Skip to main content

Καθολικό Πάσχα στη Σικελία με τις συγκλονιστικές τελετές | 25.03.2024 Διάρκεια: 9 ΗΜΕΡΕΣ από 1399

Αναχώρηση: 25/3

 

1η ημέρα – Μεγάλη Δευτέρα: ΑΘΗΝΑ/ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΠΑΛΕΡΜΟ (Μονρεάλε)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για το Παλέρμο της Σικελίας.

Το Παλέρμο ιδρύθηκε από τους Φοίνικες της Καρχηδόνας, ενώ αργότερα οι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες δίνοντας στην περιοχή το όνομα «Πάνορμος» ή «Μεγάλο λιμάνι». Είναι κτισμένο σε μαγευτική τοποθεσία, στο βάθος ενός μεγάλου κόλπου της βορειοδυτικής ακτής της Σικελίας, στους πρόποδες του όρους Πελεγκρίνο. Η γαστρονομία, η αρχιτεκτονική και ο πολιτισμός τουλάχιστον 2500 χρόνων αντηχούν σε κάθε βήμα και μας καλωσορίζουν στην πόλη.

Με την άφιξή μας ξεκινά και η γνωριμία μας με αυτό το μαργαριτάρι της Ιταλίας. Θα επισκεφθούμε τον τεράστιο Καθεδρικό, καθώς και το Palazzo dei Normanni με την Capella Palatina και τα υπέροχα ψηφιδωτά στον τρούλο. Θα δούμε ακόμη το Teatro Massimo, το μεγαλύτερο θέατρο της Iταλίας, την Piazza Pretoria με την υπέροχη κρήνη και τα γυμνά αγάλματα.

Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούμε προς το Μονρεάλε, την τρίτη πόλη της Μητροπολιτικής πόλης του Παλέρμο. Το Μονρεάλε έχει δική του αρχιεπισκοπή και ο καθεδρικός ναός του είναι Νορμανδοβυζαντινό κτίσμα. Οι Καθεδρικοί ναοί του Μονρεάλε και της Τσεφαλού είναι δύο από τα εννέα κτίσματα στο Αραβονορμανδικού Παλέρμο που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση στο Παλέρμο.

 

2η ημέρα – Μεγάλη Τρίτη: ΠΑΛΕΡΜΟ: εκδρομή στην ΤΣΕΦΑΛΟΥ

Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε για την Τσεφαλού, ένα πανέμορφο γραφικό θέρετρο όπου οι Σικελοί λατρεύουν να απολαμβάνουν τα θερινά τους μπάνια. Εδώ κυριαρχούν τα μεσαιωνικά σοκάκια με την υπέροχη αρχιτεκτονική που θα σας γοητεύσουν. Μετά την ξενάγησή μας επιστρέφουμε στην έδρα μας. Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και για το γεύμα μας.

Το μεσημέρι αναχωρούμε για το Τράπανι, στο δυτικότερο άκρο της Σικελίας. Τη Μεγάλη Τρίτη, το μεσημέρι στις 16:00, από την Εκκλησία των Αγίων Ψυχών του Καθαρτηρίου, ξεκινούν οι τελετές της Μεγάλης Βδομάδας, ένας συνδυασμός πίστης, κουλτούρας και παράδοσης, με την περιφορά της Pietà dei Massari, που επιμελήθηκε αρχικά ο Massari. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ιστορία της εικόνας. Πολλοί μελετητές τέχνης αποδίδουν την πατρότητάς της στον Σικελό ζωγράφο Narciso Guidone (17ος αιώνας). Αρχικά, ο πίνακας τοποθετήθηκε στο παρεκκλήσι της Παναγίας του Όρους Γολγοθά, κοντά στην εκκλησία του San Ignazio da Loyola και στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην περιοχή. Επιστροφή στο Παλέρμο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα – Μεγάλη Τετάρτη: ΠΑΛΕΡΜΟ – ΕΡΙΤΣΕ – ΣΕΓΕΣΤΗ – ΣΕΛΙΝΤΟΥΝΤΑΣ – ΕΝNΑ

Το πρόγραμμά μας είναι γεμάτο ξεναγήσεις σε μερικά από τα σπουδαιότερα μέρη της Σικελίας. Πρωινή αναχώρηση από το Παλέρμο με πρώτο μας προορισμό τη μεσαιωνική πόλη Έρι­τσε (Ερικία). Μια πόλη γεμάτη μύθους, που αγνα­ντεύει από ψηλά την πόλη Τράπανι με τις αλυκές της και τις Αιγάδες Νήσους. Συνεχίζουμε για τη Σε­γέστη, όπου θα επισκεφθούμε τον περίφημο δω­ρικό ναό της πόλης με τις γιγάντιες στήλες του και στη συνέχεια μας περιμένει ακόμα μια ονομαστή πόλη της Μεγάλης Ελλάδας, ο Σελινούντας, που αποτελούσε τη δυτικότερη ελληνική αποικία της Σι­κελίας. Φτάνοντας θα επισκεφθούμε το αρχαιολο­γικό πάρκο με την επιβλητική Ακρόπολη και τα να­ϊκά συγκροτήματά της.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στην Έννα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα – Μεγάλη Πέμπτη: ΕΝNΑ: εκδρομή στην ΚΑΛΤΑΝΙΣΕΤΑ

Νωρίς το πρωί αφήνουμε το ξενοδοχείο μας και αναχωρούμε για την πόλη της Καλτανισέτα. Για μια ολόκληρη βδομάδα η πόλη γίνεται επίκεντρο των πασχαλινών εκδηλώσεων όπου αναβιώνουν αρχαίες τελετές. Η πιο γνωστή τελετή είναι η πομπή των Μυστηρίων τη Μεγάλη Πέμπτη. Το αποκορύφωμα της πομπής είναι τα «βαρέ», μια μεγάλη ομάδα ιερών αγαλμάτων από κιμωλία και τερακότα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα Πάθη του Ιησού και τους σταθμούς που κάνει ο σταυρός κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας. Η πομπή περνά από την Καλτανισέτα με τη συνοδεία μουσικού συγκροτήματος, που προσδίδει ακόμα πιο μυσταγωγικό χαρακτήρα στην ατμόσφαιρα.

Επιστροφή στην Έννα και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα – Μεγάλη Παρασκευή: ΕΝNΑ: εκδρομή στην ΠΙΕΤΡΑΠΕΡΖΙΑ

Η μέρα μας ξεκινά με εκδρομή στην Πιετραπέρτσια. Στην εκκλησία της Μαρίας Σ.Σ. Ο del Soccorso, γνωστή και ως «Carmine», είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη βραδινή πομπή. Ο πρωταγωνιστής του «lu Signuri di li fasci» είναι ένα δοκάρι από ξύλο κυπαρισσιού που καταλήγει σε σταυρό. Αυτή η δοκός έχει ύψος 8,50 μέτρα. Μεταφέρεται έξω από την εκκλησία del Carmine κατά το ηλιοβασίλεμα. Εκεί, μια κυκλική μεταλλική κατασκευή στερεώνεται στην κορυφή της δοκού. Λίγο αργότερα, οι πιστοί δένουν σε αυτόν τον κύκλο μερικές λευκές λινές λωρίδες, μήκους περίπου 32 μέτρων και πλάτους 40 εκατοστών, με σκοπό να διατηρήσουν το μακρύ ξύλινο δοκάρι σε ισορροπία κατά μήκος της μεγάλης πομπής.

Παράλληλα, μέσα στην εκκλησία λαμβάνει χώρα μια άλλη παραδοσιακή ιεροτελεστία, της οποίας η προέλευση είναι άγνωστη. Κάποιος από τους πιστούς περνά όλο το απόγευμα βάζοντας στο σώμα του Σταυρού μερικές κόκκινες κορδέλες, που ονομάζονται «misureddi» (μικρά μέτρα). Με ένα συγκινητικό πέρασμα από το ένα χέρι στο άλλο, οι πιστοί μεταφέρουν έξω από την εκκλησία τον αρχαίο και θαυματουργό Σταυρό, ενώ προσεύχονται και φωνάζουν τη σύντομη προσευχή: «Pietà e Misericordia, Signuri», δηλαδή «Κύριέ μου, ελέησόν με. Αμέσως μετά, ο Εσταυρωμένος θα τοποθετηθεί στον μεγάλο σταυρό για το αποκορύφωμα της τελετής.

Η Μεγάλη Εβδομάδα της Έννα είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές και γεμάτες πάθος πομπές στον κόσμο. Την Μεγάλη Παρασκευή περισσότεροι από 2.500 πιστοί συμμετέχουν στην πομπή. Γενικότερα, η Μεγάλη Εβδομάδα της Έννα έχει μια πλούσια ιστορία, γεμάτη με σύμβολα που σχετίζονται με παλιά έθιμα και παραδόσεις που επιβιώνουν εδώ και αιώνες, ακόμη και όταν η περιοχή βρισκόταν υπό ισπανική κυριαρχία. Μία από αυτές τις παραδόσεις θέλει τους πιστούς να καλύπτουν τα πρόσωπά τους με κουκούλες, συνήθεια που απαγορευόταν στο παρελθόν. Παράλληλα με την πομπή βαδίζει κι ένα μουσικό συγκρότημα που παίζει πένθιμη μουσική. Διανυκτέρευση στην Έννα.

 

6η ημέρα – Μεγάλο Σάββατο: ΕΝΝΑ – ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ – ΠΙΑΤΣΑ ΑΡΜΕΡΙΝΑ – ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ

Σήμερα, κατευθυνόμαστε στον εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο του Ακράγαντα για τη μεγάλη μας ξενά­γηση στους αρχαίους ελληνικούς ναούς, ορισμέ­νοι από τους οποίους βρίσκονται σε άριστη κατά­σταση. Θα δούμε τους ναούς του Ηρακλή, του Διός, της Ήρας, τον τεράστιο δωρικό ναό της Ο­μόνοιας -ο οποίος, χάρη στη μετατροπή του σε πρωτοχριστιανικό ναό σώζεται σήμερα σχεδόν α­κέραιος- τον ναό των Διόσκουρων, του Κάστορα και του Πολυδεύκη, από τα ωραιότερα δείγματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, κτλ.

Αναχωρούμε κατόπιν με προορισμό μας τις Συρακούσες. Καθ’ οδόν θα σταματήσουμε στη μεσαιωνική πόλη Πιά­τσα Αρμερίνα, που έγινε διάσημη κυρίως για τα εκ­πληκτικά μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν στη «Βίλα» ενός Ρωμαίου προύχοντα, τη Villa del Casale.

Συνεχίζουμε για την αρχαία ελληνική πόλη των Συρακουσών, ολοκληρώνο­ντας μία γεμάτη και καταπληκτική ημέρα. Άφιξη, με­ταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δια­νυκτέρευση.

 

7η ημέρα – Κυριακή του Πάσχα: ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ – ΜΟΝΤΙΚΑ – ΝΟΤΟ – ΚΑΤΑΝΙΑ

Αναχώρηση για την Μοντίκα όπου την Κυριακή του Πάσχα λαμβάνει χώρα και η γιορτή της Παναγίας «Vasa Vasa», κάτι που δεν πρέπει να χάσετε, με τους ντόπιους και τους επισκέπτες να κατακλύζουν το κέντρο της. Στην εκκλησία της Santa Maria di Betlem το πλήθος των πιστών συγκεντρώνεται για να δει το παραδοσιακό «Bacio di mezzoggiorno» (μεσημεριανό φιλί) ανάμεσα στην Παναγία και τον Αναστημένο Χριστό. Πριν από την τελετή, η Παναγία και ο Χριστός, μεταφερόμενοι στους πιστούς ώμους, αναζητούν ο ένας τον άλλον σε όλο τον κεντρικό δρόμο της πόλης.

Μετά τη λήξη της τελετής θα επιστρέψουμε στις Συρακούσες και στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το χωριό Νότο. Περίτεχνα κτίρια, όπως το Palazzo Ducezio, η μονή της Santa Chiara, ο καθεδρικός ναός San Nicolo, η εκκλησία San Carlo al Corso και πολλά ακόμα παλάτια ευγενών οικογενειών στη Via Cavour βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή. Δεν παραλείπουμε και ένα πέρασμα από την Παλιά Αγορά, όπου παλαιότερα υπήρχαν πολλά κρεοπωλεία και αρτοποιεία και τώρα τα περισσότερα έχουν αντικατασταθεί από καταστήματα.

Τελικός προορισμός μας η Κατάνια. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα – Δευτέρα του Πάσχα: ΚΑΤΑΝΙΑ: εκδρομή σε ΑΙΤΝΑ – ΤΑΟΡΜΙΝΑ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για την ολοήμερη γνωριμία μας με την Αίτνα, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, που εξακολουθεί να απειλεί με τις εκρήξεις του την περιοχή. Θα ανέβουμε σε υψό­μετρο 1.800 μ. Εκεί θα δούμε τον κρατήρα Silvestri και θα απολαύσουμε μια πανοραμική θέα στο Ιόνιο Πέ­λαγος και τα γύρω νησάκια.

Συνεχίζουμε με προορισμό την Ταορμίνα, το αρχαίο ελληνικό Ταυρομένιο, αποικία των Ναξίων, χτισμένη το 400 π.Χ. Άφιξη στην πόλη που οι Ιταλοί ονομά­ζουν «Μαργαριτάρι του Ιονίου». Λουλουδιασμένη, κομψή, κοσμοπολίτικη, με ατέλειωτα φιδωτά δρομά­κια και κατοικίες παλαιών Ευρωπαίων ευγενών, τό­πος καλλιτεχνών, συγγραφέων, στοχαστών και δια­νοουμένων, με το δραματικό σκηνικό της Αίτνας να δεσπόζει παντού, η Ταορμίνα είναι ένας τόπος με ασύγκριτες ομορ­φιές. Θα περιηγηθούμε με τα πόδια στο κέντρο της πόλης που αποτελείται από παλαιά νεοκλασικά αρχοντικά και παλάτια και θα επισκεφτούμε το διάσημο αρχαίο ελ­ληνικό της θέατρο με την υπέροχη πανοραμική θέα στο πέλαγος.

Επιστροφή στην Κατάνια και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΚΑΤΑΝΙΑ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Ελεύθερη ημέρα το πρωί και ύστερα αναχώρηση για το αεροδρόμιο της Κατάνια, όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση μας για Αθήνα, μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη στην Αθήνα την επόμενη ημέρα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  25/3/2024 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1399€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1399 € 380 €
  Twin Room 1399 € 380 €
  Triple Room 1399 € 380 €
  Single Room 2159 € 380 €

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* με πρωινό.
  • Πρόγευμα καθημερινά.
  • Όλες οι μεταφορές από/προς τα αεροδρόμια του εξωτερικού, οι ξεναγήσεις και οι εκδρομές, όπως αναγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμα, με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν.
  • Διπλωματούχοι τοπικοί ξεναγοί επιπλέον του Έλληνα αρχηγού, όπου χρειάζεται, για συνεχείς εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις.
  • Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Ταξιδιωτικός οδηγός- βιβλίο στα Ελληνικά

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, check points, φόροι πόλεων, φιλοδωρήματα, επιπλέον πακέτο ασφάλειας κλπ., τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:  380 €

Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

 

 

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

ΑΖ 717

25/03/2024

ΑΘΗΝΑ – ΡΩΜΗ

06:00

07:10

ΑΖ 1777

25/03/2024

ΡΩΜΗ – ΠΑΛΕΡΜΟ

08:20

09:25

ΑΖ 1712

02/04/2024

ΚΑΤΑΝΙΑ – ΡΩΜΗ

19:15

20:40

ΑΖ 722

02/04/2024

ΡΩΜΗ – ΑΘΗΝΑ

21:50

00:50 +1

9ήμερο πρόγραμμα με 8 διανυκτερεύσεις

Άφιξη στην Αθήνα την 10η ημέρα (3/4/2024) τις πρώτες πρωινές ώρες.