Skip to main content

Μεγάλη Κολομβία-Τα αινιγματικά αγάλματα του Σαν Αγκουστίν | Νοέμβριος 2021 - Ιούνιος 2022 και Χριστουγεννα απο 2699,00

18/11, 24/12, 3/3, 16/4, 19/5, 23/6  Διάρκεια: 15 ΗΜΕΡΕΣ

Το πληρέστερο πρόγραμμα για την Κολομβία,

το μοναδικό που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε σε βάθος αυτή τη συναρπαστική χώρα που οι περισσότεροι ταξιδιώτες τώρα μόλις αρχίζουν να ανακαλύπτουν. Το πρόγραμμα της Μεγάλης Κολομβίας είναι το μόνο που μας προσφέρει τη δυνατότητα να επισκεφθούμε μέρη άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως η Ποπαγιάν, το Σαν Αγκουστίν και το Εθνικό Πάρκο Ταϊρόνα, μια ευκαιρία που για πρώτη φορά προσφέρεται σε ελληνικό πρόγραμμα!

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

  • Επίσκεψη στο μυστηριώδες Σαν Αγκουστίν, έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς  χώρους της Νότιας Αμερικής, με το «Δάσος των Αγαλμάτων». Το αινιγματικό αυτό αρχαιολογικό πάρκο παρόλο που είναι ένας από τους πιο συγκλονιστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αμερικής συνήθως παραλείπεται διότι είναι εξαιρετικά απομακρυσμένο και η προσέγγισή του γίνεται μόνο αεροπορικά από την Μπογκοτά για την πόλη Νέιβα και μετά με οδική μεταφορά στο πάρκο. 
  • Ημιδιατροφή καθημερινά με δείπνο.
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* και τα καλύτερα διαθέσιμα ανά περιοχή. Το ξενοδοχείο μας στην Ποπαγιάν ήταν πρώην μοναστήρι και ανήκει στο ιστορικό θρησκευτικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα Σαν Φρανσίσκο που είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης.
  • Ξενάγηση στην Καρθαγένη, ίσως την ωραιότερη πόλη της Λατινικής Αμερικής.
  • Ημερήσια εκδρομή στον Εθνικό Δρυμό Ταϊρόνα της Καραϊβικής και μπάνιο στην απίθανη παραλία Λα Πισίνα.
  • Ειδική καινοτομική ξενάγηση στα πρώην λημέρια του βαρόνου της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ στο Μεντεγίν, τα οποία σήμερα είναι οι πιο κουλ καλλιτεχνικές περιοχές της πόλης χάρη στο ειδικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης της Κολομβίας.
  • Ξενάγηση στην Μπογκοτά, με τα πανέμορφα μπαρόκ κτίρια και στο Μουσείο Χρυσού με τους καταπληκτικούς θησαυρούς.
  • Επίσκεψη στο σπίτι που άφησε την τελευταία του πνοή ο Σιμόν Μπολίβαρ στη Σάντα Μάρτα.
  • Επίσκεψη στον τεράστιο μετεωρίτη του Γκουαταπέ που ξεφυτρώνει μέσα από τις τεχνητές λίμνες.
  • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα ελληνικά

 

 

Ημέρα 1η: Άφιξη στην Μπογκοτά

Συνάντηση με την ταξιδιωτική μας ομάδα στο αεροδρόμιο και αναχώρηση για την Μπογκοτά. Άφιξη στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά, της μεγαλύτερης πόλης και πρωτεύουσας της Κολομβίας. Μεταφορά, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας.

Η Μπογκοτά βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της χώρας, στην περιοχή με την ονομασία Σαβάνα της Μπογκοτά, και είναι χτισμένη σε οροπέδιο. Σε παγκόσμια κατάταξη είναι η τρίτη πιο ορεινή μεγάλη πόλη μετά τη Λα Πας της Βολιβίας και την Κίτο του Ισημερινού. Αποτελεί σημαντικό πολιτικό, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της Νοτίου Αμερικής.

Η περιοχή όπου βρίσκεται η Μπογκοτά είναι πλούσια και εύφορη. Η υφαντουργία είναι πολύ αναπτυγμένη και χρονολογείται από την εποχή των πρώτων ιθαγενών.

Η Μπογκοτά, ήταν μία ιδιαίτερα πολυπληθής πόλη και σημαντικό πολιτιστικό κέντρο ήδη πριν από την εποχή των ισπανών κονκισταδόρες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1538 και από τότε εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της ισπανικής αποικιακής εξουσίας στη Νότια Αμερική.

Αυτό κράτησε ως το 1819 με την απελευθέρωσή της από τον Σιμόν Μπολίβαρ. Η Μπογκοτά έγινε τότε η πρωτεύουσα της Μεγάλης Κολομβίας, μιας συνομοσπονδίας που περιλάμβανε τα εδάφη των σημερινών χωρών του Παναμά, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας και του Ισημερινού. Μετά τη διάλυση της συνομοσπονδίας, έμεινε πρωτεύουσα της Νέας Γρανάδας − αυτή ήταν η αποικιακή ονομασία της Κολομβίας.

Διανυκτέρευση στην Μπογκοτά.

 

2η ημέρα: Μπογκοτά (ξενάγηση, μουσείο χρυσού, μουσείο Μποτέρο)

Σήμερα αμέσως μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας θα ξεκινήσουμε για μία μεγάλη ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πανέμορφης Μπογκοτά, τη λεγόμενη Καντελαρία. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι όλο το ιστορικό κέντρο θεωρείται εξαιρετικό δείγμα της ισπανικής αποικιακής αρχιτεκτονικής. Θα αρχίσουμε λοιπόν από τη Μεγάλη Πλατεία της Καντελαρίας, την Πλατεία Μπολίβαρ με το μεγαλειώδες άγαλμα του απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής. Στα χρόνια της ισπανικής αποικιοκρατίας (16ος-19ος αιώνας) η Μεγάλη Πλατεία εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς, λειτουργούσε ως μεγάλη αγορά και επίσης διέθετε αρένα για ταυρομαχίες. Και φυσικά ήταν τόπος εκτέλεσης των εγκληματιών και των αντιφρονούντων.

Στην ανατολική πλευρά της πλατείας θα δούμε τον Καθεδρικό Ναό, ο οποίος χτίστηκε πάνω στην πρώτη εκκλησία της πόλης η οποία οικοδομήθηκε το 1539 και διαφυλάσσει μεγάλο αριθμό χειροτεχνημάτων, υφαντών και καλλιτεχνημάτων των 4 αιώνων ιστορίας της. To δε παρακείμενο παρεκκλήσι Καπίλα ντε Σαγκράριο έχει χαρακτηριστεί ως διαμάντι της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και στεγάζει πολύτιμες αγιογραφίες του ισπανού Γκρεγκόριο Βάσκες, που είναι ο βασικός εκφραστής της ισπανικής μπαρόκ ζωγραφικής.

Ακολουθεί το Καπιτώλιο, δείγμα της αναγεννησιακής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1847 και 1926 και είναι το πρώτο αρχιτεκτονικό δείγμα κυβερνητικών κτιρίων στη Δημοκρατία της Κολομβίας. Στο κέντρο του Καπιτωλίου βρίσκεται το Ελλειπτικό Μέγαρο, στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συνεδριάσεις της Βουλής και της Γερουσίας. Εκεί εκτίθενται και προτομές των προηγούμενων προέδρων της χώρας, με προεξάρχοντα τον Στρατηγό Τομάς Σιπριάνο Μποσκέρα που εξέτισε 4 θητείες. Εκεί βρίσκεται και η προτομή του συνθέτη Ραφαέλ Νούνιες που συνέθεσε τον εθνικό ύμνο της Κολομβίας.

Κατά την περιήγησή μας στη Μεγάλη Πλατεία ή αλλιώς Πλατεία Μπολίβαρ θα δούμε επίσης το επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο και το Δημαρχείο της Μπογκοτά που ονομάζεται Εντιφίσιο Λιέβανο. Ακολουθούν το Σχολείο Σαν Μπαρτολομέ, το παλιότερο της χώρας και η Κάσα ντε λος Κομουνέρος, ένα πρώην διοικητικό αποικιακό κτίριο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και αρχείο της επανάστασης για την ανεξαρτησία της Μπογκοτά από τους κονκισταδόρες.

Επόμενος σταθμός στην ξενάγησή μας είναι το Μουσείο Φερνάντο Μποτέρο, το οποίο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αποικιακό σπίτι. Ο Μποτέρο είναι μάλλον ο διασημότερος παγκοσμίως κολομβιανός ζωγράφος και γλύπτης της εποχής μας. Έργα του έχουν εκτεθεί και στην Ελλάδα και βρίσκονται σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Χαρακτηριστικό της ζωγραφικής αλλά και της γλυπτικής του είναι τα παχύσαρκα αλλά πολύ χαριτωμένα και κωμικά μοντέλα. Στο Μουσείο θα δούμε πολλά δικά του έργα αλλά και σπουδαία δείγματα της προσωπικής του συλλογής που περιλαμβάνει έργα του Πικάσο, του Ρενουάρ, του Νταλί, του Ματίς, του Μονέ και του Τζιακομέτι.

Μετά σειρά έχει το Μουσείο του Χρυσού όπου θα δούμε τη μόνιμη συλλογή που απαρτίζεται από 32.000 εκθέματα και 20.000 πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους! Ας μην ξεχνάμε ότι τα εδάφη της Κολομβίας είναι εξαιρετικά πλούσια σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων και πετραδιών, ιδιαιτέρως σμαραγδιών… Στο μουσείο αυτό όμως θα δούμε και πολλά κεραμικά και υφαντά των ιθαγενών Κιμπάγια, Κάλιμα, Ταϊρόνα, Σινού, Μουίσκα, Τολίμα, Τουμάκο και Μαγκταλένα. Οι πολιτισμοί αυτών των προκολομβιανών φυλών καταστράφηκαν με την έλευση των κονκισταδόρες. Το Μουσείο του Χρυσού λειτουργεί από το 1939 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως!

Μετά την ξενάγηση θα ακολουθήσει η ανάβασή μας στο Σαντουάριο ντε Μονσεράτε, το όρος-σύμβολο της Μπογκοτά, με υψόμετρο που ξεπερνάει τα 3.000 μέτρα. Θα ανεβούμε με τελεφερίκ και θα απολαύσουμε μία απίστευτη θέα: από τη μια μεριά θα βλέπουμε την πόλη και από την άλλη την επιβλητική οροσειρά των Άνδεων.

Εν συνεχεία θα επιστρέψουμε στην πόλη οδικώς από την περίφημη Καρέρα 7, την κεντρική λεωφόρο της Μπογκοτά. Στο παρελθόν η ονομασία της ήταν Ρεάλ ντε Κομέρσιο (Βασίλειο του Εμπορίου) και στα χρόνια της αποικιοκρατίας ήταν η κεντρική βόρεια έξοδος προς τα λατομία άλατος. Σήμερα κατά μήκος της λεωφόρου βλέπουμε ένα ενδιαφέρον μείγμα αρχιτεκτονικής, παλιάς και νέας, επηρεασμένης από πλείστα διεθνή κινήματα αλλά και με έντονο το στοιχείο της αρχιτεκτονικής των ιθαγενών. Καθ’ οδόν προς την Μπογκοτά θα διασχίσουμε όμορφα πάρκα, θα περάσουμε από το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου με τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες και τα εμπορικά κέντρα, θα δούμε το Εθνικό Μουσείο, και τις ειδικές ζώνες: shopping, γαστρονομίας, διασκέδασης, μόδας και κοσμημάτων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και δείπνο.

Διανυκτέρευση στην Μπογκοτά.

 

Ημέρα 3η: Μπογκοτά – Νέιβα – Σαν Αγκουστίν

Αμέσως μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο απ΄όπου θα αναχωρήσουμε για τη Νέιβα. Άφιξη στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ουίλα στη Νότια Κολομβία και από εκεί μεταφορά οδικώς στο Σαν Αγκουστίν. Το οδικό ταξίδι μας θα διαρκέσει περίπου 6 ώρες. Οδική μεταφορά από το αεροδρόμιο της Νέιβα στο Σαν Αγκουστίν, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας.

Η μικρή πόλη Σαν Αγκουστίν, στη νότια Κολομβία, έγινε παγκοσμίως διάσημη χάρη στον εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο της, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συστήνει στον άνθρωπο του 21ου αιώνα έναν προκολομβιανό πολιτισμό χαμένο εδώ και πολλούς αιώνες. Πρόκειται για το περίφημο Αρχαιολογικό Πάρκο του Σαν Αγκουστίν, με τη μεγαλύτερη συλλογή θρησκευτικών μνημείων και μεγαλιθικών γλυπτών σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Επίσης είναι η μεγαλύτερη νεκρόπολη στον κόσμο! Όλα αυτά όμως θα τα δούμε από κοντά αύριο. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

Διανυκτέρευση στο Σαν Αγκουστίν.

 

Ημέρα 4η: Αρχαιολογικό Πάρκο Σαν Αγκουστίν – Ίσνος ( ολόκληρη η ημέρα αφιερωμένη σε ένα αινιγματικό αρχαιολογικό χώρο)

Σήμερα θα αφιερώσουμε ολόκληρη την ημέρα μας στο εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό πάρκο του Σαν Αγκουστίν και στη γειτονική πόλη Ίσνος για να δούμε μεταξύ άλλων το Δάσος των Αγαλμάτων και το Πάρκο των Ειδώλων.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Σαν Αγκουστίν περιλαμβάνει εξαιρετικά σπάνια δείγματα προκολομβιανής τέχνης, με πολύ μεγάλη συγκέντρωση θρησκευτικών μνημείων και μεγαλιθικών αγαλμάτων: θεοί και μυθικά πλάσματα, όλα αναπαριστώνται με ιδιαίτερη τεχνική, που μάλιστα ποικίλλει, από τη ρεαλιστική αναπαράσταση έως την αφηρημένη τέχνη... Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα ευρήματα του πάρκου χρονολογούνται από τον 1ο έως και τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Καλλιτέχνες και κατασκευαστές δυστυχώς παραμένουν άγνωστοι, το ίδιο και ο πολιτισμός εκείνης της περιόδου. Το πρόβλημα με τους προκολομβιανούς πολιτισμούς είναι ότι δεν είχαν αναπτύξει τη γραφή… οπότε σήμερα οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να έχουν καμία πληροφορία γι αυτούς, πέρα από τα ευρήματα.

Τα αγάλματα που θα δούμε σήμερα τα περιέγραψε πρώτος o ισπανός μοναχός και εξερευνητής Χουάν ντε Σάντα Γκερτρούντις τον 18ο αιώνα στην τετράτομη αναφορά του με τίτλο «Θαύματα της Φύσης». Είναι πέτρινα και τεράστια (ύψους 7 μ.), τοποθετημένα κατά τόπους στο φαράγγι Μαγκνταλένα. Το αρχαιολογικό πάρκο καταλαμβάνει έκταση 50 τ. χλμ. και μέσα σε αυτό βρίσκονται περί τα 500 τέτοια αγάλματα. Επίσης το πάρκο συνδέεται με μία μεγάλη νεκρόπολη, στην οποία σώζονται απίθανες τοιχογραφίες πολλά ανάγλυφα και αγάλματα. Γενικώς φαίνεται ότι τα αγάλματα αυτά φιλοτεχνήθηκαν για να προστατεύουν τους νεκρούς.

Τα αγάλματα, τα ανάγλυφα και οι τοιχογραφίες αναπαριστούν ανθρώπινες και ζωόμορφες φιγούρες (κροκοδείλους, νυχτερίδες, τζάγκουαρ) με πολύ κοντά πόδια. Στο παρελθόν ήταν όλα επιζωγραφισμένα με έντονα χρώματα: κυρίως κίτρινο και φωτεινό κόκκινο μαζί με λευκό και μαύρο. Σήμερα βέβαια στα περισσότερα ευρήματα δεν σώζεται το χρώμα.

Στην ξενάγησή μας στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Σαν Αγκουστίν θα περπατήσουμε κατά μήκος του ποταμού Λαβαπάτας μέσα στο φαράγγι Μαγκνταλένα και θα ανεβούμε στον ομώνυμο λόφο απ΄όπου θα απολαύσουμε μία απερίγραπτη θέα σε ολόκληρη την περιοχή. Επίσης θα επισκεφτούμε το μικρό τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Εν συνεχεία θα αναχωρήσουμε για τη γειτονική πόλη Ίσνος όπου θα δούμε το Πάρκο των Αγαλμάτων και το Πάρκο των Ειδώλων. Εκεί, στην πολύ καλά σωσμένη νεκρόπολη, υπάρχουν δείγματα ζωγραφισμένων ανάγλυφων που θα μας δώσουν μία ιδέα για το πώς φαίνονταν τα τεράστια αγάλματα όταν ήταν χρωματιστά... Καθώς δε θα πηγαίνουμε από το ένα πάρκο στο άλλο, θα περάσουμε από το φαράγγι Μασίσο Κολομπιάνο και το απίστευτο Σάλτο ντε Μορτίνιο: έναν καταρράκτη ύψους 200 μέτρων! Η ονομασία του καταρράκτη προέρχεται από το ομώνυμο φυτό που φυτρώνει στο φαράγγι. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Σαν Αγκουστίν και δείπνο.

Διανυκτέρευση στο Σαν Αγκουστίν.

 

5η ημέρα: Σαν Αγκουστίν – Ποπαγιάν

Πρωινή αναχώρηση και μετάβαση οδικώς στην Ποπαγιάν. Το ταξίδι μας θα διαρκέσει περίπου 5 ώρες. Κατά την άφιξή μας στην πανέμορφη πόλη που ιδρύθηκε το 1537 θα αρχίσει η ξενάγησή μας στο ιστορικό κέντρο. Εκεί θα δούμε την εντυπωσιακή μπαρόκ αποικιακή αρχιτεκτονική σε όλο της το μεγαλείο. Η Ποπαγιάν ονομάζεται και Λευκή Πόλη, λόγω των λευκών κτιρίων της.

Εμείς θα ξεκινήσουμε από το κατάφυτο Πάρκο Κάλντας του 16ου αιώνα. Το πάρκο σχεδιάστηκε μαζί με την ίδρυση της πόλης και αρχικά φιλοξενούσε τη δημοτική αγορά. Γύρω από αυτό χτίστηκαν τον 16ο αιώνα τα βασικά θρησκευτικά και κυβερνητικά κτίρια, όλα σε μπαρόκ αποικιοκρατικό στυλ. Αυτά θεωρούνται σήμερα το ορόσημο της Ποπαγιάν, με προεξάρχοντα τον Πύργο του Ρολογιού που πρωτολειτούργησε το 1737. Ο μηχανισμός του ρολογιού είχε κατασκευαστεί στην Αγγλία. Μετά τον σεισμό του 1983 που κατέστρεψε μέρος της πόλης, το ρολόι επισκευάστηκε από το ίδιο βρετανικό εργοστάσιο και επανατοποθετήθηκε στον Πύργο.

Επόμενος σταθμός της ξενάγησής μας είναι η Γέφυρα Ουμιγιαδέρο που κατασκευάστηκε το 1873 από τον ιταλό μοναχό Σεραφίν Μπαρμπέτι και έναν γερμανό μηχανικό. Η γέφυρα αυτή είναι πολύτιμη για την πόλη και τους κατοίκους της επειδή συνδέει το κέντρο με την πυκνοκατοικημένη συνοικία Μπολίβαρ. Ένα μεγάλο ρήγμα από σεισμό χωρίζει τις δύο συνοικίες και πριν την κατασκευή της γέφυρας οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να διασχίζουν πεζή και μπουσουλώντας το ρήγμα. Εξ ου και μετά τον θάνατο των κατασκευαστών, οι δύο σωροί ταριχεύθηκαν και τώρα φυλάσσονται στο Μουσείο Θρησκευτικής Τέχνης της Ποπαγιάν. Βεβαίως η γέφυρα αυτή άμα τη κατασκευή της λειτούργησε και ως η κύρια είσοδος στην πόλη. Από εκεί πέρασαν τα απελευθερωτικά στρατεύματα του Μπολίβαρ τον 19ο αιώνα και χάρη σε αυτή τη γέφυρα η Ποπαγιάν έγινε κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα. Άρα το συγκεκριμένο κτίσμα θεωρείται και εθνικής σημασίας. Η δε κατασκευή της είναι τόσο άρτια, ώστε άντεξε όλους τους μετέπειτα σεισμούς, οι οποίοι συχνά ήταν ισχυροί και καταστροφικοί για την υπόλοιπη πόλη.

Μετά τη γέφυρα θα περάσουμε έξω από τον ναό Λα Ερμίτα, το θέατρο Γκιγέρμο Βαλένσια και τον μπαρόκ ναό Σάντο Ντομίνγκο τον οποίο σχεδίασε ο φημισμένος στην εποχή του ισπανός αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαρσία κατά παραγγελία της ισχυρής πολιτικής οικογένειας Αρμπολέδα, στα μέσα του 19ου αιώνα. Σήμερα θεωρείται η πλέον εμβληματική εκκλησία στην πόλη. Εν συνεχεία θα επισκεφτούμε τη βασιλική Σαν Φρανσίσκο, άλλο ένα μπαρόκ κτίριο, που θεωρείται από τα ομορφότερα της Ποπαγιάν. Ακολουθεί το Πάνθεον των Προπατόρων ή αλλιώς ο Παρθενώνας των Ηγετών της Ανεξαρτησίας. Εκεί φυλάσσονται τα λείψανα των επιφανών αγωνιστών για την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής. Και μετά θα επισκεφτούμε το Μουσείο Θρησκευτικής Τέχνης και το Σπίτι-Μουσείο της οικογένειας Μοσκέρα. Οι Μοσκέρα είναι η άλλη μεγάλη πολιτική οικογένεια της χώρας, μαζί με τους Αρμπολέδα. Μάλιστα ο στρατηγός Τομάς Σιπριάνο ντε Μοσκέρα που έχτισε το σπίτι τον 18ο αιώνα υπήρξε 4 φορές εκλεγμένος Πρόεδρος της Κολομβίας. Μέσα στην τραπεζαρία της οικίας Μοσκέρα θα δούμε έναν επιβλητικό γαλλικό κρυστάλλινο πολυέλαιο, ο οποίος είχε μεταφερθεί από την Καραϊβική στην Ποπαγιάν με μουλάρι. Επίσης σε περίοπτο τοίχο θα δούμε ένα δοχείο: εκεί φυλάσσεται η καρδιά του στρατηγού! Ναι… μην σας φαίνεται περίεργο… και στο δικό μας Ζάππειο Μέγαρο, μέσα στο περιστύλιο είναι εντειχισμένο το κρανίο του δωρητή Ευαγγέλη Ζάππα, κατά επιθυμία του, όπως αυτή είχε γραφεί στη διαθήκη του.

Η ξενάγησή μας θα ολοκληρωθεί στους πρόποδες του λόφου Μόρο ντε Τουλκάν, όπου θα δούμε την προτομή του ιδρυτή της πόλης, ισπανού κονκισταδόρ, Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκάθαρ. Αν επιθυμείτε να ανεβούμε στον λόφο για περισσότερη θέα, θα οργανωθεί ειδική ανάβαση. Αμέσως μετά θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας, θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτιά μας και εν συνεχεία θα δειπνήσουμε.

Διανυκτέρευση στην Ποπαγιάν.

 

Ημέρα 6η: Ποπαγιάν – Σίλβια – Κάλι

Σήμερα, αμέσως μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε από την Ποπαγιάν με τελικό προορισμό το Κάλι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, κεντρικό λιμάνι στον Ειρηνικό Ωκεανό και πρωτεύουσα του χορού σάλσα! Καθ’ οδόν όμως θα κάνουμε μία στάση στο πανέμορφο γραφικό ορεινό χωριό Σίλβια, το οποίο περιβάλλεται από τεράστιες εκτάσεις ζαχαροκάλαμων. Αμέσως μετά θα συνεχίσουμε το οδικό ταξίδι μας για το Κάλι. Το ταξίδι θα διαρκέσει 3 ώρες. Άφιξη, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση στο Κάλι.

 

7η ημέρα: Κάλι (ξενάγηση & μάθημα σάλσα)

Το Κάλι, επισήμως Σαντιάγο ντε Κάλι, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Κολομβία, στην κοιλάδα του ποταμού Κάουκα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Είναι η δεύτερημεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την Μπογκοτά. Επίσης είναι η μόνη μεγάλη πόλη της Κολομβίας με πρόσβαση στην ακτή του Ειρηνικού.

Το Κάλι ιδρύθηκε το 1536 από τον Ισπανό κονκισταδόρ Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκάθαρ στο τρίτο ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου και συνδέθηκε διοικητικά και εμπορικά με την Ποπαγιάν. Οι κονκισταδόρες (δηλαδή οι ευγενείς ισπανοί άποικοι) καταπάτησαν τη γη από τους ιθαγενείς αγρότες και οργάνωσαν εκεί τεράστιες χασιέντες με φυτείες ζαχαροκάλαμων και οπωρολαχανικών καθώς και εκτροφεία για πολυπληθή κοπάδια αγελάδων. Φυσικά όλα αυτά τα καλλιεργούσαν σκλάβοι είτε από τους εναπομείναντες ιθαγενείς είτε εισαγόμενοι από την Αφρική. Πολύ σύντομα ανακαλύφθηκαν και τα πλούσια κοιτάσματα χρυσού και πετραδιών στον Ειρηνικό, οπότε εισήχθη από την Ευρώπη πλήθος ανθρακωρύχων για την εκμετάλλευσή τους. Το Κάλι λοιπόν εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε ένα πανίσχυρο εμπορικό κέντρο στο οποίο συνέρευσε και αναπτύχθηκε μία μεγάλη εβραϊκή κοινότητα που ενσωματώθηκε στην κοινότητα των κονκισταδόρες με γάμους. Σήμερα πέρα από σημαντικό εμπορικό κέντρο, θεωρείται η πρωτεύουσα του χορού σάλσα αλλά και ένα σπουδαίο αθλητικό κέντρο. Το 1971 η πόλη διοργάνωσε τους Παναμερικανικούς Αγώνες.

Εμείς στην ξενάγησή μας θα δούμε τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτισμικά αξιοθέατα της πόλης αρχίζοντας από το Δημοτικό Θέατρο Ενρίκε Μπουεναβεντούρα. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα σε στυλ κλασικό κρεόλ και έχει χωρητικότητα 1.200 θεατών. Επίσης θα πάμε στο πολιτιστικό κέντρο Κάσα Προάρτες, στο Μουσείο Χρυσού και στο παρατηρητήριο Σαν Αντόνιο απ΄όπου θα απολαύσουμε μια μαγική πανοραμική θέα της πόλης. Η περιοχή Σαν Αντόνιο είναι χτισμένη πάνω σε λόφο και θεωρείται η πιο γραφική στο Κάλι. Εκεί θα επισκεφτούμε τον ναό Σαν Αντόνιο με τα περίφημα ξυλόγλυπτα της φημισμένης Σχολής του Κίτο. Εν συνεχεία θα πάμε στο μνημείο Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκάθαρ και στον ναό Ερμίτα.

Ακολουθούν τα θρησκευτικά αρχιτεκτονικά συμπλέγματα Λα Μερσέδ (χρονολογείται τον 16ο αιώνα και είναι το πρώτο κτίσμα της πόλης) και Πλασολέτα ντε Σαν Φρανσίσκο (χρονολογείται τον 18ο αιώνα, βρίσκεται στην καρδιά του Κάλι και φημίζεται για το έξοχο καμπαναριό του).

Ακολουθούν η κεντρική πλατεία Ντε Καϊσέδο, το Μουσείο Σύγχρονης Κολομβιανής Τέχνης Τερτούλια και το μνημείο του Χριστού Βασιλέως. Το τελευταίο είναι ένα τεράστιο άγαλμα του Χριστού (26 μ.) με απλωμένα τα χέρια, το οποίο βρίσκεται στον Λόφο τον Κρυστάλλων λίγο έξω από το Κάλι. Ο λόφος πήρε αυτή την ονομασία λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χαλαζία στην περιοχή.

Μετά το τέλος της ξενάγησής μας, ακολουθεί ένα απίθανο μάθημα χορού σάλσα με εξαιρετικούς δασκάλους παγκοσμίου φήμης. Εν συνεχεία θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και δείπνο.

Διανυκτέρευση στο Κάλι.

 

Ημέρα 8η: Κάλι – Μεντεγίν (ξενάγηση στην κοινωνική μεταρρύθμιση της πόλης)

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας το Κάλι και θα μεταφερθούμε αεροπορικώς στο Μεντεγίν. Τη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Κολομβίας μετά την Μπογκοτά. Συχνά αποκαλείται Πόλη της Συνεχούς Άνοιξης, Πρωτεύουσα των Βουνών, Πόλη των Λουλουδιών, Πρωτεύουσα των Ορχιδέων και Όμορφο Χωριό. Από το 1957 οργανώνεται εκεί κάθε άνοιξη το Φεστιβάλ των Λουλουδιών, που είναι η κύρια ατραξιόν της πόλης. Επίσης είναι η πόλη στην οποία δραστηριοποιήθηκε ο βαρόνος της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ αλλά και η γενέτειρα του παγκοσμίου φήμης κολομβιανού γλύπτη Φερνάντο Μποτέρο.

Μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ το 1993, η πόλη από επικίνδυνο κέντρο ναρκωτικών, στο οποίο είχε υποβαθμιστεί από τη δεκαετία του 1980, αναγεννήθηκε, και ως το 2000, εξελίχθηκε βάσει οργανωμένου κρατικού προγράμματος, σε ένα σπουδαίο πολιτιστικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο. Αναβαθμίστηκαν οι συγκοινωνίες, ανανεώθηκαν οι κακόφημες γειτονιές, άνοιξαν εργοστάσια και λειτούργησαν νέες κρατικές υπηρεσίες για να δώσουν δουλειά στους κατοίκους, άνοιξαν μουσεία, θέατρα, σχολεία, πανεπιστήμια. Ευνοήθηκαν το εμπόριο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από το 2003 και μετά το αρνητικό κοινωνικό κλίμα αντιστράφηκε πλήρως. Σήμερα το Μεντεγίν είναι μία πόλη-πρότυπο κρατικής οργάνωσης, ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής ευημερίας. Μ’ άλλα λόγια είναι μία πόλη που αναγεννήθηκε από τις στάχτες της.

Εμείς, αφού μεταφερθούμε και τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας, θα ξεναγηθούμε στο Μεντεγίν με άξονα αυτήν την σπουδαία κοινωνική μεταρρύθμιση.

Θα αρχίσουμε από τα σημαντικότερα τοπόσημα της δεκαετίας του 1980, όταν βασίλευε ο Εσκομπάρ και τα καρτέλ κοκαΐνης είχαν μετατρέψει το Μεντεγίν σε μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο και θα φτάσουμε στο νέο πρόσωπο του σήμερα – μία μητρόπολη που σφύζει από ζωή.

Θα πάμε στο πρώην κακόφημο προάστιο Σαν Χαβιέρ με τελεφερίκ και θα δούμε μια εντελώς μεταμορφωμένη περιοχή. Το τελεφερίκ συνδέει το κέντρο με την πρώην υποβαθμισμένη βορειοανατολική πλευρά της πόλης και έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή των κατοίκων. Ένα άλλο πρωτοποριακό μέσο μεταφοράς είναι οι έξι ηλεκτρικές σκάλες που συνδέουν την πρώην Νο 1 κακόφημη περιοχή του Μεντεγίν, την Κομούνα 13, με το κέντρο της πόλης. Σήμερα η Κομούνα 13 είναι μία πραγματικά ενδιαφέρουσα περιοχή γεμάτη με γκράφιτι, υπαίθριες αγορές και καλλιτέχνες του δρόμου, η οποία ζει μια δεύτερη ζωή. Βεβαίως τα σπίτια παραμένουν φαβέλες. Αλλά πλέον οι κάτοικοι δεν ντρέπονται να πουν ότι ζουν εκεί. Από την Κομούνα 13 θα απολαύσουμε εκτός των άλλων μία απίθανη πανοραμική θέα του Μεντεγίν. Ακολουθεί η Πλασολέτα, πρώην παρηκμασμένη πλατεία η οποία έχει μεταμορφωθεί σε υπαίθριο μουσείο χάρη στα 23 γλυπτά του Φερνάντο Μποτέρο – τα δώρισε ο γλύπτης το 2000 για την αναβάθμιση της πλατείας. Γύρω από την πλατεία έχει αναπτυχθεί το νέο διοικητικό κέντρο της πόλης. Όπως καταλαβαίνετε η σημερινή ιδιαίτερη ξενάγηση στο Μεντεγίν είναι ένα ζωντανό μάθημα σύγχρονης κοινωνικής και αστικής ιστορίας. Πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά χρήσιμο για κάθε ταξιδιώτη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και δείπνο.

Διανυκτέρευση στο Μεντεγίν.

 

Ημέρα 9η: Μεντεγίν – Γκουαταπέ – Ελ Πενιόλ – Μεντεγίν

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία όμορφη ημερήσια εκδρομή στο γειτονικό χωριό Γκουαταπέ και στον μυστηριώδη βράχο Ελ Πενιόλ. Η οδική διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Το Γκουαταπέ είναι ένα παλιό γραφικό χωριό στις Άνδεις, πρώην βασίλειο των ιθαγενών μέχρι την έλευση των κονκισταδόρες το 1811. Ο τελευταίος βασιλιάς του χωριού ονομαζόταν Γκουαταπέ και προς τιμήν του οι Ισπανοί ονόμασαν έτσι το χωριό. Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι τα πανέμορφα χρωματιστά σπίτια – που κάνουν κάθε γειτονιά να μοιάζει με καρτ ποστάλ. Το χωριό μέχρι προσφάτως ήταν καθαρά αγροτικό και είχε ορυχεία. Όμως τη δεκαετία του 1970 κατασκευάστηκε στα περίχωρα ένα μεγάλο κρατικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, το οποίο δημιούργησε τεχνητές λίμνες και άλλαξε ριζικά την ταυτότητά του. Το εργοστάσιο αυτό τροφοδοτεί με ενέργεια όλη την Κολομβία.

Σε μία από τις λίμνες στα περίχωρα του Γκουαταπέ βρίσκεται και ο μυστηριώδης γρανιτένιος βράχος με την ονομασία Ελ Πενιόλ. Κάποιοι λένε ότι είναι μετεωρίτης λόγω του τεράστιου μεγέθους του. Ο βράχος έχει ύψος 200 μέτρα και για να ανέβει κανείς στην κορυφή του υπάρχουν 740 σκαλοπάτια. Στην κορυφή βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία και παγκάκια για ξεκούραση και παρατήρηση της απίστευτης θέας. Στη βάση του υπάρχουν ντόπιοι μικροπωλητές που πουλάνε φρούτα, χυμούς και σουβενίρ.

Μπορούμε, κατά την επίσκεψή μας στον βράχο, να οργανώσουμε (με έξτρα κόστος) μία πλήρη περιήγηση σε όλη την περιοχή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου, εκεί όπου άλλοτε απλώνονταν οι χασιέντες των προυχόντων και τα ορυχεία. Μετά την επίσκεψή μας στον βράχο Πενιόλ θα επισκεφτούμε το Γκουαταπέ όπου και θα γευματίσουμε. Εν συνεχεία θα κάνουμε τον γύρο της τεχνητής λίμνης με σκάφος. Η βόλτα διαρκεί περίπου μισή ώρα. Επιστροφή στο Μεντεγίν για ξεκούραση και δείπνο.

Διανυκτέρευση στο Μεντεγίν.

 

Ημέρα 10η: Μεντεγίν – Σάντα Μάρτα

Σήμερα, θα αναχωρήσουμε αεροπορικώς από το Μεντεγίν με προορισμό την πόλη-λιμάνι Σάντα Μάρτα, που βλέπει στην Καραϊβική Θάλασσα στη Βόρεια Κολομβία. Ιδρύθηκε το 1525 από τον ισπανό κονκισταδόρ Ροδρίγο ντε Μπατίστας και είναι ιστορικά ο πρώτος ισπανικός οικισμός στην Κολομβία. Επίσης είναι η παλαιότερη διατηρημένη ισπανική πόλη σε όλη τη Λατινική Αμερική. Τέλος η ονομασία της παραμένει ίδια από την εποχή της ίδρυσής της.

Στη Σάντα Μάρτα πέθανε ο εθνικός ήρωας της Λατινικής Αμερικής, Σιμόν Μπολίβαρ. Η κατοικία του, λίγο έξω από την πόλη, με την ονομασία Λα Κουίντα ντε Σαν Πέδρο Αλεχαντρίνο, διατηρείται άψογα και λειτουργεί ως μουσείο. Υπήρξε πρώην χασιέντα, στην οποία παράγονταν ρούμι, μέλι και πανέλα. Η πανέλα είναι τοπικό γλυκαντικό της Λατινικής Αμερικής και παράγεται από ζαχαροκάλαμο. Είναι στερεοποιημένη και θεωρείται η αγία τροφή όλων των ανθρώπων. Οι εργάτες τη διαλύουν σε νερό και την πίνουν για πρωινό. Στα παιδιά διαλύεται σε γάλα. Στις περιπτώσεις ασθένειας διαλύεται σε χυμό λάιμ και τζίντζερ. Προσφάτως, κατά την πανδημία, η κατανάλωση της πανέλα αυξήθηκε θεαματικά. Το σλόγκαν προώθησης είναι «Αγοράζει πανέλα όποιος δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα».

Άφιξη στη Σάντα Μάρτα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Ακολουθεί δείπνο.

Διανυκτέρευση στη Σάντα Μάρτα

 

Ημέρα 11η: Σάντα Μάρτα – Εθνικό Πάρκο Ταϊρόνα – Σάντα Μάρτα

Σήμερα θα απολαύσουμε την απίθανη τροπική φύση της Καραϊβικής Θάλασσας. Θα κάνουμε μία καταπληκτική εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Ταϊρόνα, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα ντε Σάντα Μάρτα και απλώνεται σε μία έκταση 17 τ.χλμ.

Κατ΄αρχάς πρέπει να πούμε ότι Ταϊρόνα ονομάζονταν οι ιθαγενείς που κατοικούσαν την περιοχή της Σάντα Μάρτα και στο πάρκο μέχρι που καταπάτησαν τα εδάφη οι κονκισταδόρες τον 16ο αιώνα και τους εξολόθρευσαν. Ελάχιστα γνωρίζουμε σήμερα γι αυτούς, ωστόσο τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως είχαν αναπτύξει έναν προηγμένο πολιτισμό για την εποχή τους. Η αρχαία Σάντα Μάρτα είναι κατασκευασμένη από πέτρα, με πολλούς πέτρινους υπόγειους διαδρόμους. Διέθετε προηγμένο σύστημα ύδρευσης και εκτεταμένες εμπορικές εγκαταστάσεις. Οι Ταϊρόνα ήταν καλλιεργητές ανανά και γιούκα και έμποροι. Εμπορεύονταν δια ξηράς και δια θαλάσσης τα γεωργικά προϊόντα τους, αλάτι και διάφορα τεχνήματα από πέτρα, πηλό και χρυσό. Αυτά είναι όλα όσα γνωρίζουμε γι αυτούς.

Το Εθνικό Πάρκο λοιπόν ονομάστηκε Ταϊρόνα προς τιμήν τους. Περιλαμβάνει ονειρικές κατάλευκες αμμώδεις παραλίες με τιρκουάζ νερά, κοραλλιογενείς υφάλους, τεράστιους ωκεάνιους βράχους, πυκνή ζούγκλα και μανγκρόβια δέντρα που έχουν τις ρίζες τους μέσα στο νερό. Εμείς θα πεζοπορήσουμε για 45 λεπτά μέσα στη ζούγκλα όπου θα δούμε πολλούς πιθήκους, σκίουρους και παραδείσια πτηνά και θα φτάσουμε στην περιοχή Αρεσίφες, ίσως την πιο συναρπαστική του πάρκου! Εκεί το θέαμα των καταγάλανων νερών που σκάνε πάνω στους τεράστιους βράχους είναι μοναδικό. Θα συνεχίσουμε λίγο ακόμα πεζή και μετά θα φτάσουμε στην Πισίνα. Δεν πρόκειται για πισίνα, φυσικά, αλλά για μία υπέροχη, ήρεμη παραλία… Θα απολαύσουμε το μπάνιο μας και θα χαλαρώσουμε πάνω στην κατάλευκη άμμο και κάτω από την πλούσια βλάστηση της ζούγκλας. Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας στη Σάντα Μάρτα για το δείπνο.

Διανυκτέρευση στη Σάντα Μάρτα.

 

12η ημέρα: Σάντα Μάρτα – Καρθαγένη

Σήμερα αμέσως μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας θα αναχωρήσουμε οδικώς από τη Σάντα Μάρτα με προορισμό την Καρθαγένη. Το ταξίδι μας θα διαρκέσει 4 ώρες. Η Καρθαγένη, επισήμως Καρθαγένη των Ινδιών (ως γνωστόν ο Κολόμβος όταν ανακάλυψε την Αμερική νόμιζε ότι βρισκόταν στις Ινδίες…), ιδρύθηκε το 1533 και υπήρξε στρατηγικής σημασίας λιμάνι για τους ισπανούς κονκισταδόρες. Διαμέσου των ποταμών Μαγκνταλένα και Σινού που διασχίζουν την Κολομβία και εκβάλλουν στην Καραϊβική Θάλασσα μπορούσαν να ελέγξουν όλη τη χώρα (τότε Νέα Γρανάδα) και να αναπτύξουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Ισπανία και τις υπερπόντιες κτήσεις της. Από το λιμάνι της Καρθαγένης εμπορεύονταν κυρίως περουβιανό χρυσό και εισήγαγαν σκλάβους από την Αφρική βάσει της νομοθεσίας ασιέντο, η οποία επέτρεπε στους Ισπανούς το μονοπώλιο σκλάβων από τα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής προς τις κτήσεις τους στον Νέο Κόσμο. Και προκειμένου οι Ισπανοί να προφυλάξουν την Καρθαγένη από τους πειρατές, την περιέκλεισαν με τείχη, τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα. Τα τείχη και ολόκληρη η Παλιά Πόλη που περιβάλλεται από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Άφιξη, μεταφορά, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με τον αρχηγό μας στην πόλη.

Διανυκτέρευση στην Καρθαγένη.

 

13η ημέρα: Καρθαγένη (ξενάγηση)

Σήμερα θα αρχίσουμε την ξενάγησή μας με πανοραμική θέα 360ο όλης της Καρθαγένης από το Μοναστήρι ντε λα Πόπα. Το μοναστήρι είναι γνωστό και ως Πόπα ντελ Γκαλέον επειδή αρχιτεκτονικά θυμίζει πρύμνη γαλέρας… Χτίστηκε το 1606 σε λόφο ύψους 140 μέτρων με απεριόριστη θέα στο λιμάνι της Καρθαγένης. Επόμενος σταθμός μας είναι το φρούριο Σαν Φελίπε Λόπες, το οποίο έλαβε αυτή την ονομασία προς τιμήν του ντόπιου ποιητή Δον Λουίς Κάρλος Λόπες (1883-1950), που θεωρείται εμβληματικός για τη Λατινική Αμερική και έγραψε το διάσημο σονέτο με τίτλο: «Για την γενέτειρά μου». Η σημασία αυτού του ποιητή για τη λατινοαμερικανική λογοτεχνία είναι μεγάλη διότι, σύμφωνα με τους κριτικούς, περιέγραψε καλύτερα από κάθε άλλον τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα της Καρθαγένης και γενικότερα της Κολομβίας. Το φρούριο βρίσκεται πάνω στον λόφο Σαν Λασάρο και κατασκευάστηκε για να προστατευτεί η πόλη-λιμάνι από την πειρατεία. Θα περπατήσουμε πάνω στο φρούριο και κατά την ξενάγηση θα πληροφορηθούμε τον τρόπο που χτίστηκε, θα μάθουμε τα μυστικά και υπόγεια περάσματά του, της μηχανολογικές καινοτομίες του κ.α.

Εν συνεχεία θα περάσουμε στην Παλιά Πόλη, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO. Εκεί θα επισκεφτούμε τον ναό και χώρο προσηλυτισμού Σαν Πέδρο Κλαβέρ, ο οποίος χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των σκλάβων. Μετά θα πάμε στην περιοχή των τεχνιτών, τη λεγόμενη Μποβέδας. Εκεί θα δούμε μία σειρά από αψιδωτές πύλες. Πίσω από αυτές υπάρχουν αποθήκες στις οποίες μέχρι τον 18ο αιώνα φυλάσσονταν ο οπλισμός της Καρθαγένης. Αργότερα και μέχρι τον 19ο αιώνα λειτουργούσαν ως φυλακές. Σήμερα σε αυτές τις αποθήκες στεγάζονται τεχνίτες που κατασκευάζουν ποικίλα τεχνουργήματα.

Ακολουθεί η περιοχή των αποίκων. Θα ξεκινήσουμε από το Πάρκο Μπολίβαρ με τα τεράστια δέντρα, τα 4 σιντριβάνια και φυσικά το άγαλμα του Σιμόν Μπολίβαρ. Πίσω από το άγαλμα θα δούμε το Μέγαρο των Ανακρίσεων με τη χαρακτηριστική μπαρόκ είσοδο. Σε αυτό το μέγαρο γίνονταν όχι όνο οι ανακρίσεις αλλά και τα βασανιστήρια και η φυλάκιση των υποτιθέμενων αιρετικών και των αρνητών του καθολικισμού. Όπως αντιλαμβάνεστε δηλαδή, η Ιερά Εξέταση της Ισπανίας, έφτασε μέχρι τη Λατινική Αμερική μαζί με τις γαλέρες των κονκισταδόρες…

Μετά θα βγούμε από τα τείχη και θα πάμε στην εναλλακτική περιοχή Γκετσεμάνι. Πρόκειται για την παλιά εργατική συνοικία, η οποία είναι γεμάτη με πολύχρωμα σπιτάκια και πλέον θεωρείται η πιο cool περιοχή της Καρθαγένης. Βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη στις παρυφές της Σάντα Μάρτα. Η βόλτα εκεί το ηλιοβασίλεμα είναι must τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Στην πλατεία Τρινιδάδ κάθε σούρουπο συγκεντρώνονται καλλιτέχνες του δρόμου και πλανόδιοι μικροπωλητές με μοχίτο και όλων των ειδών το street food. Επίσης η Γκετσεμάνι είναι γεμάτη με εντυπωσιακά γκράφιτι. Στους τείχους (ειδικά της οδού Σιέπρε) θα δούμε ζωγραφισμένα τοπικά φυτά και ζώα, τροπικά τοπία, γυναίκες με πολύχρωμες φορεσιές που πουλάνε φρούτα σε καλάθια που στηρίζονται στο κεφάλι. Εν ολίγοις στα γκράφιτι της Γκετσεμάνι εικονογραφείται όλη η ζωή, η ιστορία και η κουλτούρα της Καρθαγένης με σπρέι. Το γκράφιτι αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως στην περιοχή μετά το πρώτο Φεστιβάλ Τοιχογραφίας το 2013. Μαζί με αυτό η συνοικία έγινε κέντρο των τεχνών, γέμισε με καλλιτεχνικά εργαστήρια, γκαλερί, ατμοσφαιρικά καφέ, μπαρ και εστιατόρια, καθώς και με μικρά χαριτωμένα μπουτίκ ξενοδοχεία. Ένα άλλο τοπόσημο της Γκετσεμάνι είναι η οδός Σαν Αγκόστο ή αλλιώς ο Δρόμος με τις Ομπρέλες. Εκεί θα δούμε κρεμασμένες ανοιχτές χρωματιστές ομπρέλες που καλύπτουν όλο το σοκάκι σαν εικαστική εγκατάσταση. Ταυτόχρονα όμως προφυλάσσουν τους περαστικούς από τον δυνατό ήλιο και τη βροχή. Μετά την ξενάγησή μας στη γραφική Γκετσεμάνι θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας για το δείπνο.Διανυκτέρευση στην Καρθαγένη.

 

Ημέρα 14η: Καρθαγένη – Αθήνα

Ημέρα ελεύθερη για να χαρούμε την παλιά πόλη της Καρθαγένη. Απογευματινή μεταφορά στο αεροδρόμιο, απ΄όπου θα πετάξουμε για την Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

Ημέρα 15η: Άφιξη στην Αθήνα

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  18/11/2021 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 2699€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 2699 € 850 €
  Twin Room 2699 € 850 €
  Triple Room 2699 € 850 €
  Single Room 3389 € 850 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια
  • Διανυκτερεύσεις σε εξαιρετικά ξενοδοχεία 4* . Στο Σαν Αγκουστίν διαμονή σε παραδοσιακό ξενοδοχείο 3* από τα καλύτερα διαθέσιμα  
  • Ημιδιατροφή (πρωινό και  δείπνο )
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
  • Τοπικός ξεναγός
  • Έμπειρος Έλληνας στην περιοχή  αρχηγός
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 850 €.
  • Φόροι (αεροδρομίων και μη) που πληρώνονται τοπικά: περίπου 30 €.

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

KL 1572

24/12/2021

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:35

KL 741

24/12/2021

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΜΠΟΓΚΟΤΑ

09:35

14:30

KL 749

06/01/2022

ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ -ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

18:35

10:10+1

KL 1581

07/01/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

20:55

01:05+1