Skip to main content

Οδικώς ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΑΣΧΑ 2024 απο 865

‘ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΤΙΡΑΝΑ – ΚΟΤΟΡ – ΜΠΟΥΝΤΒΑ – ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ – ΜΟΣΤΑΡ – ΣΕΡΑΓΕΒΟ – ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ – ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ – ΔΥΡΡΑΧΙΟ – ΚΟΡΥΤΣΑ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ’

 3 – 11 Μαΐου 2024 (9 Ημέρες)

 

1η Ημέρα: Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2024 ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ

ΑΘΗΝΑ – ΚΑΛΠΑΚΙ – ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ – ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ (515χλμ)

Συγκέντρωση σε προκαθορισμένο σημείο και ώρα στο κέντρο της Αθήνας (θα κοινοποιηθεί με μήνυμα 4 - 5 ημέρες πριν το ταξίδι)  και αναχώρηση  με προορισμό τη γειτονική μας Αλβανία, με ενδιάμεσες στάσεις για φαγητό και ξεκούραση.

Θα κάνουμε μια σύντομη στάση στο Καλπάκι και θα επισκεφθούμε το Στρατιωτικό Μουσείο Πολέμου 1940 – 41, σε έναν τόπο πολύ γνωστό από τις ηρωικές μάχες που έγιναν εδώ κατά την πρώτη φάση του Ελληνό-Ιταλικού πολέμου. Το μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα – κειμήλια της μάχης του Καλπακίου και όχι μόνο.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την Κακαβιά, στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας και μετά τις τυπικές διαδικασίες θα συνεχίσουμε για το χωριό Βουλιαράτες, όπου θα επισκεφθούμε το στρατιωτικό νεκροταφείο - μνημείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τις μάχες του 1940.

Άφιξη τις απογευματινές ώρες στο Αργυρόκαστρο. Η πόλη του Αργυρόκαστρου των 43 χιλιάδων κάτοικων, είναι χτισμένη επάνω σε οκτώ λόφους τόσο κοντά μεταξύ τους που σε σημεία μοιάζουν να ακουμπούν, είναι φτιαγμένη σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από πέτρα. Πέτρινα σπιτάκια, σκεπασμένα από την χαρακτηριστική γκρίζα ηπειρώτικη πλάκα στολίζουν τις άκρες των λιθόστρωτων δρόμων που ανεβοκατεβαίνουν τους λόφους.

Η παλιά πόλη είναι εγγεγραμμένη (2005) στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως «σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης, χτισμένης από μεγαλογαιοκτήμονες». Πολλά από τα οθωμανικά αρχοντικά είναι επισκέψιμα έναντι εισιτηρίου. Άλλα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθούμε είναι τα απομεινάρια του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, η κτισμένη τον 18ο αιώνα Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος η οποία λειτουργεί κανονικά κάθε Κυριακή, τα τουρκικά λουτρά και το κτισμένο το 1757 Τζαμί του Αργυρόκαστρου, το μοναδικό από τα δεκαπέντε τζαμιά της πόλης που γλίτωσε την κατεδαφιστική μανία του Χότζα και χαρακτηρίστηκε πολιτιστικό μνημείο. Το Κάστρο που δεσπόζει και έδωσε το όνομά του στην πόλη, βαφτίστηκε με την σειρά του σύμφωνα με το θρύλο από την πριγκίπισσα Αργυρώ, που έπεσε από έναν πύργο του την στιγμή που οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην πόλη. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κάστρο των Βαλκανίων εξαιρετικά καλοδιατηρημένο και διαθέτει αρκετούς λαβυρίνθους, σκοτεινές αίθουσες, χωμάτινα μονοπάτια, πολεμίστρες με πανοραμική θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Αργυρόκαστρου και μικρά μουσεία.

Άφιξη και τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4*, δείπνο και διανυκτέρευση.

Σημείωση: Για όσους το επιθυμούν, θα συμμετέχουμε στην  Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου στον Καθεδρικό Ναό «Ανάσταση τού Χριστού» καθώς επίσης στην περιφορά του επιταφίου στα στενά της πόλης.

 

2η Hμέρα: Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΤΙΡΑΝΑ (230χλμ)

Μετά το πρωινό θα περιηγηθούμε sην πόλη του Αργυροκάστρου και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα.

Θα περιηγηθούμε στην πόλη των 419.000 κατοίκων, και θα μεταβούμε στην κεντρική πλατεία η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον εθνικό ήρωα Gjergj Kastrioti Skënderbeu, που ηγήθηκε εξέγερσης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η πλατεία έχει μέγεθος περίπου 40.000 τ.μ. και φιλοξενεί ένα από τα ορόσημα της πόλης, το Μνημείο του Skënderbeu. Θα δούμε το Τζαμί Ethem Bey (χτισμένο μεταξύ 1798 και 1812) και το 35 μέτρων Ρολόι Πύργο Kulla-e-Sahatit που χτίστηκε το 1822, με τρούλο στο στυλ του Αγίου Μάρκου. 

Πρωτεύουσα της Αλβανίας από το 1920 τα Τίρανα έχουν ιστορία 4 περίπου αιώνες. Ιστορικά οι Αλβανοί θεωρούνται απόγονοι του αρχαίου λαού των Βαλκανίων, των Ιλλυριών. Τα Τίρανα είναι η μεγαλύτερη πόλη στη ευρύτερη δημοκρατία της Αλβανίας και αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει άλματα προόδου, στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, προσπαθώντας να ξορκίσουν την ιστορία του τόπου, ο οποίος υπήρξε πεδίο μαχών και πολέμων, λόγω των διάφορων κατακτητών που ανά τους αιώνες επιβουλεύονταν αυτή τη γη.

Τα Τίρανα διανύουν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο στην ιστορία τους και η προσπάθεια μεταμόρφωσης της πόλης σε σύγχρονη ευρωπαϊκή Μητρόπολη, δεν μένει απαρατήρητη από το βλέμμα του κάθε επισκέπτη. Η μεταμόρφωση της πόλης σε μια πολύχρωμη πρωτεύουσα, έγινε με τη βοήθεια του δημάρχου Έντι Ράμα, ο οποίος είχε την ιδέα να αναπαλαιώσει και να βάψει με έντονα χρώματα όλα τα δημόσια κτίρια, να αναστηλώσει τις προσόψεις των νεοκλασικών κτιρίων, να ανασκευάσει τα πεζοδρόμια της χώρας και να κάνει πολλά ακόμα μικρά, αλλά σημαντικά για την αισθητική της πόλης έργα.

Τακτοποίηση και δείπνο σε ξενοδοχείο 4* στα Τίρανα.

Σημείωση: Τις βραδινές ώρες θα μεταβούμε στο ναό της Αναστάσεως για να συμμετέχουμε στην Ακολουθία της Αναστάσεως, λειτουργούντος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιου.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

3η Hμέρα: Κυριακή 5 Μαΐου 2024 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΙΡΑΝΑ – ΚΟΤΟΡ – ΜΠΟΥΝTΒΑ (235χλμ)

Μετά το πρωινό θα συνεχίσουμε την περιήγηση μας στην πόλη των Τιράνων. Ως πρωτεύουσα, τα Τίρανα έχουν τα καλύτερα μουσεία, θέατρα και γκαλερί της χώρας, που αντιπροσωπεύουν την εθνική τέχνη. Για όσους το επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τα σύνορα με το Μαυροβούνιο και μετά τις τυπικές διαδικασίες θα φτάσουμε στις δαλματικές ακτές, οι οποίες έχουν μεταμορφωθεί σε κυανές ακτές της χώρας.

Θα δούμε το νησάκι του Αγ. Στεφάνου (Σβέτι Στέφαν), πρώην ψαροχώρι το οποίο έχει μετατραπεί σε ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε την γραφική περιοχή του Κότορ, η οποία βρίσκεται στον εντυπωσιακό κόλπο της Μπόκα Κότορσκα (Boka Kotorska), σε ένα μοναδικό φυσικό λιμάνι της ανατολικής ακτής της Αδριατικής, στο Μαυροβούνιο. Λόγω της εξαιρετικής και οικουμενικής της αξίας, η περιοχή εγγράφηκε το 1979 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην παλαιά πόλη του Κότορ, που διαθέτει ένα δίκτυο από στενά δαιδαλώδη δρομάκια που συνδέουν πλατείες διαφορετικού μεγέθους, συνήθως ακανόνιστου σχήματος αλλά και ξεχωριστού χαρακτήρα, με διάσπαρτα τουριστικά καταστήματα και καφέ – εστιατόρια .

Περισσότερες από 30 εκκλησίες έχουν διασωθεί ή καταγραφεί ότι υπήρχαν στην παλαιά πόλη. Έξι από αυτές, του ρομανικού ρυθμού, έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία: ο Καθεδρικός  Ναός του Αγίου Τρύφωνα και οι εκκλησίες του Αγίου Λουκά, της Αγίας Άννας, της Αγίας Μαρίας Collegiate, του Αγίου Παύλου και του Αγίου Μιχαήλ. Επιπλέον, η πόλη υπερηφανεύεται ότι έχει πολλά παλάτια παλαιών ευγενών οικογενειών.

Ακολούθως θα αναχωρήσουμε για την κοσμοπολίτικη πόλη Μπούντβα,  η οποία έχει εξελιχθεί σε ένα διάσημο θέρετρο διακοπών με πολλά ξενοδοχεία που αναπτύχθηκαν κοντά στην Παλιά Πόλη και κατά μήκος της μεγαλύτερης παραλίας της πόλης. Αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό των ανατολικών ακτών της Αδριατικής και δημοφιλή προορισμό στο Μαυροβούνιο. Η πόλη είναι ένα ζωντανό μουσείο και μια βόλτα στους δρόμους θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο καθώς περνάτε από αρχαία πέτρινα κτίρια και γραφικά καφέ.

Η πόλη ιδρύθηκε πριν από 2.500 χρόνια σε μια χερσόνησο που βγαίνει στην Αδριατική Θάλασσα και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα εντυπωσιακά γκρίζα ασβεστολιθικά βουνά του Μαυροβουνίου. Η ιστορία της είναι τόσο πλούσια και ταραχώδης όσο και η ίδια η χώρα. Καταλήφθηκε αρχικά από τους Ιλλυριούς αλλά τελικά έγινε μέρος τόσο της Ελλάδας όσο και της Ρώμης. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας καταλήφθηκε από τους Ενετούς, τους Αψβούργους και στη συνέχεια τη Γιουγκοσλαβία, πριν γίνει μέρος του Μαυροβουνίου το 2006. Το παλαιότερο κτήριο της Μπούντβα είναι το φρούριο Citadel, που χτίστηκε τον 9ο αιώνα αλλά με το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής αρχιτεκτονικής του να χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Υπάρχει ένα μουσείο και εκκλησία μέσα στο φρούριο που αξίζει να επισκεφτείτε.

Εκτός από το υπέροχο φρούριο, η παλιά πόλη φιλοξενεί επίσης πολλές εκκλησίες. Η πιο αναγνωρίσιμη είναι η Ορθόδοξη εκκλησία της Sveti Troica που ολοκληρώθηκε το 1804. Είναι λίγο διαφορετική από άλλες εκκλησίες με την κόκκινη και λευκή πλινθοδομή της και ένα καμπαναριό που ξεχωρίζει.

Υπάρχει επίσης η εκκλησία της Αγίας Μαρίας στην Πούντα που χρονολογείται από τον ένατο αιώνα και είναι η παλαιότερη προ-ρωμανική εκκλησία της πόλης.

Τακτοποίηση στη Μπούντβα σε ξενοδοχείο 4*, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η Hμέρα: Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

ΜΠΟΥΝΤΒΑ – ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ – ΜΟΣΤΑΡ (235χλμ)

Μετά το πρωινό αναχώρηση για τα σύνορα με την Κροατία και μετά τις τυπικές διαδικασίες θα συνεχίσουμε για την πόλη του Ντουμπρόβνικ. Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο του ‘’διαμαντιού της Αδριατικής’’, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την πόλη, που το όνομά της στα κροατικά σημαίνει «δάσος με βελανιδιές». Μετά την ξενάγηση ελεύθερος χρόνος για περιήγηση.

Το διάσημο Ντουμπρόβνικ βρίσκεται στη νότιες ακτές της Κροατίας και έχει χαρακτηριστεί από το 1979 από την UNESCO, παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Η πόλη των 42 χιλιάδων κατοίκων, ιδρύθηκε τον 7ο μ.Χ. αιώνα με το όνομα Ραγούσιον, από τους φυγάδες κατοίκους της γειτονικής αρχαίας Ελληνικής πόλης Επίδαυρος, όταν αυτή καταστράφηκε από τις επιδρομές των Σλάβων. Οι διασωθέντες κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στη Λαύσα, ένα νησάκι, που δεν είχε ακόμα ενωθεί με τη στεριά εξ’ αιτίας επιχωματώσεων. Από το όνομα Λαύσα και μέσω ρωτακισμού, προέκυψε το όνομα Ραγκούσα, με το οποίο η πόλη ήταν για πολλούς αιώνες γνωστή. Σύντομα πέρασε υπό την προστασία του Βυζαντίου, όπου και παρέμεινε μέχρι και την Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204. Σε αυτό το διάστημα η πόλη αναπτύχθηκε και σταδιακά έγινε ναυτική- εμπορική δύναμη. Η Βενετία που την θεωρούσε απειλή, κατάφερε να τη θέσει υπό σχετικό έλεγχό, από το 1205 μέχρι το 1358. 

Από  το 1358  και για τα επόμενα 470 χρόνια, η πόλη λειτούργησε ως αυτόνομη ναυτική δημοκρατία, επιτυγχάνοντας μέσω του εμπορίου με τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να ανθίσει οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και πνευματικά. Αυτή η ανάπτυξη περιορίστηκε σταδιακά, λόγω της επικράτησης των Οθωμανών στη Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ανακάλυψη της Αμερικής, αλλά κυρίως εξ’ αιτίας του τρομερού σεισμού του 1667, όπου 5000 άνθρωποι πέθαναν και ένα μεγάλο μέρος της πόλης  καταστράφηκε. Έτσι η πόλη αποδυναμώθηκε και κατά τις επόμενες δεκαετίες μολονότι επούλωσε τις πληγές της, δεν μπόρεσε να ανακάμψει οικονομικά και πολιτικά, όπως το παρελθόν. Μετά τη σύντομη παρένθεση των Γάλλων του Ναπολέοντα, οι οποίοι κατέλυσαν και την αυτονομία της(1808), η πόλη πέρασε στον έλεγχο των Αυστροούγγρων. Κατά τον 20ο αιώνα αποτέλεσε μέρος του κράτους της Γιουγκοσλαβίας, από την οποία κατά την περίοδο της κατάρρευσης και της διάλυσης της, αποχώρησε όπως και όλη η Κροατία, δυστυχώς χωρίς να αποφύγει και η ίδια τα δεινά του πολέμου που ακολούθησε(1990/91). 

Στην επίσκεψη μας θα γνωρίσουμε το γραφικό ιστορικό κέντρο, το οποίο περιστοιχίζεται από καλοδιατηρημένα τείχη, με ισχυρούς πύργους και επάλξεις, που προσφέρουν  εκπληκτική θέα. θα δούμε  κτήρια γοτθικά, αναγεννησιακά, αλλά και μπαρόκ, γραφικά δαιδαλώδη δρομάκια και θα περπατήσουμε τον Stradun, τον κεντρικό λιθόστρωτο πεζόδρομο με τα πολλά μαγαζιά,  τα καφέ και τα εστιατόρια.

Ιστορική, κινηματογραφική και μαγική, η πόλη-λιμάνι του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας είναι ένας καταπληκτικός προορισμός διακοπών με θέα την Αδριατική Θάλασσα. Ως μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις σε όλο τον κόσμο, φιλοξενεί πολλά αρχιτεκτονικά διαμάντια.

Φημισμένο για τη φανταστική του αρχιτεκτονική, τη σοφιστικέ κουλτούρα και τις υπέροχες παραλίες της ακτογραμμής του, το Ντουμπρόβνικ είναι ένας ασυναγώνιστος προορισμός.

Θα αναχωρήσουμε τις απογευματινές ώρες και μετά τη διέλευση των συνόρων με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, θα συνεχίσουμε για την πόλη Μόσταρ.

Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4* στο Μόσταρ, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η Ημέρα: Τρίτη 7 Μαΐου 2024

ΜΟΣΤΑΡ – ΣΕΡΑΓΙΕΒΟ (130χλμ)

Μετά το πρωινό θα περιηγηθούμε στην πόλη, όπου θα επισκεφθούμε την ιστορική πέτρινη γέφυρα της . Η πόλη Μόσταρ είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πετρόκτιστα σπίτια και η γραφική τοξωτή γέφυρα κάνουν αυτή την πόλη ονειρική και δικαίως αποκαλείται « το διαμάντι» της Βοσνίας. Το όνομα της πόλης οφείλεται στο κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, τη γέφυρα Stari Most και τους πύργους στις άκρες της, που ονομάζονται mostari (φύλακες της γέφυρας).

Η γέφυρα χτίστηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα και αποτελεί παράδειγμα τυπικής ισλαμικής αρχιτεκτονικής και εξαιρετικής μηχανικής. Διασχίζει τον όμορφο τιρκουάζ ποταμό Neretva και βρίσκεται στην καρδιά της ιστορικής παλιάς πόλης του Μόσταρ.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η  γέφυρα καταστράφηκε από τις κροατικές δυνάμεις και ξαναχτίστηκε σύμφωνα με τις ακριβείς αρχικές προδιαγραφές της. Από το 2005 είναι Μουσείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ακολούθως θα αναχωρήσουμε για την πρωτεύουσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης την πόλη του Σεράγεβο. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4* στο Σεράγεβο και στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος για περιπλάνηση στα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η Ημέρα: Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

ΣΕΡΑΓΙΕΒΟ

Μετά το πρωινό θα περιηγηθούμε στην πόλη του Σεράγεβο και θα θαυμάσουμε τους ιστορικούς δρόμους, την αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης και την οθωμανική ισλαμική αρχιτεκτονική, περνώντας από το τζαμί Gazi Husrev-Beg. Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε γλυκά και αλμυρά εδέσματα του βοσνιακού street food.

Θα περάσουμε από την ιστορική τοποθεσία όπου ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, γνωστή ως Λατινική Γέφυρα και δεν θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε την επιβλητική Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία και είναι μια από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες στα Βαλκάνια.

Γνωστή πολύ περισσότερο ως η πόλη που τίναξε την Ευρώπη στον αέρα με τη δολοφονία του Αυστριακού Πρίγκιπα Φερδινάνδου το 1914, το Σεράγεβο ήταν για αιώνες το μήλον της έριδος μεταξύ Οθωμανών και Αυστριακών, με αποτέλεσμα να αλλάζει συχνά πυκνά χέρια και να είναι θέατρο αιματηρών πολέμων ήδη από πολύ παλιά.Remaining Time-0:00

Παρά το γεγονός ότι πήρε το όνομά του από τα πολυτελή οθωμανικά παλάτια που κάποτε διακρίνονταν στον εξωτικό ορίζοντα της πόλης, το σημερινό Σαράγιεβο είναι χτισμένο στην κοιλάδα του ποταμού Μιλιάτσκα σχεδόν στο κέντρο της σημερινής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ πατάει σχεδόν ακριβώς στην καρδιά των Βαλκανίων. Για 1.425 ημέρες, από τον Απρίλιο του 1992 έως τον Φεβρουάριο του 1996, η πόλη υπέστη τη μακρύτερη πολιορκία πρωτεύουσας στην ιστορία του σύγχρονου πολέμου, κατά τον Πόλεμο της Βοσνίας και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Όπως σε κάθε βαλκανική πρωτεύουσα, έτσι κι εδώ, θα δούμε την αρχιτεκτονική που συνδυάζει χαμηλοτάβανα οθωμανικά ντουκάνια μέχρι φθαρμένα σοβιετικά μπλοκ. Είναι ίσως η μόνη πόλη στην Ευρώπη που φιλοξενεί σε μια και μόνη γειτονιά, μία καθολική και μια ορθόδοξη εκκλησία, ένα τζαμί και μια συναγωγή. Γι’ αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίος και ο χαρακτηρισμός της πόλης ως Ιερουσαλήμ της Ευρώπης, καθώς για πολλά χρόνια το Σαράγιεβο ήταν το σύμβολο της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών.

Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

 

7η Ημέρα: Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

ΣΕΡΑΓΙΕΒΟ – ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ – ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ (320χλμ)

Μετά το πρωινό αναχώρηση για τα σύνορα με το Μαυροβούνιο, με ενδιάμεσο προορισμό την πόλη Τρεμπίνιε. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για περιήγηση στην παλιά πόλη.

Το Τρεμπίνιε είναι γνωστό ως «η πόλη του ήλιου και πλατάνων» και λέγεται ότι είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας. Η παλιά πόλη του Τρεμπίνιε χρονολογείται από την Οθωμανική περίοδο και περιλαμβάνει τη γέφυρα Αρσλανάγκιτς. Η πόλη είναι το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, της περιοχής της Ανατολικής Ερζεγοβίνης.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τα σύνορα Βοσνίας – Ερζεγοβίνης – Μαυροβούνιου και μετά τις τυπικές διαδικασίες θα συνεχίσουμε για την πόλη της Ποντγκόριτσα. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4*, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

8η Ημέρα: Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ – ΔΥΡΡΑΧΙΟ – ΚΟΡΥΤΣΑ (360χλμ)

Μετά το πρωινό περιήγηση στην πόλη. Το μείγμα αρχιτεκτονικών ρυθμών της Ποντγκόριτσα αντικατοπτρίζει την ταραγμένη ιστορία της πόλης και της χώρας, καθώς το ένα καθεστώς διαδεχόταν το άλλο, εισαγόταν ο αντίστοιχος ρυθμός.

Ως τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1878, η Ποντγκόριτσα έχει πολλά παραδείγματα τουρκικής αρχιτεκτονικής. Τα παλαιότερα κομμάτια της πόλης, η Στάρα Βάρος (Παλιά πόλη) και το Ντρατς είναι χαρακτηριστικά αυτής, με δύο τζαμιά, ένα τουρκικό πύργο ρολογιού και στενούς ελικοειδείς δρόμους. Όταν η πόλη ενσωματώθηκε στο Μαυροβούνιο ο αστικός πυρήνας μεταφέρθηκε στην άλλη όχθη του ποταμού Ρίμπνιτσα, όπου η πόλη αναπτύχθηκε με πιο ευρωπαϊκό ρυθμό, με φαρδύτερους δρόμους σε ορθογώνια διάταξη. Αυτό το τμήμα της πόλης σήμερα θεωρείται παραδοσιακά το κέντρο πόλης και ονομάζεται Νέα Βάρος (Νέα πόλη).

Στη συνέχεια αναχώρηση για τα σύνορα με Αλβανία και προορισμό την πόλη του Δυρραχίου.

Ιδρυμένο τον 7ο αιώνα π.Χ. από Έλληνες αποίκους από την Κόρινθο και την Κέρκυρα, με το όνομα Επίδαμνος, κατοικείται συνεχώς επί 2.700 χρόνια και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Αλβανίας. Η προέλευση της λέξης Dyrrachium που δόθηκε από τους Ρωμαίους προέρχεται από τη σύνθεση των Ελληνικών λέξεων δυσ- 'δύσκολη' και ῥαχία=ράχες=όρη όπου πιθανόν αναφέρεται στους επιβλητικούς απόκρημνους βράχους κοντά στην πόλη και στο ομώνυμο μικρό χωριό που υπήρχε εκεί.

Στο Δυρράχιο υπάρχει η βιβλιοθήκη, το πολιτιστικό κέντρο Αλεξάντερ Μοϊσίου, το Θέατρο Εστράντα, το κουκλοθέατρο και η φιλαρμονική ορχήστρα. Υπάρχουν επίσης αρκετά μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό, η Βασιλική Έπαυλη και το Ιστορικό Μουσείο (σπίτι του Αλεξάντερ Μοϊσίου). Στην πόλη υπάρχουν επίσης τα Αρχαία Τείχη, ονόματι Κάστρο του Δυρραχίου, και κοντά στο λιμάνι το αμφιθέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια. Χάρη στη μεγάλη αμμώδη ακτογραμμή της περιοχής, οι παραλίες του Δυρραχίου έχουν μεγάλη πέραση κάθε χρόνο. Οι παραλίες του είναι ιδανικές τόσο για νεότερες ηλικίες όσο και για οικογένειες με παιδιά, καθώς υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ανέσεις και υπηρεσίες.

Ελεύθερος χρόνος στο Δυρράχιο στη συνέχεια θα κινηθούμε για την πόλη της Κορυτσάς. 

Χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς του Μοράβα σε υψόμετρο 610 μέτρα, η Κορυτσά είναι η σπουδαιότερη πόλη της Ν. Α. Αλβανίας. Είναι μία ενδιαφέρουσα, ιστορική, σχετικά νέα πόλη, με πλούσια παράδοση και ενδιαφέροντα μνημεία από την Οθωμανική περίοδο, συμπεριλαμβανομένου του πιο ονομαστού τζαμιού της Αλβανίας. Η σύγχρονη πόλη χρονολογείται από τα τέλη του 15ου αιώνα. Την περίοδο μεταξύ του 17ου και του 19ου αιώνα αναπτύσσεται ιδιαίτερα και εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο. Το 1887 δημιουργείται η πρώτη Αλβανική Σχολή που λειτουργεί μέχρι το 1902 με το κτίριο αυτό σήμερα να στεγάζει το μουσείο της πόλης.

Ο πληθυσμός της πόλης όπως και της ευρύτερης περιοχής, είναι ανάμεικτος από Έλληνες, Βλάχους και Σλαβόφωνους. Σε αρκετά από τα γύρω χωριά υπάρχουν Ορθόδοξες εκκλησίες με σπουδαίο ιστορικό, καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Ιστορικά στοιχεία και αρχαιολογικά ευρήματα της πρώιμης νεολιθικής περιόδου, μαρτυρούν μια ιστορική πορεία 6.000 χρόνων. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, η περιοχή παίζει σπουδαίο ρόλο και η πρώτη Χριστιανική εκκλησία χτίζεται το 898.

Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4* στην Κορυτσά, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

9η Ημέρα: Σάββατο 11 Μαΐου 2024

ΚΟΡΥΤΣΑ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΑΘΗΝΑ (655χλμ)

Πρωινό και αναχώρηση για την Κρυσταλλοπηγή, σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας.

Μετά τις τυπικές διαδικασίες θα αναχωρήσουμε για την Καστοριά, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για περίπατο και καφέ δίπλα στη λίμνη.

Η πριγκίπισσα της Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα από τα πιο όμορφα επισκέψιμα μέρη της Βόρειας Ελλάδας, με μοναδική φυσική ομορφιά, εντυπωσιακά αρχοντικά, βυζαντινούς ναούς και έναν συνδυασμό παράδοσης και μοντέρνου που δύσκολα συναντάς αλλού. Η Καστοριά είναι από τις πόλεις εκείνες που σαν τις επισκεφθείς για πρώτη φορά, μετανιώνεις που δεν το είχες κάνει πολύ νωρίτερα.

Στην συνέχεια θα αναχωρήσουμε για Αθήνα, με ενδιάμεσες στάσεις για φαγητό και ξεκούραση.

Άφιξη στην Αθήνα τις βραδινές ώρες, γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις από το ταξίδι μας.

 

 

Τελική Τιμή με Φόρους ανά Άτομο σε Δίκλινο

Αναχώρηση από Αθήνα: €865

Μονόκλινο: +€230 // Φιλοδωρήματα: +€20

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Οκτώ (8) διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*: Μία (1) διανυκτέρευση στο Αργυρόκαστρο, Μία (1) διανυκτέρευση στα Τίρανα, Μία (1) διανυκτέρευση στη Μπούντβα, Μία (1) διανυκτέρευση στο Μόσταρ, Δυο (2) διανυκτερεύσεις στο Σεράγεβο, Μία (1) διανυκτέρευση στην Ποντγκόριτσα, Μία (1) διανυκτέρευση στην Κορυτσά.
  • Ημιδιατροφή (Πρωινό σε μπουφέ/Γεύμα ή δείπνο) καθημερινά στα ξενοδοχεία.
  • Μεταφορές με σύγχρονο κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Έμπειρος αρχηγός – συνοδός του γραφείου μας.
  • Τοπικοί ξεναγοί κατά περίπτωση.
  • Φόροι εισόδου λεωφορείου εντός πόλεων (check Point), Parking.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Ταξιδιωτική ασφάλιση της Interamerican (Basic) για ατυχήματα και οξεία περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19. Για ηλικίες άνω των 75 ετών, η ασφάλιση ισχύει μόνο για ατυχήματα και οξεία περιστατικά
  • Φ.Π.Α.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αρχαία θέατρα, εκκλησίες, πάρκα και όπου αλλού ζητείται.
  • Ποτά, επιδόρπια και εξτρά γεύματα.
  • Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.
  • Φιλοδωρήματα €20 και Αχθοφορικά.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Μπορείτε να ταξιδέψετε με Ταυτότητα ή Διαβατήριο.
  • Η Ταυτότητα πρέπει να έχει ημερομηνία έκδοσης μικρότερη των 10 ετών, αλλιώς πρέπει να εκδοθεί καινούργια.
  • Το Διαβατήριο πρέπει να έχει ισχύ 6 μηνών από το τέλος του ταξιδιού, διαφορετικά πρέπει να εκδοθεί καινούργιο.
  • Φωτοτυπία διαβατηρίου ή της ταυτότητας πρέπει να κατατεθούν στο γραφείο μας.
  • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν οι τελικές αναλυτικές οδηγίες.
  • Η σειρά του προγράμματος ενδέχεται να αλλάξει, χωρίς να παραληφθεί κάτι.
  • η εκδρομή έχει πρωινές αναχωρήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.