Skip to main content

*ΚΟΣΤΙΕΡΑ ΣΟΡΕΝΤΙΝΑ - ΑΜΑΛΦΙΤΑΝΑ* *ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ της ΓΚΡΕΤΣΙΑ ΣΑΛΕΝΤΙΝΑ* 8 ημέρες Οκτώβριος 2023 από 710

‘‘Μπάρι / Άγιος Νικόλαος – Αλμπερομπέλο – Γκρετσία Σαλεντίνα – Καλημέρα – Στερνατία – Οτράντο – Λέτσε – Σαλέρνο – Ματέρα – Πομπηία – Κοστιέρα Σορεντίνα – Σορέντο – Κάπρι – Κοστιέρα Αμαλφιτάνα – Ποζιτάνο – Αμάλφι – Νάπολη’’

13 – 20 Οκτωβρίου 2023 (8 Ημέρες)

 

1η ημέρα: Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ – ΠΑΤΡΑ – ΠΛΟΙΟ / ΠΛΕΥΣΗ ΠΡΟΣ  ΜΠΑΡΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (ANEK-SUPERFAST) 

Συγκέντρωση σε προκαθορισμένη ώρα και σημείο στο κέντρο της Αθήνας (θα γίνουν γνωστά με το ενημερωτικό που θα αποσταλεί, μία εβδομάδα περίπου πριν την εκδρομή)και αναχώρηση για το λιμάνι  της Πάτρας.   

Άφιξη, τακτοποίηση εισιτηρίων και καμπινών, επιβίβαση στο πλοίο και πλεύση για Μπάρι με αναχώρηση στις 17.30. Ενδιάμεση στάση στην Ηγουμενίτσα και διανυκτέρευση εν πλω.

 

2η ημέρα: Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΜΠΑΡΙ) – ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΟ – ΓΚΡΕΤΣΙΑ ΣΑΛΕΝΤΙΝΑ (ΛΕΤΣΕ) 

Άφιξη στο λιμάνι του  Μπάρι, αποβίβαση από το πλοίο και μεταφορά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην κρύπτη της οποίας φυλάσσονται τα Ιερά λείψανα του Αγίου, μετά τη μετακομιδή  τους από τα Μύρα της Μικράς Ασίας. Αυτό έγινε από Μπαρέζους ναυτικούς,  προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Στη συνέχεια αναχώρηση για την κοιλάδα της Ίτριας (Οδηγήτριας) και την πρωτεύουσα των ‘’Τρούλων’’, το παραμυθένιο Αλμπερομπέλο. 

‘’Τρούλοι’’ ονομάζονται οι χαρακτηριστικές κωνικές στέγες, με τις οποίες καλύπτονται τα δωμάτια των πέτρινων σπιτιών  της περιοχής. Στο εσωτερικό η κατασκευή ενός τρούλου, θυμίζει το μοντέλο του θολωτού μυκηναϊκού τάφου. Κατασκευάζονται με τετράγωνες πέτρες που συνδέονται μεταξύ τους χωρίς συνδετικό υλικό, σε ομόκεντρες βαθμίδες, έτσι ώστε η κάθε σειρά να στηρίζει την από πάνω της.  Οι πέτρες αυτές συγκλίνουν προς το  εσωτερικό και ενώνονται στην κορυφή του κέντρου. Εξωτερικά, είναι φτιαγμένοι από λεπτές επίπεδες πέτρες, οι οποίες τοποθετούνται χωρίς συνδετικό υλικό με μικρή κλίση όπως τα κεραμίδια,  δημιουργώντας στο τέλος την  κωνική μορφή. Φέρουν δε πάνω τους χαραγμένα με ασβέστη, χριστιανικά, μαγικά και παγανιστικά σύμβολα, που σκοπό έχουν, να προστατεύουν το σπίτι από το κακό και την ατυχία. 

Ο ένας δίπλα από τον άλλο,  σχηματίζουν ένα πέτρινο δάσος από κώνους, δημιουργώντας μια μοναδική αρχιτεκτονική εικόνα, κάνοντας διάσημο αυτό το μέρος, που έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Περπατώντας στα γραφικά δρομάκια, συναντάμε πολλά από αυτά τα σπίτια  ανοικτά  και επισκέψιμα, καθώς φιλοξενούν μικρά μαγαζάκια με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, όπως λάδι, κρασί και ζυμαρικά. Άλλα πάλι, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα, να λειτουργούν ως κατοικίες. 

Μετά τον ελεύθερο χρόνο, ακολουθεί μετάβαση στην περιοχή του Σαλέντο και της Γκρετσίας Σαλεντίνας,  όπου θα διανυκτερεύσουμε. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ – ΟΤΡΑΝΤΟ – ΛΕΤΣΕ 

Μετά το πρόγευμα θα επισκεφθούμε την περιοχή με    τα ελληνόφωνα χωριά, στα οποία έχει διατηρηθεί ζωντανό το ελληνικό πνεύμα και η ελληνική γλώσσα. Εδώ οι Ελληνόφωνες μιλούν τη διάλεκτο «γκρίκο». Στο χωριό Καλημέρα βρίσκεται  η αττική στήλη, δωρεά της πόλης των Αθηνών. Το χωριό Στερνατία έχει διατηρήσει τους περισσοτέρους ελληνόφωνες.  Κατά την επίσκεψή μας, θα έρθουμε σε επαφή και επικοινωνία με τους ντόπιους, θα ακούσουμε τα «γκρίκο», θα μας πουν την ιστορία τους και θα μας μιλήσουν  για όλες  εκείνες τις ενέργειες που έκαναν και κάνουν οι ίδιοι, προσπαθώντας και προσδοκώντας  να διασώσουν την ιστορία τους αλλά και να διαφυλάξουν την ταυτότητά τους. 

Μετά τη  μοναδική αυτή εμπειρία, θα μεταβούμε στην όμορφη παραλιακή αλλά και μαρτυρική καστρούπολη του  Οτράντο. Βρίσκεται στο ανατολικότερο μέρος της ιταλικής  χερσονήσου και στο πιο κοντινό σημείο με την Ελλάδα (70 χιλ. από Οθωνούς). Η πόλη ιδρύθηκε στην αρχαιότητα από Έλληνες και πήρε το όνομα Υδρούντας. Αργότερα και για πολλούς αιώνες υπήρξε βυζαντινό κέντρο όλης της περιοχής του Σαλέντο. Εδώ θα δούμε τα τείχη, τις πύλες, το κάστρο και τον μεγάλο καθεδρικό ναό, που  είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Παναγίας. Στο εσωτερικό του φιλοξενείται το μεγάλο επιδαπέδιο ψηφιδωτό, «το δέντρο της ζωής», φτιαγμένο τον 12ο αιώνα, από τον μοναχό Πανταλέοντα, με θεολογική προσέγγιση και αλληγορική σημασία. Πολύ ενδιαφέρουσα και η κρύπτη του 11ου αιώνα, που είναι σαν μικρογραφία του τζαμιού της Κόρδοβας. Εδώ συναντάμε τοιχογραφίες του 11ου-13ου αιώνα και τους 42 μαρμάρινους μονολιθικούς κίονες, που φέρουν κιονόκρανα διαφορετικά μεταξύ τους. Στα οστεοφυλάκια, φυλάσσονται και τα οστά των 800 μαρτύρων που αποκεφαλίστηκαν, αφού επέλεξαν να διαφυλάξουν την πίστη τους, όταν στις 14 Αυγούστου 1480 η πόλη αλώθηκε από τους Τούρκους του Γκεντίκ Αχμέτ Πασά. Πράγματι το Οτράντο είναι το μόνο μέρος της Ιταλίας, στο οποίο πάτησαν πόδι οι Τούρκοι και παρέμειναν για έναν περίπου χρόνο, έως ότου εκδιωχθούν. Στόχος της επίσκεψής μας, είναι επίσης  και η μικρή βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Πέτρου (εφόσον είναι ανοιχτή). 

Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο κέντρο της πόλης του Λέτσε, για να γνωρίσουμε τη λεγόμενη «Φλωρεντία του νότου» και το  ιδιαίτερο μπαρόκ  με το οποίο έχει χτιστεί. Στην κεντρική πλατεία του Αγίου Ορόντσο, δεσπόζει πάνω στον μεγάλο ρωμαϊκό κίονα το άγαλμα του Αγίου, προστάτη της περιοχής. Εδώ βρίσκεται επίσης το ψηφιδωτό της λύκαινας, σύμβολο της πόλης, το μεγαλοπρεπές κυβικό μέγαρο Σεντίλε, συνεδριακή έδρα κάποτε των εκπροσώπων της πόλης, ο μικρός βενετσιάνικος ναός αφιερωμένος  στον ευαγγελιστή Μάρκο, αλλά και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, μέρος του οποίου έχει ανασκαφεί. Η πλατεία φιλοξενεί ακόμα, ιστορικά κτήρια και κάποια καφέ.   

Πολλές  εκκλησίες,   όπως και πολλά ιδιωτικά, αλλά και δημόσια κτήρια, μαρτυρούν τη διάθεση  και την αγάπη αυτής της πόλης  για την τέχνη και τη διακόσμηση, την οποία εξέφρασαν και αποτύπωσαν με εντυπωσιακή φαντασία και μαεστρία, στην αρχιτεκτονική και στη γλυπτική, δίνοντας κίνηση και ζωή στην υπόλευκη τοπική πέτρα. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα, παγωτό ή ένα παστιτσιότο (πάστα φλώρα με γέμιση κρέμας), που να συνοδεύεται με έναν «καφέ Λετσέζε» (παγωμένος καφές με αμυγδαλόγαλα). Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση. 

Σημείωση: Το βράδυ  προτείνουμε προαιρετική μουσική βραδιά με τοπικό γκρεκάνικo συγκρότημα, με τραγούδια και χορό και ευκαιρία για ξεφάντωμα. 

Κόστος  περίπου €15-€20 το άτομο, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων.

 (Το συγκρότημα εμφανίζεται κατόπιν πρόσκλησης και εφόσον είναι διαθέσιμο).

 

4η ημέρα: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

ΜΑΤΕΡΑ – ΠΟΜΠΗΙΑ – ΣΑΛΕΡΝΟ 

Μετά το πρόγευμα, αναχωρούμε για την περίφημη Ματέρα (60.000 κ.). Η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια της Μπαζιλικάτας και είναι  χτισμένη δίπλα σε βαθιά χαράδρα, πάνω σε οροπέδιο, στα 400μ υψόμετρο. Είναι από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου και έχει μακρά και διαχρονική εξελικτική πορεία. Αρχιτεκτονικά παρουσιάζει τρία πρόσωπα: το νέο, με κτήρια που χτίστηκαν από το 1953 και ύστερα, το μεσαιωνικό, με κτήρια δημόσια και ιδιωτικά και κυρίως εκκλησίες χαρακτηριστικές της εποχής και αυτό το ξεχωριστό και ιδιαίτερο, με τις υπόσκαφες και ημι-υπόσκαφες κατασκευές, τα ξακουστά «Σάσι της Ματέρας» (πέτρες), τα οποία βρίσκονται στις πλαγιές της χαράδρας. Η αρχική εγκατάσταση ξεκίνησε προϊστορικά, στα φυσικά σπήλαια που παρουσίαζε η χαράδρα στις πλαγιές της και συνεχίστηκε στο πέρασμα του χρόνου με τη δημιουργία υπόσκαφων ή ημιυπόσκαφων σπιτιών,  εκκλησιών, μικρών εξωτερικών αυλών, δρόμων, μέχρι και νεκροταφείων. Δημιουργήθηκαν έτσι οι δύο οικισμοί  που υπήρξαν λειτουργικοί για πολλούς αιώνες. Στη συνέχεια όμως παρήκμασαν και κατά τη δεκαετία του 1950 σταδιακά εγκαταλείφθηκαν. Προς τα τέλη του περασμένου αιώνα, υπήρξε ένα ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους της πόλης να φροντίσουν και να αναδείξουν αυτούς τους  οικισμούς. Σιγά - σιγά οι κόποι τους απέδωσαν,   τράβηξαν την προσοχή των επισκεπτών αλλά και των διεθνών οργανισμών, με αποτέλεσμα να είναι η Ματέρα από το 1993 στη λίστα της Ουνέσκο, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Μάλιστα το 2019 μαζί με τη Φιλιππούπολη, ήταν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. 

Πολλές κινηματογραφικές ταινίες ή σκηνές έχουν γυριστεί στα «Σάσι». Από το «κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Παζολίνι (1964),  το «ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι» του Φραντσέσκο Ρόσι(1979), «τα Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον (2004), μέχρι το «No Time to Die» (James Bond 2019). Μετά τη γνωριμία της πόλης και σύμφωνα με τον χρόνο μας, θα είμαστε ελεύθεροι για καφέ και ξεκούραση.

Ακολουθεί αναχώρηση για τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, όπου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση. Η ρωμαϊκή αγορά, τα δημόσια κτήρια, τα λουτρά, τα σπίτια, τα καταστήματα, οι ναοί, οι εσωτερικοί χώροι, οι λιθόστρωτοι δρόμοι με τα ψηλά πεζοδρόμια, βρίσκονται όλα εκεί, μισό-κατεστραμμένα στη θέση τους. Υπεύθυνος για αυτό,  ο φοβερός Βεζούβιος, που  στη μεγάλη Πλινιακή του έκρηξη του 79 μ.Χ.,  καταστρέφοντας την πόλη, την σκέπασε ολοκληρωτικά με την τέφρα του, διατηρώντας την με αυτόν τον τρόπο στον χρόνο. Συγκλονιστική είναι και η εικόνα των εκμαγείων των νεκρών, που αποτυπώνουν  με δραματικό τρόπο, την τραγική στιγμή του θανάτου τους. 

Λίγος χρόνος ελεύθερος και αναχώρηση για την περιοχή του Σαλέρνο. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

ΣΟΡΕΝΤΟ – ΚΑΠΡΙ 

Μετά το πρωινό, ξεκινάμε για την πανέμορφη Κοστιέρα Σορεντίνα. Μια καταπράσινη ακτογραμμή με γραφικά χωριά, θα μας οδηγήσει στο Σορέντο.  Βρίσκεται σε υπέροχη θέση, είναι ιδιαίτερα  γραφικό και προσφέρει  εξαιρετική θέα  προς την ακτή, τον κόλπο της Νάπολης και τον Βεζούβιο. Όμορφη και η αυλή του Αγίου Φραγκίσκου (αρχές 14ου), η κεντρική πλατεία Piazza Tasso με τα καφέ, το ιστορικό κέντρο με τα δαιδαλώδη δρομάκια, τα λεμόνια και το λιμοντσέλο αλλά και ο κεντρικός δρόμος Corso Italia, που προσφέρεται για βόλτα και αγορές. Χρόνος παραμονής 2- 3 ώρες σύμφωνα και με την ώρα αναχώρησης του πλοίου για το Κάπρι. Μετά από την ευχάριστη αυτή παραμονή, παίρνουμε το καράβι  για να μεταβούμε στο Κάπρι (έξοδα ατομικά). 

Το πανέμορφο Κάπρι είναι ένα από τα πλέον διάσημα και κοσμοπολίτικα νησιά της Μεσογείου. Είναι γνωστό για το καταπράσινο αλλά και βραχώδες τοπίο του, τα αποκλειστικά  ξενοδοχεία, τη μόδα και τις αγορές, τους διάσημους επισκέπτες που δέχεται από τα τέλη του 19ου αιώνα, το λιμοντσέλο και τα αρώματα, τα απομεινάρια από τις ρωμαϊκές αυτοκρατορικές επαύλεις, τους κήπους του Αυγούστου με την ωραία θέα, τα ξακουστά Φαραλιόνι και άλλα πολλά. Επίσης για τα θαλάσσια σπήλαια, με το πιο ξακουστό, αυτό της ‘’Γκρότα Ατζούρα’’. 

Άφιξη με το καράβι στη Μαρίνα Γκράντε (καιρού επιτρέποντος, έξοδα ατομικά) και από εκεί με το τελεφερίκ ανεβαίνουμε πάνω στην πόλη του Κάπρι και στη διάσημη μικρή πλατεία Ουμπέρτο, που σχεδόν πάντα τα καφέ της είναι γεμάτα με κόσμο. Η θέα από εκεί ψηλά μαγεύει.  Τα μικρά στενά και γραφικά δρομάκια που ξεκινούν από την πλατεία, περνούν δίπλα από όμορφα σπίτια και ξενοδοχεία, με ανθοστόλιστους κήπους και αυλές, δίνουν τη δυνατότητα της ευχάριστης, απολαυστικής και χαλαρής βόλτας. Φτάνοντας στους κήπους του Αυγούστου, μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα και να φωτογραφίσουμε από ψηλά τα Φαραλιόνι, αυτούς τους μεγάλους σκοπέλους, που όπως  μας λέει ο Βιργίλιος, ήταν ο τόπος συνάντησης των μυθικών σειρήνων. 

Ακόμα ψηλότερα, βρίσκεται το Ανακάπρι με τις δικές του πλατείες, δρομάκια, αρχιτεκτονικές, υπέροχη θέα και το διάσημο σπίτι – μουσείο, τη βίλα Σαν Μικέλε, του σουηδού γιατρού και συγγραφέα Άξελ Μούντε. Χρόνος ελεύθερος για να περπατήσετε και να απολαύσετε τη μαγεία, τις γεύσεις και τις ομορφιές του νησιού. Αργά το απόγευμα επιστροφή  στο λιμάνι της Μαρίνα Γκράντε και από εκεί με το πλοίο στη στεριά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

ΠΟΖΙΤΑΝΟ – ΑΜΑΛΦΙ 

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Σήμερα με τη μικρή μας κρουαζιέρα που ξεκινάει από το Σαλέρνο (καιρού επιτρέποντος, έξοδα ατομικά). θα γνωρίσουμε και θα απολαύσουμε την πανέμορφη και ξακουστή Κοστιέρα Αμαλφιτάνα. Μια καταπληκτική μικρή χερσόνησος που προστατεύεται από την Ουνέσκο, με απότομες καταπράσινες ακτές, με μικρούς ωραίους κολπίσκους και γραφικά πολύχρωμα χωριά. Εδώ θα επισκεφθούμε δύο μικρές  και υπέροχες κωμοπόλεις, το Ποζιτάνο και το Αμάλφι, που δίνει μάλιστα το όνομά του σε όλη την ακτογραμμή. 

Για το Ποζιτάνο, ο μύθος λέει, ότι ο Ποσειδώνας δημιούργησε αυτόν τον τόπο για να τον δωρίσει στην όμορφη νύμφη Πασιθέα, σε ένδειξη θαυμασμού και αγάπης προς αυτήν. Αναμφισβήτητα  ο θεός δημιούργησε κάτι το πολύ όμορφο, στη συνέχεια όμως  ο άνθρωπος  φρόντισε και το ανέδειξε ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας το πολύχρωμο και εντυπωσιακό Ποζιτάνο. 

Ο τρούλος με τη μαγιόλικα της εκκλησίας Σάντα Μαρία Ασούντα, δείχνει με τα χρώματα του τα τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν την μικρή πόλη: το κίτρινο για τον ήλιο, το πράσινο για τη φύση και το μπλε για τη θάλασσα. Χρωματιστά σπίτια, όμορφα γοητευτικά δρομάκια, μικρά καταστήματα γεμάτα με τοπικά προϊόντα και εκθέματα καλοκαιρινής μόδας, εξαιρετικά σημεία για θέα και φωτογραφίες και βέβαια τα διάφορα καφέ για έναν εσπρέσο, έναν καπουτσίνο ή ένα παγωτό. 

Από την άλλη, δεν είναι τυχαίο που το ιστορικό Αμάλφι έδωσε το όνομά του στην κοστιέρα, αφού στο παρελθόν υπήρξε μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη, μία από τις τέσσερεις που ξεχώρισαν στην Ιταλία.  Εξαιρετικές οι εικόνες  και εδώ, ανάλογες  αυτών του Ποσιτάνο.  Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει και κυριαρχεί ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Ανδρέα. Στο εσωτερικό του ναού, φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου, μεταφερμένο εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Ο ναός είναι μέρος ενός κτηριακού συγκροτήματος, που περιλαμβάνει ακόμα τον κήπο του ‘’Παραδείσου’’ και τη βασιλική του Εσταυρωμένου. 

Χρόνος ελεύθερος για ένα λιμοντσέλο και επιστροφή με το καραβάκι στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

ΝΑΠΟΛΗ – MΠΑΡΙ / ΠΛΟΙΟ (ANEK-SUPERFAST)   

Σήμερα θα γνωρίσουμε την πόλη της μυθικής σειρήνας Παρθενόπης, με τη μοναδική θέα στον ομώνυμο κόλπο, με φόντο το Κάπρι,  την Κοστιέρα του  Σορέντο και το διάσημο βουνό-ηφαίστειο, τον Βεζούβιο. 

Θα μάθουμε για τη μακρόχρονη ιστορία της, για την ελληνική καταγωγή της, όπως εξ άλλου μας μαρτυράει το όνομά  της, αλλά και για τους πολλούς λαούς από τους οποίους κατακτήθηκε.   Μέχρι την Ένωσή της με την Ιταλία (1860-61), από εδώ πέρασαν οι Ρωμαίοι, το Βυζάντιο, οι Νορμανδογερμανοί, οι Φράγκοι, οι Αραγώνες, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, ακόμα και οι Αυστριακοί. Όλοι άφησαν από κάτι στο πέρασμα τους, υλικό αλλά και πνευματικό, πλάθοντας έτσι τη διάσημη στους Ιταλούς «napoletanità», την ιδιαίτερη δηλαδή πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα της

Είναι αυτό που  συναντάει και γνωρίζει κάποιος σήμερα, περπατώντας στο πλούσιο αρχιτεκτονικά και σύνθετα δομημένο ιστορικό της κέντρο,  γνωρίζοντας ταυτόχρονα τα ήθη και τον τρόπο ζωής των ναπολιτάνων. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι η πόλη υπήρξε στο παρελθόν, για πάνω από τέσσερεις αιώνες, το κέντρο και η πρωτεύουσα,  του βασιλείου των δύο Σικελιών ή του βασιλείου της Νάπολης, όπως κατά καιρούς το έλεγαν(1443-1860). 

Η μεγάλη πλατεία Πλεμπισίτο, με το βασιλικό μέγαρο και τη νεοκλασική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Πάολα,  το όμορφο και ιστορικό καφέ Γκαμπρίνους, το θέατρο Σαν Κάρλο, η στοά του Ουμπέρτο του 1ου, οι κεντρικοί δρόμοι  βία Τολέδο και βία Κιάια με τα μπαρόκ κτήρια και τα εμπορικά καταστήματα, η γειτονιά της  χιλιοτραγουδισμένης  Σάντα Λουτσία και τα  καλοδιατηρημένα κάστρα, είναι μέρος  από την πολυσύνθετη  εικόνα της πόλης. Χρόνος ελεύθερος για έναν καφέ, μια πίτσα,  ή ένα από τα   γνωστά ναπολιτάνικα γλυκά (σφολιατέλα/παστιέρα/μπαμπά).

Όλα αυτά τα στοιχεία,  θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί η Νάπολη αποκαλείται και είναι γνωστή ως, Bella Napoli. Εξ’ άλλου όπως έλεγαν κάποτε, «vedi Napoli e poi  muori», που σημαίνει ότι πρωτού φύγει κανείς από αυτόν τον κόσμο, πρέπει οπωσδήποτε να τη γνωρίσει. Γιατί  αυτή η εμπειρία  της γνωριμίας της πόλης με το πλούσιο  παρελθόν, σε συνδυασμό με  τις ομορφιές του τόπου και την ζεστασιά των ανθρώπων, είναι μαγική και μένει αξέχαστη. 

Κατά τον ελεύθερο χρόνο σας  προτείνουμε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Πρόκειται για ένα από τα  από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία κλασσικών εκθεμάτων στον κόσμο, αφού φιλοξενεί πολύ σπουδαία και εντυπωσιακά εκθέματα της ελληνικής και ρωμαϊκής εποχής. Εδώ φιλοξενούνται  ευρήματα από την Πομπηία, το Ερκολάνο και τη Σταβία, ψηφιδωτά, όπως  το περίφημο ψηφιδωτό της μάχης της Ισσού, ελληνικά ευρήματα από την Μ. Ελλάδα και η εξαιρετική συλλογή Φαρνέζε, με πάνω από 300 αγάλματα (διάσημα ο Ηρακλής αλλά και ο περίφημος Ταύρος Φαρνέζε ή Μαρτύριο της Δίρκης). 

Μετά τον ελεύθερο χρόνο, παίρνουμε τον δρόμο για το  Μπάρι. Άφιξη, τακτοποίηση εισιτηρίων και καμπινών, επιβίβαση στο πλοίο και πλεύση για  Πάτρα (Αναχ. 19.30), με ενδιάμεσο σταθμό στην Ηγουμενίτσα. Διανυκτέρευση εν πλω.

 

8η ημέρα: Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023  

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) / ΠΑΤΡΑ – ΑΘΗΝΑ 

Άφιξη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας πρωινή ώρα και στο λιμάνι της Πάτρας περίπου στις 13.00.  Επιστροφή οδικώς στην Αθήνα. 

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Εισιτήρια πλοίου Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Μπάρι με επιστροφή, σε τετράκλινη εσωτερική καμπίνα με WC (AB4).
  • Πέντε (5) διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων.
  • Ημιδιατροφή στα ξενοδοχεία (5 πρωινά σε buffet και 5 δείπνα σετ μενού).
  • Έμπειρος αρχηγός - συνοδός.
  • Τοπικοί ξεναγοί κατά περίπτωση.
  • Μεταφορές με σύγχρονο, κλιματιζόμενο λεωφορείο.
  • Φόροι εισόδου λεωφορείου εντός πόλεων (check Point), Parking, διόδια.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης, Φ.Π.Α.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αρχαία θέατρα, εκκλησίες και όπου αλλού ζητείται και δεν είναι στον όρο «Περιλαμβάνονται».
  • Τα ναύλα του πλοίου για τη μετάβαση και την επιστροφή στο/από Κάπρι.
  • Τα ναύλα για την μετάβαση και την επιστροφή στο/από Σαλέρνο-Ποσιτάνο-Αμάλφι.
  • Το εισιτήριο για το τελεφερίκ στο Κάπρι.
  • Πρωινό και γεύματα εντός πλοίου.
  • Ποτά στα προσφερόμενα γεύματα ή δείπνα.
  • Ο ειδικός φόρος διαμονής city tax που είναι περίπου €3 ανά άτομο ανά διανυκτέρευση (Πληρώνεται επί τόπου στα ξενοδοχεία).
  • Αχθοφορικά, φιλοδωρήματα.

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ που ισχύουν για το 2023:

  • Αρχαιολογικός Χώρος Πομπηίας: Ενήλικες €18, 18-25 ετών €2,  κάτω από 18 ετών δωρεάν.
  • Είσοδος σε υπόσκαφες εκκλησίες στη Ματέρα €3, 1-10 ετών δωρεάν.

 

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΜΠΙΝΑΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ (ΒΑΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ):

  • Σε Α4, τετράκλινη εξωτερική +€15
  • Σε ΑΒ3, τρίκλινη εσωτερική +€30
  • Σε Α3, τρίκλινη εξωτερική +€40
  • Σε ΑΒ2, δίκλινη εσωτερική +€56
  • Σε Α2, δίκλινη εξωτερική +€62 

 

 

ΤΙΜΕΣ ΔΙΧΩΣ ΚΑΜΠΙΝΑ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ (ΒΑΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ):

  • Σε θέση αεροπορικού τύπου -€30
  • Κατάστρωμα (Deck) ή Σαλόνι -€40

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Μπορείτε να ταξιδέψετε με Ταυτότητα ή Διαβατήριο. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ.
  • Φωτοτυπία του διαβατηρίου/ταυτότητας πρέπει να κατατεθούν στο γραφείο.
  • Καλό παπούτσι για περπάτημα και ένα καπελάκι για τον ήλιο ή ομπρέλα ανάλογα την εποχή.
  • Όταν κάποιες φορές παρουσιάζονται περιοδικές εκθέσεις εντός των αρχαιολογικών και μουσειακών χώρων, το κόστος του εισιτηρίου συνήθως έχει κάποια μικρή προσαύξηση.
  • Υποχρεωτική η παρουσίαση της ταυτότητας ή διαβατήριου για τα μειωμένα/δωρεάν εισιτήρια, για τους πολίτες της ΕΕ που έχουν δικαίωμα.
  • Η σειρά του προγράμματος ενδέχεται να αλλάξει, χωρίς να παραληφθεί κάτι.
  • Μία εβδομάδα περίπου πριν την αναχώρηση, θα λάβετε το ενημερωτικό με αναλυτικές οδηγίες για το ταξίδι, καθώς και το τελικό πρόγραμμα.
  • Τα δείπνα στα εστιατόρια των ξενοδοχείων είναι σετ μενού (σερβίρισμα), περιλαμβάνουν 1 πρώτο πιάτο με βάση τα ζυμαρικά, ρύζι ή σούπα, 1 δεύτερο πιάτο με κρέας μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ενίοτε και ψάρι, με κάποιο συνοδευτικό(λίγος αρακάς, λίγα φασολάκια ή πατάτες). Οι μερίδες δεν είναι πολύ μεγάλες, μολονότι συναντάμε και εξαιρέσεις.
  • Τέλος υπάρχει το επιδόρπιο, φρούτο ή γλυκό ή παγωτό.

 

 

Αν υπάρχει κάποιος με αλλεργία σε κάποια τροφή, να μας ενημερώσει εγκαίρως. Πρέπει να ειδοποιηθούν τα ξενοδοχεία πριν την αναχώρηση της εκδρομής.

 

 

Τελική Τιμή ανά Άτομο σε ΑΒ4 (4κλινη Εσωτερική) & σε Δίκλινο Δωμάτιο 

Αναχώρηση από Αθήνα: €710

Μονόκλινο στα ξενοδοχεία: +€170