Skip to main content

Στις παρυφές του Ελληνισμού - Αλεξανδρούπολη - Ξάνθη - Δράμα - Καβάλα - Νέστος Έβρος Πρωτομαγιά 2020 από 445,00

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Παρασκευή 01 Μαΐου 2020

  4 ΗΜΕΡΕΣ

 Ημέρα 1η: Αθήνα – Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη

Με τη πρωινή πτήση φτάνουμε νωρίς στην Αλεξανδρούπολη και χωρίς να χάνουμε χρόνο μετά τον καφέ αρχίζουμε το πρόγραμμά μας με πρώτη επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην καρδιά της πόλης. Μια βιωματική ξενάγηση θα μας μεταφέρει στο παρελθόν μέσα από το πλούσιο εκθεσιακό υλικό του μουσείου, αλλά και θα μας συνδέσει με τον τόπο και το χρόνο αξιοποιώντας τις δικές μας εμπειρίες και γνώσεις. Ξεναγός μας η ψυχή του Μουσείου η κυρία Αγγελική Γιαννακίδου.
Με το λεωφορείο μας θα κατευθυνθούμε προς τον επόμενο προορισμό μας, τον Εθνικό Υδροβιότοπο του Πάρκου του Έβρου. Εκεί στο Κέντρο πληροφόρησης θα πάρουμε πληροφορίες από το φιλόξενο προσωπικό, τις αναρτήσεις και την σχετική προβολή ταινίας. Συνεχίζουμε με το λεωφορείο μας για το Εθνικό Πάρκο του δάσους της Δαδιάς. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά. Εδώ συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης).
Τελευταίος στόχος μας στην περιοχή, το Σουφλί για να μάθουμε τα πάντα για τη σηροτροφία και τη μεταξουργία στο Μουσείο Τέχνης Μετάξης Τσακίρη και να κάνουμε και τα ψώνια μας. Το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου αιώνα και έως τα μέσα του 20ού. Θα πληροφορηθούμε για την προβιομηχανική διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και την επεξεργασία του μεταξιού, καθώς και για το αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής που ανέδειξε το Σουφλί ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας.
Θα ακούσουμε για όλες τις φάσεις που περιλαμβάνει ο κύκλος της σηροτροφίας και για όλα τα στάδια της μεταξουργίας μέσα από αυθεντικά εκθέματα, που δουλεύουν όπως αναπίνηση, επεξεργασία του νήματος μέχρι και ύφανση. Τα εκθέματα συμπληρώνονται με video που προβάλλουν όλα τα σταδία από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα μέχρι τελικό προϊόν. Το Μουσείο διαθέτει πολυγλωσσικό ηλεκτρονικό σύστημα ξενάγησης (XENAGOS) με το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στο χώρο. Καιρός όμως να πάμε για φαγητό. Μας περιμένει η παραδοσιακή ταβέρνα Μπερεκέτι. Μετά το φαγητό θα αναχωρήσουμε για Ξάνθη και το ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το βράδυ ελεύθερο για πρώτη γνωριμία με την πόλη.

Ημέρα 2η: Ξάνθη

Μετά από ένα ωραίο πρωινό στο ξενοδοχείο μας, θα περπατήσουμε στα όμορφα σοκάκια της παλιάς πόλης. Όπως συνηθίζονταν στις περισσότερες πόλεις κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, έτσι και στην Ξάνθη η ρυμοτομία οργανωνόταν με βάση τις γειτονιές (μαχαλάδες) οι οποίες αντίστοιχα αναπτύσσονταν με βάση κάποιο θρησκευτικό κέντρο (εκκλησία, τζαμί, συναγωγή). Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι η συνύπαρξη χριστιανών, μουσουλμάνων και Εβραίων δημιούργησε ένα μείγμα που πάντρευε τον ανατολικό και τον δυτικό πολιτισμό αφήνοντας οικοδομήματα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Εδώ θα έρθουμε σε επαφή με το αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα της σύνθεσης διαφορετικού τύπου πολυμορφικών κατοικιών με φόντο το φυσικό τοπίο των οροσειρών της περιοχής. Οι κατασκευαστικές τεχνικές άλλωστε εκτός από τις θρησκευτικές αντιλήψεις σχετίζονταν άμεσα με τη διαθεσιμότητα των ντόπιων υλικών. Λίγο παρακάτω βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης που στεγάζεται σε δύο διώροφα κτίρια του 1870. Ανήκαν στην οικογένεια καπνεμπόρων Κουγιουμτζόγλου και σχεδιάστηκαν σε νεοαναγεννησιακό ύφος από γνωστό Ρώσο αρχιτέκτονα. Χαρακτηριστικό της διακόσμησης είναι η χρήση κόκκινων πλίνθων ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι εσωτερικές τοιχογραφίες που αποδίδονται σε Γερμανό νεορομαντικό ζωγράφο. Βρίσκεται σχεδόν δίπλα στην πλατεία Μητρόπολης σε μια περιοχή που αποτελούσε το κέντρο του ελληνισμού κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Στην περιήγηση μας στο μουσείο θα παρατηρήσουμε την ιστορική και κοινωνική εξέλιξη που συντελέστηκε στην Ξάνθη τους τελευταίους αιώνες. Θα μάθουμε για τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του παρελθόντος και θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε  χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία που πλέον δεν χρησιμοποιούνται. Εμπνευσμένος ξεναγός μας θα είναι ο διευθυντής του Μουσείου κος Πασχάλης Ξανθόπουλος. Πολύ κοντά γίνεται το Παζάρι η ιστορία του οποίου, χάνεται στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου με απαρχή τον 15ο αιώνα. Ξεκίνησε ως ζωαγορά, συνέχισε ως αγορά οπωροκηπευτικών. Με αρχική τοποθεσία, μέχρι το 1920 στη σημερινή κεντρική πλατεία, γίνονταν κάθε Κυριακή και έκτοτε κάθε Σάββατο. Είναι μια από τις πιο σημαντικές υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες στη Βόρεια Ελλάδα. με χιλιάδες επισκέπτες. από τις βαλκανικές χώρες όλο το χρόνο, ενώ ημερήσιες εκδρομές πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τους όμορους νομούς. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Ρομά, πρόσφυγες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αφρικανοί και κινέζοι συνυπάρχουν αρμονικά, δίδοντας στο παζάρι ένα ιδιαίτερο χρώμα, το οποίο δεν συναντάει κανείς σε άλλες υπαίθριες αγορές. Στους πάγκους τους θα βρούμε από οπωροκηπευτικά και κάθε λογής τρόφιμα, χαλιά, κουβέρτες, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακής χρήσης και παιχνίδια που σκιαγραφούν την μοναδική ατμόσφαιρα του παζαριού.  Θα ενδώσουμε και εμείς στον πειρασμό μιας μικροαγοράς.
Μετά την γνωριμία μας με την πόλη της Ξάνθης αναχωρούμε για Παρανέστι όπου θα γνωρίσουμε τον πολυπράγμονα μελισσοκόμο κο Γιώργο Καρυπίδη στο ‘μέλι της αρκούδας’ που θα μας μιλήσει για τη συλλογή του βιολογικού μελιού του από αυτοφυή βλάστηση αλλά και για τις αρκούδες της περιοχής που το τιμούν δεόντως. Μαζί θα φτιάξουμε παστέλι με σουσάμι που θα καταναλώσουμε πάραυτα. Επόμενος στόχος μας είναι τα Πομακοχώρια στην παραμεθόριο με τη Βουλγαρία. Ο χρόνος κυλάει αργά εδώ. Μοιάζει να βρίσκεσαι σε άλλη εποχή. Η πομάκικη γλώσσα είναι που καθορίζει τον πληθυσμό εδώ και όχι η εθνική συνείδηση. Θα επισκεφτούμε το κοντινότερο χωριό στην Ξάνθη τη Σμίχθη να πάρουμε μια γεύση μιας άλλης Ελλάδας και ένα μεζεδάκι με τσίπουρο.
Για φαγητό θα βρεθούμε αργότερα το απόγευμα στην ταβέρνα «Παλαιά Πόλις» στην Ξάνθη για Κυνήγι και άλλα καλούδια. Αργότερα αξίζει να επισκεφτούμε το Σπίτι της Σκιάς του Μηχανικού – Εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση με τα ιδιαίτερα «γλυπτά σκιάς» του, να γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη και να ακούσουμε από τον ίδιο την εικαστική πρότασή του. Το βράδυ ελεύθερο για βόλτες στην πόλη της Ξάνθης.

Ημέρα 3η: Ξάνθη - Δράμα - Καβάλα

Ξύπνημα νωρίς σήμερα για να προλάβουμε το πρωινό τρένο από Ξάνθη για Παρανέστι που θα μας χαρίσει μια μαγευτική διαδρομή στα Στενά του Νέστου. Οι κατάφυτες όχθες του ποταμού και οι απόκρημνοι βράχοι που βυθίζονται απότομα μέσα στα νερά του, αποτελούν ένα μοναδικό σκηνικό, που σε συνδυασμό με την απουσία θορύβων ανθρώπινης δραστηριότητας μετατρέπουν τον τόπο σε ιδανικό προορισμό ξεκούρασης και ηρεμίας. Παραπλεύρως του ποταμού υπάρχουν πανέμορφα χωριά όπως οι Τοξότες με τον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό. Το πούλμαν θα μας περιμένει για να μας πάει στην επόμενη επίσκεψη μας στο Οινοποιείο Νίκου Λαζαρίδη στο Δοξάτο.  Μια σύντομη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και μια μικρή οινογνωσία θα μας δώσουν το στίγμα της ανωτερότητας των Δραμινών κρασιών και του οινοπαραγωγού. Το extra αυτού του οινοποιείου είναι η Πινακοθήκη “Μαγικό Βουνό” που στεγάζει έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που διακόσμησαν τις ετικέτες της κάθε εσοδείας του “Μαγικού Βουνού”.  Πρωτότυπες δημιουργίες που εκφράζουν σχεδόν το σύνολο των τάσεων της ζωγραφικής, από τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό, έως τον υπερρεαλισμό και τη μοντέρνα τέχνη. Διαφορετικές εικόνες, που έχουν ωστόσο ως αδιόρατο συνδετικό κρίκο μια μοναδική φιάλη ενός Icon κρασιού. Ένας ιδιαίτερος χώρος, εκεί όπου ο πολιτισμός των εικαστικών τεχνών, γίνεται ένα με την κουλτούρα του οίνου.
Η επόμενη στάση μας είναι εξίσου εντυπωσιακή. Είναι το Σπήλαιο του Αγγίτη ποταμού με λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες όπου ο επισκέπτης κινείται σε ένα διάδρομο πάνω στο ποτάμι αντίθετα με τη ροή των ορμητικών νερών. Την ομορφιά της εικόνας συμπληρώνει ένας μεγάλος υδραυλικός τροχός που κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής στην οθωμανική περίοδο. Η αναλυτική ξενάγηση από τον φύλακα ολοκληρώνει την επίσκεψη. Καταλήγουμε στην σημερινή μας περιπλάνηση στην πανέμορφη Δράμα. Αφού κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη, θα γνωρίσουμε μια μορφή της αλλαντοποιίας της βόρειας Ελλάδας έναν βαθιά φιλοσοφημένο παραγωγό τον κο Παρασκευά Σαρήμπογια που θα μας ‘μαρτυρήσει’ τη συνταγή των αλλαντικών Sary και θα μας φιλέψει ταυτόχρονα τα ιδιαίτερα προϊόντα του. Η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα το 1890, έχοντας στις αποσκευές της παραδοσιακές συνταγές για παστουρμάδες, σουτζούκια, σαλάμια και πολλές άλλες καραμανλίδικες και πολίτικες συνταγές. Από το 1938 εγκαταστάθηκε στη Δράμα και ξεκίνησε το πρώτο της εργαστήριο. Σήμερα η τέταρτη γενιά συνεχίζει ακολουθώντας και προσαρμόζοντας τις συνταγές του παππού στις απαιτήσεις του σήμερα σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, πιστοποιημένες με ISO & HACCP. Για φαγητό στη Δράμα θα πάμε στους Εντράδες του ζεύγους Παναγιωτίδη. Μετά το φαγητό συνεχίζουμε για Καβάλα και το νέο ξενοδοχείο μας για εγκατάσταση και ξεκούραση. Στην διαδρομή θα περάσουμε από το εργαστήριο – πρατήριο Χαλβά Ελευθερίου για να δοκιμάσουμε το πασίγνωστο μαστιχάτο χαλβά του και να μάθουμε τα μικρά μυστικά του. Το βράδυ ελεύθερο για πρώτη γνωριμία με την πόλη της Καβάλας.

Ημέρα 4η: Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Αθήνα

Στην Καβάλα μας περιμένει μια ξενάγηση στο Δημοτικό Μουσείο Καπνού, μια γνωριμία με το ολοκαίνουργιο Ναυτικό Μουσείο, ένας τέλεια ξενάγηση  στο Ιμαρέτ με πανοραμική θέα της πόλης στα πόδια μας (το πρώην  οθωμανικό ορφανοτροφείο και νυν Ξενοδοχείο πολυτελείας). Με βόλτες στο Καρνάγιο, τις Καμάρες (το ρωμαϊκό υδραγωγείο της πόλης) και το Τζαμί Χαλίλ Μπέη (παλιά Μουσική) θα ολοκληρώσουμε τη γνωριμία μας με την πόλη. Για φαγητό με κρεατικά μας περιμένουν στο παλιό χαμάμ – σήμερα ταβέρνα Σούσουρο. Μετά το φαγητό θα κατευθυνθούμε προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για την πτήση επιστροφής στην Αθήνα.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Το κόστος της εκδρομής ανέρχεται στα 445 € το άτομο (επιβάρυνση 90 € το άτομο για μονόκλινο)

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια ΑΘΗΝΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ
  • Μετακινήσεις με πολυτελές λεωφορείο
  • Τρεις (3) διανυκτερεύσεις με πρωινό σε επιλεγμένα ξενοδοχεία στην Καβάλα και στην Ξάνθη
  • Οινογνωσία, Παρασκευή παστελιού
  • Γαστρονομικές ξεναγήσεις από τον αρχηγό και τους τοπικούς ξεναγούς
  • Δραστηριότητες όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
  • Έμπειρο συνοδό του γραφείου μας
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με πληροφοριακό υλικό

 ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  •  Φόροι αεροδρομίων 50 €
  • Είσοδοι στα Μουσεία
  • Τέλος διανυκτέρευσης
  • Γεύματα που προτείνονται όμως σε ειδικές τιμές.
  • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

ΠΤΗΣΕΙΣ

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ

01/05

Αθήνα – Αλεξανδρούπολη

06.30

07.30

04/05

Αλεξανδρούπολη – Αθήνα

22.10

23.10