Skip to main content

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ - ΠΟΝΤΟΣ ΑΠΡ-ΜΑΙΟ-ΙΟΥΝΙΟ! ΑΠΟ 2190,00


 ΑΡΜΕΝΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ - ΠΟΝΤΟΣ

Αναχωρήσεις:  16.04, 08.05, 22.05, 04.06, 25.06

15 Ημέρες

Από τον Πόντο στον Καύκασο…

Ένα ταξίδι-περιήγηση στον Πόντο, σε τόπους φορτωμένους με μνήμες και ιστορία, εκεί όπου η παρουσία των Ελλήνων χρονολογείται από την αρχαιότητα. Αφού εξερεύνησαν το Αιγαίο, οι Έλληνες θαλασσοπόροι ξεκίνησαν να κατακτήσουν την αφιλόξενη και γεμάτη τρομερούς κινδύνους θάλασσα του "Άξενου" Πόντου. Και κατάφεραν τελικά να δαμάσουν την κλειστή υδάτινη λεκάνη του Πόντου, που έγινε μια θάλασσα φιλόξενη, "εύξεινος" και ελληνική. Εκεί δημιουργήθηκε ο Ποντιακός Ελληνισμός των 26 αιώνων ζωής για να καταλήξει στον τραγικό ξεριζωμό και την επιστροφή στην προαιώνια πατρίδα. Ο Καύκασος, καταφύγιο ενός μωσαϊκού εθνοτήτων, υπήρξε ανέκαθεν ένα φυσικό οχυρό αλλά και "μήλο της έριδας" για Πέρσες, Οθωμανούς, Άραβες και Ρώσους. Στις απότομες πλαγιές του φώλιασαν από νωρίς λαοί σκληροτράχηλοι, που μέσα στους αιώνες ανέπτυξαν διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες. Με το ταξίδι μας αυτό θα γνωρίσουμε δύο γειτονικές αλλά τόσο διαφορετικές χώρες του Καυκάσου, την Αρμενία και τη Γεωργία με αρχαίες πόλεις, μοναστήρια, κάστρα και τζαμιά, μνημεία του Σοβιετικού παρελθόντος και μοναδικά τοπία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ -AΓKΥΡA - ΣΑΦΡΑΝΜΠΟΛΙΣ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και πτήση για την από 13/10/1923 πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, μέσω Κωνσταντινούπολης. Η Άγκυρα βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολίας, σε υψόμετρο 850 μέτρων. Είναι μια πόλη-Ιανός, μια πόλη με δύο όψεις: η μία σαφώς σύγχρονη, αποτέλεσμα της θέλησης ενός μόνο ανθρώπου, του Ατατούρκ, για τη δημιουργία ενός σπουδαίου ασιατικού κέντρου στη νέα Τουρκική Δημοκρατία, η άλλη παλιά, που μαρτυρεί το παρελθόν της τουρκικής πρωτεύουσας. Φθάνοντας θα αναχωρήσουμε για τη Σαφρανμπολού (Θεοδωρούπολη), την πόλη του σαφράν, μια πολύ γραφική κωμόπολη που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ένα υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής τουρκικής αρχιτεκτονικής. Τα περίπου 150 παραδοσιακά της σπίτια με πέτρινο ισόγειο και δύο ορόφους φτιαγμένους από ξύλινα δοκάρια δεμένα μεταξύ τους με ειδική τεχνική και επιχρισμένα με λάσπη και χρώμα, αποτελούν τα πιο κομψά σωζόμενα δείγματα της ιδιότυπης οθωμανικής αρχιτεκτονικής των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αι. Η πόλη είναι φημισμένη για τα νοστιμότατα λουκούμια της, καθώς και για τα σταφύλια Çavus, γλυκά με πολύ λεπτή φλούδα. Φθάνοντας θα περπατήσουμε στην πόλη για να θαυμάσουμε τα παραδοσιακά της σπίτια. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα: ΣΑΦΡΑΝΜΠΟΛΙΣ - ΑΜΑΣΕΙΑ

Πρωινή αναχώρηση για την Αμάσεια, γενέτειρα του Έλληνα γεωγράφου Στράβωνα. Είναι η πιο γραφική από τις εσωτερικές πόλεις του δυτικού Πόντου, κτισμένη στη δυτική όχθη του ποταμού Γεζίλ Ιρμάκ (YesilIrmak: Πράσινος ποταμός, ο αρχαίος Ίρης). Η αριστερή κοίτη του ποταμού ακουμπά σ΄ έναν επίπεδο βράχο, πάνω στον οποίο είναι χτισμένα μια σειρά από πανέμορφα σπίτια της οθωμανικής περιόδου. Ο επάνω όροφος των σπιτιών αυτών προεξέχει, δημιουργώντας εξώστες πάνω από το ποτάμι, μια εικόνα πολύ γραφική. Το 300 π.Χ. η Αμάσεια έγινε πρωτεύουσα των Μιθριδατών βασιλιάδων του Πόντου, οι οποίοι ενίσχυσαν με πύργους και τείχη το απρόσιτο φαράγγι και λάξεψαν στο βράχο μνημειώδεις βασιλικούς τάφους Άφιξη και ξενάγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε το κάστρο που δεσπόζει στην πόλη και τους βασιλικούς τάφους. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΑΜΑΣΕΙΑ - ΣΙΒΑΣ (ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ)

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για το Σιβάς, που κατά τη Ρωμαϊκή εποχή ονομαζόταν Σεβάστεια και ήταν μεγάλη και σπουδαία εμπορική πόλη. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1275 μέτρων στη κοιλάδα του Κιζίλ Ιρμάκ (KizilIrmak: Κόκκινος ποταμός, ο αρχαίος Άλυς). Φθάνοντας θα επισκεφθούμε διάφορα μνημεία από την εποχή των Σελτζούκων, οι οποίοι την κατέλαβαν το 1071 και την ονόμασαν Σιβάς, όπως τον GökMedrese (Μπλε μεντρεσές, 1271), το πιο αξιόλογο μνημείο σελτζουκικής αρχιτεκτονικής της πόλης, το UluCamii, δηλαδή το Μεγάλο Τζαμί (τέλη του 11ου αι. ή στις αρχές του 12ου αι.) κ.ά. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: ΣΙΒΑΣ - ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Πρωινή αναχώρηση για την Τραπεζούντα, τη μητρόπολη της ΝΑ πλευράς του Εύξεινου Πόντου. Η πόλη αυτή παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα βυζαντινά της μνημεία, καθώς υπήρξε μια "μικρή Κωνσταντινούπολη", την εξαιρετική ομορφιά της, και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου π.Χ. αι. από Έλληνες αποίκους της Σινώπης, δηλαδή καταγόμενους από τη Μίλητο. Εδώ ο Ξενοφών και οι Μύριοί του ξαναβρήκαν τον ελληνικό κόσμο στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., όταν, μετά τον θάνατο του βασιλιά Κύρου, ξεκίνησαν από τα Κούναξα της Περσίας, διέσχισαν το οροπέδιο της Ανατολίας και τον ορεινό όγκο των Ποντικών Άλπεων και ύστερα από έξι μηνών πεζοπορία, έχοντας διανύσει 1.700 χιλιόμετρα σε εχθρικούς και ξένους τόπους, έφτασαν στην "επί θάλατταν εις Τραπεζούντα, πόλιν Ελληνίδα, οικουμένην έν τω Εύξείνω Πόντω, Σινωπέων αποικίαν έν τη Κόλχων χώρα...". Αυτό το μαυροθαλασσίτικο λιμάνι, στους πρόποδες της οροσειράς του Πόντου, έξι μερόνυχτα μακριά από την πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, βρισκόταν στο τέρμα του μεγάλου ασιατικού δρόμου που ξεκινούσε από τη Μεσοποταμία, τη Περσία, το Αφγανιστάν, την Ινδία και την Κίνα. Για δυόμισι περίπου αιώνες - από το 1204, όταν αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Σταυροφόρους ως το 1261, όταν οι Παλαιολόγοι επανήλθαν στην Κωνσταντινούπολη - η Τραπεζούντα, ως πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών, διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο, όχι μόνο ως πολιτική δύναμη, αλλά κυρίως ως οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, η Τραπεζούντα έμεινε για λίγο διάστημα ο τελευταίος προμαχώνας του βυζαντινού πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στην πόλη θα επισκεφθούμε την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας του 13ου αιώνα, το μόνο βυζαντινό μνημείο σ΄ ολόκληρο τον Πόντο που έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί ως μουσείο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το FatihCamii, το τζαμί του Πορθητή, που είναι στην πραγματικότητα η παλιά εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοκεφάλου, μια πολύ παλιά βυζαντινή βασιλική στην οποία προστέθηκε τρούλος τον 13ο αι. Ήταν ο μητροπολιτικός ναός της αυλής της Τραπεζούντας και εδώ γίνονταν επιβλητικές τελετές (στέψεις, κηδείες, ταφές αυτοκρατόρων και μητροπολιτών, ενθρονίσεις κλπ.) στα 258 χρόνια της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Θα δούμε επίσης το Φροντιστήριο Τραπεζούντος, το μεγαλύτερο σχολείο της Ανατολής, τη νεοκλασική έπαυλη του τραπεζίτη Κωνσταντίνου Καπαγιαννίδη (Αρχοντικό Ατατούρκ) και άλλα παλιά αρχοντικά της πόλης, τα τείχη των Κομνηνών, τον Πύργο της βασίλισσας Ειρήνης", κατασκευασμένος από την αυτοκράτειρα Ειρήνη της Τραπεζούντας το 1340 και θα απολαύσουμε τη θέα της πόλης και της παραλίας από λόφο Boztepe (Μίθριον Όρος). Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ - ΣΟΥΜΕΛΑ - ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για το ιερότερο προσκύνημα της ποντιακής γης, το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, λαξεμένο σε μια σχισμή του βράχου, στη καρδιά των Ποντιακών Άλπειων σε υψόμετρο 1300 μ.Η Μονή της Παναγίας Σουμελά ιδρύθηκε τον 4ο αι από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο, στο σημείο που βρέθηκε η αγιογραφημένη από τον Απόστολο Λουκά εικόνα της Παναγίας. Επί 16 αιώνες η μονή του Πόντου ήταν θεματοφύλακας της ελληνικής γλώσσας και της Ορθοδοξίας, αναζωπυρώνοντας σε κάθε δύσκολη ιστορική στιγμή την εθνική και θρησκευτική συνείδηση των πιστών. Το 1923, η μονή Σουμελά λεηλατήθηκε, κάηκε και εγκαταλείφθηκε. Το 1938, ο μοναχός Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης επέστρεψε στη μονή και μετέφερε στην Ελλάδα, μαζί με ορισμένα ιερά κειμήλια της μονής, και την κρυμμένη εικόνα της Παναγίας, η οποία τοποθετήθηκε στη ομώνυμη Μονή της Παναγίας που χτίστηκε το 1951 στην Καστανιά Ημαθίας. Το κύριο μέρος του μοναστηριού απαρτίζουν ο ξενώνας, η ιερή σπηλιά με τις αγιογραφίες, η πηγή με το Αγίασμα, το κωδωνοστάσιο και τα εννιά παρεκκλήσια. Όλα τα κτίσματα της μονής βρίσκονται, δυστυχώς, σε θλιβερή κατάσταση εξαιτίας των βανδαλισμών που έχουν προκληθεί, ενώ πολλές από τις υπέροχες αγιογραφίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές. Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης της μονής. Επίσκεψη και επιστροφή στην Τραπεζούντα. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ - ΜΠΑΤΟΥΜΙ (ΓΕΩΡΓΙΑ)

Πρωινή αναχώρηση για τα σύνορα Τουρκίας – Γεωργίας. Μετά τις συνοριακές διατυπώσεις, θα κατευθυνθούμε προςτο ιστορικό Μπατούμι, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γεωργίας, της πανέμορφης αυτής χώρας του Καύκασου, που γνωρίζουμε από τους μύθους του Προμηθέα, του Φρίξου και της Έλλης, του Ηρακλή, των Αργοναυτών και του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Το Μπατούμι (Batum ή Batumi) είναι πρωτεύουσα της αυτόνομης Δημοκρατίας της Ατζαρίας (Adjara)και σημαντικό λιμάνι της χώρας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Χάρη στην προνομιούχα τοποθεσία του, αποτελεί φημισμένο κέντρο παραθερισμού, κυρίως όμως είναι γνωστό ως λιμάνι στο οποίο καταλήγει ο πετρελαιαγωγός του Μπακού. Άφιξη και ξενάγηση της πόλης κατά τη διάρκεια της οποίας θα γνωρίσουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατά της, μεταξύ των οποίων και το φρούριοΓκόνιο (Gonio). Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ: ΜΠATOYMI - ΚΟΥΤΑΪΣΙ

Πρωινή οδική αναχώρηση για το Κουταϊσί, την πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Κολχίδας. Βρίσκεται στην καρδιά της Γεωργίας και είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Φθάνοντας θα επισκεφθούμε το μοναστήρι Γκελάτι του 12ου αι., τον Καθεδρικό ναό της δυναστείας των Βαγρατιδών και το νέο κτίριο του Κοινοβουλίου, που κατασκευάστηκε το 2012 σε σχέδια του Ισπανού αρχιτέκτονα AlbertoDomingoKabo. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

8η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΤΑΪΣΙ - ΒΑΡΤΖΙΑ - ΓΚΙΟΥΜΡΙ (ΑΡΜΕΝΙΑ)

Πρωινή οδική αναχώρηση για να επισκεφθούμε ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας, το συγκρότημα των τρωγλοδυτικών εκκλησιών της Βάρτζια (12ος-13ος αι.). Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς τα σύνορα της χώρας με την Αρμενία, τη δεύτερη χώρα του Καυκάσου που θα γνωρίσουμε με το οδοιπορικό μας αυτό. Μετά τις συνοριακές διατυπώσεις θα συνεχίσουμε για το Γκιουμρί(Λενινακάν επί Σοβιετικής Ένωσης), μια από τις ομορφότερες πόλεις της Υπερκαυκασίας. Φθάνοντας θα περπατήσουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και θα νιώσουμε την αίγλη του λαμπρού παρελθόντος της. Στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν ένα απλό χωριό που ονομαζόταν Κουμαϊρί και σχεδόν μέσα σε μια δεκαετία αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους σιδηροδρομικούς κόμβους ολόκληρου του Καύκασου. Όταν το 1837 ο Ρώσος τσάρος Νικόλαος επισκέφθηκε το Κουμαϊρί, το μετονόμασε σε Αλεξαντροπόλ προς τιμήν της συζύγου του, Αλεξάνδρας Φιοντόροβνα. Τρία χρόνια αργότερα η πόλη δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις σύγχρονες της εποχής της. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

9η ΗΜΕΡΑ: ΓΚΙΟΥΜΡΙ - ΕΤΣΜΙΑΤΖΙΝ - ΕΡΕΒΑΝ

Πρωινή αναχώρηση για το Ετσμιατζίν, το θρησκευτικό κέντρο της χώρας και έδρα του Αρμενικού Πατριαρχείου. Η μικρή αυτή πόλη, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το Ερεβάν, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία όταν η Αρμενία ανακήρυξε τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του κράτους, μετά από ένα όραμα του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή που είδε τον Ιησού Χριστό να κατεβαίνει από τον ουρανό και να δείχνει το σημείο όπου το 301 θεμελιώθηκε η Αγία Έδρα, στη θέση ενός ειδωλολατρικού ναού - το όνομα Ετσμιατζίνστα αρμενικά σημαίνει "κάθοδος του Μονογενούς". Συνεχίζουμε για το ναό του Γκαρνί, ένα πραγματικόκόσμημα ελληνιστικής αρχιτεκτονικής και το μοναστήρι Γκεγκχάρντ που είναι λαξεμένο σε βράχο. Μετά την επίσκεψή μας θα αναχωρήσουμε για την πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν, μια πανέμορφη πόλη χτισμένη στις ακραίες ανατολικές πλαγιές του Aραράτ, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, με φαρδιές λεωφόρους, μνημειώδεις πλατείες, επιβλητικά κτίρια, καταπράσινους κήπους κλπ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

10η ΗΜΕΡΑ: ΕΡΕΒΑΝ

Η πόλη αποκαλείται από τους Αρμενίους Γερεβάν, δηλαδή "η ορατή", επειδή, σύμφωνα με το μύθο, ήταν η πρώτη τοποθεσία που είδε ο Νώε μετά τον Κατακλυσμό. Πόλη με αξιοσημείωτη ιστορική σπουδαιότητα, συνδεδεμένη με τις περιπέτειες του αρμενικού λαού. Μια πόλη με μοντέρνα ατμόσφαιρα και πανάρχαια ιστορία, με δεκάδες θέατρα, αίθουσες συναυλιών γκαλερί και κλαμπ με ζωντανή μουσική. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας σήμερα, θα δούμε μεταξύ άλλων το κάστρο Ερεμπουνί (782 π.Χ.), που ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου του Ουραρτού, το Εθνικό Μουσείο, το κρατικό ινστιτούτο χειρογράφων Ματενανταράν, που περιέχει 12.000 αρμένικα και 3.000 ξενόγλωσσα χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, καθώς και το μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας (1915). Θα επισκεφθούμε επίσης το εργοστάσιο "ΑΡΑΡΑΤ" όπου παράγεται το παγκοσμίου φήμης κονιάκ της Αρμενίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

11η ΗΜΕΡΑ: ΕΡΕΒΑΝ - ΓΚΟΡΙΣ

Πρωινή αναχώρηση με προορισμό το Μοναστήρι Χορ Βιράπ, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αραράτ είναι ως τις μέρες μας ιερός τόπος προσκυνήματος. Στο Χορ Βιράπ (Βαθύς Λάκκος) φυλακίστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής, ο ιδρυτής και πρώτος επίσκοπος της Αρμενικής εκκλησίας, το όνομα και το έργο του οποίου έχει συνδεθεί με τον εκχριστιανισμό του Αρμενικού λαού. Παρά τα 13 χρόνια εγκλεισμού του στο λάκκο, ο Γρηγόριος (Κρικόρ) όχι μόνο επέζησε, αλλά θεράπευσε τον βασιλιά Τιριδάτη, με εντολή του οποίου είχε φυλακιστεί. Κατόπιν αυτού ο Τιριδάτης αποδέχθηκε τη νέα πίστη, βαφτίστηκε χριστιανός από τον Γρηγόριοκαι το 301 με βασιλική διαταγή ανακήρυξε το χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του αρμενικού κράτους. Αφού απολαύσουμε την εκπληκτική θέα των δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ και του ποταμού Αράξη, θα συνεχίσουμε για αυτό που θεωρείται το ομορφότερο μοναστήρι ολόκληρης της Αρμενίας, το μοναστήρι Τατέβ (9ος-13ος αι.). Χτισμένο σε μια απόκρημνη βραχώδη πλαγιά που ατενίζει το Φαράγγι του ποταμού Βοροτάν, εναρμονίζεται τέλεια με το βραχώδες τοπίο γύρω του. Στη διαδρομή μας θα σταματήσουμε στην περίφημη Γέφυρα του Διαβόλου (Devil’sbridge), μήκους περίπου 30 μέτρων, που βρίσκεται στο βαθύτερο και στενότερο τμήμα του φαραγγιού. Η Γέφυρα του Διαβόλου περιβάλλεται από πολλές ορεινές πηγές, τα νερά των οποίων χρωμάτισαν τα βράχια με κίτρινο, ροζ και πράσινο χρώμα. Θα έχουμε επίσης σήμερα τη δυνατότητα να επιβιβαστούμε στο μακρύτερο τελεφερίκ του κόσμου, μήκους 5,7 km, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010. Καλύπτει τη διαδρομή από το χωριό Halidzor στο χωριό Τατέβ, σχεδόν δίπλα στο μοναστήρι, σε 11 λεπτά με ταχύτητα 37 km/h, ενώ το ψηλότερο σημείο της διαδρομής του είναι 320 μέτρα. Κάθε μια από τις δύο καμπίνες του μπορεί να μεταφέρει έως 25 επιβάτες. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το ξενοδοχείο μας στην πόλη Γκόρις, το όνομα της οποίας σημαίνει "βραχώδης τόπος" και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.385 μέτρων. Διανυκτέρευση.

12η ΗΜΕΡΑ: ΓΚΟΡΙΣ - ΛΙΜΝΗ ΣΕΒΑΝ

Ξεκινάμε σήμερα το πρωί για μια πανέμορφη διαδρομή προς τη λίμνη Σεβάν, τη μεγαλύτερη της Αρμενίας (έκταση 940 km2, μήκος 80km και μέγιστο πλάτος 30km). Η Σεβάν βρίσκεται σε υψόμετρο 1.900 μέτρωναπό την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελεί σήμερα έναν διάσημο παραθεριστικό προορισμό. Η διαδρομή μας γίνεται μέσω του SelimPass, όπου θα δούμε το μεσαιωνικό καραβάν σεράι του Σελίμ, που κατασκευάστηκε από τον πρίγκιπα ChesarOrbelyan 1332 για τους ταξιδιώτες εκείνης της εποχής που κατευθύνονταν προς τη λίμνη. Η επόμενη στάση μας θα είναι στο κοιμητήριο του χωριού Νοραντούζ με τα χαρακτηριστικά χατσκάρ ("σταυρόπετρες"), μία από τις πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις της αρμενικής τέχνης, τα παλαιότερα των οποίων είναι του 10ου αιώνα. Πρόκειται για ορθογώνιες πέτρινες στήλες πάνω στις οποίες είναι χαραγμένοι ή λαξεμένοι σταυροί με έντονα διακοσμητικά στοιχεία. Θα επισκεφθούμε επίσης το μοναστήρι Σεβαναβάνκ, που στα αρμενικά σημαίνει "μοναστήρι της Σεβάν". Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

13η ΗΜΕΡΑ: ΛΙΜΝΗ ΣΕΒΑΝ - ΓΚΟΡΙ - ΜΤΣΧΕΤΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ (ΓΕΩΡΓΙΑ)

Πρωινή αναχώρηση για τα σύνορα με τη Γεωργία ήΣακαρτβέλο, όπως ονομάζουν τη χώρα τους οι κάτοικοί της. Μετά τις σχετικές διατυπώσεις, συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για το Γκόρι, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι, γνωστότερος με το όνομα Στάλιν. Θα επισκεφθούμε το μουσείο και θα συνεχίσουμε για την περίφημη "λαξεμένη πόλη" Ουπλιστίκε. Επόμενος σταθμός μας θα είναι ηπόλη-μουσείο Μτσχέτα (Mtskheta), πρωτεύουσα της Ιβηρίας (δηλ. της αρχαίας και μεσαιωνικής κεντρικής Γεωργίας), γνωστή για τις παλιές εκκλησίες της, οι οποίες είναι ενταγμένες στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Μετά την επίσκεψή μας θα συνεχίσουμε για την πρωτεύουσα Τιφλίδα, που στα γεωργιανά ονομάζεται Τμπιλίσι (Tbilisi) και σημαίνει "ζεστή πηγή". Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

14η ΗΜΕΡΑ: ΤΙΦΛΙΔΑ

Η Τιφλίδα βρίσκεται στις λοφώδεις πλαγιές που κατεβαίνουν στον ποταμό Κούρα, κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Μπακού στην Κασπία με τον Εύξεινο Πόντο και στη συμβολή διαφόρων σημαντικών αρτηριών. Η πόλη παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αισθητική, αφού έχει επηρεαστεί από τους Βυζαντινούς, τους Πέρσες, τους Οθωμανούς και τους Ρώσους. Πρωινή περιήγηση στην παλιά και στη σύγχρονη πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε μεταξύ άλλων το Εθνικό Μουσείο με τα χρυσά ευρήματα από την Κολχίδα, τον Καθεδρικό Ναό Σαμέμπα (Αγίας Τριάδας), το νέο στολίδι της πόλης και η μεγαλύτερη εκκλησία της χώρας, που ολοκληρώθηκε το 2004 και χτίστηκε προς τιμήν του εορτασμού των 1.500 χρόνων της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, τις εκκλησίες Σιόνι και Ανχισκάτι που χρονολογούνται από τον 6ο και 7ο αιώνα, το κάστρο Ναρικάλα που δεσπόζει πάνω από την πόλη κ.ά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

15η ΗΜΕΡΑ: ΤΙΦΛΙΔΑ - ΑΘΗΝΑ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Αθήνα.

 

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κάντε την κράτηση σας έως 20/03/14 και ταξιδέψτε την περίοδο του Πάσχα απολαμβάνοντας ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που μόνο μπορεί να σας εγγυηθεί, σε συνδυασμό με υψηλές παροχές υπηρεσιών & εξασφαλισμένες αναχωρήσεις. Ωφεληθείτε έτσι έως από 150 €  - 500 € το ζευγάρι από τις κανονικές τιμές της περιόδου. Η προσφορά ισχύει για περιορισμένο αριθμό θέσεων που μπορεί και να εξαντληθούν και πριν από την παραπάνω ημερομηνία.

*** Η έκπτωση έχει συνυπολογιστεί στις αναγραφόμενες τιμές

Άτομο σε Δίκλινο

Επιβάρυνση Μονόκλινου

2.190 €

+ 550 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
  • Ξενοδοχεία 4* (στο ΚΟΥΤΑΪΣΙ ξενοδοχείο 3*, από τα καλύτερα της περιοχής)
  • Ημιδιατροφή
  • Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
  • Τοπικοί ξεναγοί
  • Έμπειρος, Έλληνας αρχηγός, σύνοδος του γραφείου μας
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 510.00 Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων.

Σχετικά με τις βίζες: θα πρέπει να προσκομίσετε στο Γραφείο μας το διαβατήριό σας, το οποίο θα πρέπει απαραίτητα να έχει 6μηνη ισχύ καθώς και 4 έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες διαβατηρίου τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την αναχώρηση του ταξιδιού.