Skip to main content

Aρμενία Γεωργία Αζερμπαϊτζάν 19-29 Απριλίου ΄14,11 μέρες απο 1790 €

Aρμενία Γεωργία Αζερμπαϊτζάν

19-29 Απριλίου ΄14,11 μέρες

Στους ορεινούς όγκους του Kαυκάσου, σκαρφαλωμένες σε δασωμένα φαράγγια κι απόκρημνες πλαγιές, τρεις νεοσύστατες δημοκρατίες συνεχίζουν να διατηρούν στις καινούριες δομές τους, παραδόσεις, έθιμα και συνήθειες αιώνων. Παζάρια και Kαραβάν Σεράι, Aνάκτορα Σάχηδων κι οχυρωμένες εκκλησίες είναι οι καλύτερες αποδείξεις ενδόξων στιγμών του παρελθόντος. Όλα στον Kαύκασο είναι αγέρωχα, οι άνθρωποι έχουν μια λεβεντιά και μια ντομπροσύνη, χαρακτηριστικά που συνετέλεσαν στην διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας αυτού του πληθυσμού σε πείσμα της εξαιρετικά δύσκολής μοίρας που τους επεφύλαξε η ιστορία τους.

Το ταξίδι :

Ημέρα 1, 19/04 :  Αθήνα - Τιφλίδα.  Αναχώρηση αεροπορικώς για Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, πόλη πανέμορφη χτισμένη στο γεωγραφικό  σταυροδρόμι  Ευρώπης και Ασίας με ιδιαίτερη ευρασιατική αρχιτεκτονική . Άφιξη  και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.   Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο  με παραδοσιακά Πασχαλινά πιάτα της χώρας.

Ημέρα 2, 20/04:  Τιφλίδα (Μτσχέτα – Ανανούρι) . Η σημερινή πρωινή μας εκδρομή θα μας φέρει στα φαράγγια του Καυκάσου, στην   ιστορική πόλη Μτσχέτα που έχει ηλικία 3000 ετών.  Οι μεσαιωνικές εκκλησίες της Μτσχέτα  περιλαμβάνονται στην λίστα μνημείων Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Κορυφαία αξιοθέατα η εκκλησία Τζβάρι του 6ου αι. ,  ο Καθεδρικός Ναός Σβετσκοσβέλι και το Μοναστήρι του Σάμταβρο.   Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούμε προς το Ανανούρι, ταξιδεύοντας κατά μήκος της θρυλικής Στρατιωτικής Οδού που ένωνε τις χώρες του Καυκάσου με την Ρωσία. Θα επισκεφθούμε το κάστρο  του Ανανούρι  χτισμένο  κατά την διάρκεια του 16ου αι. στις όχθες του ποταμού Αράγβι   σε προνομιακή θέση για να εποπτεύει την περιοχή.  Επιστροφή στην Τιφλίδα .

Ημέρα  3, 21/04:  Τιφλίδα – Ντιλιζάν- Τσαχατζόρ. Στην σημερινή μας ξενάγηση θα γνωρίσουμε καλύτερα την  πανέμορφη «κόρη» της Υπερκαυκασίας,την Τιφλίδα. Θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό Σιόνι,  έδρα του Πατριάρχη Γεωργίας όπου φυλάσσεται ο σταυρός της Αγίας Νίνας,  την Βασιλική του Ανχισκάτι  του 6ου αι., η παλαιότερη εκκλησία της Τιφλίδας με τυπική  γεωργιανή  μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τέλος τον Καθεδρικό Ναό Σαμέμπα ( Αγίας Τριάδας ) που θεωρείται το νέο στολίδι της πόλης, ο μεγαλύτερος θρησκευτικός ναός στον Καύκασο . Ο επιβλητικός αυτός ναός εγκαινιάστηκε το 2004  για να τιμηθούν τα 1500 χρόνια από την ίδρυση της Ορθόδοξης Γεωργιανής Εκκλησίας. Πριν αφήσουμε την Τιφλίδα θα επισκεφθούμε την περιοχή με τα ιαματικά λουτρά της πόλης αγαπημένο μέρος των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών και στην συνέχεια για όσους το επιθυμούν θα ανεβούμε με τα πόδια στο Κάστρο Ναρικάλα  που δεσπόζει πάνω από την Παλιά Πόλη . Αφήνοντας την πόλη κατευθυνόμαστε στα Αρμενικά  σύνορα  και περνάμε στο έδαφος της Αρμενίας. Μια σύντομη στάση στην περιοχή του Ντιλιζάν  όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ντόπιους τεχνίτες να δουλεύουν    με παραδοσιακό τρόπο χειροποίητα αντικείμενα.  Συνεχίζουμε για την λίμνη Σεβάν όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και το εκκλησάκι του Bαπτιστή και να φωτογραφίσουμε το τοπίο με τις χιονισμένες κορυφές των βουνών, το οποίο θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστο. Άφιξη  και διανυκτέρευση στο Τσαχατζόρ,  πόλη θέρετρο,  που το όνομα της στα Αρμενικά σημαίνει «Κοιλάδα των Λουλουδιών».

Ημέρα 4, 22/4: Τσαχαντζόρ – Ερεβάν.   Η μέρα μας θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο Νορατούζ όπου θα δούμε τις μεσαιωνικές επιτύμβιες στήλες που υπάρχουν εκεί , τα Khachkars  όπως ονομάζονται στα αρμενικά. Συνεχίζουμε για το πιο καλοδιατηρημένο καραβανσεράι  στην Αρμενία  χτισμένο το 1332 στο πέρασμα του Σελίμ, από όπου περνούσε ο διάσημος δρόμος του Μεταξιού,  για να φιλοξενεί τους ταξιδιώτες. Ακολουθώντας τον δρόμο  μέσα από ένα φαράγγι 8 χιλιομέτρων, φθάνουμε στο Μοναστήρι του Νοραβάνκ  χτισμένο κατά την διάρκεια του 13ου αι. και το οποίο υπήρξε  σπουδαίο θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Αρμενίας. Συνεχίζοντας την διαδρομή που θα μας φέρει στο Μοναστήρι του Κορ Βιράπ θα περάσουμε από το χωριό Αρένι  για να πάρουμε  μια γεύση   από τα φημισμένα κρασιά του. Λίγο  αργότερα φθάνουμε στο ιστορικό Μοναστήρι του Κορ Βιράπ,  εκεί που φυλακίστηκε ο Αγ. Γρηγόριος ο Φωτιστής που έφερε το φως του Χριστιανισμού στην Αρμενία. Η θέα από το μοναστήρι των δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ  προκαλεί δέος και συνάμα μελαγχολία και αποτελεί προσφιλές θέμα των ζωγράφων της χώρας. Άφιξη και διανυκτέρευση στο Ερεβάν.

Ημέρα 5, 23/4: Ερεβάν. Σήμερα θα γνωρίσουμε την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, το Ερεβάν,  που βρίσκεται  χτισμένο στις όχθες του ποταμού Χραζντάν  και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές. Πόλη όμορφη, ζωντανή, με φαρδιές λεωφόρους, επιβλητικά κτίρια, καταπράσινους κήπους και μεγάλες πλατείες.  Κατά την διάρκεια της ξενάγησης μας θα δούμε το Άγαλμα της Μητέρας Αρμενίας, την Ακαδημία Επιστημών, το κτίριο της Βουλής, το μεγαλοπρεπές κτίριο της Όπερας, την λεωφόρο Μάστοτς. Στην Πλατεία Δημοκρατίας βρίσκεται  το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας το οποίο θα επισκεφτούμε  για να γνωρίσουμε μέσα από τα πλούσια εκθέματα του την ιστορία της Αρμενίας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα.  Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε την Εθνική Πινακοθήκη για να μυηθούμε στην τέχνη των διάσημων Αρμενίων ζωγράφων όπως ο Αιβαζόβσκυ, ο Σαριάν , ο Αταμιάν κ.α.  Επόμενος προορισμός ο ιερός χώρος  Ετσμιατζίν και ο ομώνυμος  Καθεδρικός Ναός του 4ου αιώνα, όπου βρίσκεται η έδρα του Αρμένιου Πατριάρχη. Ο ναός ανήκει στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco όπως  και τα ερείπια του καθεδρικού ναού  του 7ου αι. στο  Ζβάρτνοτς  που θα επισκεφθούμε κατά την επιστροφή μας στο   Ερεβάν.

Ημέρα  6, 24/4: Ερεβάν. Η μέρα μας θα ξεκινήσει με το Ματενανταράν, έ­να μονα­δι­κό μου­σεί­ο χει­ρο­γρά­φων. Ε­δώ φυ­λάσ­σο­νται πάνω α­πό 20.000 χει­ρό­γρα­φα α­νε­κτί­μη­της ι­στο­ρι­κής και πνευ­μα­τι­κής α­ξί­ας, που χρο­νο­λο­γού­νται α­πό τον 5ο ως το 18ο αιώ­να. Τα πα­λαιό­τερα εί­ναι γραμ­μέ­να σε πέ­τρα, ξύ­λο και δέρμα ζώ­ων, τα νε­ό­τε­ρα εί­ναι στο­λι­σμέ­να πε­ρίτε­χνα, δε­μέ­να με πο­λύ­τι­μα μέ­ταλ­λα και λί­θους. Τα χει­ρό­γρα­φα αυ­τά εί­ναι ξε­χω­ρι­στά για τους Αρ­με­νί­ους, ό­χι μό­νο για­τί ε­ξι­στο­ρούν την πα­γκό­σμια ε­ξέ­λι­ξη του αν­θρώ­πι­νου πνεύ­μα­τος, αλλά και για­τί α­ντι­προ­σω­πεύ­ουν τα συ­γκε­κρι­μέ­να σύμ­βο­λα της γέ­νε­σής τους. Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα εί­ναι γραμ­μέ­να στο ε­θνι­κό αλ­φά­βη­το, το ο­ποί­ο ε­πι­νό­η­σε τον 5ο αιώ­να ο μο­να­χός Μεσρόπ Μα­στότ­ς.  Στη συνέχεια η επίσκεψη στον αρχαιοπρεπή ναό του Γκαρνί από την εποχή του Τιγκράνι καθώς και στο μεταγενέστερο λαξευμένο στους βράχους μοναστήρι του Γκέραρτ  θα ολοκληρώσει την γνωριμία μας με ένα ευρύτατο φάσμα της αρμένικης Ιστορίας. Η σημερινή ξενάγηση μας θα κλείσει με το Μουσείο του ι­διο­φυούς σκη­νο­θέ­τη Σερ­γκέ­ι Πα­ρα­τζά­νοφ. Ημέρα 7, 25/4: Ερεβάν – Ασταράκ – Χαγκμπάτ – Τιφλίδα. Πρωινή αναχώρηση για την  επαρχία Αραγκατσόν με προορισμό την πόλη Ασταράκ, η οποία είναι από τους παλαιότερους οικισμούς στην Αρμενία με πολλά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία. Εμείς θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Καρμραβόρ που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Επόμενος σταθμός στην διαδρομή μας   το Μοναστήρι Χαγκπάτ, προστατευόμενο μνημείο της Unesco και πραγματικό αριστούργημα της μεσαιωνικής αρμενικής αρχιτεκτονικής. Συνεχίζουμε για τα σύνορα και περνάμε ξανά στο έδαφος της Γεωργίας με προορισμό την γνώριμη  μας Τιφλίδα. Φθάνοντας στην πόλη θα επισκεφθούμε το Μουσείο Ιστορίας στο οποίο φιλοξενούνται οι θησαυροί της Κολχίδας καθώς και το Μουσείο  της Σοβιετικής Κατοχής.

Ημέρα  8, 26/4 :Τιφλίδα –  Σέκι.  Πρωινή αναχώρηση για ναγνωρίσουμε την επαρχία Κάρτλι στην κάρδια της χώρας. Πρώτος σταθμός  το Γκόρι γενέτειρα του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι παγκοσμίως γνωστός με το ψευδώνυμο Στάλιν. Στο ομώνυμο μουσείο θα δούμε προσωπικά του αντικείμενα και θα γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές των πρώτων χρόνων της ζωής του αμφιλεγόμενου ηγέτη.  Στη συνέχεια μας περιμένει η υπόσκαφη πόλη Ουπλιτσίκε που χρονολογείται από το 1500 π.Χ.  Μετά το τέλος της ξενάγησης  κατευθυνόμαστε στα σύνορα  για να περάσουμε   στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Προορισμός μας το  Σέκι που διατηρεί αναλλοίωτο το μεσαιωνικό του χαρακτήρα, όπου επισκεπτόμαστε το παλάτι - σήμερα μουσείο του τοπικού Σάχη. Η διαμονή μας σήμερα θα μας μεταφέρει νοερά αρκετά χρόνια πίσω, μια και θα είναι σε παραδοσιακό Καραβάν Σεράι όπου ανάμεσα στα υπόλοιπα θα γευτούμε και την τοπική Αζέρικη κουζίνα.

Ημέρα 9, 27/4 : Σέκι- Μπακού. Αμέσως μετά το πρωινό αναχωρούμε για την πρωτεύουσα του Αζερμπαιτζάν, το Μπακού που βρίσκεται ανατολικά, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.Το Μπακού είναι η  πόλη των αντιθέσεων,  από την μία η καινούργια πόλη  με πληθώρα από ουρανοξύστες και μοντέρνα επιβλητικά κτίρια και από την άλλη το Ιτσάρι Σιτάρ, η Παλιά Πόλη, που ανήκει στα Μνημεία  Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco . Θα δούμε μεταξύ άλλων   το Παλάτι του Σιρβάνσαχ και τον εντυπωσιακό Maiden Tower καθώς και το Μουσείο των Χαλιών.

Ημέρα 10, 28/4: Μπακού. Ολοήμερη ξενάγηση στη χερσόνησο Απσερόν όπου κυριαρχεί ο ζωροαστρικός ναός  Αρεζγκάχ με την αιώνια φωτιά, αντικείμενο λατρείας ανά τους αιώνες και αποτέλεσμα των τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου του υπεδάφους τους Αζερμπαϊτζάν, βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας. Η επιστροφή μας στο Μπακού συνοδεύεται από την επίσκεψη στο Ιστορικό μουσείο καθώς και στην πολύβουη κεντρική αγορά  της πρωτεύουσας. 

Ημέρα 11, 29/4: Μπακού –Αθήνα. Το πρωινό είναι στην διάθεση σας. Μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα.

Tιμή κατ άτομο :

Σε δίκλινο:             1790 €

Σε μονόκλινο :      2380 €

Φόροι  αερ/μίων :  590 €

 

 σας προσφέρει:

● Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση) με  Turkish Airlines  

● Ξενοδοχεία  4* sup & 5*

● Ημιδιατροφή καθημερινά 

● Μεταφορές,  Ξεναγήσεις κι εκδρομές όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα

● Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία)

● Αχθοφορικά μιας αποσκευής κατ' άτομο

● Φιλοδωρήματα

● Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

● Ασφάλεια αστικής ευθύνης

  Δεν περιλαμβάνονται:

 Φόροι αεροδρομίων

Πτήσεις :

19/4 ΤΚ 1846  Αθήνα Κωνσταντινούπολη        10.05- 11.30

19/4 ΤΚ 382    Κωνσταντινούπολη Τιφλίδα     13.10-  16.25

29/4 ΤΚ 335   Μπακού   Κωνσταντινούπολη   20.45- 21.45

29/4 ΤΚ 1841 Κωνσταντινούπολη Αθήνα        23.20-  00.40  

Ταξιδιωτικά έγγραφα:

Απαραίτητο το διαβατήριο σας με 6μηνη ισχύ . Απαιτείται η προσκόμιση φωτοτυπίας του διαβατηρίου στο γραφείο μας για την έκδοση της βίζας του Αζερμπαϊτζάν τουλάχιστον 15 μέρες πριν την αναχώρηση του ταξιδιού.