Skip to main content

Κεντρική Ιταλία ΤΟΣΚΑΝΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΜΠΟΛΟΝΙΑ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024 - 5 ΗΜΕΡΕΣ από 795€

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: 12, 19/7 | 2, 9, 16, 23, 30/8 | 6, 20/9 - 5 ΗΜΕΡΕΣ

Ασίζη, Σιένα, Λούκα, Πίζα, Σαν Τζιμινιάνο, Μοντεριτζιόνι

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

Ημέρα 1η : Αθήνα – Μπολόνια

Άφιξη με απευθείας πτήση στην Μπολόνια, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιοχής Εμίλια Ρομάνια.  Πανεπιστημιούπολη από αρχαιοτάτων χρόνων αφού επίσημα από το 1088 το πανεπιστήμιό της είναι το παλαιότερο της Ευρώπης και φιλοξενεί πολυάριθμους φοιτητές που της προσδίδουν πλούτο και ζωντανεύουν την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της. Η Μπολόνια είναι ακόμη γνωστή για τους πύργους της και τις στοές της (portici), που φτάνουν τα 38 χιλιόμετρα στο ιστορικό κέντρο και την κάνουν μοναδική πόλη στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η μακρύτερη στον κόσμο στοά του San Luca, μήκους 3,7 χιλιομέτρων και με 666 καμάρες. Η πόλη έχει πολλά παλάτια που χρονολογούνται κυρίως από την εποχή που αυτή συμπεριλαμβανόταν στα Παπικά Κράτη τον 16ο με 18ο αιώνα και ανήκαν στις οικογένειες των γερουσιαστών που κυβερνούσαν την Μπολόνια εκείνο τον καιρό. Πολλούς αιώνες πριν η Μπολόνια ήταν μια από τις 5-6 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και ήταν γεμάτη από πανύψηλους πύργους, περίπου 180. Οι πύργοι αυτοί χτίζονταν από τις μεγάλες φεουδαρχικές οικογένειες και ήταν σύμβολα της δύναμής τους. Όσο πιο δυνατή ήταν η οικογένεια τόσο πιο ψηλό πύργο είχανε. Σήμερα στο κέντρο της πόλης δεσπόζουν δύο από αυτούς τους πύργους: Ο μεγαλύτερος είναι ο πύργος των Asinelli (97,20 μέτρα ύψος) και ο μικρότερος των Garisenda (48 μέτρα).

 Ημέρα 2η : Μπολόνια (Λούκα, Πίζα) – Φλωρεντία

Το οδοιπορικό μας στην Τοσκάνη θα ξεκινήσει από μια πόλη-διαμάντι που σπάνια περιλαμβάνεται στα ελληνικά ταξιδιωτικά προγράμματα, την Λούκα, με την αυθεντική μεσαιωνική αρχιτεκτονική. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Ετρούσκους, αν και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι εκεί προϋπήρχε οικισμός των Λιγουρίων. Αρχικά λεηλατήθηκε από τον Οδόακρο κατά την εκστρατεία του προκειμένου να γίνει βασιλέας της Ιταλίας. Το 493 κατακτήθηκε από τους Οστρογότθους, ενώ το 593 και επί τρεις μήνες πολιορκείται από τον Βυζαντινό στρατηγό Ναρσή, ο οποίος και την κατέλαβε. Μεταξύ του 568 και του 594 την πόλη κατέχουν οι Λογγοβάρδοι και αμέσως μετά η πόλη περνά στην κυριαρχία των Φράγκων. Σήμερα η κουκλίστικη Λούκα κρίνεται ως η πιο ατμοσφαιρική πόλη της Τοσκάνης. Με τα καλοδιατηρημένα τείχη με τις έξι εισόδους – εξόδους, τις εντυπωσιακές πλατείες και τα γραφικά μεσαιωνικά στενά, ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη και τον μεταφέρει σε περασμένες ένδοξες εποχές.

Συνέχεια έχει η Πίζα με το διάσημο κεκλιμένο πύργο της. Από το 1987 το συγκρότημα των οικοδομημάτων που βρίσκονται πάνω στην πλατεία του καθεδρικού αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται πάνω στα ερείπια του παλιού βαπτιστηρίου της εκκλησίας της Σάντα Ρεπαράτα, που κάποτε υπήρχε στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο επιβλητικός ναός.

Άφιξη αργά το απόγευμα στον γίγαντα του ιταλικού τουρισμού, την Αναγεννησιακή Φλωρεντία που θα μας φιλοξενήσει τα δύο βράδια του ταξιδιού μας.

 Ημέρα 3η : Φλωρεντία

Η Φλωρεντία, το λίκνο της Ιταλικής Αναγέννησης, ιδρύθηκε πιθανώς το 200 π.Χ. λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Φιέζολε με την οποία για αιώνες βρισκόταν σε διαρκή ανταγωνισμό. Στη διάρκεια της ιστορίας της γνώρισε πολλές καταστροφές ενώ τον 3ο αιώνα μ.Χ. επί εποχής του Διοκλητιανού, γίνεται πρωτεύουσα της επαρχίας της Τουσκίας. Η πόλη στους αιώνες που ακολούθησαν γνώρισε την απειλή των Οστρογότθων, κατακτήθηκε από τον Καρλομάγνο, ενώ το 1054 περιήλθε στην Ματθίλδη, κόμισσα της Τοσκάνης, η οποία λαμβάνοντας σαν κληρονομιά το Δουκάτο της Τοσκάνης, που είχε πρωτεύουσα τη Λούκα, δώρισε την Φλωρεντία στον Πάπα Γρηγόριο Ζ’. Έτσι υπό παπική επιρροή η Φλωρεντία αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και γνώρισε μεγάλη ευημερία. Είναι μια πόλη με αναρίθμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Διαθέτει εξαίρετη καλλιτεχνική κληρονομιά. Στην πόλη έζησαν και δημιούργησαν ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της τέχνης καλλιτέχνες όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Βερρόκκιο, ο Ντονατέλο, ο Δάντης, αλλά και επιστήμονες όπως ο Γαλιλαίος και ο Μακιαβέλι και εξερευνητές όπως ο Αμέρικο Βεσπούτσι. Στην ολοήμερη περιήγηση μας θα επισκεφθούμε την παγκοσμίως διάσημη Πινακοθήκη Ουφίτσι για να απολαύσουμε τα αξεπέραστα έργα τέχνης που την κοσμούν, θα θαυμάσουμε το μεγαλόπρεπο Ντουόμο με το παρακείμενο Βαπτιστήριο, θα ατενίσουμε την μοναδική θέα του ποταμού Άρνο με τη διάσημη γέφυρα Πόντε Βέκιο στο βάθος, θα επισκεφθούμε το σημείο ταφής του Δάντη στην εκκλησία της Σάντα Κρότσε και φυσικά δεν θα παραλείψουμε να γνωρίσουμε την σύγχρονη πλευρά της πόλης μέσα από την σικάτη αγορά και τα πολυτελή της καφέ και εστιατόρια.

4η μέρα : Φλωρεντία (Σαν Τζιμινιάνο, Μοντεριτζιόνι, Σιένα) – Περούτζια

Μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή παίρνουμε τον δρόμο για την πιο γοητευτική και πιο τουριστική περιφέρεια της Ιταλίας, την Τοσκάνη των αμπελώνων, των πύργων, των πολύχρωμων γιορτών και φυσικά της Αναγέννησης.

Πρώτη μας στάση στο Σαν Τσιμινιάνο, υπέροχη μεσαιωνική πόλη που ανακηρύχθηκε και αυτή Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το Σαν Τσιμινιάνο είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας, στην περιφέρεια της Τοσκάνης. Η πόλη είναι διάσημη για την μεσαιωνική οχυρωματική της αρχιτεκτονική με τείχη, πύλες και πύργους που διακρίνονται από μεγάλη απόσταση. Οι πύργοι ανήκουν  σε κατοικίες και μάλιστα το ύψος του πύργου ήταν χαρακτηριστικό της οικονομικής κατάστασης του ιδιοκτήτη. Από τους 100 πύργους διασώζονται σήμερα 14 που είναι αρκετοί για να δώσουν το δικό τους χρώμα στην μικρή αυτή ιταλική πόλη. Ο ψηλότερος πύργος έχει ύψος 54 μέτρα και προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη αλλά και την γύρω περιοχή. Είναι δε παγκοσμίως γνωστή και για το εξαιρετικό λευκό κρασί της, "Vernaccia di San Gimignano", που παράγεται στην περιοχή.

Επόμενη στάση το γραφικό Μοντεριτζιόνι που θα μας "γυρίσει" χρόνια πίσω, στην παραδοσιακή Τοσκάνη των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Τέλος μας περιμένει η Σιένα. Εδώ θα απολαύσουμε τον καφέ μας στην επικλινή Πιάτσα ντελ Κάμπο, εκεί όπου διεξάγεται κάθε χρόνο η γιορτή του Πάλιο. Μετά τον καφέ ή το παγωτό θα περπατήσουμε στο ιστορικό κέντρο για να απολαύσουμε τα γοτθικά πυργόσπιτα και θα επισκεφθούμε εσωτερικά τον περίφημο καθεδρικό ναό. Δεν είναι τυχαίο που το ιστορικό κέντρο της Σιένα ανήκει στην λίστα των μνημείων της UNESCO και σας βεβαιώνουμε πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την απολαύσετε από μία ωραία νωχελική βόλτα.

Συνεχίζουμε για την όμορφη Περούτζια, ιστορική πόλη της Ιταλίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Βρίσκεται σε γραφικό λόφο στην κοιλάδα του άνω Τίβερη με πληθυσμό περίπου 170.000 κατοίκους. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Περουσία και αποτελούσε μία από τις δώδεκα ομόσπονδες πόλεις της Τυρρηνίας. Το μεσαιωνικό της στυλ, η άρτια αρχιτεκτονική της, η κουλτούρα της αλλά και η απλότητα των κατοίκων θα μαγέψουν σίγουρα τον κάθε επισκέπτη που θέλει να βιώσει μία ξεχωριστή εμπειρία. Στην περιήγησή μας στο ιστορικό κέντρο θα φτάσουμε στη γεμάτη ζωή, επικλινή Ρiazza 4 Novebre, όπου βρίσκεται το Palazzo dei Priori του 13ου αιώνα. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Λαυρεντίου που δίνει μία ακόμα πιο μαγική οπτική γωνία και ατμόσφαιρα στην εικόνα που επικρατεί. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει η Fontana Maggiore, το μνημειώδες σιντριβάνι που σχεδιάστηκε από τον Bevignate da Cingoli και χτίστηκε μεταξύ 1275 και 1277, για να γιορταστεί η άφιξη του νερού στην ακρόπολη της πόλης, χάρη στο νέο υδραγωγείο.

Το σιντριβάνι έχει διακοσμήσει με 50 ανάγλυφα και 24 αγάλματα ο Νικολά Πιζάνο με τον γιο του Τζοβάνι, ενώ πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο έργο του σπουδαίου γλύπτη. Από εδώ ξεκινάει και η Corso Vannucci, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης, γύρω από τον οποίο μπορεί κανείς να βρει ό,τι αγαπά η καρδιά του. Η Περούτζια αποτελεί μια όμορφη φοιτητούπολη. Εδώ βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου, το Università degli studi di Perugia, αλλά και το περίφημο Università degli Stranieri di Perugia, όπου φοιτούν φοιτητές από 86 διαφορετικές χώρες. Τα στενά σοκάκια, οι όμορφοι δρόμοι, η φωτισμένη πόλη τη νύχτα, οι μυρωδιές των εστιατορίων θα αφήσουν σίγουρα μία όμορφη χορδή σκέψης και ανάμνησης στη καρδιά, στην ψυχή αλλά και στο νου.

 

Ημέρα 5η : Περούτζια (Ασίζη) – Αθήνα

Και καθώς το ταξίδι μας πλησιάζει προς το τέλος του δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε επίσκεψη  σε μια από τις ωραιότερες μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας, η Ασίζη. Είναι η γενέτειρα του Αγίου Φραγκίσκου, του φτωχούλη του Θεού, ο οποίος ίδρυσε εδώ το θρησκευτικό τάγμα των Φραγκισκανών το 1208. Εδώ και αιώνες επισκέπτονται την περιοχή εκατομμύρια προσκυνητές για να προσκυνήσουν στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου (όπου είναι θαμμένος) και την Βασιλική της αγαπημένης των καθολικών Αγίας Κλάρας, όπου βρίσκεται ο τάφος της. Η βόλτα μας στην παλιά πόλη με τα μεσαιωνικά κτίσματα και τους αδιέξοδους δρόμους θα μας αποκαλύψει μια ατμόσφαιρα βγαλμένη από ιστορικό μυθιστόρημα ενώ η επίσκεψή μας στον καθεδρικό του Αγίου Ρουφίνο θα μας βοηθήσει να εισχωρήσουμε στα άδυτα του καθολικισμού.

Γεμάτοι όμορφες εντυπώσεις κατευθυνόμαστε το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας από όπου η απευθείας πτήση της Aegean θα μας επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

 

ΠΤΉΣΕΙΣ

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΩΡΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΩΡΑ

ΑΦΙΞΗΣ

1η μέρα

Αθήνα – Μπολόνια

14.10

15.30

5η μέρα

Φλωρεντία – Αθήνα

18.30

21.35

 

Θεσσαλονίκη - Αθήνα

11.15

12.10

Αθήνα – Θεσσαλονίκη

23.30

00.25

 

 

 

ΤΙΜΕΣ

 

Ταξίδι

 

Αναχώρηση

 

Ξενοδοχεία

Διατροφή

2κλ

1κλ

Φόροι

Παρατηρήσεις

Κεντρική ΙΤΑΛΙΑ

 

ΤΟΣΚΑΝΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΜΠΟΛΟΝΙΑ

 

5 ημέρες

12/7

30/8

4

 

Πρωινό

885

+420

330

Περιλαμβάνονται δημοτικοί φόροι πόλεων, check points λεωφορείων, είσοδος στην Γκαλερία Ουφίτσι

 

19/7

23/8

795

+360

 

 

2, 9, 16/8

 

845

+360

 

6, 20/9

 

945

+450

Παιδί έως 11 ετών στο ίδιο δωμάτιο με 2 ενήλικες = - 100€

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:  

  • Απευθείας πτήσεις με AEGEAN Αθήνα Μπολόνια // Φλωρεντία Αθήνα
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*
  • Πρωινό μπουφέ καθημερινά
  • Μεταφορές, εκδρομές, περιηγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • Είσοδο στην γκαλερί Ουφίτσι στην Φλωρεντία
  • Δημοτικούς φόρους ξενοδοχείων
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης/Φ.Π.Α.
  • Έμπειρο αρχηγό/συνοδό
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Είσοδοι σε επισκεπτόμενα αξιοθέατα/ μουσεία εκτός εάν αναφέρονται στα προσφερόμενα
  • Ό,τι δεν αναφέρεται στα προσφερόμενα ή αναγράφεται προαιρετικό/προτεινόμενο

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

  • Απαραίτητο διαβατήριο ή ταυτότητα τελευταίας 15ετίας σε καλή κατάσταση