είναι στις 30/11 και τότε ο Πατριάρχης φοράει τα πολυτιμότερα άμφιά του.

Κατά τον 6ο αιώνα ο Πατριάρχης έλαβε τον τίτλο "Οικουμενικός" ως προκαθήμενος των Πατριαρχών της Ανατολικής Εκκλησίας. Η έδρα που στεγάζεται λέγεται Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία, "Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία". Ήταν ο ισχυρότερος μετά τη βασιλεία θεσμός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, που συνέβαλε στον εξελληνισμό του κράτους και στη διατήρηση της ενότητας της αυτοκρατορίας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Σε όλη την ιστορία του Βυζαντίου μέχρι την Άλωση το Πατριαρχείο στεγαζόταν αρχικά στη βόρεια πλευρά της Αγίας Σοφίας και αργότερα στη νότια. Μετά την Άλωση μεταφέρθηκε αρχικά στο Ναό των Αγίων Αποστόλων όπου παρέμεινε μέχρι το 1456, όταν έγινε Πατριαρχείο η εκκλησία της Παμμακάριστου.

Μετά τη μετατροπή της Παμμακάριστου σε τζαμί το 1587, το Πατριαρχείο μεταφέρθηκε στο Ναό της Παναγίας των Παλατίων και στο Ναό του Αγίου Δημητρίου της Ξυλόπορτας.

Το 1599 έγινε η μεταφορά του στη σημερινή του θέση στο Φανάρι, όπου υπήρχε ένας μικρός ενοριακός Ναός. Την "σεβασμίαν όψιν μοναστηρί­ου" που το χαρακτηρίζει, απέκτησε το Πατριαρχείο μετά την επισκευή του 1797.

Η αριστερή πύλη οδηγούσε στον πατριαρχικό ναό, ενώ η δεξιά στον Πατριαρχικό Οίκο. H μεσαία, στην οποία οι Τούρκοι απαγχόνισαν το Πάσχα του 1821 τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ θα παρέμενε έκτοτε κλειστή. Ο Ναός δεν είναι καθόλου επιβλητικός. Αριστερά στο χαμηλό κτίριο, γίνεται κάθε 10 χρόνια το Άγιο Μύρο, που διοχετεύεται σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου.

Η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 32.000 βιβλία. Η ριζική αναμόρφωσή της ξεκίνησε επί πατριαρχίας Δημητρίου το 1991 και ολοκληρώθηκε επί Βαρθολομαίου το 1994. Το ύψος της δωρεάς για την αποκατάσταση έφτασε τα 200 εκατομμύρια δρχ. και ήταν συνέχεια της τεράστιας δωρεάς των περίπου 2 δισ. δρχ. που διέθεσε η οικογένεια Αγγελοπούλου για την ανασυγκρότηση του Πατριαρχείου. Η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη θεωρείται η αρχαιότερη της χριστιανοσύνης. Η ιστορία της ξεκίνησε όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος παράγγειλε στον επίσκοπο της Καισάρειας Ευσέβιο, 50 καλλιγραφημένα χειρόγραφα της Αγίας Γραφής, μέρος των οποίων αποτέλεσε τον πυρήνα της βιβλιοθήκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και πτήση για την Κωνσταντινούπολη, μια από τις πιο γραφικές πόλεις του κόσμου. Υπήρξε πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από το 330 μέχρι το 1453, αλλά και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι το 1923, όταν η πρωτεύουσα της Τουρκικής πλέον Δημοκρατίας μεταφέρθηκε στην Άγκυρα. Ωστόσο η Κωνσταντινούπολη παραμένει η πλουσιότερη και εντυπωσιακότερη πόλη της, η πρώτη πόλη της Τουρκίας από άποψη πληθυσμού, το μεγαλύτερο λιμάνι της και το σημαντικότερο οικονομικό της κέντρο. Είναι μια γιγάντια πόλη, κτισμένη σε μια από τις πιο όμορφες και τις πιο ευνοημένες από τη φύση θέσεις. θα επισκεφθούμε στο Μπαλουκλί την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με το θαυματουργό της αγίασμα, τη Μονή της Χώρας, τη μοναδική σωζόμενη βυζαντινή εκκλησία της Πόλης που διατηρεί ακέραιο μεγάλο τμήμα του διακόσμου της με τα περίφημα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

2η ΗΜΕΡΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Αγία Σοφία, Μπλε Τζαμί, Ιππόδρομος, Τοπ Καπί, Πατριαρχείο )

Πρωινή ξενάγηση της πόλης κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθούμε τη Βασιλική της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, το Μπλε Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ με τους έξι μιναρέδες του, το σουλτανικό ανάκτορο Τοπ Καπί, που σήμερα στεγάζει ένα από τα πλουσιότερα μουσεία του κόσμου με ανεκτίμητης αξίας συλλογές έργων τέχνης, κοσμημάτων και σπάνιων αντικειμένων από πορσελάνη, καθώς και τον Ιππόδρομο, κέντρο της πολιτικής ζωής του Βυζαντίου, με τη Γερμανική Κρήνη του αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄ - δώρο του Κάϊζερ στο σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, τον Αιγυπτιακό Οβελίσκο (Οβελίσκο του Θεοδοσίου) που φέρει επάνω του ιερογλυφικά, την Ελικτή στήλη, που τη έφεραν από το ιερό του Απόλλωνα των Δελφών, όπου είχε υψωθεί σε ανάμνηση της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών στις Πλαταιές από 31 ελληνικές πόλεις και τη Στήλη του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.

3η ΗΜΕΡΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, Σκεπαστή Αγορά – Κρουαζιέρα στο Βόσπορο)

Πρωινή κρουαζιέρα στα χιλιοτραγουδισμένα στενά του Βοσπόρου με τα μοναδικά τοπία, τα αλλοτινά ανάκτορα, τα παλιά ελληνικά χωριά, τα θέρετρα και τα "γυαλιά" με την Ελληνική και Οθωμανική Αρχιτεκτονική και στη συνέχεια επίσκεψη στο περιβόητο παλάτι Ντολμα Μπαχτσέ με τα κρυστάλλινα σκαλοπάτια του. Τέλος, θα επισκεφθούμε το διάσημο, γραφικό και πολύβουο Καπαλί Τσαρσί, δηλαδή την Σκεπαστή Αγορά, έναν λαβύρινθο από περίπου 100 δρόμους και δρομάκια με στοές και μικρομάγαζα, όπου θα έχουμε χρόνο ελεύθερο για τις αγορές μας (χρυσαφικά, δερμάτινα, χαλιά, κιλίμια κ.ά). Διανυκτέρευση

4η ΗΜΕΡΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (κρουαζιερα στα ΠριγκηπΟνησα)

Αναχώρηση με φέρυ για τη θάλασσα του Μαρμαρά με προορισμό τα περίφημα ΠριγκηπΟνησα, τον τόπο όπου η ελίτ της Κωνσταντινούπολης διατηρούσε τις εξοχικές της κατοικίες. Στη διαδρομή μας θα σταματήσουμε για λίγη ώρα στη νήσο ΧΑΛΚΗ, όπου θα επισκεφθούμε την περίφημη ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. Ακολουθεί το επόμενο νησί, η καταπράσινη ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ, όπου θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε προαιρετικά έναν μικρό ή μεγάλο γύρο με τις παραδοσιακές ιππήλατες άμαξες (παϊτόνια). Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ

Ημέρα ελεύθερη στη διάθεσή σας για μια τελευταία βόλτα στην πόλη και τα ψώνια σας. Αργότερα μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής στην Αθήνα.

 

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

5 ήμερες

Σε κεντρικό ξενοδοχείο 4* Sup.

στην περιοχή της Ταξίμ

Απόκριες Αναχ. 14/03

399 € κατ’ άτομο στο δίκλινο

Επιβάρυνση Μονόκλινου + 180 €

25η Μαρτίου Αναχ. 22/03

435 € κατ’ άτομο στο δίκλινο

Επιβάρυνση Μονόκλινου + 240 €



ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Αεροπορικά εισιτήρια
Ξενοδοχείο 4* sup. κεντρικό στην περιοχή της Ταξίμ
Πρωινό καθημερινά
Περιηγήσεις, ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
Κρουαζιέρα στο Βόσπορο
Κρουαζιέρα στa Πριγκηπόνησα
Έλληνας αρχηγός/ξεναγός ( Είναι πολύ σημαντικό για ευνόητους λόγους ιδιαίτερα στην Τουρκία, ο αρχηγός να είναι Έλληνας)
Ασφάλεια αστικής ευθύνης

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Φόροι 165.00euro, επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων
Αχθοφορικά, Φιλοδωρήματα
Είσοδοι σε μουσεία και όπου αλλού απαιτούνται, βόλτα με άμαξες στην Πρίγκηπο

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή … € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ. Από 01.01.2007 ισχύουν μόνο τα διαβατήρια νέου τύπου. Το διαβατήριο είναι προσωπικό έγγραφο και οποιαδήποτε αλλαγή είναι αποκλειστική υποχρέωση του κατόχου.
Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη σε οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά έκδοσης βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.