Skip to main content

H Κόστα Ρίκα από άκρη σε άκρη, ζούγκλα Τορτουγκέρο και Μοντεβέρδε | Χριστούγεννα 2023 Διάρκεια: 13 ΗΜΕΡΕΣ από 3260

Αναχώρηση: 21/12

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Άμστερνταμ (πτήση)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για το Άμστερνταμ, μια ξεχωριστή πρωτεύουσα τόσο ρομαντική διαχρονικά όσο και σύγχρονη ταυτόχρονα. Η πληθώρα των καναλιών με την πολυπολιτισμικότητα των κατοίκων της την καθιστούν μια από τις γνωστότερες μητροπόλεις της Ευρώπης.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Άμστερνταμ – Σαν Χοσέ (πτήση)

Αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα. Η πόλη βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας και είναι μια πολύ ήσυχη και όμορφη πόλη, με υψηλό επίπεδο ζωής. Ιδρύθηκε το 1736 και αναπτύχθηκε ταχύτατα σε αστικό κέντρο. Το 1812 έγινε για πρώτη φορά πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα και μέχρι σήμερα αποπνέει το φιλειρηνικό και έντονα κοινωνικό προφίλ της χώρας. Άφιξη στην πόλη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυ­κτέρευση.

 

3η ημέρα: Σαν Χοσέ – Ζούγκλα Τορτουγκέρο (βαρκάδα)

Πρωινή αναχώρηση για το Εθνικό Πάρκο Τορτουγκέρο μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής που περνά από φυτείες καφέ και μπανάνας και ξεχασμένα χωριουδάκια. Φτάνοντας στην προβλήτα θα συνεχίσουμε για μία ώρα εν πλω, περνώντας μέσα από τα κατάφυτα κανάλια της ζούγκλας μέχρι να φτάσουμε στο lodge που βρίσκεται στην «καρδιά» της. Στη διάρκεια της διαδρομής ο ξεναγός μας θα μας εξηγεί το πώς δημιουργήθηκε όλο αυτό το σκηνικό στο οποίο συμμετέχουμε σήμερα. Το όνομα του πάρκου σημαίνει «καταφύγιο χελωνών» και ιδρύθηκε για την προστασία της πράσινης χελώνας της Καραϊβικής. Ανάμεσα στον ποταμό Τορτουγκέρο και στην Καραϊβική βρίσκεται ένα πολύ μικρό χωριό που λέγε­ται επίσης Τορτουγκέρο. Μέσα σε 5 λεπτά μπορεί κα­νείς να περπατήσει από τη μια πλευρά του χωριού στην άλλη από ένα μονοπάτι. Αυτοκίνητα δεν υπάρ­χουν και η μεταφορά γίνεται με κανό – ο­ρισμένα διαθέτουν κινητήρα, αλλά τα περισσότερα είναι με κουπιά.
Στο χωριουδάκι θα έχουμε δύο εναλλακτικές: ή θα μεταβούμε με πλοιάριο από το ξενοδοχείο μας και θα περπατήσουμε στο γραφικό δρομάκι του ή μπορούμε να δειπνήσουμε σε ρεστοράν της περιοχής, α­ντιπροσωπευτικό της κουζίνας της Καραϊβικής.
Ό,τι και να επιλέξουμε αυτό που έχει σημασία είναι πως το όλο τοπίο θα μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, μια και το σημείο αυτό είναι εντελώς απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και έχει διατηρήσει το έντονο χρώμα της αφροκαραϊβικής κουλτούρας. Τα παιδιά τρέχουν αμέριμνα στους χωματένιους δρόμους του, οι άνδρες περιποιούνται τα πολύχρωμα βαρκάκια τους και οι γυναίκες καθισμένες έξω από τα μισογκρεμισμένα σπίτια τους, αλλά όμορφα στολι­σμένα με χρώμα, χαζεύουν τους περαστικούς.

Ιδιαίτερα για τους λάτρεις της γνήσιας ταυτότητας της Κεντρικής Αμερικής το μέρος αυτό είναι το ιδανικό. Η διαμονή μας γίνεται σε lodge μέσα στη ζούγκλα, παρέχοντάς μας βασικές ανέσεις. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Ζούγκλα Τορτουγκέρο (βαρκάδα στα κανάλια)

Η σημερινή μας ημέρα είναι αφιερωμένη στην εξερεύνηση του Εθνικού Πάρκου του Τορτουγκέρο. Πρόκει­ται για ένα σύστημα φυσικών και τεχνητών καναλιών αλλά και πλεύσιμων λιμνών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εκτείνεται στα πεδινά, με ορεινές κορυφές η­φαιστειακής προέλευσης να οριοθετούν το δυτικό τμήμα του. Με πλοιάριο θα αναζητήσουμε τους «κα­τοίκους» αυτής της καταπράσινης περιοχής: 309 είδη τροπικών πουλιών, φλώροι, γεράκια, αλκυόνες και ε­ρωδιοί, παπαγάλοι μακάο, πίθηκοι, βραδύποδες, αλι­γάτορες, πίθηκοι και άλλα ζώα.

Οι οδηγοί μας θα σταματούν την πορεία μας μέσα στη ζούγκλα κάθε φορά που θα αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάποιος ζωντανός οργανισμός που αξίζει την παρατήρησή μας. Η πλεύση αυτή γίνεται σε απόλυτη ησυχία, έχο­ντας σαν υπόκρουση τους ήχους της ζούγκλας και τα κρωξίματα των πουλιών ή τα ουρλιαχτά των πιθή­κων που βουτούν με μανία στον αέρα κατά τη μετα­φορά τους από το ένα δέντρο στο άλλο, και παρατη­ρώντας όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ζωτικά είδη των καναλιών. Πρόκειται για ένα από τα ομορφό­τερα τροπικά δάση που έχουμε δει ποτέ στα ταξίδια μας στον κόσμο.

Επιστρέφοντας στο lodge μας θα χαλαρώσουμε περπατώντας στη φύση και ψάχνοντας στα μεγάλα φύλα των φυτών τα μικροσκοπικά πράσινα βατραχάκια με τα κόκκινα μάτια, σήμα κατατεθέν της φύσης της Κόστα Ρίκα. Μπορεί στις φωτογραφήσεις να φαί­νονται μεγαλόσωμα, αλλά έχουν το μέγεθος του νυ­χιού μας. Όποιος τα ανακαλύψει, το επικοινωνεί και με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Όσο για το βραδινό μας στο lodge, καλό είναι να μην έχουμε πολλές προσδοκίες. Το αντιστάθμισμά μας σε αυτό θα είναι οι πολλές ιστορίες που θα έχουμε να διηγηθούμε από τη σημερινή ημέρα.

 

5η ημέρα: Ζούγκλα Τορτουγκέρο – Ζούγκλα Σαραπίκι

Μετά το πρωινό, κοινή μεταφορά με σκάφος πίσω στην αποβάθρα και στη συνέχεια μεταφορά στη ζούγκλα Πουέρτο Βιέχο ντε Σαραπίκι. Το lodge στο οποίο θα βρεθούμε σήμερα είναι ένας πραγματικός παράδεισος για όλους εμάς που αγαπάμε την περιπέτεια και τη φύση και προστατεύει περισσότερα από 500 στρέμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς τροπικού δάσους. Τα κτίρια του lodge είναι ενσωματωμένα στο τροπικό δάσος, πάνω σε υπερυψωμένες ξύλινες πλατφόρμες και διαδρόμους που εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον. Η ξενάγηση μας είναι διαφορετική σήμερα γιατί θα γίνει μέσα από τη ζούγκλα. Θα έχουμε έτσι την δυνατότητα να περπατάμε και να παρατηρούμε την άγρια ζωή.

Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Ζούγκλα Σαραπίκι – Δάσος Τιριμπίνα: Φυτεία κακαόδεντρων

Σήμερα θα ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία στην καρδιά της ζούγκλας. Για 2.5 περίπου ώρες θα μάθουμε όλα τα μυστικά του πιο αγαπημένου γλυκού μικρών και μεγάλων... της σοκολάτας! Θα δούμε πως φτιάχνεται η σοκολάτα με καθαρά φυσικό τρόπο, θα δούμε όλα τα στάδια παραγωγής συγκομιδή, ζύμωση και ξήρανση και θα συμμετέχουμε σε αυτά. Ο εξειδικευμένος οδηγός μας θα μας μεταφέρει μέσα από το δάσος Τιριμπίνα σε μια φυτεία κακαόδεντρων, το δέντρο από το οποίο προέρχεται η σοκολάτα. Η σοκολάτα ξεκίνησε από την κεντρική Αμερική και έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στον πολιτισμό των Μάγιας και Αζτέκων. Στην συνέχεια εισήχθη στην Ευρώπη και πήρε την μορφή που ξέρουμε σήμερα. Στο ταξίδι μας όμως θα δούμε τον αυθεντικό τρόπο παραγωγής, από τους γηγενείς της περιοχής από οργανικά υλικά και με τρόπο απόλυτα φιλικό με το περιβάλλον. Εκτός του ότι θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε διάφορα είδη σοκολάτας τα οποία θα παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο μπροστά στα μάτια μας, μπορούμε επίσης να αγοράσουμε και για δώρο.

Διανυκτέρευση σε lodge στη ζούγκλα Σαραπίκι.

 

7η ημέρα: Ζούγκλα Σαραπίκι – Ηφαίστειο Αρενάλ – Πάρκο Μοντεβέρδε

Μετά το πρωινό μας αφήνουμε το Σαραπίκι και φεύγουμε με τελικό προορισμό μας το Μοντεβέρδε. Στο μεταξύ όμως, θα κάνουμε μια στάση στο Πάρκο Αρενάλ με το άκρως εντυπωσιακό ηφαίστειο. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, μια ισχυρή απόδειξη πως κάτω από τον εξωτερικό της φλοιό, η Γη δεν κοιμάται καθόλου... Μικρές εκρήξεις που συνοδεύονται από καπνούς και στάχτη είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ενώ το θέαμα της ροής της φωτεινής κόκκινης λάβας τη νύχτα είναι σίγουρα μοναδικό. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε μαζί σας φωτογραφικές μηχανές και κάμερες για να αποτυπώσετε τη μοναδικότητα του εξαιρετικού τοπίου. Η περιοχή καταστράφηκε το 1968 και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία της αναγέννησης. Το ηφαίστειο Αρενάλ ανέρχεται σε περίπου 1.633 μέτρα αν και το ακριβές ύψος κορυφής αλλάζει συχνά λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Απολαύστε την πιο εξαιρετική θέα του σε μια ήπια πεζοπορία. Στη συνέχεια θα έχουμε είσοδο στο πάρκο με τις εναέριες γέφυρες πάνω από τη ζούγκλα στο ηφαίστειο Αρενάλ. Περπατώντας πάνω στις γέφυρες θα παρατηρήσουμε τη ζωή από ψηλά συμμετέχοντας σε αυτή. Συνεχίζουμε για το Πάρκο Μοντεβέρδε που θα σας καταπλήξει με την ομορφιά, τη γεν­ναιοδωρία και τη βιοποικιλότητά του. Οι δασώδεις ε­κτάσεις δίνουν τη θέση τους σε τροπικά δάση που χαρίζουν στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες για να αποθανατίσει με τη φωτογραφική του κάμερα.

Το Δάσος Νεφών Μοντεβέρδε βρίσκεται πάνω στην Οροσειρά Τιλαράν στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. To πάρκο αυτό καλύπτει έκταση 105.000 στρεμμάτων, που είναι ολόκληρη προστατευόμενο δάσος νεφών. Χωρίζεται σε 6 οικολογικές ζώνες, το 90% των οποίων είναι παρθένο δάσος, τεράστιας βιοποικιλότητας. Στο Μοντεβέρδε υπάρχουν 2.500 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλά είδη ορχι­δέας. Είναι το μοναδικό μέρος της Γης όπου συγκε­ντρώνονται τόσες πολλές και διαφορετικές ορχιδέες. Ε­πίσης ζουν και αναπαράγονται ανενόχλητα 100 είδη θηλαστικών, 400 είδη πτηνών, 120 είδη ερπετών και αμ­φίβιων και χιλιάδες είδη εντόμων – τα τελευταία μαγνη­τίζουν το ενδιαφέρον των βιολόγων παγκοσμίως.

Αυτό που θα δούμε εμείς, που δεν είμαστε βιολόγοι, μέσα στο δάσος είναι μαγικό. Όλη η περιοχή είναι γεμάτη με αιωνόβια δέντρα, πάνω στα οποία σκαρφαλώνουν ορχιδέες, αμπέλια, φτέρες και βρύα. Αυτά δια­κλαδώνονται και σχηματίζουν φυσικά υπόστεγα, γε­μάτα χρώμα και αρώματα. Επίσης τα σύννεφα που καλύπτουν τις κορυφές των δέντρων, προσθέτουν σε αυτό το φυσικό υπερθέαμα, μία επιπλέον αίσθηση μυ­στηρίου.

Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Πάρκο Μοντεβέρδε: ζούγκλα – εναέριες γέφυρες

Σήμερα το πρόγραμμά μας είναι αφιερωμένο στην εξερεύνηση του παραδεισένιου νεφοδάσους Μοντεβέρδε. Θα μπούμε μέσα στην προστατευόμενη πε­ριοχή και θα την περπατήσουμε. Το δάσος είναι υψο­μετρικό. Εκτείνεται από τα 1200 έως τα 1750 μέτρα. Ο­πότε το τοπίο που θα βλέπουμε στην πεζοπορία μας θα αλλάζει συνεχώς. Θα περνάμε μέσα από πυκνά δάση ομίχλης και θα βγαίνουμε σε ξέφωτα, θα βλέπουμε βαθείς γκρεμούς, ποτάμια, ρυάκια, λίμνες, έλη, χείμαρρους, καταρράκτες. Μέσα στην προστατευό­μενη περιοχή υπάρχει το Δάσος των Πεταλούδων, ο Φαρμακευτικός Βοτανικός Κήπος, το Μουσείο Βιοποι­κιλότητας αλλά και η ζωντανή Αποικία Μυρμηγκιών. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί και συντηρούνται από τους βιολόγους.

Στο Δάσος των Πεταλούδων, που ε­κτείνεται σε 4 υψόμετρα και φιλοξενεί 4 διαφορετικά είδη πεταλούδων, τα έντομα αναπαράγονται τοπικά. Αντίθετα, στα άλλα παρόμοια δάση ανά τον κόσμο, οι χρυσαλίδες αγοράζονται από αλλού. Στο συγκεκριμένο δάσος θα δούμε και τη μοναδική μπλε πεταλούδα στον κόσμο που βγάζει ήχο. Στον Φαρμακευτικό Βοτα­νικό Κήπο, όλα τα φυτά χρησιμοποιούνται για την πα­γκόσμια παρασκευή φαρμάκων. Στο Μουσείο Βιοποι­κιλότητας, θα μάθουμε τα πάντα για την άγρια φύση και ζωή του Μοντεβέρδε.

Όσο για την Αποικία Μυρμη­γκιών, εκεί θα παρατηρήσουμε τα έντομα κάτω από μεγεθυντικό τζάμι, να κόβουν τα πεσμένα φύλλα του δάσους και να τα μεταφέρουν μέσα από ένα περί­πλοκο φυσικό δίκτυο καναλιών στις φωλιές τους.

Στο νεφοδάσος Μοντεβέρδε, μπορούμε να περπατήσουμε σε 5 εναέριες γέφυρες ύψους 100 μέτρων και να δούμε τις ορχιδέες και τις φτέρες να σκαρφαλώ­νουν πάνω στα δέντρα. Μπορούμε επίσης να κά­νουμε ιππασία, παρατήρηση πουλιών, βόλτα με το ε­ναέριο τραμ αλλά και να μεταφερθούμε από κορυφή σε κορυφή με εναέρια τροχαλία. Η τροχαλία είναι μια δραστηριότητα για τους πιο τολμηρούς αλλά είναι α­πολύτως ασφαλής.

Όσον αφορά την άγρια ζωή του δάσους, εκεί ζουν και 6 είδη αιλουροειδών: ιαγουάροι, οσελότοι, πούμα, λε­οπαρδάλεις, αγριόγατες, ιαγουαρόντι. Επίσης στις βόλτες μας θα δούμε και τα σπάνια γηγενή πουλιά κότιγκα και κετζάλ.

Διανυκτέρευση στο Εθνικό Πάρκο Μοντεβέρδε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την εξερεύνηση του νεφοδάσους Μοντεβέρδε, θα χρειαστούμε καλά παπούτσια περιπάτου.

 

9η ημέρα: Πάρκο Μοντεβέρδε – Πάρκο Σελβατούρα – Σαν Χοσέ

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας το νεφοδάσος Μοντεβέρδε και θα κατευθυνθούμε προς το κέντρο της Κόστα Ρίκα, με τελικό προορισμό μας την πρωτεύουσα Σαν Χοσέ. Στη διαδρομή θα κάνουμε μια στάση στο Πάρκο Σελβατούρα το οποίο αποτελείται από μονοπάτια περίπου 3 χιλιομέτρων μέσα σε πυκνή καταπράσινη ζούγκλα, αλλά και 8 γέφυρες, με την ψηλότερη να είναι στα 170 μέτρα απόσταση από το έδαφος. Η διαδρομή είναι αρκετά προσιτή για όλους, και θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την τεράστια ποικιλία σε φυτά που θα μας περιβάλλουν. Καλό είναι να φοράτε μακρύ παντελόνι και άνετα παπούτσια για περπάτημα. Μην ξεχάσετε τις φωτογραφικές σας μηχανές! Αργότερα θα συνεχίσουμε για το Σαν Χοσέ όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

 

10η ημέρα: Σαν Χοσε – Μανουελ Αντόνιο (εξωτικές παραλίες) – Σαν Χοσέ

Ξεκινάμε οδικώς για το Εθνικό Παραλιακό Πάρκο Μανουέλ Αντόνιο, στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Μα­γευτικές παραλίες με σμαραγδένια νερά και λευκή άμμο, πυκνό τροπικό δάσος που φτάνει έως τις ακτές συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό. Το Μανουέλ Αντόνιο ανακαλύφθηκε το 1519 από τον Ισπανό εξερευ­νητή Πόνσε ντε Λεόν (Ponce de Leon), ο οποίος κατέ­πλευσε στις ακτές της Κόστα Ρίκα αναζητώντας το ελι­ξίριο της νεότητας. Και ήταν τόσο σαγηνευτικό το το­πίο, που τον έκανε να εγκαταλείψει τον αρχικό του σκοπό και να ασχοληθεί με την εξερεύνηση αυτού του επίγειου παραδείσου! Θα έχουμε την ευκαιρία να απο­λαύσουμε σπάνια είδη πτηνών και ζώων, αλλά και υ­πέροχων διαδρομών μέσα σε πραγματική ζούγκλα! Ε­τοιμάστε το εξερευνητικό σας ένστικτο γι’ αυτήν τη μο­ναδική εμπειρία. Επιστροφή. Διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: Σαν Χοσέ – Φυτεία καφέ – Ηφαίστειο Ποάς – Σαν Χοσέ

Η ημέρα μας ξεκινά με μια μοναδική επίσκεψη σε φυτεία καφέ, όπου θα δούμε βήμα βήμα όλη την διαδικασία από την φύτευση του σπόρου, μέχρι την βλάστηση και τη συγκομιδή. Ξεναγοί μας σε αυτό θα είναι η οικογένεια Βάργκας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα από το 1940 και θα μας πουν τα πάντα τόσο για την ιστορία τους κτήματός τους, όσο και για τις ποικιλίες των φυτών, αλλά και τους τρόπους καλλιέργειάς τους. Θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε φρέσκο καφέ και να αφεθούμε στη μαγεία του.

Στη συνέχεια αναχωρούμε για το Εθνικό Πάρκο του Ηφαιστείου Ποάς, έξω από το Σαν Χοσέ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2,708 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το ηφαίστειο Ποάς είναι «στρωματοηφαίστειο», ένα κωνικού σχήματος ηφαίστειο δηλαδή, που σχηματίστηκε από πολλαπλά στρώματα λάβας και τέφρας, που χαρακτηρίζεται από έναν κρατήρα κορυφής και περιοδικά διαστήματα εκρήξεων. Η εικόνα της λίμνης στον κρατήρα του που ακόμα βγάζει καπνό είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία της Κόστα Ρίκα. Στο σημείο θα μείνουμε για περίπου 20’ πριν φύγουμε για το Σάρτσι, ίσως το πιο γνωστό κέντρο χειροτεχνίας σε ολόκληρη τη χώρα. Τα πιο δημοφιλή είδη που πωλούνται εδώ είναι τα «Ox Carts», τα οποία είναι περίτεχνα ζωγραφισμένα καρότσια βοδιών που παραδοσιακά μετέφεραν τον καφέ από τα υψίπεδα στο λιμάνι στις ακτές του Ειρηνικού, τα οποία παρότι πλέον έχουν αντικατασταθεί από φορτηγά και τραίνα, παραμένουν ισχυρά σύμβολα του αγροτικού παρελθόντος της Κόστα Ρίκα και εξακολουθούν να διακρίνονται σε παρελάσεις και σε θρησκευτικούς και κοσμικούς εορτασμούς, ενώ θεωρούνται κομμάτι της άυλης κληρονομιάς της χώρας. Στο Σάρτσι θα βρούμε περισσότερα από 200 καταστήματα και μικρά οικογενειακά εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου που παράγουν ξύλινα μπολ και άλλα μαγειρικά σκεύη, πτυσσόμενες κουνιστές καρέκλες από ξύλο και δέρμα και μια μεγάλη ποικιλία από διακοσμητικά είδη.

Μετά την επίσκεψή μας επιστρέφουμε στο Σαν Χοσέ. Διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: Σαν Χοσε (ξενάγηση) – Αθήνα

Μετά το πρωινό ξεκινάμε την ξενάγησή μας για να δούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πρωτεύουσας Σαν Χοσέ, όπως το Εθνικό Θέατρο (1897), στο οποίο θα ξεναγηθούμε και στον εσωτερικό του χώρο, το Εθνικό Μουσείο, αλλά και τον φυσικό «πνεύμονα» της πρωτεύουσας, το Μη­τροπολιτικό Πάρκο Λα Σαμπάνα, τον καθεδρικό ναό, το κεντρικό πάρκο και το πάρκο Μορασάν, το Μεταλ­λικό κτίριο, και το Εθνικό πάρκο με το Εθνικό μνημείο. Επίσης θα επισκεφθούμε το Μουσείο Χρυσού, στις αίθουσες του οποίου και θα ξεναγηθούμε. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο όπου θα πάρουμε την πτήση της επιστροφής μας για την Αθήνα.

 

13η ημέρα: Άφιξη στην Αθήνα/ Θεσσαλονίκη/ Λάρνακα

Έχοντας αφήσει πίσω μας την μαγευτική Κόστα Ρίκα, επιστρέφουμε σπίτι μας υπερπλήρεις σε εικόνες και εμπειρίες που θα μας συντροφεύουν για μια ζωή!

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  21/12/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα -13ήμερο πρόγραμμα με 11 διανυκτερεύσεις & 1 διανυκτέρευση στο Άμστερνταμ  - Τιμή από 3260€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3260 € 940 €
  Twin Room 3260 € 940 €
  Triple Room 3260 € 940 €
  Single Room 3990 € 940 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
  • Διαμονή στο ξενοδοχείο Crowne Plaza 5* (τοπικής κατηγοριοποίησης) στο Σαν Χοσέ
  • Διαμονή σε lodge μέσα στη ζούγκλα του Τορτουγκέρο και τη ζούγκλα Σαραπίκι
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* στο Μοντεβέρδε.
  • Ημιδιατροφή σε όλο το πρόγραμμα και πλήρης διατροφή στη ζούγκλα Τορτουγκέρο
  • Ξεναγήσεις, επισκέψεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός με εξειδίκευση στη Λατινική Αμερική  
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα Ελληνικά

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 940

 

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από – Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

KL 1576

21/12/2023

ΑΘΗΝΑ –  ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

17:20

20:00

1 διανυκτέρευση στο Άμστερνταμ

KL 719

22/12/2023

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ  – ΣΑΝ ΧΟΣΕ

12:40

17:25

KL 717

01/01/2024

ΣΑΝ ΧΟΣΕ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

19:10

14:15 (+1)

KL 1581

02/01/2024

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

20:55

01:05 (+1)

13ήμερο πρόγραμμα με 11 διανυκτερεύσεις