Skip to main content

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ 24/12/15

GARDEN ROUTE (ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ) ΚΑΤΑΡ. ΒΙΚΤΩΡΙΑ – ΠΑΡΚΟ ΚΡΟΥΓΚΕΡ

ΔΩΡΟ η εκδρομή στο Πάρκο Τσόμπε
16 μέρες   Αναχώρηση 24 Δεκεμβρίου ΄15

Οι φυσικές ομορφιές, συχνά ακόμα παρθένες, οι ακτές της επαρχίας του Ακρωτηρίου, η εκπληκτική ομορφιά της παγκόσμιας γνωστής Garden Route (Πράσινης Διαδρομής) που γίνεται ονειρεμένη με το μυθικό και ιστορικό Steam Train, οι Μπαντού και οι Ζουλού, φυλές που επιβίωσαν ως τις μέρες μας, τα γραφικά απομεινάρια της πρώτης Ολλανδικής αποίκισης, οι πλούσιες και σύγχρονες σημερινές πόλεις είναι τα κύρια σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος στη Νότια Αφρική. Κορυφαίο αξιοθέατο οι θεαματικοί καταρράκτες κατά μήκος του ρου του Ζαμβέζι. Το θέαμα κόβει την ανάσα και πολλοί το απεκάλεσαν το 80 θαύμα του κόσμου. Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι απλά ένας ποταμός αλλά ένας «θεός που βρυχάται»! Τέλος η πανίδα που κορυφώνεται με το Φυσικό και Ζωικό Βασίλειο στο Πάρκο Τσόμπε της Μποτσουάνα, θα μας αφήσουν για πάντα στη μνήμη και στην καρδιά μας το μοναδικό αυτό ταξίδι.


Απαρτχάιντ
Το απαρτχάιντ (όρος που προέρχεται από τη γλώσσα Αφρικάανς και τα ολλανδικά και σημαίνει διάκριση), ήταν μια πολιτική των Λευκών που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρωπίνων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Ως επίσημη κρατική πολιτική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική από το Εθνικό Κόμμα το 1948 και καταργήθηκε στις 30 Ιουνίου 1991. Ο όρος απαρτχάιντ χρησιμοποιείται πλέον για να υποδηλώσει κάθε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.
Ο φυλετικός διαχωρισμός στη Νότιο Αφρική ξεκίνησε κατά τηναποικιοκρατία. Ως επίσημη πρακτική θεσμοθετήθηκε μετά τις γενικές εκλογές του 1948, οπότε και ο πληθυσμός της χώρας χωρίστηκε σε φυλετικές κατηγορίες και οριοθετήθηκαν συγκεκριμένες περιοχές διαβίωσης για την κάθε φυλή, κάτι που οδήγησε σε βίαιες μετοικήσεις. Το 1970 καταργήθηκε η πολιτική εκπροσώπηση όσων δεν ήταν λευκοί και έγινε περιορισμός τους σε απομονωμένες «νησίδες γης», τα λεγόμενα εθνικά κρατίδια μπαντουστάν. Διακρίσεις υπήρχαν στον τομέα της εκπαίδευσης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της διασκέδασης και άλλων δημοσίων παροχών και υπηρεσιών.
Εντός της επικράτειας που εφαρμοζόταν η πολιτική του απαρτχάιντ αναπτύχθηκε εσωτερική αντίσταση σε αυτήν και βία, ενώ και στο εξωτερικό υιοθετήθηκε μακροχρόνιο εμπάργκο κατά της Νοτίου Αφρικής. Κατά τη δεκαετία του '80, είχε ήδη διαμορφωθεί ισχυρό αντιπολιτευτικό ρεύμα, το οποίο δεν έχασε τη δυναμική του παρά την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων στην πολιτική απαρτχάιντ. Το 1990, ο Πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για τη λήξη του απαρτχάιντ, με αποτέλεσμα τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών το 1994 με τη συμμετοχή όλων των εθνοτήτων, από τις οποίες εξελέγη το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο με ηγέτη τον Νέλσον Μαντέλα. Ίχνη του απαρτχάιντ εντοπίζονται ακόμα, στη δεκαετία του 2010, στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή της Νοτίου Αφρικής.

Ιστορικό και χρονικό πλαίσιο στη Νότια Αφρική
Η Νότια Αφρική είναι μια περιοχή μεγάλης ποικιλομορφίας εθνικής και πολιτιστικής, η οποία έχει προκύψει από μια σύνθετη προϊστορία. Πριν την έλευση των Ευρωπαίων, οι αφρικανικοί λαοί που ζούσαν στο νότιο μέρος της Αφρικής διέφεραν λόγω των φυσικών τους χαρακτηριστικών, της γλώσσας και του τρόπου ζωής τους. Πιο διακριτές και μεγάλες ομάδες ήταν οι μπαντού, οι Κχοϊκχόι και οι Βουσμάνοι. Τον 17ο αιώνα, οι Ολλανδοί ίδρυσαν την Αποικία του Ακρωτηρίου (αργότερα Αποικία του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας), η οποία κατοικήθηκε σταδιακά από αποίκους των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας. Οι απόγονοι των πρώτων αυτών κατοίκων είναι οι Μπόερς, οι οποίοι εν συνεχεία αποκαλούνταν Αφρικάνερς, προκειμένου να υποδηλώσουν την εθνική τους ταυτότητα (Λευκοί) και τη θρησκεία τους (Καλβινισμός). Ασχολούνταν κυρίως με τηγεωργία και την κτηνοτροφία. Κατά την ολλανδική περίοδο, στην αποικία μεταφέρονταν χιλιάδες σκλάβοι από τη Μαδαγασκάρη και την Ινδονησία. Οι"μιγάδες", λοιπόν, προήλθαν από επιμειξίες διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων. Στα τέλη του 18ου αιώνα, οι Άγγλοι αρχίζουν να αποικίζουν τη Νότιο Αφρική. Το 1814, η Αποικία του Ακρωτηρίου περνάει υπό τον έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου και τα αγγλικά γίνονται επίσημη γλώσσα το 1822, αντικαθιστώντας τα ολλανδικά. H δουλεία καταργείται το 1833 κι έτσι είναι η απαρχή του Μεγάλου Ταξιδιού: της μετανάστευσης χιλιάδων Μπόερς στην ενδοχώρα, γνωστού στα αφρικάανς και στα ολλανδικά ως Groot Trek ή Grote Trek. Μετά την ανακάλυψη χρυσού και διαμαντιών κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, αυξάνεται και η ευρωπαϊκή και η αφρικανική μετανάστευση. Δεκάδες χιλιάδες Ινδοί και Κινέζοι εργάτες καταφτάνουν στην περιοχή για να δουλέψουν στα ορυχεία ή σε γεωργικές δραστηριότητες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

1η ΗΜΕΡΑ, 24/12 : Αθήνα – Γιοχάνεσμπουργκ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, τον οικονομικό κολοσσό της Νότιας Αφρικής, που ανήκει στις « νεαρές » πόλεις του κόσμου μιας και είναι μόλις 100 χρονών. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

2η ΗΜΕΡΑ, 25/12 : Γιοχάνεσμπουργκ
Πρωινή αναχώρηση για Gold Reef City όπου και θα επισκεφθούμε ένα παλαιό ορυχείο, για να δούμε τον τρόπο που έβγαινε το χρυσάφι στο οποίο οφείλει την ανάπτυξη της η περιοχή. Αμέσως μετά επιστρέφουμε στο Γιοχάνεσμπουργκ, από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Αφρικής όπου ουρανοξύστες, μεγάλα εμπορικά κέντρα και μοντέρνα εστιατόρια συνθέτουν την εικόνα της κοσμοπολίτικης μεγαλούπολης. Ωστόσο στον αντίποδα υπάρχει και η συνοικία του Σοβέτο με τις ξύλινες παράγκες, την οποία και θα επισκεφθούμε. Είναι το μεγαλύτερο παλιό γκέτο της χώρας, που σήμερα υπερηφανεύεται σαν το μοναδικό μέρος του κόσμου όπου στον ίδιο δρόμο βρίσκονται τα σπίτια δύο κατόχων Νόμπελ, του Νέλσον Μαντέλα και του αιδεσιμότατου Ντέσμοντ Τούτου. Σημαντική επίσης είναι και η επίσκεψη μας στο Μουσείο του Απαρτχάιντ όπου διάφορα εκθέματα παρουσιάζουν την πιο μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας. Το μεσημέρι επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας. Στον ελεύθερο σας χρόνο θα μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα εμπορικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ, 26/12: Γιοχάνεσμπουργκ (Πραιτόρια)
Αναχώρηση για την διοικητική πρωτεύουσα, την Πραιτόρια. Γνωριμία με το ωραιότερο τμήμα της καταπράσινης και στολισμένης με Τζακαράντες πόλης. Μεταξύ των άλλων αξιοθέατων επισκεπτόμαστε το Μνημείο Βουρτρέκερς, που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της χώρας, την εντυπωσιακή Τσερτς Σκουέρ και τα κτίρια Γιούνιον, όπου έχει την έδρα του το Κοινοβούλιο της χώρας και επίσης είναι το Γραφείο του Προέδρου της Νοτίου Αφρικής. Χρόνος ελεύθερος για το εμπορικό κέντρο της πόλης και επιστροφή το απόγευμα στο γνώριμο Γιοχάνεσμπουργκ. Διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ, 27/12: Γιοχάνεσμπουργκ – Καταρράκτες Βικτώρια (Ζιμπάμπουε)
Αναχώρηση για το αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ και πτήση για την πόλη των Καταρρακτών της Βικτωρίας της Ζιμπάμπουε. Μεταφορά και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας. Αμέσως μετά επισκεπτόμαστε τους φημισμένους Καταρράκτες της Βικτωρίας. Ο Σκωτσέζος εξερευνητής Ντέιβιντ Λίβινγκστον τους βάφτισε προς τιμήν της πανίσχυρης Βασίλισσας της Αγγλίας. Η φυλή Kololo, πάλι, επέλεξε αιώνες πριν μια πιο επιτυχημένη εκδοχή· τους βάφτισε Mosi-oa-Tunya ή αλλιώς «ο καπνός που βροντά». Πάνω από 500 εκατ. κυβικά μέτρα νερού το λεπτό κάνουν ελεύθερη πτώση σε ένα φαράγγι ύψους 100 μ., σηκώνοντας γιγάντια σύννεφα «πάχνης», που το κάνουν να μοιάζει σαν να έχει πάρει φωτιά. Το βράδυ θα δοκιμάσουμε τυπικό Αφρικανικό δείπνο , το περίφημο Boma.

5η ΗΜΕΡΑ, 28/12: Καταρράκτες Βικτώρια –ΔΩΡΟ εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Τσόμπε (Μποτσουάνα/ Κρουαζιέρα & Σαφάρι)
Πρωινή αναχώρηση για το κράτος της Μποτσουάνα, όπου και φθάνουμε σε μιάμιση περίπου ώρα. Έλεγχος διαβατηρίων και αναχώρηση για το εθνικό πάρκο Chobe. Κρουαζιέρα στον ποταμό Chobe και γεύμα. Απογευματινό σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο Chobe που φημίζεται για τους πολλούς ελέφαντες. Επιστροφή στους Καταρράκτες Βικτωρίας. Διανυκτέρευση.
6η ΗΜΕΡΑ, 29/12 : Καταρράκτες Βικτώρια – Γιοχάνεσμπουργκ- Κρούγκερ Παρκ
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για Γιοχάνεσμπουργκ. Άφιξη και μεταφορά οδικώς στο διάσημο Κρούγκερ Παρκ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ, 30/12: Κρούγκερ Πάρκ
Ολόκληρη η μέρα σήμερα είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, που είναι συνώνυμο με τη λέξη «σαφάρι». Θεωρείται το σπουδαιότερο από τα εθνικά πάρκα της χώρας αφού φιλοξενεί πάνω από 500 είδη πουλιών, 100 ερπετά, 150 θηλαστικά και περιλαμβάνει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μια εντυπωσιακή ποικιλία δέντρων και λουλουδιών.

8η ΗΜΕΡΑ, 31/12: Κρούγκερ Παρκ- Σουαζιλάνδη- Χλουχλούε
Σήμερα αναχωρούμε για την περιοχή του Χλουχλούε. Καθ οδό θα επισκεφθούμε το βασίλειο της Σουαζιλάνδης( που από το 1968 αποτελεί ανεξάρτητο κράτος). Συνεχίζουμε την διαδρομή μας απολαμβάνοντας το πανέμορφο τοπίο, άφιξη στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

9η ΗΜΕΡΑ, 01/01 : Χλουχλούε -Γη των Ζουλού- Ντέρμπαν
Αναχώρηση για την περιοχή των Χιλίων Λόφων που αποτελεί την Γή των Ζουλού για να γνωρίσουμε και να δούμε εκτός των άλλων τα ήθη και έθιμα καθώς και τους παραδοσιακούς χορούς της φυλής, στο Πολιτιστικό χωριό τους, το Σάκαλαντ, αφιερωμένο στον μεγάλο τους αρχηγό, το Σάκα. Στην συνέχεια αναχωρούμε για το Ντέρμπαν, αγαπημένη πόλη των ναυτικών. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

10η ΗΜΕΡΑ, 02/01: Ντέρμπαν –Πόρτ Ελίζαμπεθ –Νάισνα
Η πρωινή γνωριμία μας με τη πόλη του Ντέρμπαν περιλαμβάνει τους περίφημους Βοτανικούς Κήπους, το Χρυσό Μίλι, το Διοικητικό κέντρο και το παγκόσμια γνωστό λιμάνι της πόλης που είναι και το μεγαλύτερο της Αφρικής. Στην συνέχεια μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το Πόρτ Ελίζαμπεθ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Νοτίου Αφρικής. Η πόλη αποκαλείται και « Φιλική Πόλη» ή «Πόλη των Ανέμων», ξεχωρίζει για την ωραία αρχιτεκτονική της και τις χρυσές αμμώδεις παραλίες της. Από εδώ ξεκινάμε για την διάσημη Διαδρομή των Κήπων ( Garden Route) και ο πρώτος μας σταθμός θα είναι η καταπράσινη πόλη της Νάισνα ( Knysna) χτισμένη γύρω από την ομώνυμη λίμνη που ενώνεται με τον Ινδικό Ωκεανό.

11η ΗΜΕΡΑ, 03/01: Νάισνα ( Κρουαζιέρα)
Σήμερα μας περιμένει μια μοναδική εμπειρία στην λίμνη της Νάισνα καθώς θα επιβιβαστούμε σε πλοιάριο, θα διασχίσουμε ένα κομμάτι της Λίμνης και στην συνέχεια με ειδικά αυτοκίνητα θα ανεβούμε στην κορυφή του δυτικού μέρους όπου θα απολαύσουμε την μαγευτική θέα από ψηλά. Ακολουθώντας το καταπράσινο μονοπάτι θα επιστρέψουμε για να πάρουμε το πλοιάριο για την επιστροφή μας. Απόγευμα ελεύθερο για ξεκούραση.

12η ΗΜΕΡΑ, 04/01: Νάισνα – Τζωρτζ- Ούντσχουρν- Νάισνα
Ένα ακόμη μαγευτικό κομμάτι της Διαδρομής των Κήπων θα γνωρίσουμε σήμερα. Ο προορισμός μας είναι η γραφική πόλη του Ούτσχουρν που είναι το σπίτι του μεγαλύτερου ανά τον κόσμο πληθυσμού στρουθοκαμήλων, Κατά την διαδρομή μας θα σταματήσουμε στην μικρή όμορφη πολη Τζωρτζ, μια από τις πιο παλαιές πόλεις της Νότιας Αφρικής και πρωτεύουσα του Νοτίου Ακρωτηρίου. Σε λιγότερο από μιας ώρας διαδρομή φθάνουμε στο Ούντσχουρν. Θα επισκεφθούμε τα θεαματικά υπόγεια σπήλαια Κάνγκο και στην συνέχεια θα πάμε σε μια φάρμα στρουθοκαμήλων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στην Νάισνα αργά το απόγευμα.

13η ΗΜΕΡΑ, 05/01: Νάισνα – Κόλπος Μόσελ- Κέϊπ Τάουν
Πρωινή αναχώρηση με τελικό προορισμό το λαμπερό Κέιπ Τάουν. Ενδιάμεση στάση στην διαδρομή μας ο κόλπος Μόσελ στον οποίο αποβιβάστηκε πρώτος ο Βαρθολομαίος Ντιάζ το 1488 ανοίγοντας το δρόμο για τον πλούτο της Ανατολής. Επίσκεψη του ιστορικού χώρου και του μουσείου όπου στεγάζεται το πλοίο, που είναι ένα πραγματικό αντίγραφο με αυτό που είχε ταξιδέψει ο μεγάλος θαλασσοπόρος – εξερευνητής . Άφιξη στο Κέιπ Τάουν και θα ξεκινήσουμε την γνωριμία μας με την «Μητέρα Πόλη» , όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι του, με το Table Mountain- το επίπεδο βουνό που θα ανεβούμε με το τελεφερίκ. Εκεί θα απολαύσουμε από ψηλά την συναρπαστική θέα της πόλης και της ακτογραμμής της.
Στην συνέχεια θα μυηθούμε στον κόσμο των διαμαντιών επισκεπτόμενοι ένα κατάστημα και τέλος θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας για διανυκτέρευση.

14η ΗΜΕΡΑ, 06/01: Κέϊπ Τάουν
Αναχώρηση για έναν από τους πιο επίλεκτους γεωγραφικούς προορισμούς, το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Στη διαδρομή μας επισκεπτόμαστε τον παλαιό Κόλπο με τα Δάση (Hout Bay) όπου σήμερα βρίσκεται ένα καταπληκτικό ομώνυμο ψαράδικο χωριό. Επιβιβαζόμαστε σε πλωτό για να προσεγγίσουμε το νησί με τις φώκιες. Μέσα από το πλωτό θα έχουμε τη δυνατότητα να φωτογραφήσουμε φώκιες όπως και να παρατηρήσουμε τον πλούτο της θάλασσας της περιοχής. Αμέσως μετά αναχωρούμε για το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας για να καταλήξουμε στο βράχο του Ακρωτηρίου όπου και θα βγάλουμε αναμνηστικές φωτογραφίες σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της Γης. Επίσκεψη του Σημείου του Ακρωτηρίου όπου βρίσκεται ο παλαιός φάρος για να δούμε τη νοητή ένωση Ατλαντικού και Ινδικού Ωκεανού. Αμέσως μετά αναχωρούμε για μια αποικία πιγκουΐνων που αποτελούν ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής του Κέϊπ Τάουν. Πριν από την επιστροφή στο ξενοδοχείο μας θα επισκεφθούμε τους Βοτανικούς κήπους Κίστερνμπος, όπου και θα έχουμε ένα πανέμορφο φυσικό περίπατο σε ένα καταπληκτικό περιβάλλον.

15η ΗΜΕΡΑ, 07/01: Κέϊπ Τάουν - Ντόχα
Το ταξίδι μας θα κλείσει με μια πανοραμική ξενάγηση στο Κέϊπ Τάουν όπου θα δούμε το κτίριο του Κοινοβουλίου, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1885, το Κτίριο του Δημαρχείου(από το μπαλκόνι του ο Νέλσον Μαντέλα μίλησε για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωσή του στο συγκεντρωμένο πλήθος που τον επευφημούσε), το Κάστρο της Καλής Ελπίδας, την μαλαισιανή συνοικία Βο Κααπ με τα πολύχρωμα σπίτια. Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την Ντόχα. Άφιξη, μεταφορά στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

16η ΗΜΕΡΑ, 08/01: Ντόχα- Αθήνα
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την Αθήνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :
1)Το πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και με διαφορετική φορά χωρίς να παραλείπεται κάτι από τα περιλαμβανόμενα.
2) Το ξενοδοχείο στην Ντόχα είναι επιλογή της Qatar.

Τιμές & Περιλαμβανόμενα

Άτομο σε δίκλινο : 3790 €
Επιβάρυνση μονόκλινου: + 700 €
Φόροι/εισοδοι : 890 €
Επιβάρυνση εσωτερικών πτήσεων με Aegean από/προς Θεσσαλονίκη : κατόπιν ζήτησης

 

Περιλαμβανονται:
 Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με την QATAR
24/12 QR 208 Αθήνα Ντόχα 00.10 05.20
24/12 QR 1367 Ντόχα Γιοχάνεσμπουργκ 07.45 15.20
07/01 QR 1370 Κέιπ Τάουν Ντόχα 12.20 23.00
08/01 QR 209 Ντόχα Αθήνα 07.15 11.20
 Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4* και Lodge.
 Ημιδιατροφή καθημερινά.(κάποια από τα γεύματα μπορεί να δοθούν και εκτός ξενοδοχείων)
 Μεταφορές και ξεναγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
 Τέλη εισόδων σε όλους τους χώρους επισκέψεων, όπως ακριβώς αναφέρονται στο πρόγραμμα
 Αχθοφορικά μιας (1) αποσκευής κατ άτομο
 Έμπειρος Αρχηγός - Ξεναγός
 Φάκελος με χρήσιμες πληροφορίες

Δεν περιλαμβάνονται:
 Ποτά κατά την διάρκεια των δείπνων
 Φόροι / επίναυλος καυσίμων
 Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€
 Ό, τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:
Απαραίτητο το διαβατήριό σας με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημερομηνία επιστροφής του ταξιδιού.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ:

Να έχετε διαβάσει προσεκτικά το πρόγραμμα του ταξιδιού, να έχετε ενημερωθεί για τους Γενικούς όρους τους οποίους θα βρείτε στο site μας και στο site των συνεργατων μας, καθώς και στα έντυπα μας, και να έχετε υπογράψει την Σύμβαση Συμμετοχής.