Skip to main content

Χώρα των Βάσκων Βορειοδυτική Ισπανία Πάσχα 2017 από 965,00

9 ημέρες
Διανυκτερεύσεις: Μπιλμπάο (3), Σαν Σεμπαστιάν (1), Μπουργός (1), Οβιέδο (1), Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα (2)
13/04/2017
Bonus Price!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ!

Αυτό το ταξίδι δεν μοιάζει με κανένα από αυτά που πραγματοποιούνται στην Ιβηρική Χερσόνησο καθώς είναι επικεντρωμένο σε ιστορικές πόλεις «κοσμήματα» και το μοναδικό της αγοράς με επίσκεψη στη βασιλική Λεόν και διανυκτερεύσεις στο μαγευτικό Σαν Σεμπαστιάν. Αφορά μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή της Ισπανίας που έχει συνδέσει το όνομα της με αγώνες ανεξαρτησίας, με τόλμη και κάποιες φορές με διεθνή κατακραυγή. Ελάτε να γνωρίσουμε την ζωντάνια ενός ιδιαίτερου λαού που θα μας γοητεύσει με την αυθεντικότητα και τον πολιτισμό του αλλά και έναν πανέμορφο τόπο με φυσικό κάλλος και χρυσές παραλίες.

Το ταξίδι με μια ματιά…

  • ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ δρομολόγια πτήσεων με LUFTHANSA για να αποφεύγουμε άσκοπους οδικούς γύρους Αθήνα-Μόναχο-Μπιλμπάο / Οπόρτο-Φρανκφούρτη-Αθήνα
  • ΜΟΝΑΔΙΚΟ πρόγραμμα με διανυκτερεύσεις στο Σαν Σεμπαστιάν που τα περισσότερα προγράμματα δεν έχουν, στο επιβλητικό Μπιλμπάο και στις όμορφες πόλεις Μπούργκος, Οβιέδο & το στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα
  • Διαμονή σε επιλεγμένα κεντρικά ξενοδοχεία 4* και 4*sup με πρωινό μπουφέ καθημερινά
  • Μετακινήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα λεωφορεία
  • Είσοδος και ξενάγηση στο μουσείο Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο
  • Εισοδος και ξενάγηση στο Καθ. Ναό του Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα
  • Εκδρομή στη Γαλλική χώρα των Βάσκων (Μπιαρίτζ, Μπαγιόν) και στην Χονταρίμπια
  • Περιηγήσεις στο Λούγκο, στη Λα Κορούνια και την γραφική Ποντεβέδρα
  • Περιηγήσεις στην Παμπλόνα, την Βιτόρια Γκαστέις, και την βασιλική Λεόν
  • Επίσκεψη στο μουσείο του σπηλαίου ρέπλικα της Αλταμίρα
  • Περιηγήσεις στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σανταντέρ και στη Σαντιγιάνα ντελ Μαρ
  • ΕΜΠΕΙΡΟΤΑΤΟΣ αρχηγός / συνοδός, γνώστης της περιοχής, σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού

Πτήσεις: LUFTHANSA AIRLINES

  • 13/4 Αθήνα-Μόναχο 12.55-14.25
  • 13/4 Μόναχο-Μπιλμπάο 15.35-17.45
  • 21/4 Οπόρτο-Φρανκφούρτη 16.10-19.50
  • 21/4 Φρανκφούρτη-Αθήνα 20.40-00.25

Δεν περιλαμβάνονται

  • Είσοδοι σε μουσεία/αξιοθέατα (εκτός Γκουγκενχάιμ & Καθεδρικού Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα)
  • Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο
  • Ατομική προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστος 15€

Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

Ξενοδοχεία

Διαμονή σε 4s* ξενοδοχεία ως ακολούθως ή παρόμοια αυτών:

  • Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα: Hesperia Peregrino
  • Μπιλμπάο: Abando
  • Mπουργκός: Rice Reyes Catolicos
  • Σαν Σεμπαστιάν: Palacio de Aiete
  • Οβιέδο: Silken Monumental Naranco

Παιδί έως 12 ετών στο ίδιο δωμάτιο με 2 γονείς: -100€

Απαραίτητα

  • Διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες.

Ημερήσιο Πρόγραμμα

1η μέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη – Μπιλμπάο

Πρωινή συγκέντρωση στο αεροδρόμιο της Αθήνας και αναχώρηση μέσω Μονάχου για το Μπιλμπάο της Ισπανίας, το Μπίλμπο κατά τους Βάσκους, που αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας της Χώρας των Βάσκων. Άφιξη το απόγευμα στο αεροδρόμιο Σοντίκα με τον εντυπωσιακό τερματικό σταθμό, το «περιστέρι», που έχει τη μορφή πουλιού έτοιμου να πετάξει, ένα από τα έργα του κορυφαίου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας και χρόνος ελεύθερος για πρώτη περιήγηση στη γοητευτική πόλη, που αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Χώρας των Βάσκων. Εξερευνήστε την Ενσάντσε, τη συνοικία που δημιουργήθηκε στην αριστερή όχθη του ποταμού του Μπιλμπάο κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η πόλη, όπως και άλλες της Ισπανίας, άρχισε να αναπτύσσεται εκτός των ορίων του ιστορικού της πυρήνα, του Κάσκο Βιέχο. Σήμερα αποτελεί τη διοικητική και εμπορική καρδιά της πόλης και κοσμείται από πλήθος κομψών εκλεκτικιστικών κτηρίων του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το εντυπωσιακό αρ νουβό θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων (Τεάτρο Κάμπος Ελισέος). Περπατήστε από την κεντρική πλατεία Μογιούα έως την πλατεία Θιρκολάρ κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Γκραν Βία και διασχίζοντας τη γέφυρα της Αμμουδιάς (Πουέντε ντελ Αρενάλ) του ποταμού Μπιλμπάο χαθείτε στα γραφικά γεμάτα από ζωή στενά της παλιάς πόλης (Κάσκο Βιέχο), την είσοδο στην οποία κοσμεί το επιβλητικό εκλεκτικιστικό θέατρο Αρριάγκα. Εναλλακτικά μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος της ειδυλλιακής δεξιάς όχθης του ποταμού απολαμβάνοντας την ωραιότερη θέα του εκπληκτικού Μουσείου Γκούγκενχάιμ, κορυφαίου αξιοθέατου της αυριανής μας περιήγησης.

2η μέρα: Μπιλμπάο (Βιτόρια/Γκαστέις)

Κατά τη μεστή πρωινή μας ξενάγηση θα έχουμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε το εύρος των δραστικών επεμβάσεων ανάπλασης που δέχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή. Χάρη σ’ αυτές η άλλοτε βαθιά υποβαθμισμένη βιομηχανική πόλη κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε και μετατράπηκε σε υψηλών προδιαγραφών ταξιδιωτικό προορισμό έχοντας συγχρόνως καταστεί παγκοσμίως υπόδειγμα αστικής ανάπλασης. Tα σύγχρονα εντυπωσιακά κτήρια που κοσμούν τις όχθες του ομώνυμου ποταμού έχουν εντάξει την πόλη στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Η ξενάγησή μας θα ξεκινήσει από τον κατάφυτο λόφο Αρτσάντα στις βορειοδυτικές παρυφές της πόλης. Η πανοραμική θέα που θα απολαύσουμε από την κορυφή του θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε εποπτεία της πολεοδομικής διάρθρωσης, της σταδιακής ανάπτυξης και των μεταμορφώσεων του κεντρικού πυρήνα της πόλης. Στη συνέχεια κατευθυνόμενοι προς το ιστορικό κέντρο θα σταματήσουμε στη βασιλική της Παναγίας της Μπεγόνια, προστάτιδας της πόλης και όλης της επαρχίας Βισκάγια και μεγάλο προσκύνημα στο δρόμο των προσκυνητών του αγίου Ιακώβου (Σαντιάγο). Φυλάσσει το πολύτιμο για τους Βάσκους άγαλμα του 14ου αιώνα της Παναγίας της Μπεγόνια, το όνομα της οποίας συνήθιζαν οι ναυτικοί να δίνουν στα πλοία τους. Ακολούθως θα κατευθυνθούμε στην παλιά πόλη, το Κάσκο Βιέχο, όπου θα περπατήσουμε στα γραφικά της δρομάκια έως τον γοτθικό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου, στάση των προσκυνητών στον δρόμο του Αγίου Ιακώβου, γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η μεσαιωνική πόλη του Μπιλμπάο, και την περίστυλη γεμάτη ζωή Πλάθα Νουέβα. Η ξενάγηση θα ολοκληρωθεί στην Ενσάντσε με τα εκλεκτικιστικά της μέγαρα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν κάποια εμβληματικά σύγχρονα έργα, που φανερώνουν τη δυναμική ορμή της πόλης προς το μέλλον: οι «Φοστερίτος», τα φουτουριστικά στέγαστρα των σταθμών του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου, έργα του φημισμένου Βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, ο γυάλινος πύργος της Ιμπερντρόλα και το μνημειώδες Μουσείο Γκούγκενχάιμ, κτήριο ορόσημο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που σχεδίασε ο διάσημος Φρανκ Γκέρι και αποτελεί με το καλυμμένο από πλάκες τιτανίου σώμα του το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Το απόγευμα διασχίζοντας την καταπράσινη Βασκική οροσειρά θα μεταφερθούμε στη Βιτόρια / Γκαστέις, την από το 1980 πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας της Χώρας των Βάσκων, η οποία το 2012 αναδείχθηκε πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η περιήγηση μας θα επικεντρωθεί στο μεσαιωνικό της κέντρο που καταλαμβάνει τον λόφο πάνω από την πλατεία της Λευκής Παρθένου. Η εξαιρετικά φιλική προς τον επισκέπτη πόλη αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τη σύγχρονη τεχνολογική πρόοδο έχει καταστήσει την άνοδο και την περιήγηση στον μεσαιωνικό της ιστό έναν ευχάριστο περίπατο. Ανεβαίνοντας στην κορυφή του λόφου περιηγούμαστε ανάμεσα σε αναγεννησιακά μέγαρα του 16ου αιώνα, έως τον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία και το «Πορταλόν», το πανδοχείο του 15ου αιώνα στο βόρειο άκρο της μεσαιωνικής πόλης. Πριν κατεβούμε στις δίδυμες πλατείες της Λευκής Παρθένου και της Ισπανίας (Πλάθα ντε Εσπάνια) με το δημαρχιακό μέγαρο, όπου κτυπά η καρδιά της πόλης, επισκεπτόμαστε τον ναό του Αγίου Μιχαήλ, την πρόσοψη του οποίου κοσμεί το άγαλμα της προστάτιδας της πόλης Λευκής Παρθένου. Επιστροφή στο Μπιλμπάο.

3η μέρα: Μπιλμπάο (Σανταντέρ, Αλταμίρα, Σαντιγιάνα ντελ Μαρ, Γκέτσο)

Πρωινή αναχώρηση για την εκδρομή μας στην επαρχία της Κανταβρίας. Η μαγευτική διαδρομή κατά μήκος των νότιων ακτών του απέραντου Βισκαϊκού κόλπου στον Ατλαντικό θα μας φέρει στην καρδιά της επαρχίας, στην αρχοντική της πρωτεύουσα, τη Σανταντέρ. Αν και η καταστρεπτική πυρκαγιά του 1941 εξαφάνισε το μεσαιωνικό ιστορικό της κέντρο η πόλη διατηρεί ωστόσο την αριστοκρατική αύρα που της χάρισε η επιλογή του Αλφόνσου του 13ου να κτίσει στα τέλη του 19ου αιώνα το ανάκτορό του, το παλάτι της Μαγδαληνής (Παλάθιο Μαγκνταλένα), στο ωραιότερο σημείο της πόλης εκτιμώντας τη μοναδική της θέση και τις μοναδικές της παραλίες. Η σύντομη περιήγησή μας θα επικεντρωθεί στην περιοχή γύρω από τον ρωμανογοτθικό καθεδρικό ναό, το μοναδικό διατηρούμενο κτήριο του μεσαιωνικού ιστορικού κέντρου, και στα εντυπωσιακά μέγαρα του δημαρχείου και της τράπεζας Σανταντέρ. Ακολούθως διατρέχοντας τη δυτική παράκτια ζώνη του μαγευτικού όρμου Σανταντέρ και τον κατάφυτο λόφο του βασιλικού παλατιού θα διασχίσουμε την αριστοκρατική συνοικία που αναπτύχθηκε στις παρυφές του στην ωραιότερη και μεγαλύτερη παραλία του Κανταβρικού Πελάγους, την Πλάγια Σαρντινέρο με τις αρχοντικές επαύλεις μεταξύ των οποίων δεσπόζει το Γκραν Καζίνο.

Στη συνέχεια ανεβαίνοντας δυτικά στη λοφώδη περιοχή στις απολήξεις της Κανταβρικής οροσειράς θα μεταφερθούμε στον μεσαιωνικό οικισμό της Σαντιγιάνα ντελ Μαρ, τον οποίο ο Ζαν Πωλ Σαρτρ στο έργο του Ναυτία έχει χαρακτηρίσει ως το ωραιότερο χωριό της Ισπανίας. Οι ντόπιοι κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά την αποκαλούν την πόλη των τριών ψευδών, επειδή δεν είναι ούτε ιερή (σάντι), ούτε επίπεδη (γιάνα), αλλά ούτε και παραθαλάσσια (ντελ μαρ). Η σειρά των εκπληκτικά διατηρημένων επιβλητικών αρχοντικών που κοσμούνται με τα οικόσημα των ιδιοκτητών τους προσδίδει ιδιαίτερη γοητεία στο χώρο μεταφέροντας τον επισκέπτη αιώνες πίσω. Τον οικισμό στέφει το εντυπωσιακό ρομανικό συγκρότημα της Λα Κολεγκιάτα με τον τάφο της προστάτιδας του οικισμού αγίας Ιουλιανής. Η περιήγησή μας στην Κανταυρία θα κλείσει με επίσκεψη στο διάσημο Μουσείο του Σπηλαίου της Αλταμίρα, στο οποίο μεταξύ άλλων θα μας δοθεί η ευκαιρία να θαυμάσουμε αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος των μοναδικών πολύχρωμων προϊστορικών βραχογραφιών του κλειστού για το ευρύ κοινό σπηλαίου.

Κατά την επιστροφή μας στο Μπιλμπάο θα περιηγηθούμε το προάστιο Γκέτσο (Getxo) στην περιοχή του λιμανιού στη δεξιά όχθη του του ποταμού του Μπιλμπάο κοντά στην εκβολή του στον Βισκαϊκό κόλπο. Κορυφαίο αξιοθέατο αποτελεί η περίφημη γερανογέφυρα Βισκάγια που συνδέει τις περιοχές Λας Αρένας / Αρεέτε και Πορτουγκαλέτε, έργο του μαθητή του Άιφελ μηχανικού Αλμπέρτο Παλάθιο, η οποία κατασκευασμένη το 1893 αποτελεί την παλαιότερη σωζόμενη στο είδος της γέφυρα στον κόσμο, καταταγμένη από το 2006 στα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία. Η μαγευτική θέα από την κορυφή της προς το ποτάμι, το λιμάνι του Μπιλμπάο και τις περιοχές Γκέτσο και Πορτουγκαλέτε χαράσσεται αξέχαστα στη μνήμη. Η επίσκεψη στην περιοχή θα κλείσει με τη θέα στη ριβιέρα του Μπιλμπάο, την περιοχή δηλαδή που εκτείνεται στη νοτιοδυτική πλευρά του λιμανιού από το μνημείο του Ευαρέστο Τσουρούκα, του μηχανικού που διαμόρφωσε τις εκβολές του ποταμού, έως το Νεγκούρι. Οι ανακαινισμένες και με υποδειγματικό τρόπο προβεβλημένες παραθαλάσσιες αριστοκρατικές επαύλεις των αρχών του 20ού αιώνα μας επιτρέπουν να διεισδύσουμε στη ρομαντική ατμόσφαιρα της εποχής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Στο ελεύθερο υπόλοιπο του απογεύματος έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μια τελευταία βόλτα σε κάποια από τις ανακαινισμένες συνοικίες της Ενσάντσε είτε να χαλαρώσετε σε ένα από τα δεκάδες πίντσο μπαρ της παλιάς πόλης ή να επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Καλών Τεχνών με έργα των Θεοτοκόπουλου, Ριμπέρα, Μουρίγιο, Θουρμπαράν, Γκόγια, Γκογιέν και πολλών άλλων καλλιτεχνών.

4η μέρα: Μπιλμπάο - Χονταρίμπια - Μπαγιόν - Μπιαρίτζ - Σαν Σεμπαστιάν

Η ιστορική περιοχή της χώρας των Βάσκων βρίσκεται από το 1659 με τη συνθήκη των Πυρηναίων, που καθόρισε τη γαλλοϊσπανική μεθόριο, χωρισμένη μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας. Σήμερα λοιπόν κατευθυνόμαστε προς την ισπανογαλλική μεθόριο. Πριν διασχίσουμε τα σύνορα θα σταματήσουμε στη γραφικότατη Χονταρίμπια στις εκβολές του ποταμού Μπιντασόα με τα μεσαιωνικά της τείχη και το ιδιαίτερο ιστορικό της κέντρο, στο οποίο ξεχωρίζει το επιβλητικό φρούριο-ανάκτορο του Καρόλου Ε΄ στην κεντρική πλατεία των Αρμάτων (πλάθα ντε Άρμας).

Διασχίζοντας τον ποταμό Μπιντασόα μπαίνουμε στη γαλλική περιοχή της χώρας των Βάσκων με προορισμό το μητροπολιτικό τους κέντρο τη γραφικότατη Μπαγιόν, τη Μπαϊόνα των Βάσκων. Πόλη αρχοντική κτισμένη στη συμβολή των ποταμών Αντούρ και Νιβ υμνήθηκε από τον διάσημο Αμερικανό συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ στο μυθιστόρημά του «Ο Ήλιος θα ανατέλλει για πάντα». Μέσα στα καλοδιατη­ρημένα της τείχη απλώνεται το γοητευτικό ιστορικό της κέντρο, που θα επισκεφθούμε, με τα χαρακτηριστικά για την Μπαγιόν κτήρια με ξυλοδεσιές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει μεγαλοπρεπής ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός, κτίσμα προστατευόμενο από την UNESCO.

Στη συνέχεια θα βρεθούμε στο κοσμοπολίτικο θέρετρο του Μπιαρίτζ, το οποίο από τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε και έγινε τόπος θερινών διακοπών της αυτοκρατορικής οικογένειας, απέκτησε αριστοκρατικό χαρακτήρα και προτιμήθηκε από πολλές οικογένειες εστεμμένων αλλά και πολλών άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων της Γηραιάς Ηπείρου, διατηρώντας μια ανάλαφρη γοητεία που συναρπάζει ακόμη και σήμερα. Θα σταματήσουμε στην εντυπωσιακή παραλιακή ζώνη με την μεγάλη παραλία, τους βραχώδεις σχηματισμούς και τις αριστοκρατικές επαύλεις, στην οποία ξεχωρίζουν το κτήριο του καζίνου, το επιβλητικό Hôtel du Palais, θερινή κατοικία της αυτοκράτειρας Ευγενίας, και ο βράχος της Παρθένου μέσα στη θάλασσα.

Επιστρέφοντας ακολούθως στο ισπανικό έδαφος θα κατευθυνθούμε στον τελικό προορισμό της ημέρας το Σαν Σεμπαστιάν, τη Nτονόστια στη γλώσσα των Bάσκων, πόλη διάσημη για τις παραλίες της στο Βισκαϊκό κόλπο, την διεθνούς φήμης γαστρονομία της που έχει προσελκύσει τους καλύτερους παγκοσμίως σεφ και τον γλεντζέδικο χαρακτήρα των κατοίκων της. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Για το βράδυ σας προτείνουμε να κάνετε ό,τι και οι κάτοικοι της πόλης, να επισκεφθείτε δηλαδή κάποιο από τα δεκάδες πίντσο μπαρ στην παλιά πόλη, για να απολαύσετε τις ευφάνταστες μικρές αυτές λιχουδιές που έκαναν διάσημη τη Βασκική κουζίνα σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε από εδώ ξεκίνησαν «μυθικά» ονόματα της σύγχρονης γαστρονομίας όπως ο Martin Berasategui και ο Juan Mari Arzak!!! Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το λευκό τοπικό κρασί Τσάκολι και ψάρι στα κάρβουνα (pescado a la brasa).

5η μέρα: Σαν Σεμπαστιάν - Παμπλόνα - Μπούργκος

Κατά την πρωινή μας ξενάγηση θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πανέμορφης πόλης. Θα ξεκινήσουμε από το Μόντε Ιγκέλδο με την εκπληκτική θέα στον όρμο Λα Κόντσα με το νησί της Σάντα Κλάρα και το Μόντε Ουργκούλ πάνω από την παλιά πόλη. Στη συνέχεια θα εξερευνήσουμε τη γλυπτική σύνθεση του Εδουάρδου Τσιγίδα με τον ευφάνταστο τίτλο «Η χτένα του ανέμου» στο άκρο της παραλίας Ονταρέτα και διατρέχοντας την παραλιακή λεωφόρο κατά μήκος της μεγάλης παραλίας Λα Κόντσα και το Τσέντρο Ρομάντικο με τα κομψά του κτήρια θα καταλήξουμε στην ατμοσφαιρική Πάρτε Βιέχα.

Επόμενος σταθμός της σημερινής ημέρας η Παμπλόνα, η ιστορική πρωτεύουσα της επαρχίας Ναβάρρα, γνωστή κυρίως από τις ταυροδρομίες και το Φεστιβάλ του Σαν Φερμέ, που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο. Κατά την περιήγησή μας ξεκινώντας από τη μεγάλη Πλάθα ντελ Καστίγιο, όπου έως το 1844 που κτίστηκε η γειτονική αρένα γίνονταν οι ταυρομαχίες, θα κατευθυνθούμε στις επάλξεις των καλοδιατηρημένων τειχών και τον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία και θα καταλήξουμε στην Πλάθα Κονστιτοριάλ με το εντυπωσιακό δημαρχιακό μέγαρο. Άφιξη το απόγευμα στην ιστορική πόλη της Καστίλης Μπούργκος, σε υψόμετρο περίπου 800μ., την πόλη του θρυλικού Ελ Σιντ, σταθμό στην Προσκυνηματική διαδρομή του αγίου Ιακώβου, όπου θα διανυκτερεύσουμε. Στο ιστορικό της κέντρο, που θα περιηγηθούμε, εντυπωσιάζουν τα επιβλητικά ιστορικά μνημεία μεταξύ των οποίων επιβάλλεται με το μέγεθος και τον πλούσιο αρχιτεκτονικό του διάκοσμο ο γοτθικός καθεδρικός ναός, ενταγμένος από το 1984 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Μεγάλος αριθμός μεσαιωνικών εκκλησιών, μοναστηριών όπως η Μονή ντε Λας Ουέλγας Ρεάλες, παλατιών και άλλων κτηρίων, όπως η εντυπωσιακή αψίδα της Σάντα Μαρία στην ομώνυμη γέφυρα, και πάρκων, όπως αυτά κατά μήκος του ποταμού Αρλανθόν που διασχίζει την πόλη, δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα.

6η μέρα: Μπούργκος (Λεόν – Χιχόν) Οβιέδο

Η Μεσαιωνική Λεόν που θα γνωρίσουμε σήμερα, είναι από τις πρώτες πόλεις που εξεγέρθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της ισπανικής ανεξαρτησίας και το 1833 έγινε πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Στην περιήγησή μας θα δούμε το ιστορικό της κέντρο, στο οποίο δεσπόζει ο καθεδρικός ναός, το καλύτερο δείγμα γαλλικού στυλ γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ισπανία. Άλλα μνημεία που θα θαυμάσουμε είναι η βασιλική του Αγίου Ισιδώρου, μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες ρομανικού ρυθμού στην Ισπανία και τόπος ταφής των μεσαιωνικών μοναρχών της Λεόν, το αναγεννησιακού ρυθμού εντυπωσιακό μοναστήρι Σαν Μάρκος και η Κάσα Μποτίνες, μια μοντερνιστική δημιουργία του Αντόνιο Γκαουντί. Συνεχίζοντας βόρεια θα επισκεφθούμε τη Χιχόν, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο των Αστουριών, που παρά τον σύγχρονο χαρακτήρα της διατηρεί ένα αξιοπρόσεκτο μικρό ιστορικό κέντρο. Στη σύντομη περιήγησή μας θα επικεντρωθούμε στις δύο πλατείες στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, την Πλάθα ντε Μαρκές, με τον αδριάντα του ήρωα αγίου Πελαγίου που ήδη από τον 8ο αιώνα ξεκίνησε την ανάκτηση της Ιβηρικής από τους Άραβες, και την Πλάθα Μαγιόρ με το δημαρχιακό μέγαρο, καθώς και στην απέραντη παραλία του Σαν Λορέντσο. Άφιξη το απόγευμα στο Οβιέδο, την πρωτεύουσα του ιστορικού πριγκιπάτου των Αστουριών, όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Βραδινός περίπατος στο ατμοσφαιρικό ιστορικό κέντρο θα μας φέρει σε πρώτη επαφή με τον μνημειακό της πλούτο.

7η μέρα: Οβιέδο (Λούγκο - Λα Κορούνια) Σαντιάγο Ντε Κομποστέλλα

Το Οβιέδο, πόλη με ιδιαίτερο χρώμα και μακρά ιστορία από την ίδρυσή της το 761 μ.Χ., είχε το προνόμιο, σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ιβηρική χερσόνησο, να μην κατακτηθεί ποτέ από τους Άραβες. Κατά την πρωινή περιήγησή μας στο γραφικό ιστορικό κέντρο με τα κομψά αρχοντικά μέγαρα θα επισκεφθούμε μεταξύ άλλων τον περίφημο γοτθικό Καθεδρικό ναό του Σωτήρος, το πανεπιστήμιο, την Πλατεία Συντάγματος (Πλάθα ντε λα Κονστιτουθιόν) με το δημαρχείο και τη βασιλική του Αγίου Ισιδώρου. Στην εκτός του ιστορικού κέντρου περιοχή θα δούμε τη μεσαιωνική κρήνη Λα Φονκαλάδα και την κομψότατη Βασιλική του Αγίου Ιουλιανού των λειβαδιών (Σαν Χουλιάν ντε λος Πράδος) με τις ρομανικές τοιχογραφίες που ανακαλούν τις τοιχογραφίες των αρχαίων ρωμαϊκών επαύλεων. Στα περίχωρα της πόλης σε ένα ειδυλλιακό τοπίο θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τη μοναδική ρομανική βασιλική της Σάντα Μαρία ντελ Ναράνκο, μνημείο στο οποίο για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ρομανικής αρχιτεκτονικής.

Αφήνοντας στη συνέχεια το Πριγκιπάτο των Αστουριών κατευθυνόμαστε στην αυτόνομη επαρχία της Γαλικίας. Πρώτη μας στάση είναι το γραφικό Λούγκο, μια πόλη έκπληξη. Το Λούγκο είναι η μοναδική πόλη στο κόσμο που διατηρεί ανέπαφα τα ρωμαϊκά της τείχη του 3ου αιώνα μ.Χ. Ο οχυρωματικός περίβολος με μήκος 2117μ., ύψος 10 έως 15μ. προστατεύεται από 71 αμυντικούς πύργους. Η περιεκτική περιήγησή μας στη μοναδική αυτή πόλη θα ξεκινήσει από την Πόρτα Κάμπο Καστέλο που οδηγεί στην Πλάθα Μαγιόρ με το δημαρχιακό μέγαρο κτήριο του 18ου αιώνα τυπικό δείγμα γαλικιανού μπαρόκ. Στη γειτονική ρωμαϊκή οικία με τα ψηφιδωτά θα μας δοθεί η ευκαιρία μέσα από μια εξαιρετική προβολή να κατανοήσουμε τις συνθήκες ίδρυσης και την ιστορική διαδρομή της πόλης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τον ρομανογοτθικό καθεδρικό ναό της Παναγίας (Σάντα Μαρία) και από την πλατεία του Πίου ΙΒ΄ που ανοίγεται δυτικά του θα ανέλθουμε στον περίδρομο των τειχών και θα διατρέξουμε ένα τμήμα τους. Πριν αναχωρήσουμε για τον επόμενο σταθμό της διαδρομής μας θα κάνουμε τέλος σύντομη στάση στη γραφική μεσαιωνική γέφυρα του ποταμού Μίνιο.

Ακολούθως θα κατευθυνθούμε στην ιστορική πρωτεύουσα του Βασιλείου της Γαλικίας, το ιστορικό λιμάνι της Λα Κορούνια, απ’ όπου απέπλευσε κατά τον Αγγλοϊσπανικό πόλεμο του 1585-1604 η περίφημη αήττητη ισπανική αρμάδα το 1588 που οδηγήθηκε στην καταστροφή. Η επίσκεψή μας θα ξεκινήσει από τον εντυπωσιακό Πύργο του Ηρακλή στο βόρειο άκρο της πόλης, φάρο του 18ου αιώνα με ρωμαϊκό υπόβαθρο που θεωρείται ως ο μοναδικός ρωμαϊκός φάρος στον κόσμο που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία και από το 2009 είναι καταταγμένο στα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στο ιστορικό κέντρο στο βορειοδυτικό άκρο του μεγάλου λιμανιού. Η σειρά των εξαώροφων κτηρίων στην Αβενίδα ντα Μαρίνα με τις εντυπωσιακές τζαμαρίες, στοιχείο που απαντά και σε πολλά άλλα κτήρια του ιστορικού κέντρου, δίνει ιδιαίτερο ύφος στο λιμάνι και στην παλιά πόλη γενικότερα. Με κέντρο τη μεγάλη πλατεία της Μαρία Ρίτα, στην οποία δεσπόζει το επιβλητικό δημαρχιακό μέγαρο θα περιηγηθούμε στην καρδιά της παλιάς πόλης, στην περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος (Πλάθα ντε λα Κονστιτουθιόν) και τον κομψό ρομανικό ναό του Αγίου Ιακώβου. Αργά το απόγευμα φθάνουμε στην πόλη κόσμημα, το θρυλικό Σαντιάγο ντε Κομποστέλλα, που θα μας φιλοξενήσει τα επόμενα δύο βράδια. Το βράδυ προτείνουμε δείπνο σε ταβέρνα με τυπική κουζίνα της επαρχίας της Γαλικίας, με ψάρια και κάθε λογής θαλασσινά, για τα οποία φημίζεται σε όλη την Ισπανία.

8η μέρα: Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλλα

Η πόλη του Σαντιάγο ντε Κομποστέλλα αποτελεί παγκοσμίου κύρους προσκυνηματικό κέντρο του ρωμαιοκαθολικού κόσμου. Η εικόνα του μεγάλου πλήθους προσκυνητών που από τον 9ο αιώνα, όταν ανακαλύφθηκαν στον τόπο αυτό τα λείψανα του αγίου Ιακώβου, συρρέουν έχοντας οδοιπορήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα από πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης προξενεί σε κάθε επισκέπτη πολύ δυνατή εντύπωση. Αρχιτεκτονικά, η πόλη είναι ένα απαράμιλλο κομψοτέχνημα, ενταγμένη από το 1985 στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που προστατεύονται από την UNESCO. Το ιστορικό κέντρο με τη μαγευτική Πλατεία Ομπραντόιρο, στην οποία δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός του Αγίου Ιακώβου με τους μοναδικούς θησαυρούς του, οι γειτονικές πλατείες Κιντάνα και Πλατερίας με τα θαυμάσια και επιβλητικά δημόσια κτήρια, τα στενά σοκάκια με τα γραφικά μεσαιωνικά σπίτια, το κτήριο του Πανεπιστημίου, που κτίστηκε το 1495, και φυσικά οι δεκάδες διαφόρων ρυθμών εντυπωσιακές εκκλησίες, μεταξύ των οποίων το ξεχωρίζει το Μοναστήρι του Σαν Μαρτίνιο Πινάριο, απαρτίζουν ένα απαράμιλλο σύνολο, ένα υπαίθριο μουσείο εξέλιξης της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής που θα χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας κατά την πρωινή μας ξενάγηση. Το απόγευμα προαιρετικά θα μεταβούμε στο γειτονικό Μόντε ντο Γκόζο (το λόφο της χαράς), το σημείο από το οποίο οι προσκυνητές έχοντας οδοιπορήσει συνήθως για εκατοντάδες χιλιόμετρα αντίκριζαν για πρώτη φορά τους πύργους του καθεδρικού ναού στην πόλη και ξεφώνιζαν από χαρά για την ολοκλήρωση της κοπιαστικής τους πεζοπορίας. Όσοι επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν περίπατο σε κάποιο από τα κοντινά μονοπάτια του αγίου Ιακώβου, εντασσόμενοι κατά κάποιον τρόπο στην ατμόσφαιρα του τόπου.

9η μέρα: Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα - Ποντεβέδρα- (Πόρτο) - Αθήνα/Θεσσαλονίκη

Η τελευταία μέρα του περιηγητικού μας οδοιπορικού θα μας φέρει στη γραφική Ποντεβέδρα πάνω στον ποταμό Λέρεθ. Η πόλη κατά μια παράδοση της περιοχής ιδρύθηκε από τον ήρωα του τρωικού πολέμου Τεύκρο, γιο του βασιλιά της Σαλαμίνας της Κύπρου Τελαμώνα. Η εντυπωσιακή αυτή παράδοση αποτυπώνεται σε μια από τις κεντρικές πλατείες του ιστορικού κέντρου, την πλάθα ντο Τέουκρο, μια από τις γοητευτικές πλατείες της μνημειακής ζώνης της πόλης που θα επισκεφθούμε κατά την περιήγησή μας. Οι μικρές αυτές πλατείες, που διανθίζουν το ιστορικό κέντρο της πόλης, αποτελούν μικρά στολίδια που με το ιδιαίτερο ύφος της η καθεμιά δημιουργούν ένα πολύ ευχάριστο ατμοσφαιρικό περιβάλλον που απολαμβάνεις να εξερευνάς. Κατά την περιήγησή μας θα δούμε τον μοναδικό μπαρόκ ναό της Παναγίας Προσκυνήτριας (Σαντουάριο ντα Βίρχε ντα περεγρίνα) σε μορφή αχιβάδας (το σήμα των προσκυνητών του δρόμου του αγίου Ιακώβου) ως υπόμνηση της θέσης της Ποντεβέδρα στο δρόμο των προσκυνητών που έρχονταν από τη γειτονική Πορτογαλία. Η περιήγηση στις γοητευτικές πλατείες και τα στενά της παλιάς πόλης θα κλείσει με επίσκεψη στη βασιλική της Παναγίας (Σάντα Μαρία λα Μαγιόρ) και το πάρκο Αλαμέδα με τα εντυπωσιακά κυβερνητικά κτήρια γύρω του.

Έχοντας ολοκληρώσει τη μεστή περιήγησή μας σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου γεμάτοι πλούσιες εικόνες και δυνατές αναμνήσεις μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία για την επιστροφή μας στην Αθήνα μέσω Φρανκφούρτης.

Αναχωρήσεις & Τιμές
Πέ 13/04/2017
Διαμονή: 4*, 4* sup. Ξενοδοχεία - Bonus Price. Δίκλινο: 965€, Μονόκλινο: 1345€, Φόροι: 270€

Παρατηρήσεις:

  • Οι παραπάνω τιμές είναι σε Ευρώ κατ' άτομο, περιλαμβάνουν ΦΠΑ και ισχύουν για τη συγκεκριμένη αναχώρηση.
  • Όπου εμφανίζονται τιμές Bonus Price αυτές ισχύουν για έγκαιρες εγγραφές και για περιορισμένο αριθμό θέσεων.
  • Επιβάρυνση εσωτερικών πτήσεων με Aegean από/προς Θεσσαλονίκη: κατόπιν ζήτησης.
  • Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Lufthansa
  • Διαμονή: 4*, 4* sup. Ξενοδοχεία
  • Διατροφή: Πρωινό καθημερινά
  • Μεταφορές: Όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
  • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία): Μουσείο Γκουγκενχάιμ και καθεδρικός στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό