Skip to main content

ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ summer14

Σουμάτρα – Ιάβα – Κελέβη - Μπαλί 16 μέρες summer14

Ταξιδεύοντας στη μακρινή Ινδονησία, το μυαλό γυρνά πίσω σε αιώνες που μοιάζουν οριστικά χαμένοι. Στους αιώνες που οι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι όργωναν τις θάλασσες για να φέρουν στις βασιλικές αυλές μπαχαρικά, αρώματα, μεταξωτά και πολύτιμους λίθους. Ακόμη και σήμερα, στα νησιά του αρχιπελάγους της Ινδονησίας εξακολουθούν να επιβιώνουν πρωτόγονες φυλές μέσα σε παρθένες ζούγκλες. Το αρχαιότερο εύρημα, ο homo erectus, χρονολογείται 500.000 χρόνια πριν, όταν το ινδονησιακό έδαφος αποτελούσε ενιαίο όγκο με την ασιατική ήπειρο. Τα 3000 νησιά της χώρας, υπήρξαν πάντοτε το υποχρεωτικό πέρασμα διαφόρων λαών και πολιτισμών. Οι πρώτοι νεγροειδείς και καυκασιο-μογγολοειδείς πληθυσμοί αποτέλεσαν την ινδονησιακή φυλή, η οποία στη συνέχεια γνώρισε τις επιδρομές των κινέζων, των αράβων και τέλος των Πορτογάλων. Σήμερα, πάνω από 20 εθνικές ομάδες, με τη δική τους διάλεκτο, ζουν διασκορπισμένες στις ζούγκλες και στους ορεινούς όγκους των νησιών. Η μεγαλιθική τέχνη, που εκφράστηκε στα ογκώδη ντολμέν και μενίρ και στις πέτρινες σαρκοφάγους πήρε ιερό και μνημειακό χαρακτήρα. Η Ινδονησία δεν είναι μόνο η χώρα του υδάτινου στοιχείου, είναι η σαγήνη ενός εξωτισμού που αναδύεται από την ίδια την καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Ένα ταξίδι έξω από τα καθιερωμένα, ένα ταξίδι γνωριμίας με το άγνωστο, το πρωτόγονο, το διαφορετικό.


…εσείς το ξέρατε;
    Έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα
Η έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα έλαβε χώρα σε ό, τι είναι τώρα η λίμνη Τόμπα περίπου 67.500 με 75.500 χρόνια πριν. Η έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα ήταν η τελευταία από μια σειρά τριών τουλάχιστον εκρήξεων που δημιούργησαν καλντέρες που σημειώθηκαν στο ηφαίστειο, με παλαιότερες καλδέρες να διαμορφώθηκαν πριν περίπου 700.000 και 840.000 χρόνια. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου είχε εκτιμηθεί ότι είχε ισχύ στη κλίμακα VEI 8 (που περιγράφεται ως «μέγα-κολοσσιαία»), καθιστώντας την πιθανόν την μεγαλύτερη εκρηκτική ηφαιστειακή έκρηξη κατά τα τελευταία 25 εκατομμύρια χρόνια. Ο Μπιλ Ρόουζ και Κρεγκ Τσέσνερ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν υπολόγισαν ότι ο συνολικός όγκος των ηφαιστειακών αναβλημάτων ήταν περίπου 2.800 km³• περίπου 2.000 km³ ιγνιμβρίτη που μετακινήθηκε πάνω στο έδαφος και περίπου 800 km³ τέφρας που μεταφέρθηκε με τον άνεμο προς τα δυτικά. Οι πυροκλαστικές ροές της έκρηξης κατέστρεψε μια έκταση 20.000 km², με τις αποθέσεις τέφρας να φτάνουν τα 600 μέτρα σε πάχος.http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CE%A4%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B1 - cite_note-USGS-10 Η έκρηξη ήταν αρκετά μεγάλη για να έχουν αποθέσει ένα στρώμα τέφρας πάχους περίπου 15 εκατοστών πάνω από όλη τη Νότια Ασία. Σε μια περιοχή στην κεντρική Ινδία το στρώμα της τέφρας σήμερα 6 μέτρα παχύ και τμήματα της Μαλαισίας καλύφθηκαν με 9 μέτρα τέφρας. Επιπλέον, έχει ποικιλοτρόπως υπολογίσθεί ότι 10.000 εκατ. τόνους (1,1 × 1010 μικρών τόνων) θειικού οξέος ή 6.000 εκατ. τόνους διοξειδίου του θείου είχαν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από το γεγονός. Με την επακόλουθη κατάρρευση σχηματίζεται μια καλντέρα που, μετά την πλήρωσή της με νερό, δημιούργησε τη λίμνη Τόμπα. Το νησί στο κέντρο της λίμνης σχηματίστηκε από ένα αναδυόμενο δόμο. Αν και το έτος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, η εποχή μπορεί: μόνο οι καλοκαιρινοί μουσώνες θα μπορούσαν να είχαν αποθέσει ηφαιστειακή στάχτη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, γεγονός που σημαίνει ότι η έκρηξη έλαβε χώρα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του βορείου ημισφαιρίου. Η έκρηξη κράτησε ίσως δύο εβδομάδες, αλλά ο επακόλουθος «ηφαιστειακός χειμώνας» οδήγησε σε μείωση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3,0 με 3.5 °C για αρκετά χρόνια. Πυρήνες πάγου στη Γροιλανδία δείχνουν μια περίοδο με μειωμένα επίπεδα της οργανικής δέσμευσης του άνθρακα. Πολύ λίγα φυτά ή ζώα στη νοτιοανατολική Ασία θα είχαν επιβιώσει, και είναι πιθανό ότι η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο μεγάλου αριθμού οργανισμών σε όλο το πλανήτη.


    Μπορομπουντούρ

Το μεγαλύτερο μνημείο της ιαβαϊκής τέχνης, στην Ινδονησία. Χτίστηκε επί δυναστείας Σαϊλέντρα στις αρχές του 9ου αι. μ.Χ. Ανακαλύφθηκε τον 19ο αι. και αναστηλώθηκε από Ολλανδούς αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους στη διάρκεια των ετών 1907-11. Το Μπορομπουντούρ είναι ένας λόφος-ναός, μια απόδοση σε πέτρα της αντίληψης των βουδιστών Mαχαγιάνα για τον κόσμο: ένα στολισμένο βάθρο, με τετράγωνη μάλλον βάση (πλευρά 128 μ.), υποβαστάζει το ναό που με τη δύναμη και την πολυπλοκότητα των προεξοχών και των εσοχών του δίνει την εντύπωση ενός ισχυρού οχυρού. Πάνω σε τετράγωνη βάση υψώνονται τέσσερις όροφοι που ο καθένας αποτελείται από ομόκεντρες στοές και ένα πλήθος μικρών διακοσμητικών ναών. Στον τελευταίο όροφο υψώνονται τρεις στρογγυλές ταράτσες με στούπα· στο υψηλότερο σημείο είναι τοποθετημένη μια μεγάλη κυκλική κλειστή στούπα. Το μνημείο διακοσμείται με 1.300 ανάγλυφους πλίνθους, που το συνολικό τους μήκος φτάνει τα 15 χλμ. Με αυτά τα ανάγλυφα η ινδο-ιαβαϊκή γλυπτική φτάνει στο αποκορύφωμά της. Σκαλισμένα πάνω σε τεράστια κομμάτια μαλακής πέτρας, τα γλυπτά δείχνουν, στις χαμηλότερες στοές, την απατηλή όψη της επίγειας καθημερινής ζωής ή τον πόνο των βασανιστηρίων της κόλασης και στις ψηλότερες στοές τις παραδειγματικές σκηνές της ζωής του Βούδα και, με τρόπο που να ευνοούν τις ανυψωτικές γραμμές του κτιρίου, τη μακαριότητα των Mποδισάουα και των ασκητών που έφτασαν στην αυτοπραγμάτωση. Οι μικροί ναοί και οι στούπα των Μ. περιέχουν επιπλέον ένα μεγάλο αριθμό αγαλμάτων του Nτιανιβούδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
1η μέρα  : Αθήνα –Κουάλα Λουμπούρ
Αναχώρηση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για τη πρωτεύουσα της Μαλαισίας, τη Κουάλα Λουμπούρ.  


2η μέρα  : Κουάλα Λουμπούρ
Άφιξη αργά το βράδυ και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας.


3η μέρα  : Κουάλα Λουμπούρ – Μεντάν
Μετά το πρωινό, θα ξεκινήσουμε για τη ξενάγηση μας όπου μεταξύ των άλλων θα δούμε το Εθνικό Μνημείο Ηρώων, το Παλάτι του Βασιλιά, την Πλατεία Ανεξαρτησίας, το Παλάτι του Σουλτάνου ABDUL SAMAT όπου τώρα στεγάζεται το δικαστήριο, το club house των Βρετανών και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Κεντρική αγορά, η οποία σήμερα αποτελεί ένα πολιτιστικό αξιοθέατο, αφιερωμένο στην πολυεθνικότητα της Μαλαισίας. Έτσι, η αγορά είναι χωρισμένη σε τρεις διαδρόμους, που ο καθένας παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της κάθε Μαλαισιανής εθνότητας, δηλαδή των Μαλαίων, των Κινέζων και των Ινδών. Πριν πάρουμε το δρόμο για το αεροδρόμιο, θα κάνουμε μια τελευταία στάση, για να φωτογραφίσουμε τους εντυπωσιακούς PETRONAS TOWERS, το μέχρι πρόσφατα υψηλότερο κτίριο της γης. για το Μεντάν της Σουμάτρας, το πιο μεγάλο νησί της Ινδονησίας. Σύντομη απογευματινή πτήση για  το Μεντάν που είναι το σημαντικό αστικό κέντρο του βόρειου τμήματος της Σουμάτρα. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο μας  για διανυκτέρευση. 

 
4η μέρα : Μεντάν – Μπεραστάγκι – Παραπάτ
Η σύντομη πρωινή μας ξενάγησή είναι αποκαλυπτική του πολυφυλετικού χαρακτήρα της κοσμοπολίτικης πόλης που έχει πληθυσμό 2εκ ανθρώπων Στη συνέχεια αναχώρηση οδικώς για τη καρδιά της Σουμάτρα και την ηφαιστιογενή λίμνη Τόμπα. Η διαδρομή μας στα υψίπεδα του νησιού θα διανθιστεί με το γραφικό Μπεραστάγκι όπου θα σταθούμε στην τοπική αγορά καθώς και  τα Λογνκ Χάουζ της φυλής Ρούμα Μπολόν, τα οποία ανήκαν κάποτε  στη βασιλική οικογένεια Σιμαλουγκάν της φυλής Μπατάκ. Επόμενο αξιοθέατο οι καταρράκτες Σίπι Σοπίσο με υδατόπτωση 120μ και τέλος άφιξη στο Παραπάτ, στη μικρή χερσόνησο της λίμνης Τόμπα και τακτοποίηση στο  ξενοδοχείο μας.


5η μέρα  : Παραπάτ (κρουαζιέρα στη Λίμνη Τόμπα)
Σήμερα τα μάτια μας θα αντικρίσουν, την ωραιότερη, ίσως, φυσική τοποθεσία του νησιού, την γαλαζοπράσινη λίμνη-κρατήρα Τόμπα, που σχηματίστηκε από προϊστορικές ηφαιστειακές εκρήξεις και γεωλογικές ανακατατάξεις. Μέσα σ’ αυτή τη λίμνη υπάρχει ένα νησί, το Σαμοσίρ, κατ’ εξοχήν εστία της φυλής των Μπατάκ. Εκεί θα αποβιβασθούμε και εμείς για να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο στο χωριό Αμπαρίτα  όπου θα εντυπωσιαστούμε από τα μεγαλιθικά συγκροτήματα όπως την «αίθουσα ακροάσεων» ή  «δικαστικό μέγαρο» του Βασιλιά Σιαλαγκάν. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το χωριό Σιμανίντο όπου θα δούμε μερικά από τα καλύτερα παραδοσιακά σπίτια της φυλής Μπατάκ Τόμπα. Τέλος στο χωριό Τομόκ θα δούμε την Σαρκοφάγο του βασιλιά Σινταμπουτάρ σκαλισμένη σε σχήμα πλοίου. Το απόγευμα θα διασχίσουμε τα ήρεμα νερά της λίμνης και θα επιστρέψουμε για διανυκτέρευση στο  Παραπάτ.


6η μέρα : Παραπάτ – Μεντάν - Τζακάρτα
Μετά το πρωινό αναχώρηση για το αεροδρόμιο της πόλης και πτήση για  τη Τζακάρτα, τη πρωτεύουσα της Ινδονησίας που σήμερα έχει πλέον μεταλλαχθεί σ’ ένα  από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του κόσμου. Άφιξη και απογευματινή πρώτη περιήγηση στη πόλη με τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα, εδώ που χτυπάει η καρδιά όλου του Ινδονησιακού Αρχιπελάγους. Αμέσως μετά μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση.  


7η μέρα  : Τζακάρτα – Τζογκτζακάρτα
Πρωινή ξενάγηση στη πολύβουη  μητρόπολη που πέρα από την εικόνα «αστικού χάους» που παρουσιάζει έχει κρυμμένα μυστικά όπως το περίφημο Εθνικό Μουσείο, το λιμάνι των ψαράδων, τη πλατεία Φαταχιλά με το παλιό δημαρχείο στη καρδιά της αποικιακής πόλης, της διάσημης πάλαι ποτέ  Μπατάβια και φυσικά τη  υπαίθρια αγορά της. Στη συνέχεια αναχώρηση αεροπορικώς για τη «Φλωρεντία»  της Ινδονησίας, την έδρα των πανίσχυρων σουλτάνων της Ιάβας, την Τζογκτζακάρτα.


8η μέρα  : Τζογκτζακάρτα
Η σημερινή μας μέρα είναι αφιερωμένη στην επίσκεψη του μυθικού Μπορομπουντούρ, το οποίο μαζί με το Ανγκόρ στη Καμπότζη και το Παγκάν στη Βιρμανία έχει τον τίτλο του κορυφαίου μνημείου της Ασιατικής βουδιστικής παράδοσης. Εκεί με δέος θα αντικρίσουμε τη μεγαλύτερη βουδιστική στούπα του κόσμου, που ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα. Ένα φαινόμενο, έξω από τα ανθρώπινα μέτρα, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Επιστροφή στο ξενοδοχείο το απόγευμα.


9η μέρα  :Τζογκτζακάρτα –  Ουζούνγκ Πατάνγκ
Τη σύντομη πρωινή μας  περιήγηση στα λίγα αλλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης, θα την διαδεχθεί η επίσκεψη μας στο πάλαι ποτέ λίκνο της Ινδουιστικής παράδοσης της Ιάβα, το μυθικό Πραμπανάν. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κοιλάδας των Βασιλέων είναι  διάσπαρτος από ινδουιστικούς ναούς αφιερωμένους στη θεϊκή τριάδα Βίσνου, Βράχμα και Σίβα ενώ η αρχιτεκτονική και η περίτεχνη διακόσμησή τους «ταξιδεύει» τον επισκέπτη στα τελειότερα μνημεία της ίδιας της Ινδίας. Αμέσως μετά αναχώρηση αεροπορικώς για τη γειτονική Κελέβη ή Σουλαβέζι, το ανατολικότερο νησί του ταξιδιού μας, που κατοικείται από χριστιανούς, μουσουλμάνους, βουδιστές και ανιμιστές. Άφιξη στο Ουζούνγκ Πατάνγκ ή Μακασάρ όπως είναι πλέον γνωστή η μεγαλύτερη πόλη του νησιού.


10η μέρα  : Ουζούνγκ Πατάνγκ - Τάνα Τοράγια
Οδική αναχώρηση για την περιοχή που ζει εδώ και αιώνες μία από τις πιο ιδιαίτερες φυλές της Ινδονησίας, οι  Τοράγια. Καθοδόν θα περάσουμε από το Πάρε Πάρε, ένα από τα χωριά των Μπούγκις, τους τρομερούς πειρατές που σκόρπιζαν το φόβο στη Νότια Σινική Θάλασσα. Στη συνέχεια διασχίζοντας την καταπράσινη ενδοχώρα θα καταλήξουμε αργά το απόγευμα στην καρδιά της μοναδικής Τάνα Τοράγια.  


11η μέρα : Τάνα Τοράγια
Ολοήμερη ξενάγηση στη περιοχή των Τοράγια. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Τοράγια κατοικούσαν αρχικά σε ένα νησί που ονομαζόταν Πάνγκο, το οποίο εγκατέλειψαν για άγνωστους λόγους πριν 25 γενιές. Έφθασαν στη Κελέβη για να εγκατασταθούν στις όχθες του ποταμού Σαντάν. Οι Τοράγια ζουν σε μικρούς καταυλισμούς, περιστοιχισμένους από πέτρινα τείχη. Τι να πρωτοθαυμάσουμε; Την Παλάγουα με τα όμορφα τόνγκοναν, τα νεκρικά σπήλαια του Λόντα ή το Λέμο με τους κρεμαστούς νάρθηκες, λαξευμένους στην ορθοπλαγιά; Η πραγματικότητα είναι ότι η επίσκεψή μας θα αποτελέσει το έναυσμα για μια πολιτιστική εμβάθυνση στην μακραίωνη παράδοση ενός πολύπλοκου πολιτισμού όπου η σύγχρονη αντίληψη  συνυπάρχει αρμονικά με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα.     

 
12η  μέρα  : Τάνα Τοράγια - Ουζούνγκ Πατάνγκ – Μπαλί
Νωρίς το πρωί κατηφορίζουμε για το Ουζούνγκ Πατάνγκ, απ’ όπου με απογευματινή πτήση θα αναχωρήσουμε για το Μπαλί . Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο.


13η  μέρα : Μπαλί
Ξεκινάμε τη γνωριμία μας με ένα από τα ομορφότερα νησιά του πλανήτη το οποίο φημίζεται για την υπέροχη βλάστηση και το μαγευτικό του τοπίο. Πρώτος σταθμός το ειδικά διαμορφωμένο θέατρο όπου θα παρακολουθήσουμε το περίφημο τοπικό χορό Μπαρόνγκ.  Στη συνέχεια θα διασχίσουμε την υπέροχη ενδοχώρα με τη  πλούσια τροπική βλάστηση και τους χαρακτηριστικούς κλιμακωτούς ορυζώνες. Τέλος η ομώνυμη γαλήνια λίμνη σχηματισμένη σε κρατήρα παλιού ηφαιστείου καθώς και το γραφικό χωριό Κινταμάνι θα κλείσουν με ιδανικό τρόπο τη μέρα μας.


14η  μέρα : Μπαλί
Η σημερινή μας ημέρα είναι  σκόπιμα ελεύθερη κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών αφού η επίσκεψη στο διασημότερο αξιοθέατο του Μπαλί είναι επιβεβλημένο να γίνει απόγευμα έτσι ώστε να είμαστε την κατάλληλη ώρα στην μαγευτική ακρογιαλιά για να απολαύσουμε όπως εκατοντάδες άλλοι επισκέπτες καθημερινά το θέαμα της δύσης του ηλίου πάνω από το αριστοτεχνικά χτισμένο ναό του Τάνα Λότ. Αμέσως μετά επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση.   


15η μέρα  : Μπαλί – Αθήνα
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσων πτήσεων για την Αθήνα


16η  μέρα : Αθήνα
Άφιξη στην Αθήνα.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και με διαφορετική φορά χωρίς να παραλείπεται κάτι από τα περιλαμβανόμενα.

 

Ταξίδι

Διάρκεια

Ξεν.

ΙΟΥΛΙΟΣ

20/07

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 10/08

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

15/09

Φόροι

Παρατηρήσεις

2κλ.

1κλ.

2κλ.

1κλ.

2κλ.

1κλ.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ

Μαλαισία

Πανόραμα Ινδονησίας

(Σουμάτρα – Ιάβα – Κελέβη)

Μπαλί 16 μέρες

4*, 5*

2.890

3.450

2.890

3.450

2.890

3.450

790

 

προσφέρει:

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
  • Διαμονή σε Ξενοδοχεία 4* & 5*
  • Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Ξεναγήσεις, μεταφορές εκδρομές και επισκέψεις με εισόδους στα διάφορα αξιοθέατα όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
  • Τοπικοί Αγγλόφωνοι ξεναγοί
  • Έμπειρος Έλληνας Αρχηγός / Συνοδός της εκδρομής
  • Αχθοφορικά μιας αποσκευής κατ' άτομο
  • Φιλοδωρήματα
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες
  • Δεν περιλαμβάνονται:
  • Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€
  • Ό, τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο

 

 


ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:

Απαραίτητο το διαβατήριο νέου τύπου,  με 6μηνη ισχύ. Χρειαζόμαστε  φωτοτυπία  του διαβατηρίου σας  20  μέρες  πριν την αναχώρηση.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ:

Να έχετε διαβάσει προσεκτικά το πρόγραμμα του ταξιδιού, να έχετε ενημερωθεί για τους Γενικούς όρους τους οποίους θα βρείτε στο site μας www.cosmorama.gr καθώς και στα έντυπα μας, και να έχετε υπογράψει την Σύμβαση  Συμμετοχής.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΟΥ:
Το ταξίδι  απαιτεί αυξημένη ταξιδιωτική συνείδηση.
Το οδικό δίκτυο κυρίως στη Σουμάτρα στο Βόρνεο και στην Κελέβη είναι σε μέτρια  κατάσταση.
Τα μεταφορικά μέσα είναι ανάλογα του οδικού δικτύου, χωρίς ιδιαίτερους αποθηκευτικούς χώρους για μεγάλες αποσκευές. Παρακαλείσθε να έχετε μαζί μας μόνο μία αποσκευή μετρίων διαστάσεων.
Τα πλωτά μέσα (πλοιάρια, βάρκες, πιρόγες κ.λ.π)  δεν προσφέρουν τις συνηθισμένες τουριστικές ανέσεις.
Τα ξενοδοχεία  πέρα από τις μεγάλες πόλεις είναι καθαρά μεν, αλλά απλά χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις. Η διαβάθμισή τους δε,  αναφέρεται με τα τοπικά στάνταρ της χώρας.