Skip to main content

Πλήρες Ουζμπεκιστάν Ιουνιος 2015

Πλούσιο 11ήμερο πρόγραμμα ~ Πρώτη φορά το παρθένο Εθνικό πάρκο Ουγκάμ - Τσατκάλ & η ημιαυτόνομη περιοχή της Νουκούς

Τασκένδη, Σαχριζάμπς, Χίβα, Σαμαρκάνδη, Μπουχάρα

  • Φολκλορική παράσταση στη Μπουχάρα
  • Μουσική και χοροί της Χορεσμίας στη Χίβα
  • Παράσταση ακροβατών στη Χίβα
  • Με άμεση εγκατάσταση στο ξενοδοχείο & πρωινό

Αναχωρήσεις: 31.05, 24.06         ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΑ ΑΡΧΗΓΟ

Λίγα λόγια για τη Μπουχάρα

"Μπουχάρα η Ιερή", "Στυλοβάτης της Πίστης", "Μπουχάρα η Ευγενής" είναι μερικά από τα προσωνύμια που δόθηκαν κατά καιρούς στην πόλη. Βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Zaravsan, παραποτάμου του Ώξου. Οι απαρχές της πόλης ανάγονται στον 1ο αι. μ.Χ., αλλά η άνοδός της ήλθε μετά την Αραβική κατάκτηση το 709, οπότε κατέστη θρησκευτικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο. Υπήρξε έδρα δυναστειών από τον 9ο αι. (Σαμανίδες) μέχρι την κατάκτησή της από τους Μπολσεβίκους το 1917. Υπέφερε πολύ από τις μογγολικές επιδρομές - ο Τζένκινς Χαν έσφαξε όλο τον ανδρικό πληθυσμό στην κεντρική πλατεία - αλλά ανέκαμψε πλήρως τον 16ο αι.

Μαυσωλεία, τζαμιά, μεντρεσέδες, παλάτια, σκεπαστές αγορές, μιναρέδες κλπ., που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αι., συνθέτουν ένα καθαρά κεντροασιατικό χώρο, που παρά τις επανειλημμένες καταστροφές, διατηρήθηκε σε αξιοθαύμαστο βαθμό.

 

 

Λίγα λόγια για τη Σαμαρκάνδη

 

Μία ιδέα της μακρόχρονης ιστορίας της Σαμαρκάνδης είναι το γεγονός ότι η πόλη γιόρτασε το 1970 τα 2500 χρόνια από την ίδρυσή της. Ήταν επαρκώς μεγάλη και γνωστή ως Μαρακάνδα, ώστε να διαχειμάσει εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος το 328.

 

Η Σαμαρκάνδη ακολουθεί την ιστορία των πόλεων της περιοχής, με τη διαφορά ότι απέβη ο κυριότερος εμπορικός κόμβος στην Κεντρική Ασία. Ο πλούτος της την έκανε έδρα δυναστειών (Samanids {875}, Quarakhanids {999}, Seljuks {1073}, Qarakhitai {1411}, Χοράσμιοι {1210}) αλλά και μήλον της έριδος, γεγονός που οδήγησε στη χειρότερη καταστροφή της πόλης το 1221.

 

Η χρυσή εποχή της πόλης ήταν κατά την κυριαρχία του Ταμερλάνου και των διαδόχων του, των Τιμουριδών, τον 14ο-15ο αι., εποχή στην οποία ανάγονται τα περισσότερα μνημεία της πόλης.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

 

 

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ - ΤΑΣΚΕΝΔΗ

 

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

2η ΗΜΕΡΑ: ΤΑΣΚΕΝΔΗ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ & ΤΕΛΕΤΗ ΤΣΑΓΙΟΥ)

 

Άφιξη, νωρίς το πρωί και μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας (άμεση εγκατάσταση). Η Τασκένδη, με λειτουργική ρυμοτομία, μοντέρνα κτίρια, χαρακτηριστική άνεση χώρων και αρκετό πράσινο αποτελεί σήμερα το μητροπολιτικό κέντρο της Κεντρικής Ασίας. Η ψυχή της πόλης κτυπά σε ήρεμους ρυθμούς στα περιποιημένα πάρκα και στις πλατείες με τα εντυπωσιακά σιντριβάνια και αγάλματα, ενώ οι πυκνές δεντροστοιχίες που διατρέχουν τις κεντρικότερες λεωφόρους της πόλης χαρίζουν αφειδώς μια πράσινη υπερχειλίζουσα ομορφιά. Μετά από την ολιγόωρη ανάπαυσή μας θα αναχωρήσουμε για μια πρώτη γνωριμία της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα περιηγηθούμε στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ανεξαρτησίας και θα επισκεφθούμε μία οικογένεια φημισμένων αγγειοπλαστών, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε αυθεντικές λιχουδιές πίνοντας τσάι. Θα δούμε μεταξύ άλλων τους μεντρεσέδες Μπαράκ Χαν και Κουκελμπάς, το μαυσωλείο KaffalShashi, τα τζαμιά Muy-Mubarakκαι Dzhuma, καθώς και το μουσείο εφαρμοσμένων τεχνών του Ουζμπεκιστάν. Αργότερα θα μας υποδεχτεί μία οικογένεια Ουζμπέκων, όπου θα μας σερβίρουν αυθεντικές λιχουδιές του τόπου τους, καθώς θα παρακολουθήσουμε και την παραδοσιακή τελετή τσαγιού. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

3η ΗΜΕΡΑ: ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Ουγκάμ - Τσατκάλ - ΤΑΣΚΕΝΔΗ

 

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για μια ολοήμερη εκδρομή στα ασύγκριτης ομορφιά βουνά του Ουζμπεκιστάν, που βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Ουγκάμ-Τσατκάλ (Ugam-Chatkal), 100 km βορειοδυτικά της Τασκένδης, κοντά στην περιοχή όπου δύο ορεινοί ποταμοί που έρχονται από τους παγετώνες TienShanKoksu και Chatkal χύνονται στη λίμνη Charvak. Καθώς θα διαπερνάμε αυτό το οροπέδιο, θα βλέπουμε γύρω μας την παρθένα φύση, όπως την έβλεπε ο άνθρωπος της παλαιολιθικής εποχής, καθώς το τοπίο, η χλωρίδα και η πανίδα του έχουν μείνει σχεδόν ανέγγιχτες από το χρόνο. Αφού απολαύσουμε και εμείς υπέροχες εικόνες από διάφορα σημεία του πάρκου, θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας στην Τασκένδη. Διανυκτέρευση.

 

4η ΗΜΕΡΑ: ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΝΟΥΚΟΥΣ - ΧΙΒΑ

 

Πολύ νωρίς σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο από όπου θα επιβιβαστούμε σε πτήση για την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Ουζμπεκιστάν καρακαλπακστάν, τη Νουκούς. Φθάνοντας θα επισκεφθούμε την παλιά πόλη και το πολύ ενδιαφέρον μουσείο τέχνης Savitsky. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για μία οδική διαδρομή περίπου 100 χιλιομέτρων με προορισμό την πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Κεντρικής Ασίας, τη Χίβα. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

 

 

5η ΗΜΕΡΑ: ΧΙΒΑ(Παράσταση ακροβατών - Μουσική και χοροί της Χορεσμίας)

 

Η Χίβα κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Κεντρικής Ασίας, μιας και είναι η τελευταία πολιτεία που έπεσε κατά την επέλαση του τσαρικού στρατού. Η πόλη, που υπήρξε επί αιώνες πρωτεύουσα του Εμιράτου της Χορεσμίας, αποτελεί ένα πολύτιμο πετράδι της χώρας. Καλά διατηρημένη, αφού βρίσκεται υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ, η αρχαία πόλη περιβάλλεται από ψηλά τείχη με τέσσερις πύλες. Η αύρα της εξωτικής Ανατολής μας μεταφέρει πολλούς αιώνες πίσω, στις ένδοξες ημέρες της πόλης. Η σημερινή μας περιήγηση στα πλακόστρωτα δρομάκια της Χίβα θα μας αποκαλύψει, τζαμιά, χάνια, μεντρεσέδες, χαμάμ, παλάτια, σπίτια με βαριές, σκαλιστές πορτοσιές σκεπαστά παζάρια και υπέροχους μιναρέδες με λείες επιφάνειες, διακοσμητικούς δακτύλους και εμαγιέ επενδύσεις σε αποχρώσεις τιρκουάζ, λαδί, γκρι, μπλε και σμαραγδί. Ανάμεσά τους και ο περίφημος Ημιτελής Μιναρές. Αν είχε ποτέ αποπερατωθεί θα ήταν σήμερα η δεσποτική σιλουέτα της πόλης. Το ενδιαφέρον μας απογειώνεται καθώς μια-μια ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας οι ομορφιές της: το συγκρότημα Παχλεβί Μαχμούντ, η ιδιαίτερη πρόσοψη του φρουρίου Κούνια Αρκ, ο Μιναρές του Ισλάμ Χότζα κ.ά. Το απόγευμα θα παρακολουθήσουμε μια παράσταση ακροβατών. Το αποψινό μας δείπνο σε τοπικό εστιατόριο θα συνοδευτεί με μουσική και χορούς της Χορεσμίας Διανυκτέρευση.

 

 

 

6η ΗΜΕΡΑ: ΧΙΒΑ - ΜΠΟΥΧΑΡΑ

 

(Δείπνο σε κτίριο του 19ου αι.)

 

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για τη θρησκευτική και πολιτιστική καρδιά της Κεντρικής Ασίας, τη γοητευτική Μπουχάρα, μια πόλη με πολυτάραχη ιστορία, σταθμό στο Δρόμο του Μεταξιού μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν οι ναυτικές οδοί αντικατέστησαν τους δρόμους των καραβανιών. Τον καιρό εκείνο, η διαδρομή από τη Χίβα στη Μπουχάρα κρατούσε περισσότερο από ένα μήνα – σήμερα χρειάζονται μόλις 7-8 ώρες για να διασχίσουμε με αυτοκίνητο το μυστηριώδες και απόκοσμο τοπίο της ερήμου Κίζιλ Κουμ, της κόκκινης ερήμου. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Για το βράδυ έχουμε οργανώσει ένα διαφορετικό δείπνο σε κτίριο του 19ου αι. με μοναδική διακόσμηση, όπου θα παρακολουθήσουμε το πως οι ντόπιοι μαγειρεύουν το νοστιμότατο πιάτο μάντι. Δεν είναι ένα καθημερινό ή κυριακάτικο φαγητό αλλά το φτιάχνουν σε ειδικές περιπτώσεις. Διανυκτέρευση.

 

 

 

7η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΟΥΧΑΡΑ (Ξενάγηση - Φολκλορική παράσταση)

 

Σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση της πόλης που γοήτευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες. Θα επισκεφθούμε αρχικά το καλοκαιρινό παλάτι του τελευταίου Εμίρη της Μπουχάρας και στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στα μνημεία του κέντρου: θα δούμε τζαμιά και μεντρεσέδες που χτίστηκαν όταν η πόλη άκμαζε, δηλαδή μεταξύ 9ου και 19ου αι. Η κεντρική της πλατεία είναι χτισμένη γύρω από μια δεξαμενή του 1620 με το άγαλμα του Νασρεντίν Χότζα σε μια πλευρά της. Το τζαμί Μπολό Χαούζ με τις δαντελωτές διακοσμήσεις του, ο μεντρεσές Τσορ Μινάρ με τους 4 μιναρέδες, το μαυσωλείο των Σαμανιδών, που είναι απλό στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, αλλά είναι το πρώτο μουσουλμανικό μαυσωλείο που κατασκευάστηκε στην Κεντρική Ασία, το φρούριο Άρκ, όπου ζούσαν προφυλαγμένοι οι Εμίρηδες της Μπουχάρας, το συγκρότημα Πόι Καλόν με το μεγαλύτερο μιναρέ του 12ου αι. στην Κεντρική Ασία, τα τζαμιά Μαγκόκι Αταρί και Τζουμά, οι μεντρεσέδες Ουλουγκμπέκ και Μιρ-ι-Αραμπ καθώς και τα παζάρια με όλα τα χρώματα, τα αρώματα και τα προϊόντα της Ανατολής που θα επισκεφθούμε, είναι κάποιοι από τους θησαυρούς της πόλης που θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη μας. Κι αφού χορτάσουμε τα μάτια της ψυχής μας με όλες αυτές τις πρωτόγνωρες εικόνες, επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Στη συνέχεια θα κλείσουμε την ημέρα μας παρακολουθώντας μια φολκλορική παράσταση. Διανυκτέρευση.

 

 

 

8η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΟΥΧΑΡΑ - ΣΑΧΡΙΖΑΜΠΣ - ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ

 

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για Σαχριζάμπς (Shakhrisabz), την "πράσινη πόλη". Η πόλη αυτή βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Karadayara και είναι η γενέτειρα του Ταμερλάνου. Ο "Τιμούρ ο κουτσός" (Timur-i-lenk) γεννήθηκε εκεί το 1336 και μέχρι το θάνατό του το 1405 κατέσφαξε την Ασία. Η δυναστεία των Τιμουριδών διήρκεσε στην περιοχή μέχρι το 1506, αλλά επεκτάθηκε στην Ινδία το 1526 από τον Μπαμπούρ. Ο Ταμερλάνος και οι διάδοχοί του κόσμησαν τη γενέτειρά του γενναιόδωρα, όπως μαρτυρούν τα επισκέψιμα οικοδομήματα της πόλης - το AkSaray (Λευκό Παλάτι), τα τζαμιά KokGumbaz και DoruTilovat κ.ά. Συνεχίζουμε για την ιστορική πρωτεύουσα του Ταμερλάνου, η θρυλική Σαμαρκάνδη, που δικαιολογημένα αποκαλείται η "Ρώμη της Ανατολής" και το "μαργαριτάρι του μουσουλμανικού κόσμου". Καθοδόν θα έχουμε επισκέψεις σε ενδιαφέροντα σημεία της διαδρομής. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

 

 

9η ΗΜΕΡΑ: ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ (Ξενάγηση) - ΤΑΣΚΕΝΔΗ

 

Η σημερινή μας ξενάγηση θα ξεκινήσει με το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο της πόλης, το εντυπωσιακό Μαυσωλείο Γκουρ Eμίρ, στο οποίο βρίσκεται ο τάφος του Ταμερλάνου, του ανθρώπου που ανέδειξε τη Σαμαρκάνδη ως πρωτεύουσα μιας απέραντης μουσουλμανικής αυτοκρατορίας. Συνεχίζουμε με το εξαιρετικής ακριβείας αστεροσκοπείο του 15ου αιώνα, που είχε κατασκευάσει ο εγγονός του Ταμερλάνου, ο Ούλουγκ Μπεκ, ο οποίος ήταν λάτρης των επιστημών και κυρίως της αστρονομίας. Ακολουθεί η πλατεία Pεγκιστάν (που σημαίνει "αμμώδες μέρος"), το εμπορικό κέντρο της Μεσαιωνικής Σαμαρκάνδης. Η πλατεία περιβάλλεται από τέσσερα εξαιρετικά οικοδομήματα: τους μεντρεσέδες Ουλουγκμπέκ, Σερ Ντορ, Τίλα Κόρι και το τζαμί Μπιμπί Χανούμ (που ονομάστηκε έτσι προς τιμή της πρώτης και πιο αγαπημένης συζύγου του Ταμερλάνου). Θα συνεχίσουμε με το Tέμενος της Mπιμπί Xανούμ, της ευνοούμενης πανέμορφης Κινέζας συζύγου του Ταμερλάνου. Τέλος θα επισκεφθούμε τη νεκρόπολη Σαχ-ι-Ζίντα, με τις πανέμορφα διακοσμημένες προσόψεις και τους γαλάζιους τρούλους των είκοσι μαυσωλείων της να αστράφτουν κάτω από τον ήλιο, ανάμεσα στα οποία και του ξαδέλφου του προφήτη Μωάμεθ, του Κουσάμ ιμπν Αμπάς, που έφερε στην περιοχή τον Μουσουλμανισμό. Το απόγευμα θα μεταβούμε στον σιδηροδρομικό σταθμό και θα αναχωρήσουμε για την Τασκένδη. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

 

 

10η ΗΜΕΡΑ: ΤΑΣΚΕΝΔΗ

 

Πρωινή ξενάγηση της πόλης κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε μεταξύ άλλων τους μεντρεσέδες Μπαράκ Χαν και Κουκελμπάς, το μαυσωλείο KaffalShashi, τα τζαμιά Muy-Mubarakκαι Dzhuma, καθώς και το μουσείο εφαρμοσμένων τεχνών του Ουζμπεκιστάν. Αποχαιρετιστήριο δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.

 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

11η ΗΜΕΡΑ: ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΑΘΗΝΑ

 

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη αυθημερόν.

 

 

 

 

 

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

 

ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ MONΟΚΛΙNOY

1.199€

+ 310€

Σημαντική Παρατήρηση

Η τιμή ισχύει για συμμετοχή 15 ατόμων.

Σε περίπτωση μικρότερης συμμετοχής (ακόμα και 10 άτομα) το ταξίδι πραγματοποιείται κανονικά και δεν ακυρώνεται. Υπάρχει ωστόσο επιβάρυνση + 70 € κατ’ άτομο

Φόροι, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά, και εξτρά ταξιδιωτική ασφάλεια: +550 €

 

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
  • Ξενοδοχεία: στην Τασκένδη, στη Μπουχάρα και στη Σαμαρκάνδη 4*, στη Χίβα 3*
  • Ημιδιατροφή καθημερινά
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
  • Τοπικός ξεναγός
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων (550 €)
  • Βίζα (Για την έκδοση της βίζας απαιτείται η προσκόμιση του διαβατηρίου 15 ημέρες πριν από την αναχώρηση καθώς και 2 φωτογραφίες σε λευκό φόντο)