Skip to main content

Αρχαία Περσία - Αποτυπώματα της Unesco, Καλοκαίρι 2014, από 1.097,00

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΦΑΧΑΝ - ΝΑΪΝ - ΓΙΑΖΝΤ - ΚΕΡΜΑΝ - ΜΠΑΜ - ΜΑΧΑΝ - ΠΑΣΑΡΓΑΔΕΣ - ΠΕΡΣΕΠΟΛΗ - ΣΙΡΑΖ

12 ημέρες

Αναχωρήσεις: Απρίλιος εώς Οκτώβριος 2014

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Ένα ταξίδι, ολοκληρωμένος γύρος Περσίας, με έμφαση στα πολιτιστικά της ενδιαφέροντα και στην ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η έκπληξη και το δέος που αισθάνεται ο επισκέπτης μπροστά στα επιτεύγματα του πολιτισμού των Περσών είναι απρόσμενη και μεγάλη.

Ένας λαός σκληροτράχηλος και αινιγματικός από πολλές απόψεις με τόσες αρετές όσο και μειονεκτήματα εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες και εξαπλώθηκε σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου.

Στη διάρκεια της μακρινής πορείας του, που γνώρισε την ακμή και την παρακμή πολλών πόλεων Βασιλείων και πληθυσμών, ξεχωρίζουν οι μακροχρόνιες συγκρούσεις τους με την Αρχαία Ελλάδα, τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία και η αντιπαλότητα με το Βυζάντιο.

Η χώρα δεν προσφέρεται για νυχτερινή ζωή. Έχει δικούς της κανόνες και απαιτεί από τους επισκέπτες να τους σεβαστούν. Παρότι θεωρεί τη γυναίκα σύμβολο του σεξ, εντούτοις την θέλει ντυμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεξηγηθεί, χωρίς βέβαια να κάνει καμία εξαίρεση για τις επισκέπτριες.

Σε αντιστάθμισμα όμως θα έρθετε σε επαφή με περίτεχνα μνημεία, σπουδαία κτίσματα, αρχαιολογικά ευρήματα και έγγραφα που μαρτυρούν πως αυτές οι αυτοκρατορίες είχαν ιδεολογική φιλοδοξία να παρουσιάζουν μεγαλοπρεπή δείγματα αρχιτεκτονικής.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται όλα τα μνημεία τα οποία έχουν ανακηρυχτεί επισήμως από την UNESCO μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.


  ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ UNESCO

  • Ισφαχάν(16ος-17ος)
  • Ακρόπολης Μπαμ(7ος-11ος αι.)
  • Πασαργάδες(559-330πχ)
  • Περσέπολη(6ος-5οςαι.πχ)
  • 15 άτομα μάξιμουμ
  • 10 άτομα μίνιμουμ

 

1η μέρα : Αθήνα – πτήση
Συνάντηση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Τεχεράνη με ενδιάμεση αλλαγή αεροσκάφους.

2η μέρα : Τεχεράνη
Άφιξη στην Τεχεράνη και ένα κατάλευκο μνημείο το Αζαντί, μία αψίδα 45 μέτρων ύψους, θα σας καλωσορίσει στέκοντας επιβλητική μπροστά από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Μεταφορά στο ξενοδοχείο.
Αργότερα θα συνεχίσουμε με την περιήγηση της πρωτεύουσας η οποία αν και δεν θεωρείται ιδιαίτερα όμορφη, έχει αρκετά αξιοθέατα κυρίως μουσεία, τα οποία φιλοξενούν μοναδικούς θησαυρούς. Το Εθνικό Αρχαιολογικό είναι το σπουδαιότερο, στο μουσείο χαλιών στεγάζονται μερικά από τα κορυφαία δημιουργήματα των τελευταίων 500 χρόνων, το μουσείο κοσμημάτων πρσφέρει μία σπάνια έκθεση.
Αφού, μέσα από την περιήγηση των αιθουσών, θα έχουμε μία θαυμάσια εισαγωγή στην ιστορία της Περσίας θα έλθουμε στα αξιοθέατα της πόλης για να περιηγηθούμε μεταξύ άλλων την αγορά, το παλιό κοινοβούλιο, το παλάτι Saad Abad, τα Τζαμιά Ιμάμ και τον εθνικό κήπο.

3η μέρα : Τεχεράνη – Κασάν – Αμπιανέ – Ισφαχάν 
Το πρωί θα αφήσουμε την πρωτεύουσα και θα συνεχίσουμε οδικώς για το Ισφαχάν σε μία υπέροχη διαδρομή που θα θέλαμε ποτέ να μην τελειώσει. Πρώτα θα σταθούμε στο Κασάν για μια επίσκεψη του πιο περίτεχνου παζαριού της Περσίας και του αρχοντικού Μπουτζρεντι, του 19ου αιώνα.
Όμως οι εντυπώσεις δεν σταματάνε εδώ. Η αποκάλυψη έρχεται μέσα στα φαράγγια του όρους Κάρκας, όπου ξεπετάγεται μπροστά μας το κοκκινωπό περίγραμμα του χωριού Αμπιανέ σαν να βγήκε κατ’ ευθείαν απ’ την έρημο του Μεξικού ή τις πλαγιές του Αντιάτλαντα στο νότιο Μαρόκο.
Άφιξη το απόγευμα στην πόλη θρύλο, το Ισφαχάν που ο Παζολίνι το επέλεξε για να γυρίσει την ταινία «Αραβικές Νύχτες».

4η μέρα : Ισφαχάν – Ολοήμερη Περιήγηση
Το Ισφαχάν, που ιδρύθηκε τον 5ο αι. π.Χ. στο κεντρικό Ιράν, αναπτύχθηκε υπό τον μεγάλο σάχη των Σαφαβιδών Abbas A΄ (1588-1629), ο οποίος ξεκίνησε την δημιουργία ενός μοντέρνου κράτους και κατέστησε το Ισφαχάν διαμάντι της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής.
Το εντυπωσιακό πολεοδομικό σχέδιο της πρωτεύουσας Ισφαχάν, εμπλουτισμένο με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά συγκροτήματα κατοικιών και ιερών αγορών, πιστοποιεί την πιο λαμπρή εποχή της σύγχρονης Περσίας.
Ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονήματα ήταν η πλατεία του Σάχη (Μαντάν-Ι-Σάχη) σήμερα πλατεία του Ιμάμ Χομεϊνί.
Σε μία περιοχή 500 Χ 150μ. που περιβάλλεται από αψιδωτούς διώροφους διαδρόμους, βρίσκεται στα νότια το Τζαμί του Σάχη, στα ανατολικά το Τζαμί του Σείχη Loftolah και στα δυτικά το παλάτι Ali Qapu.
Το Τζαμί του Σάχη, με τα τέσσερα Ιουάν -είδος θολωτής αψίδας- που υψώνονται σε τέσσερα σημεία του ορίζοντα στην εσωτερική αυλή, είναι ένα τυπικό Ιρανοϊσλαμικό Πολιτιστικό κτίριο και χαρακτηρίζει την Περσία των Σαφαβιδών.
Το εσωτερικό των ανακτόρων της αριστοκρατίας ήταν στολισμένο με κομψούς εικονογραφημένους πίνακες με θέματα ιδιωτικών στιγμών ή αυλικά που απεικόνιζαν τις χαρές του κρασιού, της μουσικής, της ποίησης και του έρωτα, τις οποίες οι άνθρωποι απολαμβάνουν σε πανέμορφους χώρους.
Στο γειτονικό τζαμί του σείχη Λότφολαχ η απουσία μιναρέ αναδεικνύει ακόμα πιο έντονα την μαγεία των σχεδιών του τρούλου, ο οποίος θεωρείται ο τρίτος από τους ωραιότερους της Περσίας.
Το ανάκτορο Ali Qapu ήταν έδρα της Κυβέρνησης. Ο ανοιχτός εξώστης προσφέρει μία υπέροχη θέα σε όλη την πόλη και δεσπόζει στην τεράστια πλατεία στην οποία γινόντουσαν τα αθλητικά παιχνίδια και οι παρελάσεις που σχετίζονταν με την ζωή της αυλής.
Στο τελευταίο όροφο του ανάκτορου στην μεγάλη αίθουσα της μουσικής, τοίχοι και οροφή φέρουν γύψινες διακοσμήσεις με εσοχές σε σχήμα φιαλών, αμφορέων και κοσμημάτων.
Ο σάχης δεν έκανε καμμία τροποποίηση στο προγενέστερο τέμενος της Παρασκευής, το αρχαιότερο θρησκευτικό κτήριο (11ος αιώνας), χώρος προσευχής και αρχαιολογικής μελέτης.
Το Τζαμί αυτό με τα 2.400 μέτρα εκπροσωπεί το χαρακτηριστικό Ιρανικό στυλ με τα τέσσερα Ιουάν. Ολόκληρο το συγκρότημα το οποίο θα περιηγηθούμε και θα εξερευνήσουμε με λεπτομέρεια, περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη συνέχεια θα δούμε τις περίφημες γέφυρες του ποταμού Ζαγιάντ, το εξαίσια διακοσμημένο Ναό Βονκ που συγκεράζει Ισλαμική αρχιτεκτονική με Χριστιανική αναγεννησιακή τέχνη και θα καταλήξουμε στο γραφικό σκεπαστό παζάρι ένα από τα ωραιότερα που έχετε επισκεφθεί. Γεμάτο από αυθεντικά ολόμαλλα και κεντητά Περσικά χαλιά, χάλκινα και μπρούτζινα αντικείμενα, κοσμήματα, μπαχαρικά και αναμνηστικά, θα σας συναρπάσει.

5η μέρα : Ισφαχάν – 2η Περιήγηση Πόλης
Η ρήση «Το Ισφαχάν είναι ο μισός κόσμος», υπονοεί το αφάνταστο μεγαλείο της πόλης.
Το Ισφαχάν είναι η πλέον μυστηριακή πόλη της Περσίας. Ο ποταμός Ζαγιαντε Ρουντ που σημαίνει «Ζωοδότης Ποταμός» διασχίζει την πόλη με τα παλάτια, τα Τζαμιά, τους κήπους και τα παζάρια. Το πρωί θα έχουμε μία συμπληρωματική περιήγηση στην πόλη για να δούμε το τζαμί Monar Jonban με τους κινούμενους μιναρέδες, την έπαυλη Hasht Behesht και το τέμπλο της φωτιάς Atashgat.

6η μέρα : Ισφαχάν – Ναϊν – Γιάζντ
Η Γιάζντ στην οποία θα έλθουμε σήμερα ήταν η πρωτεύουσα των Μοζαφαριδών, μία αραβική δυναστεία του Νότιου Ιράν και του Κουρδιστάν (1318-1393). 
Μετά το πρωινό αναχώρηση σε μία όμορφη διαδρομή όπου σε μικρές στάσεις θα δούμε καλλιεργημένες εκτάσεις, μικρά χωριά, χαμηλά βουνά, μικρές οάσεις, τους αμμόλοφους του Νταστ-Ε-Καβιρ και το Τζαμί Jame στην φημισμένη για τα χαλιά της Ναϊν.
Άφιξη στην Γιάζντ, που είναι χτισμένη στην άκρη της εχθρικής Αλμυρής Ερήμου.
Τα μεγάλα πλούτη του Βασιλείου των Μοζαφαριδών επέτρεψαν την δημιουργία εξαιρετικών έργων τα οποία θα επισκεφθούμε σε μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις της Περσίας, κέντρο των τελευταίων Ζωροαστρών που διατηρεί αναλλοίωτη την φυσιογνωμία του.
Μπαίνοντας στην πόλη θα σταθούμε στους Πύργους της Σιωπής, τον χώρο όπου μέχρι το 1950 τοποθετούνταν οι νεκροί των Ζωροαστρών προκειμένου να φαγωθούν από τα όρνια, όπως επιβάλλει η παράδοσή τους. Στη συνέχεια θα πάμε στο ιερό, που το στολίζουν τα σύμβολα του Άχουρα Μάζντα και θα παρατηρήσουμε το χώρο που φυλάσσεται η άσβεστη Φλόγα. Τα ισλαμικά μνημεία της πόλης θα κερδίσουν το ενδιαφέρον της περιήγησής μας όπως το συγκρότημα του Εμίρη Τσαγκ Μαγκ, το Τζαμί της Παρασκευής με τους πανύψηλους μιναρέδες και το γειτονικό κομψοτέχνημα Ροχνόντιν που στολίζεται με τον δεύτερο από τους ωραιότερους τρούλους της Περσίας. Στα δρομάκια της παλιάς πόλης θα γευθούμε την αύρα μιας άλλης εποχής που ακόμα υπάρχει.

7η μέρα : Γιάζντ – Rafsanjan – Κερμάν
Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για το Κερμάν πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας την οποία οι αρχαίοι αποκαλούσαν Καραμανία. Στη διαδρομή μέσω της πόλης Rafsanjan θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις περίφημες «Κανατ», υπόγειες σήραγγες με τις οποίες μεταφέρεται το νερό από τα βουνά στις οάσεις.
Άφιξη στο Κερμάν όπου θα επισκεφθούμε το τέμενος της Παρασκευής, τα λουτρά Ganj Ali Khan και τον θόλο του Jabalieeh.
Μεταφορά στο ξενοδοχείο.

8η μέρα : Κερμάν – Μπαμ – Μαχάν – Κερμάν
Σήμερα θα πραγματοποιήσουμε μία ολοήμερη εκδρομή στον οικισμό του Μπαμ, ο οποίος χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. 
Η πόλη είναι κτισμένη σε μία όαση στα άκρα της ερήμου του Ιράν και η ύδρευσή της εξασφαλίζεται από το νερό το οποίο προέρχεται από τις πλαγιές ορεινού όγκου στα νοτιοδυτικά.
Όταν εξαντλούνται τα νερά της επιφάνειας οι ανάγκες για ύδρευση καλύπτονται από υπόγεια κανάλια τα λεγόμενα «Κανατ» που χαρακτηρίζουν τις ερημικές περιοχές της Περσίας. 
Το Μπαμ τον 10ο αιώνα ήταν ένα απόρθητο φρούριο. Το μνημείο παγκοσμίας κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει τον αρχαίο οικισμό στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η επιβλητική Ακρόπολη με μνημειώδεις πύλες, αγόρες, τζαμιά, αρχοντικά και διοικητικά κτήρια.

Ο σεισμός του 2004 κατέστρεψε μεγάλο μέρος του παλατιού και του νέου Μπαμ, μετατρέποντάς το σε ένα σωρό από ερείπια. Αργότερα θα συνεχίσουμε για το Mahan όπου θα επισκεφθούμε το Μαυσωλείο του Νεμοταλάχ Βαλί του αποκαλούμενου Νοστράδαμου της Περσίας. 
Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

9η μέρα : Κερμάν – Νεϊριζ - Σιράζ
Το πρωί αναχωρούμε για το Σιράζ, την πόλη των αηδονιών και των ρόδων, του έρωτα, του κρασιού, των ποιητών Σααντί και Χαφέζ. Το τοπίο στην διάρκεια της διαδρομής μας είναι άλλοτε πράσινο, άλλοτε ξερό με όμορφα χωριά και κατασκηνώσεις των νομάδων Κασκαϊς. Με σύντομες στάσεις θα επισκεφθούμε το Τζαμί Jame στο Νεϊριζ και την Αλμυρή Λίμνη Mahar Lou.
Αργότερα άφιξη στο Σιραζ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

10η μέρα : Σιράζ – Ολοήμερη Περιήγηση
Μετά το πρωινό θα σας γνωρίσουμε το Σιράζ το διοικητικό κέντρο της χώρας, ποιητική και πνευματική συνάμα πρωτεύουσα της Περσίας. 
Στην πόλη των Αηδονιών και των Ρόδων, του έρωτα και του κρασιού, θα έχουμε μία μεστή περιήγηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μαυσωλεία των ποιητών Σααντί και Χαφεζ, το πάρκο Μπαγκεράμ με το παλάτι των Κατζάρων, το Ιερό Τέμενος Σαχτσεράγκ, το Τζαμί Vakil και το παζάρι Vakil όπου θα καταλήξουμε. 
Αργότερα επιστροφή στο ξενοδοχείο.

11η μέρα : Σιράζ – Πασαργάδες – Περσέπολη – Νεκρόπολη Νάξι Ρονστάμ - Σιράζ
Οι Πασαργάδες που θα έλθουμε σήμερα το πρωί, χτίσθηκαν γύρω στα 546 π.Χ. και φιλοξενούν το καλοδιατηρημένο κτίσμα του τάφου του Κύρου του Μεγάλου. Η Περσέπολη, τα ερείπια της οποίας θα επισκεφθούμε στη συνέχεια, αρχικά ονομάζονταν Πάρσα αλλά οι Έλληνες που την κατέλαβαν το 330 π.Χ. και την κατέστρεψαν, της έδωσαν το σημερινό της όνομα. 
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι μεγάλου ενδιαφέροντος και τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία θα δούμε, είναι εκπληκτικά. Εδώ βρίσκεται το ανάκτορο των Αχαιμενιδών, μεγάλο συγκρότημα με αίθουσες ακρόασης και διακοσμημένους χώρους υποδοχής. Εντοπίσθηκαν βασιλικά ενδιαιτήματα, ένα τειχισμένο κυνηγετικό πάρκο και μία διακοσμητική λίμνη. Ο Δαρείος Α΄ το 512 π.Χ. άρχισε την κατασκευή ενός τεράστιου ανάκτορου, το οποίο ολοκληρώθηκε από μετέπειτα βασιλείς μετά από 200 χρόνια, με στόχο την αξιοποίησή του ως καλοκαιρινό ανάκτορο. Το κεντρικό παλάτι του Δαρείου ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930. Τα ανάκτορα των 100 κιόνων, η Νεκρόπολη Ναγκς-ε- Ρόσταμ, όπου βρίσκονται λαξεμένοι στην κάθετη πλευρά βράχου κοι οι τάφοι του Ξέρξη, του Αρταξέρξη και του Δαρείου Β΄, θα μας γοητεύσουν.

12η μέρα : Σιράζ – Αθήνα
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση με ενδιάμεσο σταθμό για την Αθήνα.

 

 

Αναχωρήσεις: 17 Απριλίου, 22 Μαΐου, 26 Ιουνίου, 24 Ιουλίου, 7 και 28 Αυγούστου, 18 Σεπτεμβρίου και 23 Οκτωβρίου

Τιμές κατ' άτομο σε δίκλινο: Ξενοδοχείο 4*/ 1.097 ευρώ (Μονόκλινο +300 ευρώ)
                                                   Ξενοδοχείο 5*/ 1.210 ευρώ (Μονόκλινο +380 ευρώ)

 

 

Περιλαμβάνονται

Αεροπορικά εισιτήρια σε οικονομική θέση με ενδιάμεση αλλαγή αεροσκάφους.

Φιλοξενία σε ξενοδοχεία Α’ κατηγορίας ή Πολυτελείας & Β΄κατηγορίας στο Κερμάν(επιλογή σας).

Ημιδιατροφή καθε μέρα.

Ασφαλή μεταφορικά μέσα για τις μετακινήσεις από/προς τα αεροδρόμια του εξωτερικού και για όλες τις εσωτερικές μετακινήσεις του προγράμματος

Επισκέψεις, περιηγήσεις, εκδρομές, όπως ακριβώς περιγράφονται

Τοπικοί έμπειροι ξεναγοί

Αρχηγός/συνοδός από την Ελλάδα

Ταξιδιωτική θήκη με ενημερωτικά έντυπα

Ασφάλεια αστικής και επαγγελματικής ευθύνης

 

 

Δεν περιλαμβάνονται

Φόροι αεροδρομίων

Φιλοδωρήματα/ Αχθοφορικά

Βίζα εισόδου 50-60€ (περίπου)

Ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση

 

Σημειώσεις:

Το ταξίδι εκτελείται με ελάχιστη συμμετοχή 15  ατόμων. Σε περίπτωση που η συμμετοχή είναι μικρότερη (10 άτομα τουλάχιστον) το ταξίδι δεν ακυρώνεται και εκτελείται με επιβάρυνση  130  € το άτομο

Ενδυματολογία: 
Οι γυναίκες οφείλουν να καλύπτουν το κεφάλι και τον λαιμό με μαντήλι και να σκεπάζουν το ντύσιμό τους με μακρύ σκούρο ρούχο. Δεν επιτρέπονται οι κοντές φούστες και τα σορτσάκια, ούτε για τις γυναίκες ούτε για τους άντρες. Τα δε παντελόνια είναι ευπρόσδεκτα για το ντύσιμο.

Κλίμα:
Άνοιξη και Φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές για να ταξιδέψετε στην Περσία.

Ταξιδιωτικά Έγγραφα:

Το Διαβατήριο σας πρέπει να έχει τουλάχιστον 6-μηνη ισχύ από την είσοδό σας στη χώρα και να μη φέρει σφραγίδα Ισραήλ. Απαιτούνται 2 πρόσφατες φωτογραφίες σας τουλάχιστον 25 μέρες πριν την αναχώρηση

Υγειονομικές Προφυλάξεις:

Δεν απαιτούνται εμβόλια ή άλλου είδους προληπτική αγωγή. Tο νερό δεν είναι πόσιμο και συνιστούμε το εμφιαλωμένο.